Dilemele cetățeanului Cristian

Dacă filmul „The Clash of the Titans” are vreo valoare este aceea că reușește să-i dezbrace pe zei de toată poleiala lor olimpiană. Muritorii nu pot arunca mănușa dar reușesc să dămâme statuia. Zeus se prăbușește neputincios în uralele mulțimii care savurează victoria asupra eternilor nomenclaturiști. Dar bucuria este scurtă. Olimpul tremură dar nu se predă pentru că zeii nu dorm niciodată. Harpiile lui Poseidon apar din senin și se năpustesc letal asupra bravilor soldați. Lecția e simplă. Pe zei nu-i poți abandona când vor mușchii tăi; au ei grijă să te aleagă când vor ghearele lor!

În urma unor comentarii făcute pe marginea unui articol din ST, și în care observam că încă ne complacem într-o ambiguitate teologica în privința eticii lui Dumnezeu, proaspătul posesor al unei diplome în știința informatorilor de ziua a șaptea, cetățeanul Cristian, fâlfâindu-și aripile de harpie sapiențial-justițiară a început să deseneze pe blogul domniei sale traiectoria fulgerului stăpânului său. Nu am nici dispoziție și nici interes să sting punctual modestele scântei cu care m-a atins specialistul în note informative dar mi-am promis că-i voi raspunde undeva, cândva, acestui zbuciuman! (Nu e vorba de acel buciuman ci de cel care-i zbuciumă nopțile cu dezvăluiri Azșleaks)

Fratele Asante al adventiștilor întotdeauna se sesizează din oficiu ori de câte ori descoperă o blasfemie reală sau imaginară, o nedreptate etnică, o emblemă patriotică, o incompetență teologică sau vreo deficiență calorică. Micul iacobin de facebook stă de planton la ușa teologiei oficiale și nu încetează niciodată să emită păreri în dauna ideilor.

Există o explicație psihologică a adoratorilor lui Zeus, și se numește sindromul Stockholm. Adică victima se atașează și devine atât de dependentă emoțional de abuzator încât ajunge să-i ia apărarea. Ceva în genul femeii terorizate de soțul violent care după o serie de bătăi rupte din rai ajunge să-l iubească cu adevărat, tocmai pentru că-și dă seama, în sfârșit, cât de bun a fost că n-a omorât-o în bătaie. Adică a avut parte de har!

Sigur că se vor invoca textele trăznet ale VT în care Domnul distruge, arde, îneacă, omoară, lovește și blestemă eternul păcătos. Chiar și Isus este invocat ca martor în procesul reabilitării onoarei divine. Oare n-a blestemat El smochinul? Cine a făcut curățenia de primăvară în templu? Pe Anania și soția cine i-a trecut subit la odihnă? Ce-i mână pe îngerii apocaliptici în sfântă cruciadă? Cine-i responabil cu focul iadului? Bineînțeles, iadul ediție prescurtată!

Slujitorii Olimpului cer un text. Cum argumentez biblic că Dumnezeu nu este varianta circumcisă a lui Zeus, iar Isus vreun bunic atins de benevolența lui Alzheimer? Cum demonstrez că ce cred nu-i vreun basm frumos meșteșugit, cum arăt că hermeneutica nu-mi joacă feste. Dar nu li se va da niciun text decât argumentul lui Isus. El ales crucea nu fulgerul. Dacă ăsta nu este argument, atunci nu există argument. Refuz să ofer texte. Mi-e greață de hermeneutica porcului. Mi se pare obscen să caut texte ca să-l dezvinovățesc pe Dumnezeu dar mi se pare monstruos să-L invoc din Pantheon!

Filozofii știau că Zeus nu există, dar dacă lumea renunță la zei, unde se va ajunge? La „libertinajul teologic in casa de toleranta a occidentului ” cum se exprima un comentator revoltat de atitudinea mea iresponsabilă. Gardienii au nevoie de Zeus. Fără statuie și ofrande își pierd privilegiile iar lumea începe să trăiască. Dar și gardienii trebuie să trăiască. Conștiința și-o împart pe capitole și versete. Moralitatea, pe culori. N-au common sense ci doar simțul datoriei. Nu gândesc critic, ei presimt adevărul.

Zeii își au locașul în minte. Acolo se înfruptă din ambrozia si nectarul temerior noastre. Acolo-și ridică altare și stâlpi de aducere aminte. De acolo-și trimit fulgerele și tot de-acolo își tămâiază supușii. Zei nu mor niciodată pentru că frica nu moare niciodată.

Avantajul meu este că sunt venit dintre neamuri. Am fost învățat să fac binele doar pentru veacul acesta. N-am căutat răsplata, nu mi s-a promis cetatea. N-am crescut cu texte, n-am încercat să îmbunez zeități orgolioase. Nu cunosc flanelograful, mi-e străină măsuța cu nisip. Sunt doar un om normal al cărui bun simț îi spune că dacă Dumnezeu nu poate depăși standardul moral al creaturilor sale, dacă reflectă la scară cerească aceeași patimă pământească, înseamnă ca e doar o proiecție a minții de care nu trebuie să-mi fie teamă. Cred că adevăratul Dumnezeu trebuie să fie dincolo.

Fulgerul lui Zeus are o explicație naturală; dumnezeul cetățeanului Cristian are una culturală. Și dacă nu este dumnezeu, atunci de ce ne-ar fi frică să-i demolăm statuia?

122 Responses to Dilemele cetățeanului Cristian

 1. lelitza la portitza says:

  Cea mai buna metoda de a invata respectul este sa-l primesti.
  In ceea ce priveste incredintarea, nu putem vorbi de asa ceva in termeni comerciali. La piata ma duc sa achizitionez ce am nevoie si plec cu lista de cumparaturi facuta de acasa.

  „Acum ce legatura are libertatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o cu relatia dintre noi muritori?”

  Pai tocmai aici vad eu esenta crestinismului, in relatia dintre noi muritorii, relatia cu ceilalti si cu noi insine. Avem libertatea de ne accepta (aceasta nu implica sa fim de acord) unii pe altii chiar daca nu gandim la fel. Am libertatea, daca vreau, sa incerc sa inteleg ce simte celalalt, si sa nu ma simt amenintat de pareri diferite. Bineinteles ca avem si libertatea de a ne apara de cei carora li se pare o ofensa ca nu suntem facuti dupa chipul si asemanarea lor.

 2. Beni Plesa says:

  Un Strain

  „”De fapt tu ii plateai o polita lui Samson, nu-i asa?
  Cum ramane cu intoarcerea celulalt obraz?””

  Starainule–Apreciez „istetimea” unor oameni ,dar in ce priveste pe Samson si platirea de polite esti complet gresit.
  Pe Samson il consider deja ca pe un prieten. Analiza pe care el o face nu ma ofenseaza cu absolut nimic.Daca citestesti mai atent vei observa ca ,de fapt eu i-am facut un compliment lui Samson si nu o dojenire.Eu nu platesc polite la nimeni .Iar cand am afirmat ca ai multe idei bune in mesajele tale ,de asemenea am afirmat un adevar.
  Nu sint de acord cu multe din perspectivele tale si as fi un naiv sa cred ca toti trebuie sa accepte perspectiva mea.
  Relaxeazate ,bucurate ca este un Samson si un Clovn ,au si ei foarte mult adevar in „critica”lor .
  Adevarul despre ei este ca nu sint fatarnici –spun tot ce gandesc si nu sint prefacuti .
  Eu sper ca intr-o zi cand si-au incheiat misiunea ,misiune ce esste asa de necesara pe acest forum ,intr-o zi nu ar fi exclus ca tocmai ei sa fie in fruntea celor ce vor vorbii despre cum Dumnezeu s-a indurat de ei personal si le-a schimbat mintea si inima sa-l recunoasca ,ca suveran si creator a tot ce exista .Nu fi crestin cu credinta putzina,ce la oameni este imposibil la Dumnezeu este cu putinta si toate la vremea lor.
  Aminteste-ti despre indelunga rabdare si intelepciune pe care Dumnezeu a folosit-o pentru a te aduce pe tine unde esti acuma.

  Eu am invatat de mult lectia ca nu argumentatia sau dovezile noastre sint factorul determinant in a” deschide ochii ” cuiva sa vada in domeniul numit de noi „spiritual”.
  Omul ne-nascut din nou NU POATE VEDEA LUCRURILE IMPARATIEI LUI DUMNEZEU ,si asta a spus-o Isus nu eu.
  Privilegiul nostru este sa proclamam pe Isus ca mantuitor si sa lasam rezultatele pe seama lui Dumnezeu.
  Love you .
  Cu drag
  Beni

 3. marius andy says:

  lelitzo

  uneori tacerea e vinovata! cand cineva drag este calomniat nu poti sa taci! aici pe acest site daca edy e calomniat nu se tace! asa si cu El! si daca oamenii tac sau se retrag (din diverse motive) vorbesc pietrele si florile!

 4. lelitza la portitza says:

  Marius,

  Mai intai trebuie sa fim siguri ca intelegem cine si cum este calomniat.
  Cu piatra se loveste iar floarea se daruieste. Amandoua vorbesc, acum depinde ce alege fiecare.

 5. study_nature says:

  Se pare ca zilele acestea citarile n-au mai fost la fel de exacte ca de obicei.
  Beni, Stef a fost cel care ti-a adresat acele 2 intrebari, nu Un strain.

 6. Beni Plesa says:

  Study..

  Multumesc de observatie,,acum 5 minute am observat aceasta greseala.Sper ca Strainul sa ma ierte ,la fel si Stef.
  Cine vorbeste mult ,are sanse sa si greseasca.
  Beni

 7. Un strain says:

  lelitza la portitza

  Domnita,dvs nu ma intelegeti deloc.Avem datoria(nu libertatea) sa lasam oameni sa fie liberi sa decida directia intr-un sens giratoriu dar in acelasi timp avem obligatia ca si crestini sau macar ca oameni,sa le strigam la ureche si sa umplem sensul cu indicatoare daca stim ca pe drumul pe care intentioneaza sa apuce exista o prapastie.In acelasi timp nu trebuie sa permitem sa luam pumni in cap de la cei care nu cunosc traseul si se cred mari viteji.Daca ai inteles esenta trebuie sa fii un salvamontist nu un maestru de alba-neagra care deruteaza precupeti.Ori un salvamontist nu te va lasa sa-i ignori avertizarea cu nici un chip,iar daca nu il vei asculta risti sa decorezi peisajul.Aici nu e ca la coafor sa ii dai cucoanei un catalog de culori sa-si aleaga libera tonul preferat al vopselei de par,e o chestiune de viata si de moarte.Nu e o chestiune de adversar cu care sa te intreci la dat cu parerea,ci e ceva care depaseste aceasta dimensiune.Eu nu sunt nimeni sa-i dau libertate cuiva ,libertatea si-o ia el si este responsabil cum si-o ia,dar ar fi pacat ca eu sa-l pot ajuta si sa tac.

  Acum libertatea pe care ne-o da Dumnezeu este cu totul altceva.El este singurul care ar putea sa ne-o ia insa ne da o libertate pe care nici macar nu suntem capabili sa o percepem si sa o apreciem.Mai mult ne-a dat chiar libertatea sa facem ce vrem cu fiul Sau si pana in ziua de astazi nu ne-am hotarat daca il rastignim sau il primim ca Mesia.Deci chiar daca cuvantul libertate e folosit in ambele cazuri,are cu totul alta dimensiune.

  P.S. Iar cu mersul la piata si arta de a sti cumpara nu tine de lista dupa nevoile bucataresei.Adica poti sa vii matale cu patru liste si cu nevoile bine definite,dar daca nu stii sa mirosi piata pleci cu o sacosa de putregaiuri si vechituri.Adica matale doamna de oras te crezi mare precupeata si vii cu liste colorate dar habar nu ai cum se poate sti daca o rosie e proaspat culeasa sau are patru luni pe vapor.Asa ca eu care sunt taran si le dramaluiesc pe cumatrele rosioare de o viata s-ar putea sa ma apropii de urechea dumitale si sa-ti soptesc : doamna nu luati de la taraba asta,nu vedeti ca nici macar nu miroase a rosie chiar daca e rosie de mama focului.La care dvs ati putea sa sariti ca arsa de foc si sa strigati cu glas tafnos: pleaca mai taran prost,ce stii tu ce criterii am eu la alesul rosioarelor,auzi la el se crede mare destept. Sau: in soapta sa-mi spuneti -domnule multumesc frumos,chiar nu stiam asta ca rosiile pot fi alese si dupa miros.Va multumesc inca odata.
  Dupa care in ambele variante veti avea libertatea sa alegeti taraba care vi se pare mai rosie in functie de acceptarea sau ignorarea sfatului.Sunt sigur ca in ambele cazuri veti pleca cu rosii in traista,dar tot atat de sigur sunt ca daca veti lua in considerare chiar sfatul unui taran prost dar pregatit veti constata ca exista si rosii adevarate.

  Succes la cumparaturi,chiar daca nu suntem la piata!!!

 8. Un strain says:

  Beni Plesa

  Beni,ai gresit adresa.Eu nu am scris nimic de polite cu samson.

 9. Un strain says:

  Nu cunosc flanelograful, mi-e străină măsuța cu nisip.

  Cu toate ca masuta cu nisip si flanelograful sunt obiecte de mobilier si respectiv material textil folosit doar in scop didactic si nu au nici o vina in toata povestea asta cu zei,s-au trezit deodata luate in colimator prin surprindere.O fi din cauza alergiei autorului la materialul textil folosit in fabricarea flanelografului sau la vopseaua sintetica cu care a fost vopsita masuta? …. Nu cred.O fi o greseala in necunostinta de cauza??? …Nu cred. Sa fie oare grija dansului pentru bani cheltuiti la achizitionarea obiectelor respective in detrimentul oamenilor saraci care se omoara cu leviere si mananca carticele rosii??? ….Imi este greu sa cred. Pai nu mai inteleg nimic,ce putea sa-l faca pe pastorasul nostru de oite sa le vopseasca atat de negre si sa fuga de ele ca dracu de tamaie???

  Fortand singurul neuron pe care cica il am in posesie(dupa spusele celor care cunosc in domeniu,oameni studiati si cu cartea in cap) si adunand toata informatia pe care o am pe hard am ajuns la o concluzie care va asigur inca de la inceput ca pentru flascai cu un numar infinit si indefinit de neuroni si cu vaste cunostinte in orice domeniu,va fi o tampenie fiindca sigur nu poate fi demonstrata prin formule matematice, nu poate fi vazuta la microscop si nici la telescop.Ma gandeam eu asa ca daca masuta asta cu pricina s-ar umple cu dinozauri si brontozauri ar fi alta treaba domnule.Si daca ar mai fi si ceva hominizi frumos reprezentati cu material de calitate ar fi excelenta.Ba chiar ar putea fi vopsita in alb si ridicata la rang de chivot.Apoi daca pe panza flanelografului ar fi reprezentate in loc de soare,stelute si floricele frumos colorate niste formule matematice,gauri negre si niste fosile bine pastrate ar fi extraordinar.Asa am putea sa fim si noi in rand cu lumea si ar disparea afisele de la muzeul cu oase uriase in care noi creationisti suntem facuti de rasul lumi, dupa cum preciza aceiasi sursa ceva timp in urma.

  La toate astea cred ca se merita sa amintesc si de ultimul cosmar prin care mi-am pierdut virginitatea cerebrala in urma unui articol recent care sucar si nu la intamplare se numeste „De Angelis”.Se facea ca intrega lume crestina era condusa de marele voievod constantinescu iar marele arhanghel dupa urechea lui era domnul cronicar.Lumea era plina de fosile,eprubete si microscoape si in ochii enoriasilor se vedeau numai gauri negre.Se mai facea ca in loc de coruri cu ingerasi imbracati in alb erau gramezi de draci verzi si negri care se uitau la filmul avatar si tare se mai minunau (de evolutia filmului,nu de evolutia din film inexistenta).Acolo era si arhanghelul sorpetrof si cu insitenta exacerbata indemna mai mult obligat -fortat copilasi nedesflorati intelectual catre masuta cu fosile ascunse in nisip la care TOTI copiii erau instruiti sa sape adanc pana vor gasi toate oasele care nu s-au gasit niciodata dar poate cine stie din ce minune vor aparea.Dupa epuizarea timpului si a energiei erau incurajati sa nu renunte la aceasta meserie si le erau inmanate diplomele de geologi.Bineinteles parul celor doi era frumos infoiat si nu presat ca la doamnele educatoare de la scoala de ingerasi,asta denota libertatea si dreptul la libera exprimare a individului.Erau acolo baieti care faceau piruiete cu eprubete ,abracadabra si cu hocuspocus si hop faceau niste spume de milioane de ani lumina si care se dilatau precum timpul de se umpluse tot universul de zerouri ca balonasele de la clabuc .Alt lucru interesant si surprinzator era dimensiunea capatanelor in raport cu restul corpului ,adica capurile evoluasera atat de tare incat restul madularelor nu le mai puteau duce.Ce ma surprins a fost si felul in care oameni puteau si stiau sa se respecte reciproc,adica toti erau deacord ca filmul avatar nu are nimic de a face cu o predica plictisitoare de vineri seara.Intr-un cuvant daca nu poti sa fii inger mai bine drac,macar asa esti sincer si chair nu ai de ce sa te mai zbati fiindca mai rau de atat nu se poate si nici nu-ti trebuie multa scoala, mai mult nici nu e nevoie sa stii notele in la major.Chiar inainte sa ma trezesc inspaimantat,in ultima scena toti copilasi erau imbracati ca in star wars si ma bateau cu fosile in cap iar generali planetei oxigen radeau galagios si strigau: sa-i puneti un cip nou, resetati-l si imbracati-l cu hainele noastre. ha ha ha

  M-am trezit inspaimantat dar in acelasi timp bucuros ca a fost doar un vis.Un dus rece a facut ca creierul sa-si recupereze activitatea si sa ma trezesc la realitatea.Sunt bucuros ca visul nu e realitatea si ca realitatea asa cum este nu arata ca in vis

 10. kron says:

  emi oo7

  Procesorul 286 este istorie (asa cum este si Dumnezeul tribal,arbitrar,etnocentric si genocid predicat atatea secole in bisericile istorice,dar si cele moderne cu scopul de a ingrozi lumea ca sa dea bani.) iar i7 e actualitate bineinteles! Desigur ca inca sunt multi crestini care inca mai au aceasta viziune. E treaba lor! Cine are neuroni sa-i foloseasca!
  Articolul scris de cetateanul C ca un comentariu la o intebare pusa in ST nu prezinta un astfel de Dumnezeu! Ceea ce m-a determinat sa scriu a fost agresiunea verbala,virulenta domnului P impotriva cetateanului C.(ambii pastori, ultimul si profesor.)
  Chiar daca cetateanul C (profesorul) a cam facut abuz de autoritate pe la Cernica ( si te asigur ca intr-e pastori are destui ” amici „), dat fiind timpul acesta al sarbatorilor, cred ca domnul P putea amana replica sau indulci putin tonul!
  Eu care urmaresc din „off” focurile astea incrucisate incerc sa ma pastrez obiectiv. Iar aceasta obiectivitate imi spune ca de data ata domnul P are o bila neagra.
  Homo hominis lupus est ! chiar daca are pretentia ca e pastor. Asa ca e bine sa faci ce zice popa si sa nu iei seama la comprtamentul lui…! toate bune tuturor…!

 11. Stef says:

  #119 Un Strain

  i-mi pare rau ca ai probleme grave in a intelege realitatea in care traiesti. Lucruri ca…fosile, ere geologice, datari radiometrice, distante masurate in ani lumina….fac parte deja din cotidian, oricat le-ai lua dumneata in deradere. E ca si cum ti-ai arunca volanul de la masina in plina cursa.
  Un singur lucru te mai rog, nu incepe sa o plagiezi pe Claudia cu…vise si premonitii, ca din momentu’ ala chiar ca esti un caz pierdut pentru umanitate.

  Beni,

  m-a amuzat teribil confuzia ta.
  „Istetul” ala, fiul Pepelei eram eu si…te iert ca pentru ca te-ai ratoit la prietenul tau, in locul meu.

  PS. Beni mai crezi asa cu tarie ca cetatea lui Dzeu e in constelatia Orion?

 12. emi007 says:

  kron
  mercy pt comentariu. vad ca ai inteles chestia cu procesorul.
  iti respect opinia desi nu sint de acord cu ea 100%.
  in rest toate cele bune si feliz navidad tuturor.

 13. lelitza la portitza says:

  Un strain,

  Una este sa dai cuiva un sfat ce rosii sa cumpere, si alta este sa-l convingi ca-i trebuiesc rosii cand el vrea sa cumpere vinete.
  Da, se pare ca folosim termenii diferit. Unde d-ta vezi datorie, eu vad libertate.
  Multa vreme am crezut ca am datoria de a-i avertiza pe ceilalti de marea prapastie (pierderea vietii vesnice, etc.) insa in timp am inteles ca pt. altii marea prapastie inseamna pierderea libertatii de gandire, nevalorificarea potentialului uman in aceasta viata, etc. Oare parerile sunt atat de diferite??
  Pentru multi asta inseamna tradare, nepasare fata de celalalt. Eu o numesc respect fata de cel care gandeste si alege diferit.
  Recunosc, am incetat sa-mi mai fac datoria de crestin. Acum nu doresc decat sa traiesc cu si printre ceilalti ca un crestin. Am obosit sa mai impart oamenii intre mantuiti si pierduti.

 14. petrofson says:

  Sorin il imita pe Edi la greu. A facut-o de cand l-a cunoscut. (Samuel 56)

  În 1995, eram în anul III la seminar și fusesem repartizat, împreună cu Ulmeanu, la Dynamis pentru practica pastorală. Deja mă instruise fratele ‘prietene’, ca n-am nici o șansă să predic acolo, că nici el nu poate prinde amvonul, și că oricum nici nu am darul predicării, așa că ar fi bine să stau deoparte, unless nu m-ar interesa să ma învețe el cum să predic. Adică să-l imit! Cert e că omul s-a ținut de cuvânt. A făcut tot ce-a putut ca să nu predic, nici măcar predica pentru examenul de omiletică. Noroc cu Edi care a hotărât, în ciuda fratelui delegat să supervizeze activitatea de acolo, că trebuie să țin măcar o predică. Era la sfârșitul acelui an școlar și a periodei de practică de la Arlus. În introducere a făcut o afirmație de genul că într-un an de zile petrecut la Dynamis am învățat mai mult decât în patru ani petrecuți la seminar. Pentru asta am fost mustrat de tatăl cetățeanului Cristian și pus la index.

  Dacă atunci când eram la începutul experienței și activității mele, nu m-am dezis de influența pe care Edi a avut-o asupra mea timp de 5 ani, cum aș putea să mă dezic acum, după 20 de ani? Daca sunt în biserică asta se datorează în mare parte prelegerilor lui Edi de la Informatică. Dacă m-am eliberat de legalismul și extremismul primilor ani de credință, tot predicilor lui se datorează. Dacă am învățat, cumva, cam ce înseamnă să țin o predică, tot Edi e de „vină”. Iar asta fără să-l imit! Din punctul meu de vedere Biserica adventistă din Romania ar fi fost foarte săracă fără lucrarea lui. Și mai cred, fără nici o exagerare, că Edi este cel mai bun produs pe care biserica asta l-a putut oferi. Păcat că n-a știut cum să gestioneze un asemenea asset și nici acum nu dă semne c-ar ști. În rest, mă bucur c-am avut ocazia să-l cunosc, să colaborez și să învăț de la el, ceea ce vă doresc și vouă!

 15. Un strain says:

  Stef

  Pai domnu stef ,da se poate chiar asa.Sa inteleg ca tu esti un om atat de cotidian incat ai fosile in vitrina si aparate de datat radiometric in garaj,lucruri atat de necesare incat nu poti trai fara ele.Acum daca stam sa analizam lucruri care fac parte din cotidian si carora ar trebui sa ne adaptam,ba mai mult sa le acceptam,pot sa te anunt ca din categoria asta fac parte multe altele tot atat de importante.Binenteles e la moda sa vorbesti de datare radiometrica si de fosile asa cum e la moda sa fii homo-sexual(nu homo-sapiens) sau lesbianca.Ce zici se merita sa te prinzi de volanul asta?Ti-ar placea?…. Daca pentru tine cotidian este egal cu strict necesar sau indispensabil,probabil ar trebui sa vorbim despre formula 1.

  De ce va place sa exagerati?Pai de la un os uscat oricat de cotidian ar fi el (sau cel putin asta se vrea) cate milioane de ani lumina mai este pana la volanul autoturismului matale de curse? Eu te inteleg ca in plina cursa nu iti permiti sa aruci volanul,dar o fosila ramane tot fosila si poti sa o arunci cand vrei.In plus ar trebui sa-ti dai seama ca daca nu pierdeai timpul si bani cautand fosile si profanand morminte,acum ti-ai fi permis sa cumperi o masina de curse cu volan imbracat in piele de crocodil.

  Ca am probleme grave in intelegerea realitati sau ca am doar un neuron ,era de asteptat si chiar nu ma surprinde asta.Poate si faptul ca stiu sa disting intre realitate si fictiune,intre necesar si cotidian,intre adevar si minciuna,intre documentare si filme, intre un volan si o fosila.

 16. Un strain says:

  lelitza la portitza

  Una este sa dai cuiva un sfat ce rosii sa cumpere, si alta este sa-l convingi ca-i trebuiesc rosii cand el vrea sa cumpere vinete.

  Acum ai dreptate domnita,aici deja am ajuns la capatul drumului si comparatia cu piata nu se mai potriveste.Diferenta este ca in piata se vand tot felul de legume bune,iar aici ,in piata noastra exista doar un produs veritabil iar restul sunt imitatii.Sunt de acord,comparatia este slaba si se potriveste doar in unele aspecte.

  Recunosc, am incetat sa-mi mai fac datoria de crestin. Acum nu doresc decat sa traiesc cu si printre ceilalti ca un crestin. Am obosit sa mai impart oamenii intre mantuiti si pierduti.

  Vezi,in cazul tau iti respect alegerea.Cu toate ca as putea sa-ti dau un sfat,ma abtin.Poate ai inteles gresit,dar eu nu am afirmat ca ar fi nevoie sa impartim oameni in doua clase,alegerea o fac ei.Doar am spus ca am putea ajuta(sfatui,indruma) pe un om ajuns la rascruce.Iar daca tu consideri ca asta e obtional poate ar fi bine sa stii ca deja ai facut o alegere fara ca cineva sa intervina si alegere dupa alegere te face sa fii pe un drum sau pe altul.Nu conteaza ce spun alti,conteaza ce faci tu,e alegerea ta.Iar despre indiferenta,intelege ca nu e ca la piata.Faptul ca eu iti spun ca exista un Dumnezeu nu inseamna ca te fortez sa nu mai gandesti liber,ba chiar te rog sa gandesti liber.Ca de multe ori sa gresit si s-a facut tocmai invers,concidem.Ca inca se mai procedeaza asa si se va proceda pana la sfarsit,este tot ptr ca oameni sunt liberi sa faca si sa gandeasca liber.

 17. Stef says:

  -Sorin il imita pe Edi la greu. A facut-o de cand l-a cunoscut. (Samuel 56)

  -Dacă atunci când eram la începutul experienței și activității mele, nu m-am dezis de influența pe care Edi a avut-o asupra mea timp de 5 ani, cum aș putea să mă dezic acum, după 20 de ani?…Edi este cel mai bun produs pe care biserica asta l-a putut oferi.(Petrofson 114).

  Pai…ce sa zic, felicitarile mele domnu’ Sorin!
  90% dintre pamanteni il scuturau un pic pe Samuel, in schimb tu iti lasi ogoliul la o parte si..dai cezarului ce e al cezarului.
  Asta eu numesc dovada de caracter!

 18. marius andy says:

  “Hai să mergem pe muntele unde locuieşte Dumnezeu,” spuse un cavaler unui prieten de al său.
  “Vreau să dovedesc că tot ce ştie El să facă e să ne ceară să facem ceva, în timp ce nu face nimic pentru a ne uşura de responsabilităţi.”
  “Bine, voi merge pentru a-mi demostra credinţa,” spuse celălalt. Ajunseră noaptea în vîrful muntelui – şi auziră o voce din întuneric:
  “Încărcaţi pietre pe caii voştri .”
  “Vezi?!“ spuse primul cavaler. “După aşa un urcuş, vrea să ne facă să mai şi cărăm aşa o greutate. Nu o să-l ascult!” Al doilea făcu întocmai cum i s-a poruncit. Cînd ajunseră la poalele muntelui, era în zori şi primele raze de soare străluceau pe pietrele pe care cavalerul credincios le luase: erau diamante adevărate.

 19. penibil says:

  se pare ca limita penibilului a fost depasita, daca un analfabet ce scrie De Carthes a ajuns sa faca mistouri cu pretentii intelectuale de altii…

 20. Mr.R says:

  Dilemele cetateanului C. vs. certitudinile si orgoliul cetateanului P…

  Un lucru nu pot sa inteleg: de ce unii incearca sa demonstreze ca sunt crestini si teologi mai buni comportandu-se mai necrestin, ca sa-i inchida gura oponentului si sa se „racoreasca”. Ceva de genul „de ce vorbesti urat, ma boule?”

  70% din articol e ironie, atac la persoana si batjocura. Oare asa vorbea Isus? Sau apostolii? N-ar fi trebuit ca pastorul P. daca vede ca „fratele” C. greseste, sa se roage pentru el? Nu mai e la moda chestia asta? In schimb, il degradeaza de la „frate” la „cetatean” si pune tunurile pe el.

  „…dacă Dumnezeu nu poate depăși standardul moral al creaturilor sale…”

  Cu siguranta ca il depaseste, dar tu nu esti tot o creatura a Sa? Numai dl. C? Adica nu crezi ca depaseste si standardul tau?

  „Depasirea” inseamna ca nu pedepseste?

  N-ar fi mai bine sa lasam morala imaginara, utopica si roz si sa ne tinem de standardul moral care ne-a fost descoperit? In loc sa o dam la o parte in favoarea unei morale iluzorii?

  „El ales crucea nu fulgerul. Dacă ăsta nu este argument, atunci nu există argument. ”

  Da, a ales crucea, dar n-a ramas vesnic pe cruce si nu alege vesnic crucea, ca un Sisif. A 2a oara nu v-a veni tot ca sa fie crucificat, ci ca Rege care face dreptate, vezi Apocalipsa. Cand cei rai ataca Cetatea nu scrie ca se va lasa iar omorat.

  „Refuz să ofer texte. Mi-e greață de hermeneutica porcului. ”

  De ironii si batjocura nu iti e greata? Daca ai fi tacut as fi inteles greata.
  „Textele” sunt singura baza de discutie, asa argumenta si Isus. Pareri… „bun simt”… sunt zero fara „texte”. Daca vorbele Creatorului nu depasesc „bunul simt” al nostru…

  In loc sa avem grija de zeii de paie ai celuilalt, mai bine am darama propriile altare din barne groase, de pe inaltimile orgoliului, ale filozofiei etc.

  P.S. Cred ca se mai poate spune/tine o predica/emisiune/articol bun/buna si fara exemple din filme.
  P.P.S. Daca am scris ce am scris nu inseamna ca imi place neaparat de fratele Cristian si ii iau apararea. De cele mai multe ori nu imi place.

 21. Pingback: Basmologia sau “susurul bland” al Sarpelui « Masa Tacerii

 22. Amun says:

  Faptul ca anumite personaje pe care am avut placerea sa le cunosc nu inghit miscarea sectara si nu sunt supuse capilor sectelor respective e laudabil. Mizeria din interiorul sectelor trebuie afisata si publicata pentru a nu mai ruina vieti. Restul asa zisilor credinciosi care posteaza aici ce le trece prin cap sunt ca si cainii care latra la luna fiindca nu au altceva mai bun de facut. Sentimentalisme peste sentimentalisme si povesti peste povesti, fara sfarsit. De multe ori am senzatia ca in lumea sectelor „Povestiri Nemuritoare” ii tine ocupati pana peste cap pe cei care refuza sa deschida ochii si sa priveasca lumea asa cum este ea. :beer:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: