Dilemele cetățeanului Cristian

Dacă filmul „The Clash of the Titans” are vreo valoare este aceea că reușește să-i dezbrace pe zei de toată poleiala lor olimpiană. Muritorii nu pot arunca mănușa dar reușesc să dămâme statuia. Zeus se prăbușește neputincios în uralele mulțimii care savurează victoria asupra eternilor nomenclaturiști. Dar bucuria este scurtă. Olimpul tremură dar nu se predă pentru că zeii nu dorm niciodată. Harpiile lui Poseidon apar din senin și se năpustesc letal asupra bravilor soldați. Lecția e simplă. Pe zei nu-i poți abandona când vor mușchii tăi; au ei grijă să te aleagă când vor ghearele lor!

În urma unor comentarii făcute pe marginea unui articol din ST, și în care observam că încă ne complacem într-o ambiguitate teologica în privința eticii lui Dumnezeu, proaspătul posesor al unei diplome în știința informatorilor de ziua a șaptea, cetățeanul Cristian, fâlfâindu-și aripile de harpie sapiențial-justițiară a început să deseneze pe blogul domniei sale traiectoria fulgerului stăpânului său. Nu am nici dispoziție și nici interes să sting punctual modestele scântei cu care m-a atins specialistul în note informative dar mi-am promis că-i voi raspunde undeva, cândva, acestui zbuciuman! (Nu e vorba de acel buciuman ci de cel care-i zbuciumă nopțile cu dezvăluiri Azșleaks)

Fratele Asante al adventiștilor întotdeauna se sesizează din oficiu ori de câte ori descoperă o blasfemie reală sau imaginară, o nedreptate etnică, o emblemă patriotică, o incompetență teologică sau vreo deficiență calorică. Micul iacobin de facebook stă de planton la ușa teologiei oficiale și nu încetează niciodată să emită păreri în dauna ideilor.

Există o explicație psihologică a adoratorilor lui Zeus, și se numește sindromul Stockholm. Adică victima se atașează și devine atât de dependentă emoțional de abuzator încât ajunge să-i ia apărarea. Ceva în genul femeii terorizate de soțul violent care după o serie de bătăi rupte din rai ajunge să-l iubească cu adevărat, tocmai pentru că-și dă seama, în sfârșit, cât de bun a fost că n-a omorât-o în bătaie. Adică a avut parte de har!

Sigur că se vor invoca textele trăznet ale VT în care Domnul distruge, arde, îneacă, omoară, lovește și blestemă eternul păcătos. Chiar și Isus este invocat ca martor în procesul reabilitării onoarei divine. Oare n-a blestemat El smochinul? Cine a făcut curățenia de primăvară în templu? Pe Anania și soția cine i-a trecut subit la odihnă? Ce-i mână pe îngerii apocaliptici în sfântă cruciadă? Cine-i responabil cu focul iadului? Bineînțeles, iadul ediție prescurtată!

Slujitorii Olimpului cer un text. Cum argumentez biblic că Dumnezeu nu este varianta circumcisă a lui Zeus, iar Isus vreun bunic atins de benevolența lui Alzheimer? Cum demonstrez că ce cred nu-i vreun basm frumos meșteșugit, cum arăt că hermeneutica nu-mi joacă feste. Dar nu li se va da niciun text decât argumentul lui Isus. El ales crucea nu fulgerul. Dacă ăsta nu este argument, atunci nu există argument. Refuz să ofer texte. Mi-e greață de hermeneutica porcului. Mi se pare obscen să caut texte ca să-l dezvinovățesc pe Dumnezeu dar mi se pare monstruos să-L invoc din Pantheon!

Filozofii știau că Zeus nu există, dar dacă lumea renunță la zei, unde se va ajunge? La „libertinajul teologic in casa de toleranta a occidentului ” cum se exprima un comentator revoltat de atitudinea mea iresponsabilă. Gardienii au nevoie de Zeus. Fără statuie și ofrande își pierd privilegiile iar lumea începe să trăiască. Dar și gardienii trebuie să trăiască. Conștiința și-o împart pe capitole și versete. Moralitatea, pe culori. N-au common sense ci doar simțul datoriei. Nu gândesc critic, ei presimt adevărul.

Zeii își au locașul în minte. Acolo se înfruptă din ambrozia si nectarul temerior noastre. Acolo-și ridică altare și stâlpi de aducere aminte. De acolo-și trimit fulgerele și tot de-acolo își tămâiază supușii. Zei nu mor niciodată pentru că frica nu moare niciodată.

Avantajul meu este că sunt venit dintre neamuri. Am fost învățat să fac binele doar pentru veacul acesta. N-am căutat răsplata, nu mi s-a promis cetatea. N-am crescut cu texte, n-am încercat să îmbunez zeități orgolioase. Nu cunosc flanelograful, mi-e străină măsuța cu nisip. Sunt doar un om normal al cărui bun simț îi spune că dacă Dumnezeu nu poate depăși standardul moral al creaturilor sale, dacă reflectă la scară cerească aceeași patimă pământească, înseamnă ca e doar o proiecție a minții de care nu trebuie să-mi fie teamă. Cred că adevăratul Dumnezeu trebuie să fie dincolo.

Fulgerul lui Zeus are o explicație naturală; dumnezeul cetățeanului Cristian are una culturală. Și dacă nu este dumnezeu, atunci de ce ne-ar fi frică să-i demolăm statuia?

122 Responses to Dilemele cetățeanului Cristian

 1. samson says:

  12 beni plesa (1)

  Cu ce este mai “BUN” Dumnezeuul noului testament decat dumnezeul vechiului testament ??

  cu nimik dle, aşa cum bine aţi observat şi dvs, ce se naşte din pisică tot şoareci mănâncă! cum ie tata aşa ie şi fiu! ie-n familie, ie-n adn-u lor, numa că unu ie mai disimulat ca ălalantu, ăla micu ie mai modern decât ăla bătrânu, ie chestie de discurs, limbaj şi metode la iel, da-n iesenţă nu ie iei una şi aceaiaşi persoană? şi ştiţi dvs lupu îşi schimbă pronumele, carcasa, testamentu, da năravurile ba!!!

  In vechiul testament acel D-zeu a nimicit (omorit) oameni cu natura pacatoasa (oameni pacatosi deci VINOVATI),impreuna cu copii lor.(ce se naste din pisica va ajunge sa manince soareci).

  oameni vinovaţi!?!?! vinovaţi de ce dle ? de iegzistenţă şi de ghinionu că dl iehova a hotărât ca iei să se nască pe pământ, nu? ce fvină avea dle miile sau zeciile de mii de copii care dl dumnezeu i-a asasinat cu sânge rece la potop? în afră de faptu că ăiera toţi supt 3 ani, şi c-avusese ghinionu să nu se nască în familia lu dl noie? sau ce vină şi păcat ai dta şi ceilanţi oameni că nu s-a născut pe alte planete unde dl dumnezeu are pe ăia care ie necăzuţi în păcat? în afară de aia că ie wrong men in wrong place at wrong time?
  dle, dta ai copii nu? să zicem că dta furi ceva, nu ştim ce, da furi dta ceva, zecimea lu dl iehova de iegzemplu, sau portofelu lu frun iubit frate de la garderopa de la biserica unde mergi dta, şi te ia poliţia şi te priponeşte la bulău, şi pe urmă dupe ce se uită toată lumea la dta cum ai căzut şi ai călcat legea, îi ia şi pe copiii dtale şi-i bagă lângă dta, pe motivu că ie copii dtale şi atuncea ie şi iei de vină pt ce-ai făcut dta, ie corect aşa? asta ie dupe modelu de justiţie divină care-ţi place lu dta aşa de mult! şi insinuaţi dvs cu mult suptînţeles că modelu ăsta de justiţie divină să fie aplicat şi la justiţia umană, în locu lu modelu actual care ie imperfect şi păcătos, fiincă nu pedepseşte şi copiii pt ce face părinţii, nu?
  dl, un domn dumnezeu corect, ar fi făcut ca urmările de la aşa zisa cădere a lu dl adam cu dna ieva să se rezume numa la iei, şi copiii lor să aibă aceiaşi şansă ca şi părinţii lor înainte de cădere, să răspundă pt alegerile şi faptele lor, nu pt ce-a făcut părinţii lor, da cum dta ieşti obijnuit încă din fragedă pruncie că omu ie vinovatu de serviciu şi răspunde de tot ce ie rău, şi dl iehova ie responsabil de tot ce ie bun şi are dreptate şi atunci când n-are…

  ca să nu mai zicem că putea şi dl dumnezeu în marea lui înţelepciune perfectă şi cu domnu isus în marea lui dragoste perfectă să se fi adus jerfă pt păcat unu pe altu imediat dupe ce dl adam şi doamna ieva căzuse, şi nu mai iera nevoie să fi şi dta cu ceilanţi oameni vinovaţi

  sau dl ada şi dna ieva să nu aibă copii niciodată, şi oameni se năştea pe alte planete din alea necăzutele

  sau făcea şi dl dumnezeu nişte modele mai performante, cam cum ie dânsu, iechipate c-un computer de bord mai performant care să cuprindă ca şi la dânsu , perfecţiunea morală în dotare, asfel încât să aleagă liberi, de bună voie şi de fiecare dată numa binele, cam cum reuşeşte şi dl iehova fără să fie măcar fro dată în pericol reial să deraieze de pe şinele dânsului, şi nu mai iera nevoie să-i pleznească inima lu ăla micu pe cruce ca să se liniştească dânsu şi să nu mai omoare lumea nevinovată

  sau, făcea şi dânsu o relitate simulată, un fel de matrix, nişte softuri deci, care să cadă, să păcătuiască, şi cu tot tacâmu de rigoare care ie la ora actuală, îl dădea la televizor şi se uita tot universu la iel, inclusiv adam şi ieva, şi pe baza la imensa credibilitate de care se bucura dl dumnezeu în tot universu, vedea toţi unde duce păcatu şi nu mai cădea nimeni, nici dl adam cu dna ieva, ce ziceţi? şi scăpa şi dl isus să ne mai arate dragostea lui nemărginită, şi dl iehova să se mai uite toată lumea la dânsu

  In noul testament acest D-zeu plin de iubire pentru pacatosi a ajuns sa-si trimita la moarte pe cruce pe singurul sau fiu ,un fiu care nu a pacatuit niciodata ,adica NEVINOVAT.

  domnule, domnule, acumă se uită lumea şi la dvs şi la domnu isus, nu numa la dl iehova! dle, dta ai copii, da? zicem că ie mici, da? şi face iei nişte greşeli, nu te ascultă pe dta, te scoate din fire, şi dta nu poţi să-i ierţi decât dak omori pe unu din iei? nu-i ierţi pur şi simplu, pt că-i iubeşti şi ie copiii dtale? dta nu şi nu, dta nu poţi să treci peste afrontu personal pînă nu omori pe cineva, nu? ce credeţi, oare n-ar trebui luat un pic dl dumnezeu ăsta şi trimis la nişte cursuri de reieducare unde să înveţe şi dânsu ce înseamnă să fii un părinte bun, şi cum să nu-ţi pui mintea cu ăia micii, şi să-i ierţi fără să fii nevoie să omori pe nimenea? dle, numa prin filme mai întâlneşti tot felu de psihopaţi d-ăştia care-şi omoară copiii, pe unii că ie vinovaţi şi pe alţii că ie nevinovaţi! suntem siguri totţi că nu ăsta ie modelu de părinte care-l promovaţi dvs în familia dvs, şi de ce atunci ce credeţi că nu ie bun pt familia dvs ar trebui implementat la toţi oamenii?

  ia să vedem domne cum ie şi cu marea aia jerfă pt păcat, deci ie dl dumnezeu pe sus prin ceruri, care ie unu singur, face o carcasă duhovnicească d-a lu dânsu care se chiamă dl duhu sfânt, şi mai face una tot d-a lu dânsu şi tot duhovnicească care-i pune numele de fiu său, sau dl hristos, care la rându lui face o carcasă pământească d-a lu dânsu care se numeşte domnu isus, şi de care se folosea când iera pe pământ, pe care o şi pune pe cruce, o îngroapă, o înviază cică, şi pleacă şi cu iea la cer; asta în timp ce dl dumnezeu iera bine mersi în cer, fără niciun risc reial, fiincă dânsu parcă ie nemuritor, nu? deci nu putea să moară niciodată, cel mult încerca şi dânsu să simtă nişte senzaţii noi, ca să nu mai zicem că dânsu ie şi omniscient, deci ştia mai dinainte cum se termină lucrurile şi că totu se termină cu bine, deci pericol next to nothing, vorba la americani; ca să nu mai zicem că şi dak domnu isus dădea frun rateu, dl dumnezeu putea f bine să renunţe la carcasa asta pământeană, dupe cum putea să renunţe şi la caracsa aia duhovnicească a lu dl hristos, iera şi iei mai puţini cu o persoană, da tot unu singur, nu? parcă aşa ie treaba în familia lor
  bine, pierdea şi dânsu laudele, omagiile, imnurili, poieziile, rugăciunile de închinare şi adorare şi recunoştiinţă de la oameni, şi mai ales pierdea şi zecimile şi darurile

  deci unde ie iubirea? atât de mult a iubit dl dumnezeu lumea încât a dat pe singura lui carcasă pământească să moară, pt ca oricine crede să primească viaţa vejnică la timpu viitor, la pachet cu cea mai mare cioară de pe cel mai frumos gard din univers

 2. samson says:

  #45 alter ego

  Samson
  Pasajul cu pricina e conform propriei tale ideologii. Nu inteleg ce vrei sa demontezi. Nu inteleg de ce mi te adresezi mie, nu eu sunt autorul lui. Eu n-am facut altceva decat sa-l remarc intr-un anume fel. Poti sa-l consideri urat, la urma urmelor gusturile nu se disputa

  iubite frate alter iego, să ştiţi că ne pare rău de dvs că sunteţi victimă colaterală în conflictu ăsta de proporţii cosmice, da totu ie dupe modelu divin, l-aţi văzut dvs pe dl dumnezeu când joacă ping pong cu dl satana, să-l folosească pe dl duhu sfânt pe post de mingie de celuloid? nu ie dl adam şi oameni pe post de mingie? tot aşa şi tăticu dvs face o partidă amicală cu domnii pastorii, dvs nu cumva aveţi încumetarea şi pretenţia să fiţi paleta lu dl dumnezeu, sau şi mai rău chiar, să fiţi la masă în locu lu dl iehova ( că bănuim că de cealantă parte a fileului nu prea aţi vrea) ? orice reclamaţie ulterioară vă rugăm s-o adresaţi lu dl dumnezeu, iel a făcut regulie şi tot dânsu a adus şi mingile de ping pong, şi cine vă credeţi dvs dle alter iego să-l judecaţi pe dl dumnezeu?

 3. samson says:

  #46 un strain

  Intrebarea mea este(citind carnatii de mesaje scrisi de mascariciu samson ) DE CE NU CENZURATI MESAJELE CELOR CARE FAC -ATAC LA DUMNEZEU SI LA NUMELE SAU -?????????????????

  pacea domnului iubite frate maimuţa! cum faceţi dvs de reuşiţi să scrieţi cu litere aşa groase? ia iesplicaţi-i şi lu tăticu dvs samson, şi imediat ce tăticu dvs termină dialogu cu domnu isus şi dl iehova, intrăn convorbire şi cu dvs, da? mersi! să sperăm că asta nu vă supracapacitează neuronu unic şi personal din dotare! ne rugăm pt dvs pân atuncea! pt vă rugaţi şi dvs pt domnu isus şi domnu iehova între timp, se pare că cam are nevoie de ceva întăriri!

 4. Un strain says:

  ianis

  Stimate,sunt prea prost ca sa ma prin de dedicatiile tale.Asta e poate ptr ca neuroni nu s-au impartit in mod egal in procesul evolutiei,ce sa-i faci supravetuiesc intotdeauna cei cu capul mai mare , parca asa spunea maestrul.

  Multumesc pentru film,totusi m-am lasat demult de obiceiuri copilaresti.Cand eram copil gandeam ca un copil,acum ca am trecut de varsta pubertati sunt mai interesat de realitate decat de desene animate.In plus nu cred ca un film ar putea exprima mai bine realitatea mascaricilor mai bine decat o face acest site.

 5. ianis says:

  L-ai citat gresit pe maestru. Bigger si better functioneaza doar pentru anumite organe, n-am voie sa spun care. Evolutia are legatura cu cel care se adapteaza mai bine. End of story.

  In privinta filmului si prinsului de poanta: nu e nici o pierdere, tocmai aici e farmecul 🙂 Avem nevoie de schmucks care nu stiu ca sunt schmucks

  Data viitoare iti voi recomanda o predica si un citat eg white, ca sa fi si tu hranit.
  Gata, m-ai convins, nu te mai numesc strain, nici oaspete al casei ci impreuna cetatean cu sfintii, om din casa …oxigenului 🙂

 6. Samuel says:

  Sorin il imita pe Edi la greu. A facut-o de cand l-a cunoscut.

 7. VictorZee says:

  Domnule petrofson,

  „Cum demonstrez că ce cred nu-i vreun basm frumos meșteșugit, cum arăt că hermeneutica nu-mi joacă feste. Dar nu li se va da niciun text decât argumentul lui Isus. El ales crucea nu fulgerul.” (Dilemele cetateanului Cristian, petrofson)

  Cine au fost magii de la rasarit? Care sant „cartile” dupa care ei au recunoscut steaua de Craciun, steaua Mantuitorului?

  De ce nu avem aceste „carti” in Biblie? Care este Templul sau Biserica in care Sa nascut Domnul Isus?

  Evreii nu credeau in mantuire: Magii au fost ce care credeau in mantuire si de ce nu avem nimic in Biblie despre credinta „magilor”, despre istoria lor?

  „Cum demonstrez că ce cred nu-i vreun basm frumos meșteșugit”

  Apostolul Petru atentiona asupra pericolului acestor fabricanti sau culegatori de basme. Dar, ce este Biblia in ansamblul ei? Pe cine serveste: Credinta in Mantuitor sau legitimeaza Biserica insitutie?

  Mantuirea vine prin Domnul Isus nu prin Biserica, iar Adevarul vine prin Duhul Sfant nu prin Biblie. Mantuitorul nascut de Craciun a venit in lume si trebuie cautat in lume nu in „Templu” si nu in Biserica.

  Lumea are istoria ei nu numai istoria uni „popor”, chiar daca le place lor sa creada ca au fost si sant „poporul ales”.

  Care este diferenta dintre „poporul ales” si „poporul” dintr-o Biserica? Nu au ei „tot adevarul”? Mai pot aceste categorii de oameni sa vada steaua de Craciun, steaua Mantuitorului?

  Merry Christmas!

  George, Chicago

 8. samson says:

  #12 beni plesa (2)

  1–in V.T .–D-zeu omoara oameni pacatosi si VINOVATI
  2–in N.T. D-zeu trimite la moarte sigura pe fiul sau NEVINOVAT

  da, dle! ie teribil! cine fură azi un ou, mâine fură un bou! se vede clar demenţa în progresie, cine începe să omoare pe alţii că nu ie pe gustu lui şi deci ie vinovaţi, sfârşeşte prin aşi masacra şi familia, chiar dak ie nevinovaţi!! parte nasoală ie că faptele la uni ca ăştia ie văzute ca ceva pozitiv şi lăudabil, în loc ca opinia publică să se sezizeze şi să-l bage pe individu ăsta periculosu şi psihopatiile dânsului acolo unde le ie locu, adik dupe gratii, unde poa să primească şi tratament de specialitate!!!! ce ie dl de admirat aicea?!?!?!? dak ar face cineva aşa ceva, dta ai zice că ie lăudabil şi să nu-l ia poliţia?

  bun, şi acuma să zicem că aşa ieste şi dta ai dreptate, să vedem şi qui prodest, cui foloseşte deci, asasinatu ăsta în familie, care promovează şi încurajează rău în lume şi societate, încurajând ca vinovaţii să nu fie pedepsiţi, şi nevinovaţii să fie pedepsiţi, să vedem cu ce ie mai bun dl dumnezeu ăsta car-l omoară pe domnu isus, cu ce ie mai bun ca dl iehova care omora pr toată lumea că toţi iera vinovaţi prin naştere pt fapte care le făcuse alţii şi nu iei:

  deci dta ai copii, şi dta îi iubeşti, aşa că nu-i mai baţi, şi dupe cum bine observa şi dl petrofson în iepistolele dînasului dupe înţelepciunea dată dînsului de dl dumnezeu, şi pe care unii cu minte mai puţină le răstălmăceşte, dl dumnezeu renunţă la apucăturile lui tribale şi sălbatice, când mânca şi nespălat pe mâini, deci dta ai cpii, nu-i mai baţi că acuma ieşti dta băiat bun, părinte model, şi mult mai calm şi hotărât de când i-ai luat dta gâtu lu ăla micu care nici iel nu făcuse nimik, acuma dta poţi să stai calm şi să nu mai faci nimik, doar să te uiţi la ăia micii ai dtale, nu-i mai baţi, nu mai simţi nevoia să le tai şi lor gâturile că nu te ascultă şi face totu cum vrei dta, acuma dta ieşti f bun cu iei, îi iubeşti mai mult ca pe dta, şi te uiţi dta senin la iei cum vine băiatu ăla rău, un pedofil înrăit care umblă liber prin zonă în loc să fie proptit sigur la bulău, fiincă dta ieşti acuma adeptu libertăţii totale de iesprimare a lu fiecare, ca şi a libertăţii individuale a lu fiecare, chiar dak consecinţele le suportă alţii care ie inocenţi, mai puţin dta, care ieşti ditamai matahala pe lângă ăia micii şi dl ăla pedofilu, şi te uiţi dta senin cum pedofilu ăla îi molestează pe ăia micii, cum le deflorează funduleţele, păsăricile şi guriţele lor alea micile, da cum dta îi iubeşti mult de tot, şi ai adus jerfă pt păcatele lor, dta din dragoste pt iei şi pt libertate, dta te uiţi ca la televizor, chiar un pic intresat să vezi şi dta ce tehnici de penetrare o mai născoci şi dl ăla pedofilu, şi cam ce reiacţii o mai avea ăia micii de dta asta, şi când ie dl ăla gata cu iei, dta te uiţi cum se-mbolnăveşte iei de cancer, tuberculoză şi cum a luat iei aids de la dl ăla, ca să vezi câţi supravieţuieşte, şi nu le dai dta nicio aspirină ca să le treacă, că acuma a văzut toată lumea cât ţii dta la iei, şi cum îi iubeşti, pe baza la jerfa aia; şi la urmă ca să fie iei şi mai convinşi de dragostea dtale şi de valoarea imensă la jerfa aia, te apuci dta şi dărâmi şi casa pe iei ca să-i îngropi supt dărâmături, fiincă tot ce are iei nevoie şi contează ie că dta îi iubeşti şi ai adus jerfă; sigur ăia micii te iubeşte pe dta la nebunie pt asta şi ie recunoscători toată vejnicia!!

  dle, rău gratuit care se abate asupra la cei inocenţi, rău natural gen cutremure, tsunamiuri, uragane, ietc, canceru, viruşii, sida, ietc, ietc, care omoară oamenii nevinovaţii arată că orice declaraţie de dragoste a lu dl dumnezeu, şi orice jefă ie numa declaraţii şi ataât, de ce nu se sezizează totuţi cineva şi să-i dea şi lu dl iehova iepistola lu dl iacob s.o citească şi dânsu?

  ps, dvs sigur nu vă creşteţi copiii dupe modelu tatălui ceresc, dupe cum ştim noi că ie autorităţile pt protecţia copilului in usa, şi dupe cum credem că vă iubiţi dvs copii, chia dak imperfect, şi nu chiar aşa perfect ca dl iehova…

 9. Alter Ego says:

  Un strain

  Imi place umorul de buna calitate. Altceva este atunci cand pentru umorist, cazul pe care il ridiculizeaza devine ceva personal, daca intelegi ce vreau sa zic. Umorul de buna calitate izvoraste din capacitatea Constiintei de a surprinde egoul in tot felul de ipostaze haioase. Umorul de calitate caricaturizeaza, dar o face cu drag, nu cu ura. Ii apreciez, in mod deosebit si pe cei care fac haz pe seama lor. Acestia sunt pe un nivel superior de constientizare. Isi vad barna din ochi, si vazand-o isi curata partea dinauntru a paharului. Starea superioara de constientizare sau de smerenie daca vrei, le permite sa detecteze rolurile ridicole pe care le joaca egoul in proximitatea lor, dar nu uita ca acelasi ego este prezent si in ei. Rad de propriul lor ego, care adora sa se ia si sa fie luat in serios. De aceea umorul lor este un umor care nu judeca pe „ceilalti”, si daca, totusi o face, o face deplin constient ca se judeca de fapt pe „sine” si in acest fel devin mai curati. Constiinta care spune „Eu sunt”, prezenta in ei si care este adevarata lor natura, face aceasta curatenie.
  Tradus in limbaj religios : Duhul Sfant caricaturizeaza firea pamanteasca aducand-o in lumina Constiintei.
  Insa atunci cand umorul este de la Duhul Sfant, se simte, Duhul Sfant nu porneste razboi impotriva raului, nu vede egoul ca pe un inamic ce trebuie distrus, nu are in agenda sa ca punct eradicarea raului. De aici si nedumerirea lui Samson et comp. in ceea ce-L priveste pe Dumnezeu. „Cum de ingaduie Dumnezeu raul ?” „De ce nu intervine Dumnezeu pentru victimele inocente ?” „De ce nu zdrobeste El maselele celui rau ?” Daca ar face asa, n-ar mai fi Dragostea absoluta.
  „Este Dumnezeu atotputernic ?”
  Este, insa el prin putere intelege altceva, adica taman invers. Pentru El a fi puternic inseamna a fi VULNERABIL. A fi puternic inseamna sa mergi doua mile in loc de una atunci cand „cineva” te obliga. Asa se manifesta Puterea si Iubirea absoluta.
  Raul se sinucide provocand suferinta, intocmai cum, cancerul de teama sa nu dispara, se extinde pana ucide organismul gazda. Egoul produce suferinta, inconstient de faptul ca tocmai suferinta aceasta il va distruge.
  De aceea sustin ca nu reforma este solutia, adica nu a schimba o forma cu alta, nu partizanatul pentru o forma de adevar sau alta, ci ceea ce Isus ne indeamna sa alegem.
  Nu l-a auzit nimeni pe Hristos predicand despre avantajul rotii fata de targa tarata pe pamant. El n-a fost interesat sa armonizeze stiinta cu biblia, ci a considerat ca singurur Adevar la care putem avea acces este in interiorul nostru – „Imparatia cerurilor este in voi”. Acest adevar este mult mai important decat pentru vesnicia noastra decat toate gaurile negre din univers. Acumularile de informatie ascund aceeasi teama a egoului de a fi diminuat. Egoul „stie” ca „informatia inseamna putere” sau mai exact ceea ce el in mod deformat intelege prin putere. A-i desconsidera pe cei ce nu au acumulat la fel de multa informatie(putere), sau a-i santaja pe cei vulnerabili la o anumita categorie de informatie se inscrie in „firescul” vietii noastre de fiecare zi, pentru ca asa am invatat noi ca este „puterea”. Singura forma de ignoranta care te poate pierde si care intr-adevar conteaza este cea care te instraineaza de adevarata ta natura. De aceea, in loc de 1 an petrecut in biblioteca, iti este mai de folos o ora de autocunoastere si dezvoltare personala, o ora de in care privesti cu sinceritate in interiorul tau. Aceasta este Calea(Metoda), pe care intr-o maniera de o simplitate dezarmanta ti-o arata Cel care s-a numit pe Sine „Calea, Adevarul si Viata” . Acesta este singurul Adevar care va rezista, celelalte adevaruri… nu vor ramane in picioare.
  Umorul de proasta factura este o forma de abuz de „putere”… dar si reactia disproportionata la el.

  Cu drag !

 10. Un strain says:

  ianis

  aici este Bazaar, opossing to Cathedral (if you know what I mean)

  Bazaar???………….. Da,a fost odata ca-n povesti.

  In privinta filmului si prinsului de poanta: nu e nici o pierdere, tocmai aici e farmecul Avem nevoie de schmucks care nu stiu ca sunt schmucks …

  Din bun simt si educatie am ignorat termenul pe care mi-l indesi pe gat provocativ si am continuat sa folosesc marscarici,dar vad ca insisti din urticarie cronica.Inteleg foarte bine ca aveti nevoie de schmucks si de bani lor,de oameni slabi ca sa aratati cat de tari sunteti voi ,de oameni care se asculte povesti cu darwin si cu talibani care fura avioane si le izbesc de turnuri si pentagoane,de idioti intr-un cuvant.Si totusi cred ca va inselati.Faptul ca ati gasit cativa debusolati pe care sa-i pacaliti,nu exclude ca insasi voi sa fiti schmucks fara ca macar sa va dati seama ca sunteti schmucks.Eu zic sa verificati metoda pe care o folositi la determinarea idioteniei,sunt sigur ca de acolo pleaca eroarea.Aveti cumva vreun aparat care masoara IQ-ul? Vedeti sa nu fie decalibrat,ar fi mare pacat sa credeti ca aveti in mana o scula originala si sa fie un fals decalibrat made in china.

 11. samson says:

  #12 beni plesa (3)

  Tot Isus le spunea “”va rataciti pentru ca nu cunoasteti (sau nu vreti sa credeti) scripturile” si nici sa acceptati ca Dumnezeul adevarat nu este DOAR o refletie a mintii omului corupt ,si nu doar corupt ,asa doar la suprafata ci corupt in mod RADICAL.

  păi dle, nu a hotărât dl dumnezeu care ie cea mai bună metodă de promovare a lu dânsu, revelaţia scrisă ( dak poţi să numeşti ca revelaţie ceva scris,cea mai coruptibilă formă de transmitere a celui mai important mesaj!), dânsu nu ştia că pe oameni nu-i duce mintea suficient să-nţeleagă ce vroia dânsu să zică, din cauză că ie corupţi? de ce n-a ales o formă de revelaţie personală pt fiecare om, se ocupa şi dl duhu sfânt cu ceva, se revela direct în mintea lu fiecare, de aşa manieră că fiecare ştia că dânsu ie dl dumnezeu, se prezenta cu formula complectă – nume, pronume, ietate, ocupaţie, cine ie şi ce face iel pt fiecare om, dupe capacitatea mintală a lu fiecare, şi omu ştia atuncea şi înţelegea clar, nu mai iera nevoie de tot felu de canale, profeţi analfabeţi, colecţii sfinte, date ieronate, copieri graşite unde se mai adăuga şi scotea, tot felu de comitete şi comiţii care să fhotărească care cărţi face parte din colecţia de mituri inspirate, şi care ie numa apocrife, şi care nu ie inspirate deloc

  sau de ce n-a proiectat şi capacitat mintea umană încă de la început cu mai multă capacitate de înţelegere şi inteligenţă, ca să poată să înţeleagă scripturile? mai ales că-n preştiinţa dumnealui ştia prea bine unde avea să se ajungă, nu? cam slăbuţe performanţe totuşi pt un domn dumnezeu aşa de capacitat şi perfect, nu credeţi?

  Pacatul aduce suferinta si moarte si asta ca ne place sau nu ne place este este un adevar aici la noi pe aceasta planeta albastra sau verde ,depinde cum vrei sa o vezi.

  dle, nu ne daţi nouă culpa asta! asta ie tot problema lu dl dumnezeu! n-a hotărăt dânsu să fie aşa? n-a actualizat dânsu lumea asta aşa cu suferinţă şi moarte? dle, uite cum stă treaba, putea şi dânsu să actualizeze altă lume, cu alte modele mai performante, şi unde în urma la păcat să nu fie aşa suferinţe, durere şi moarte, şi dak omu păcătuia putea să se simtă f rău, şi să fie mult mai sensibil faţă de păcat, rău şi suferinţă, cu capacităţi superioare de iempatie, sensibilitate morală, ietică şi de conştiinţă, încăt dak făcea ceva rău la alţii, şi vedea şi cea mai mică urmă de suferinţă şi durere, sau dak vedea numa nişte filme în care lumea suferea, avea atâta iempatie încât nu mai iera nevoie şi de alceva ca să aleagă ce ie bine, de ce n-a actualizat dl dumnezeu modelele astea superioare moral?

  şi de ce trebuia să moară cineva? nu iera destul loc în univers dle pt toată lumea? ce se-ntâmpla dle dak îi lăsa pe păcătoşi să trăiască vejnic, sunt atâtea planete libere, cu ce-l deranja pe dl iehova dak păcătoşii continua să iegziste, în paralel cu dânsu, sfinţii îngeri, sfinţii mântuiţi, dl satana? trebuie numadecât să-i bage la cazan? cu ce-l deranja pe dînsu dle? la omnipotenţa dânsului, ăia iera cel mult inofensivi, nişte muşte, da iel nimik dle, să-i omoare, nu alta; ce iera dak plata păcatului iera doar o viaţă separată de dl iehova, cam cum ie acuma pe pământ? sau ce s-o fi gândit dl iehova, „dak las biciu din mână, pierd şi morcovu, nu mai mă bagă lumea deloc în seamă cu toată viaţa aia vejnică a mea care le-o dau ca răsplată, cu toată jerfa lu ăla micu şi cât am iubit io lumea, bagabonţii ăştia când o vedea că şi-n partea aia ie tot cu viaţă vejnică, ba chiar ie şi mai funny, că ăaia păcătoşii are programe mai distractive decât avem noi în împărăţia cerurilor, rămânem cu împărăţia goală, nici dreaqu nu m-ai vrea să vie p-aicea, aşa că mai bine fac io nişte modele ca dl adam şi dna ieva, mai slăbuţe ceva, chiar dak le zic io că ie dupe chipu şi modelu meu, şi-i dau înainte cu moarte, durere şi suferinţă”

  Nasterea, viata ,moartea si invierea Domnului nostru este un HAR nemeritat si bine am face daca am medita mai mult la aceasta.

  da, şi d ece medităm mai mult, cu atât zicem : no, thanks! dle, cel mult ar putea să fie considerată jerfa aia a lu dl isus ca un fel de act reparatoriu, deşi tardiv, o obligaţie morală a lu dl dumnezeu, prin care să repare nedreptatea suferită de toţi oamenii prin hotărârea dementă a dânsului ca toţi să fie pedepsiţi cu moartea şi tortură pt ceva ce ie nu numa că nu a făcut, da la care nu a contribuit cu nimik! da şi aici, cu condiţia să fi intrat haru ăla în vigoare imediat, oamenii să nu mai moară deloc şi imediat, să fum iera dl adam şi dna ieva înainte cădere, să trăiască în compensare aceiaşi perioadă de viaţă cunoscând numa binele, şi pe urmă să poată să aleagă în deplină cunoştiinţă de cauză ce ie binele şi rău

  Ps–daca Samson isi va aduce si el contribitia dupa intelepciunea data lui ,vreau sai zic–pacea Domnului stimate frate si CRACIUN FERICIT.

  pacea domnului frate beni! prietenu la nevoie se cunoaşte! any time! oricând ne solicitaţi noi vă vom oferi tot concursu nostru, şi nu numa când nu ne solicitaţi, ştiţi cum a zis sf apostol pavel să stăruim asupra predicării cuvântului la timp şi ne la timp: şi nu uitaţi vă rugăm că duhu domnului ieste peste tăticu dvs încă din pântecele mămicii lui, şi se simte aşa bine acolo că nu se mai dă dus, oricât se duce tăticu dvs la frizer!!! asta ie dle, pe unii îi iubeşte duhu domnului, alţii nu place dle la duhuri deloc, nici dl dracu nu se uită la iei!!

 12. samson says:

  #60 un strain

  ianis
  aici este Bazaar, opossing to Cathedral (if you know what I mean)
  Bazaar???………….. Da,a fost odata ca-n povesti.

  pacea domnului frate maimuţa! ne cerem scuze pt întârziere, vedem că predicaţi cuvântu cu mult succes, da avem o nedumerire totuşi: dvs mai sunteţi aventist iubite frate lucy, mai credeţi că toată scriptura ie insuflată de dl duhu sfânt şi d efolos să înveţe, să mustre şi să dea înţelepciune? şi acuma dvs vă aventuraţi pe terenu periculos a lu cleui rău şi decaraţi cu nonşalanţă că ie, cum i-aţi yis dvs?, aşa da ” a fost odată ca-n poveşti”…
  ce să mai zicem, nu ne aşteptam la una ca asta de la dvs, o să ne rugăm pt dvs, să vedem ce se mai poate face!

  In privinta filmului si prinsului de poanta: nu e nici o pierdere, tocmai aici e farmecul Avem nevoie de schmucks care nu stiu ca sunt schmucks …
  Din bun simt si educatie am ignorat termenul pe care mi-l indesi pe gat provocativ si am continuat sa folosesc marscarici,dar vad ca insisti din urticarie cronica.

  aşa ie, ie cam insistent dl ianis, da de ce nu postaţi dvs iar aicea cv ăla a lu dvs în care ne povesteaţi cu lux de amănunte despre IQ dvs redus şi ieducaţia dvs lipsă şi precară, să-l updataţi şi cu bunu dvs simţ lipsă, ce ziceţi? cum? sigur că vă ajutăm şi noi să le scrieţi şi citiţi fluient pe litere dupe aia, cum să nu… ce mai ziceţi? aveţi nevoie de ceva în contra la mâncărimi? vă scărpinaţi insistent … ştim noi ce să zicem, dak vă ungem cu nişte ulei şi vine şi băieţii d ela comitet să se roage pt dvs, ne promiteţi că dvs aveţi destulă credinţă să nu vă mai scărpinaţi dupe aia? nu ne mai mulţumiţi atâta, ne simţim şi prost

  Inteleg foarte bine ca aveti nevoie de schmucks si de bani lor,de oameni slabi ca sa aratati cat de tari sunteti voi ,de oameni care se asculte povesti cu darwin si cu talibani care fura avioane si le izbesc de turnuri si pentagoane,de idioti intr-un cuvant.Si totusi cred ca va inselati.Faptul ca ati gasit cativa debusolati pe care sa-i pacaliti,nu exclude ca insasi voi sa fiti schmucks fara ca macar sa va dati seama ca sunteti schmucks.

  să ştiţi că vă admirăm, frate maimuţa! ie impresionantă mărturisirea asta a dvs de pocăinţă şi umilinţă publică înaintea domnului, şi ne place că dvs nu cruţaţi niciun cuvânt şi iepitet în a numi păcatu pe nume, şi nu faceţi niciun compromis cu iel, chiar dak ie vorba de păcatu propiu şi personal, şi chiar şi cu păcatele necunoscute din viaţa dvs, când dupe propia dvs mărturisire sunteţi păcătos( schmucks, dupe cum îi ziceţi dvs, chiar dak nu ştiţi ce înseamnă aia, decât din iesperienţă propie şi personală, nu doar teoretic – şi nu putem să nu remarcăm că vorbiţi şi-n limbi germanice, chiar dak, dupe îndemnu inspirat a lu sf apostol pavel aţi uitat să mai luaţi un frate care să ne tâlcuiască nouă şi mai ales dvs cum se pronunţă şi ce-nseamnă şi cuvântu ăla), da vedem că dvs vreţi totuşi să vă pocăiţi şi de păcatele necunoscute care dvs le faceţi fără ştiinţa dvs

  Eu zic sa verificati metoda pe care o folositi la determinarea idioteniei,sunt sigur ca de acolo pleaca eroarea.Aveti cumva vreun aparat care masoara IQ-ul? Vedeti sa nu fie decalibrat,ar fi mare pacat sa credeti ca aveti in mana o scula originala si sa fie un fals decalibrat made in china.

  păi noi de verificat am verificat iubite frate maimuţa, şi ie perfect calibrată scula aia cu care măsurăm! nu v-am rugat noi pe dvs să mai postaţi odată mesaju ăla în care dvs ne povesteaţi cu lux de amănunte despre IQ dvs redus? dvs mai credeţi în făgăduinţa domnului din matei 5, că ferice de cei săraci cu duhu căci a lor ieste împărăţia cerurilor? acum noi o să descoperim un secret, care demonstrează că metoda noastră nu dă greş, da promiteţi să nu vă îngâmfaţi? cum să vă zicem, am ajuns noi şi cu dl duhu sfânt, dupe multă rugăciune binenţeles, la concluzia că cine depăşeşte statura plinătăţii dvs nu are ce căuta în împărăţia dl dumnezeu, şi trebuie recalibraţi; înţelegeţi acuma de ce metoda noastră ie corectă, ştiţi dvs cum ie vorba aia: meserie te halesc, da n-am scule! noi însă v-avem pe dvs!!

 13. samson says:

  #46 un străin

  Mi-ati anulat contul de doua ori,mi-ati sters toate mesajele de mai sus.
  Care era motivul? …….. Atac la persoana?

  nu iubite frate maimuţa, ie că nu v-am recunoscut din prima; ştiţi noi vă cunoşteam supt numele dvs reial de fratele lucy prima maimuţă, nu ştiam că dvs sunteţi şi fratele străin de ieducaţie, bun simţ şi IQ, de ce nu încercaţi dvs totuşi să vă pocăiţi, să v-aduceţi aminte de unde aţi căzut şi să vă-ntoarceţi la dragostea dintâi pe care aţi părăsit-o, şi să semnaţi iarăşi cu nicku dvs reial : fratele maimuţa? şi o să vedeţi dak domnu nu va deschide zăgazurile cerurilor să vă binecuvânteze şi dak mesajele dvs n-o să curgă p-aicea? şi cine ştie poate vine şi stimata soră claudia să vă complecteze cunoştiinţele dvs cu profeţiile dumneaiei inspirate

  insa daca domnul samson de o viata se dedica la asa ceva nu e caz de cenzurat,o face cu umor care place chiar la cei mai insemnati de aici,mari filozofi si ganditori ai sec nostru.

  avem un cuvânt din partea domnului pt dvs:
  Judecatorii 13:5
  „Căci vei rămâne însărcinată, şi vei naşte un fiu. Briciul nu va trece peste capul lui, pentru că acest copil va fi închinat lui Dumnezeu din pântecele mamei lui; şi el va începe să izbăvească pe Israel din mâna Filistenilor.”
  Judecatorii 13:24
  „Femeia a născut un fiu, şi i-a pus numele Samson. Copilul a crescut, şi Domnul l-a binecuvântat.”

  ce să vă recomandăm noi dvs frate maimuţa, în afară de biblia la rând, 3 pagini pe zi? poate doar să ne rugăm pt dvs iubite frate, să nu vă treziţi că luptaţi împotriva duhului lu dl dumnezeu!

  Intrebarea mea este(citind carnatii de mesaje scrisi de mascariciu samson ) DE CE NU CENZURATI MESAJELE CELOR CARE FAC -ATAC LA DUMNEZEU SI LA NUMELE SAU -?????????????????

  dle, stă scris: Evrei 11:32
  „Şi ce voi mai zice? Căci nu mi-ar ajunge vremea, dacă aş vrea să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de SAMSON, de Ieftaie, de David, de Samuel şi de prooroci!”
  nu vă rătăciţi dvs frate fiincă nu-l cunoaşteţi pe dl samson şi nici nu obijnuiţi să citiţi biblia la rând? alfel aţi fi văzut dvs că dak tăticu dvs samson ieste citat prin ordin de zi ca fruntaş în întrecerea creştinească a credinţei, de maimuţe nu se vorbeşte în sfintele scripturi decât că iera la curtea dlui rege solomon, unde mânca banane, făcea kaka pe unde apuca şi se maimuţărea la toată lumea!!

  dle ai curaju să zici dta împreună cu tata lu dl ghedeon că : ”
  OARE DATORIA VOASTRĂ IESTE SĂ-L APĂRAŢI PE DL DUMNEZEU? VOI TREBUIE SĂ-I VENIŢI ÎN AJUTOR? ORICINE VA LUA APĂRAREA LU DL DUMNEZEU SĂ MOARĂ PÂNĂ DIMINEAŢA. DAK DL DUMNEZEU IESTE DUMNEZEU SĂ-ŞI APERE PRICINA FIINCĂ I-AU ATACAT NUMELE ŞI L-AU DĂRÂMAT”
  ce să vă recomandăm noi dvs pt la noapte, ţineţi fro lumânare le îndemână pe lângă dvs, că nu se ştie cu dl iehova, aţi văzut ce-a păţit ultima oară şi dl uza!! să ne puneţi şi nouă un mesaj pe forum mâine dimineaţă, o să ne luptăm cu dl iehova toată noaptea în rugăciune cu dl iehova pt dvs

  E cumva mai important numele si onoarea unor muritori cu neuroni excitati decat numele DUMNEZEULUI CREATOR?

  ce rogăminte avem, chiar dak cuvântu neuroni ie la plural folosit de dvs aicea, se conjugă în cazu dvs numa la singular, nu încercaţi să rescrieţi parabola talantului, unde nu ie nici dl dumnezeu nu poate iescita mai mult de unu:

  „ie cumva mai important numele şi onoarea unei maimuţe cu neuronu iescitat la maximu decât numele dl dumnezeu creiatoru de la neuronu ăsta”?

  ps. încercaţi să nu mai scrieţi cu majuscule(literele alea mai mari care apare prin mesajele dvs, cum ar fi astea ABCDEF) şi nici cu d-alea bolduite ( alea groasele, ştiţi dvs, aşa le zice, nu ie nevoie să vă notaţi undeva cum le zice, că dupe aia tre să vă notaţi şi unde v-aţi notat cum le zice, şi pe urmă unde v-aţi notat că v-aţi notat unde v-aţi notat unde le zice, şi aţi intra tot aşa într-o progresie scrisă şi infinită pâna la venirea scumpului nostru domn şi mântuitor iubit domnu isus pe norii cerurilor), fincă sunteţi n reial pericol ca de la iescitaţia aia intelctuală necumpătată din parta dvs să vă vătămaţi iremediabil delicatele dvs puteri cerebrale şi să gripaţi definitiv neuronu ăla

 14. samson says:

  #56 samuel

  Sorin il imita pe Edi la greu. A facut-o de cand l-a cunoscut.

  domnu samuiel, şi dl bach l-a copiat şi imitat la greu pe dl vivaldi, şi sf apostol pavel pe domnuisus, şi aţi văzut ce-a ieşit; de ce nu încercaţi şi dvs să-l copiaţi pe domnu pastoru, să vedem şi noi ce iese?

  ps. dvs sunteţi din românia cumva? fiţi f atent cum copiaţi, da? nu ştim dak ştiţi, da mai ie cineva care tot aşa ca dvs s-a apucat de copiat, şi l-a copiat pe dl ielvis, cu aşa bune rezultate că băieţii de la paraziţii a rămaşi muţi de admiraţie când a dat ochii cu copia dumnealui, şi imediat a fost nevoiţi să recunoască că simte nevoia să se pi.şe pe copia lu dl ielvis din românia, să nu dea tot aşa din întâmplare şi de copia dvs din românia a lu domnu pastoru, să nu le vină tot aşa fro ideie să se mai urineze pe undeva

 15. emi007 says:

  un strain 46

  tio dar tu nu stii sa citesti, sau intri in teorema mea. cum adica petrof la atacat pe cristi? sau eu fac atac la persoana? si care e problema?
  nu pot sa-mi exprim opinia?
  daca te plingi de cenzura eu ce sa mai zic. aia de la o&p mi-au sters o gramada de mesaje fara sa spun timpeni pe acolo, dar erau niste cose destul de adevarate si dureroase.
  asta e, fa-ti situl tau personal si cu regulile tale si acolo esti maimuta pe baobalul tau.
  ia fii atent aici:
  cum citesti aici, ( ca ma indoiesc tare de tot ca stii):
  „În urma unor comentarii făcute pe marginea unui articol din ST…”
  „…a început să deseneze pe blogul domniei sale traiectoria fulgerului stăpânului său….”
  tu vezi cine a inceput?
  nu vreau si ma abtin tare sa nu-ti trantesc vre-un epitet pe masura inteligentei tale , dar tu vezi draci peste tot, man.
  cred ca petrof i-a dat o replica domnului cristian, pt faptul ca dansul si-a permis sa-l faca cum a vrut muschii lui pe acolo, dar dupa inteligenta ta subunitara se pare ca a facut pacat mortal, de ia raspuns.
  si eu nu inteleg somitatile de pe aici de ce durerea mea se oftica ca a scris cu ironie, despre aceasta persoana , cand nu el a inceput si nici nu la provocat.
  daca mai spun ca pastorii de pe aici de pe unde sint, ii sfatuieste pe oamenii sa lase dracu acest site plic de dracovenii si inadaptatii dupa parerea lor si sa citeasca tot ce scrie laiu, critescu si semnele timpului, si mai laes curierul ca e portvocea lui d-zeu prin influenta duhului asupra conducatorilor( ca vorba lor cine sintem noi sa judecam alegerea domnului in privinta conducerii uniunii) si au de castigat mult prin inlaturarea celui rau, asta cum se mai cheama? iubire crestina?
  mai bine aleg cu un pic de logica decat cu inima si emotiile pt oamenii acestia sfintii si purtatori de lumina.
  si nu te mai consuma atat, ca daca spui lucrurile corect nimeni nu se ia de tine.

 16. emi007 says:

  kron

  sciuze dar nu stiu cine este GC.
  pt mine scripturile au o valoare dar nu cea data de biserica, pastori, ipocriti si fatarnici.
  cred ca m-as face vinovat inaintea lui d-zeu daca nu imi folosesc neuronii pe care mi ia dat d-zeu, sa trag propiile concluzii din citirea cu obiectivitate si inteligenta a scripturilor.
  vad ca nici tu nu ai prea inteles.
  sa vad daca ma pot face inteles, sau poate explicatia pe care o dau are petele ei:
  cred ca petorf a incercat sa spuna, ca in locul unui d-zeu descris cu cele mai faine epitete( criminal, ofticat, gelos, si altele), (care nu se potrivesc cu imaginea din evanghelii nici daca le bati in cuie, dar nu intra in discutie), prefer sa fiu cu totul altceva( agnostic , ateu, etc..), iar logica ma indeamna ca de cat un astfel de d-zeu sa aleg o cale mai superioara decat aceasta descriere. nimic mai mult.
  gresesti cand spui ca mintuirea este in afara locigii. daca e asa de ce nu te faci musulman? sau ce durerea mea preferi?
  Cat despre hermeneutica porcului nu am intrat in a o dezbate , ca e atat de intortocheata si asta ca e posibil ca alti de pe aici, proscrisi si straini de multe lucruri ar integele doar ce vor ei si nu e cazul , doar pt faptul ca utilizeaza decat un neoron , pt ca restul sint jos, vorba bancului ala cu bula.
  respect opinia ta, si nu trebuie sa fii de acord cu mine, ca fiecare gandeste cu procesorul lui.
  acum depinde daca ai un 286 ca strinu sau un i7 ca petrof.

 17. Daca credem intr-un God guvernat de o lege morala(ptr asta stau marturie nenumarate citate EGW dar si common sens,altfel e Supertiranul universal), atunci intrebarea care survine imediat este: ” pentru cat timp?” Numai atat cat i-o dicteaza imprejurarile favorabile? Daca fiintele create de El cu liberul arbitru aleg altceva decat sta in planul Lui, se vede cumva Dumnezeu depasit de evenimente sau surprins de cursul neasteptat al acestora? Daca da, atunci inteleg sa ucida ca sa rezolve niste “nedreptati mult mai mari”…dar in acest caz, e un dumnezeu de mana a doua…caruia nu ii iese jocul cum vrea, si ca totusi sa-I iasa, deschide pamantul in jurul pacatosului.
  Dar daca Dumnezeu nu este surprins niciodata de cursul istoriei omenesti si nu numai…nu vi se pare straniu ca sa intervina in aceasta lume cu violenta ( sau dreptate, depinde din ce tabara privesti problema) numai ca sa fie reparata nedreptatea? Chiar nu mai are deloc solutii mai inteligente? Asa limitat il credem?
  Un dumnezeu care nu mai are alta solutie la problema pacatului decat eliminarea fizica a pacatosului nu numai ca nu seamana deloc cu Isus, dar este vinovat din start pentru ingaduirea raului, a lui Lucifer, si in final…un prost proiectant ptr univers cand s-a gandit sa dea liberul arbitru fiintelor create.
  Nu avem decat sa alegem intre doua alternative, cred eu: ori dragoste infinita, ori coercitie prin frica ca motor ptr buna dezvoltare a universului.

  LE. Despre Core, Datan si Abiram, potop, plagile din Egipt,Sodom si Gomora etc, etc…nu putem vorbi atata timp cat nu descoperim cheia care le descuie pe toate…my opinion…

 18. Alter Ego says:

  Samson

  Am auzit o poveste care, zice-se, s-ar fi intamplat aievea, undeva in tara Oasului. La finalul unei nunti, care adesea, la oseni se incheie cu scandal, s-au taiat intre ei la plecare intr-o devalmasie. Unul din combatanti, ramanand la urma, fara inamici, a alergat-o pe nevasta-sa cat era strada de lunga, a taiat-o, si apoi orbit de furie s-a injunghiat pe sine.
  Eu asta incercam sa-ti atrag atentia in fragmentul pe care il reproduci, anume ca esti pe pilot automat si ai inceput sa-ti faci rau, de unul singur.
  Osenii aveau o scuza, erau beti.
  Da’ parca noi suntem treji ?

 19. Un strain says:

  emi007

  Avem nevoie de schmucks care nu stiu ca sunt schmucks …

  Tocmai ai demonstrat ca afirmatia asta este reala.Teorema ta este chiar adevarata,adica esti schmucks si chiar nu te faci.

  si care e problema?
  nu pot sa-mi exprim opinia?
  daca te plingi de cenzura eu ce sa mai zic. aia de la o&p mi-au sters o gramada de mesaje fara sa spun timpeni pe acolo, dar erau niste cose destul de adevarate si dureroase.

  Problema e ca tu poti sa spui ce-ti crapa cerebelul , sa spui cuiva ca ori este prost ori se face si sa nu fii cenzurat,iar eu daca iti spun sa nu mai faci valuri sa fiu cenzurat si sa-mi fie sters contul.Daca ai fi destept nu mi-ai veni mie cu cenzura de la O&P,aici suntem la VERITAS VOS LIBERABIT.Ca nu spune-ai tampenii?,….prietenii stiu de ce .Totusi nu inteleg ce „cose” spune-ai ,poate cosas ai vrut sa spui.

  ia fii atent aici:
  cum citesti aici, ( ca ma indoiesc tare de tot ca stii):
  “În urma unor comentarii făcute pe marginea unui articol din ST…”
  “…a început să deseneze pe blogul domniei sale traiectoria fulgerului stăpânului său….”
  tu vezi cine a inceput?
  nu vreau si ma abtin tare sa nu-ti trantesc vre-un epitet pe masura inteligentei tale , dar tu vezi draci peste tot, man.

  Am fost atent si vad ca te zbati degeaba.Pe cine la mancat in partea dorsala sa inceapa cu comentarii??? Pe domnul sorinel,chiar el o marturiseste: În urma unor comentarii făcute pe marginea unui articol din ST… Deci cand te mananca inseamana ca vrei scarpinat.Acum observa ca faptul ca eu vad draci peste tot nu e o problema oculara personala,ci e ptr ca e o realitate din ce in ce mai prezenta- peste tot sunt numai draci.

  daca mai spun ca pastorii de pe aici de pe unde sint, ii sfatuieste pe oamenii sa lase dracu acest site

  Datorita faptului ca nu sunt afiliat partidului si nu ma supun politici acestuia,din ura si in bataie de joc distinsi oameni cu studii „superioare” mi-au recomandat sa repet invatamantul primar.Eu zic ca nu are nici un rost sa procedez ca pacala.
  Curios este ca la felul in care iti bati tu joc de limba si gramatica limbi romane nu s-a sesizat nici un organ competent.Ce sa-i faci ,cand faci galerie esti bine venit oricum si de oriunde.

  Nu te descuraja,continua sa comentezi.Asa cum spunea cineva mai sus e nevoie si de schmucks,pe spatele si cu spatele lor s-au facut revolutii si inca se mai fac.

  P.S. Vrei sa stiii cum e cu procesorul? Nu de alta,dar poate mori schmucks,te vad tare derutat.Pai cred si eu ca daca stai si te scarpini toata ziua pe la ceafa si nu numai, si niste bigoti ca tine te sustin si te platesc cu vreo 2-3 mii de lire pe luna ca sa le spui povesti nemuritoare s-ar parea ca folosesti ultima tehnologie ( i7 ),dar atunci cand iti rupi capul si oasele pe santiere in frig toata ziua si la sfarsitul luni mai afli si ca nu vei fi platit cred si eu ca ai lucra cu viteza unui 286.Procesadorul e acelasi prietene,s-au poate chiar invers decum crezi tu.Problema e ca unii ne-am nascut sa fim sclavi si poate vom muri fiind sclavi,iar altii sunt stapanii nostri ptr ca suntem idioti.Vezi,de asta iti spuneam ca draci sunt peste tot chiar unde nu te astepti si chiar la cine nu te astepti.Asa ca atunci cand vrei sa aperi pe cineva si sa critici pe altcineva nu te grabi.Asta e unul din lucrurile pe care le-am invatat eu in ultima perioada.

 20. ghelasie says:

  ilustra replica adresata de un nickname unui noname.excelent. am citit blogu’ articolu ‘scanteile’ sperand ca se intampla ceva . nimic; e tot frig afara. chiar merita o replica acest blogosferash? o fi vre-o concurenta pe vre-o parohie? vre-o relatie incestuoasa la mijloc(adica o zis unu ceva de mama lu’ celalalt)?

 21. ianis says:

  straine
  ori te uiti la filmul pe care ti l-am recomandat, ori nu mai faci referire la el…ca te faci de kko rau de tot. E amuzant sa iti urmaresc numarul dar ti-am vandut pontul cu filmul in speranta ca ti se va aprinde vreun beculet.

 22. Un strain says:

  ianis

  De ce ar trebui sa ma uit la un fim sa vad cum arata niste idioti,cand ii vad zilnic in realitate ?

 23. Aurel Ionica says:

  Sigur că se vor invoca textele trăznet ale VT în care Domnul distruge, arde, îneacă, omoară, loveste si blestemă eternul păcătos. . . .
  Slujitorii Olimpului cer un text. Cum argumentez biblic că Dumnezeu nu este varianta circumcisă a lui Zeus, iar Isus vreun bunic atins de benevolenta lui Alzheimer? Cum demonstrez că ce cred nu-i vreun basm frumos mestesugit, cum arăt că hermeneutica nu-mi joacă feste. Dar nu li se va da niciun text decât argumentul lui Isus. El ales crucea nu fulgerul. Dacă ăsta nu este argument, atunci nu există argument. Refuz să ofer texte. Mi-e greată de hermeneutica porcului. Mi se pare obscen să caut texte ca să-l dezvinovătesc pe Dumnezeu dar mi se pare monstruos să-L invoc din Pantheon!

  Unchiesule,
  Daca-mi permiti si mie o observatie prieteneasca, sau mai bine zis, daca cerberii de clovni si samsoni care pazesc cu strictete forumul vostru (desigur, pentru a fi liber) permit ca mata sa citesti ceva ce nu este aprobat de ei, mata de unde stii ca dumnezeul ala din VT trazneste si produce ucederi in masa? O stii cumva din alta parte decit din VT? Si daca o stii cumva din VT, ai aflat cumva lucrul acesta citind cumva niscai texte de pe acolo? Si daca ti-ai bagat nasul prin niscai texte pe acolo prin VT, cum ai aflat ce spun acele texte daca nu ai folosit hermeneutica porcului? Deindata ce ai citit niste texte si este clar ca le-ai inteles deindata ce pretinzi ca stii atit de bine, trebuie sa fi folosit vreo heremeneutica deoarece hermeneutica asta inseamna pe limba asta a noastra, a prostilor, asa ca intrebarea mea este cum se numeste hermeneutia aia a matale? Se numeste cumva hermeneutica strutzului care cind vede ceva ce nu-i place, baga capul in nisip si sustine sus si tare ca ceea ce a vazut nu exista? Dar pentru ca ai ratat hermeneutica flanelografului si a masutei cu nisip, prin aceasta metoda de explicare a Bibliei copiii afla ca Dumnezeul Vechilui Testament este invizibil si ca nimeni nu l-a vazut asa ca nimeni nu poate spune cum arata si in special ce face si ce nu face el. Or daca mata citesti pe undeva prin VT ca se spune ca Dumnezeu a traznit si a ucis, hermeneutica flanelografului ar trebui s-ti alerteze neuronii sa te intrebi cum se face ca unii au reusit sa vada ceea ce face un Dumnezeu despre care aceeasi Biblie spune ca nimeni nu l-a vazut? Si pentru ca iti place atit de mult argumentul asta cu Isus, desi aceeasi Biblie sustine clar ca au fost unii care l-au vazut, l-au ascultat, si au vazut ce a facut el, tot aceeasi Biblie mai sustine ca s-a inaltat cam de multisor la cer, si de atunci nimeni nu l-a mai vazut cu exceptia lui Pavel care a devenit orb si ca atare nu a vazut nimic. Or daca mata il ai pe acest Isus in buzunar si cu el poti sa pocnesti pe oricine si sa astupi gura oricui, mata trebuie s-l ai pe acest Isus la degetul mic. Esti tare, unchiesule, mata nu mai pocnesti cu texte sau cu traznete, ci pocnesti cu Isus. Eu zic sa-l folosesti o data pe Isus asta si sa cureti lumea de Bibliei si in special de credinciosii astia batuti in cap care se inchina la Isus si cred in Dumnezeul ala din VT.

 24. vanghel says:

  bai nea aurica pacurica eu nu am anteles nimic din hermeneutica patratului.

 25. emi007 says:

  un strain 69

  „Procesadorul e acelasi prietene….” esti varza man.
  daca pt tine un 286 este la fel cu un i7, imi dau seama ce procesador ai.
  m-ai lamurit.
  macar nu mai scrie sa te faci de ras, si inca ceva am studiat ceva ani despre arhitectura microprocesorului in ani 2,3,4 si cred ca stiu despre ce e vorba.
  nu-ti prinde rau deloc sa mai treci pe la biblioteca.

 26. Un strain says:

  emi007

  Imi pare rau ca mi-am uzat tastatura,ma asteptam mai mult decat de la un robot.M-am inselat cand am crezut ca poti sa treci peste sensul propriu al procesadorului si sa intelegi ce am vrut sa spun.Oricum iti multumesc ptr atentia acordata si iti urez succes in lupta – esti un viteaz!

 27. samson says:

  #72 un strain

  ianis
  De ce ar trebui sa ma uit la un fim sa vad cum arata niste idioti,cand ii vad zilnic in realitate ?

  iubite frate maimuţa, constatăm cu mâhnire că dvs în fiecare zi ce trece vă depărtaţi tot mai mult de cuvântu domnului şi de ce stă scris, dvs mai credeţi în domnu isus frate maimuţa, mai studiaţi cuvântu lui cu post şi rugăciune câte 3 pagini la rând pe zi? alfel aţi fi ştiut dvs că „da-u vostru să fie da, şi nu-u vostru să fie nu”, şi că distorsionarea sau omiterea tot minciună şi păcat ie înaintea domnului; o să ne rugăm pt dvs, ca domnu să lucreze la inima dvs, să vă mustre prin duhu lui, să vă pocăiţi şi să reformulaţi ce i-aţi adresat lu dl ianis, dupe cum ie corect să spuneţi în spiritu la ce-a declarat sfântu apostol petru şi pavel:

  dle ianis
  de ce trebuie să mă uit la un film să văd cum arată nişte idioţi, când îi văd zilnic în oglindă

  ps.

  frate maimuţa, nu trebeuie să vă simţiţi ruşinat sau inferior de asta, ce constataţi dvs cînd preferaţi să vă uitaţi în oglindă ţi nu la filme, dl dumnezeu a făcut în ziua a şasea pe toate animalele, s-a uitat la iele, a văzut că iera f bune şi pe urmă le-a adus la dl adam să le dea nume, şi credeţi dvs că-ntâmplător dl adam i-a dat numele de maimuţă tocmai la maimuţă care semăna cel mai bine cu omu, şi nu la ielefant să zicem?

  pps. să nu uitaţi să vă rugaţi înainte să citiţi ce scriem noi aicea, şi luaţi cât mai urgent hotărârea înaintea domnului d-a citi biblia la rând câte 3 pagini pe zi, nu vă împotriviţi glasului domnului câtă vreme se zice astăzi, predaţi-vă inima domnului, împotriviţi-vă diavolului ţi iel va fugi de la dvs; amin iubite frate!

 28. Stef says:

  ianis

  am vazut aseara „Dinner for Schmucks”.
  Comedie savuroasa, potrivita pentru a rade cu pofta si a-ti descreti fruntea. Multumesc pentru recomandare.

 29. Stef says:

  Un strain

  „DE CE NU CENZURATI MESAJELE CELOR CARE FAC -ATAC LA DUMNEZEU SI LA NUMELE SAU -?????????????????”

  Cine decide cum si in ce circumstante Dzeu este(sau poate fi) atacat?
  De ce atat de multe persoane simt nevoia sa faca pe avocatul lui Dumnezeu? Te intreb asa de la om la om, lasand partizanatele la o parte..

  Discursul dumitale se radicalizeaza pe zi ce trece si….n-are rost. Nu de cruciati duce lipsa lumea asta.
  Sau poate frustrarea vine mai degraba pe considerente economice, cum singur ai subliniat intr-o alta postare, ceea ce ar face sens. Daca e asa, sper sincer sa se rezolve problemele dumitale.

  „Copilul care e rau, este de fapt nefericit”

 30. marius andy says:

  Biblia răspunde formulei atee “dacă Dumnezeu există omul nu este liber” prin afirmaţia: “dacă omul există, Dumnezeu nu este liber!”

 31. marius andy says:

  daca ateismul exista este pentru ca biserica a si’a ratat misiunea!

 32. marius andy says:

  Slabiciunea celui atotputernic consta in iubirea Lui nebuna pentru cel ce il scuipa!

 33. study_nature says:

  Alta slabiciune este reprezentata de retragerea sa pe taramul mental. Iar de acolo nu primim decat cuvintele celor care se considera mesageri sau aparatori ai lui.

 34. marius andy says:

  unii sunt falsi aparatori si falsi mesageri!
  cei adevarati au chipul si asemanarea Lui!

 35. marius andy says:

  Iar el nu are nevoie de avocati si mesageri!

 36. marius andy says:

  cat despre slabiciune , asa e,

  tacerea si retragerea lui e cea mai nebuna slabiciune a iubirii lui!

 37. ianis says:

  marius
  care e legatura dintre tacere/retragere si iubire? pe ce se bazeaza teologia asta?

 38. marius andy says:

  ca sa fiu concret si circumstantial o legatura ar fi sa zicem insulta!

  pe ce se bazeaza!?

  desigur ca nu pe ratiune. ce parere ai de… intuitie!

 39. marius andy says:

  cat despre avocati si taceri pietrele si animalele sunt mai bun avocati ai lui pentru ca oamenii au tacut!

 40. Un strain says:

  Stef

  Cine decide cum si in ce circumstante Dzeu este(sau poate fi) atacat?
  De ce atat de multe persoane simt nevoia sa faca pe avocatul lui Dumnezeu? Te intreb asa de la om la om, lasand partizanatele la o parte…

  Eu zic ca in primul rand ar trebui sa decida bunul simt acolo unde mai este si daca mai este,cu toate ca ma indoiesc fiindca bunul simt e pe cale de disparitie.In al doilea rand educatia(a nu se face confuzie intre cei sapte ani de acasa si invatamantul scolar sau cititul in biblioteca).Consider ca atunci cand cuiva ii lipsesc cei 7 ani, ei nu pot fi sustituiti nici chiar cu ani grei de studii sau cu supradoze de maculatura din cele mai renumite biblioteci.

  In al doilea rand ar trebui sa decida respectul .Nu imi aduc aminte cu placere de comunism dar respectul era o calitate care acum lasa de dorit si a disparut demult mai ales in randul tinerei generatii.Odata unui profesor ii purtai respect ptr ca era cel care te invata ceva si stia mai mult decat tine,astazi poti sa-l scuipi in fata sau sa-ti bati joc de el cum iti place.Profesorul e acelasi dar odraslele au primit alta educatie.Se respecta un om in varsta,o doamna,se stia ce este pronumele de politete si se folosea.Astazi au disparut aceste forme de politete si odata cu ele si bunul simt.Bunele maniere sunt o slabiciune,o nota de idiotenie si ceva din ce in ce mai rar intalnit.

  Acum in contextul acesta crezi ca pot exista circumstante si mai poate decide cineva cand Dumnezeu este atacat? In momentul in care aici se pune la indoiala existenta lui Dumnezeu crezi ca am putea vorbi de respect? …fata de ce sau de cine? In momentul in care nu-L cunosti pe Dumnezeu si nu stii cine este crezi ca poti sa-L respecti? Sau are rost ? Atunci o sa scrii : Edmond si dzeu, in loc sa scrii DUMNEZEU si edi . Intelegi ?….Aici nu suntem intr-un birou de avocati si ne batem pentru un caz ci suntem intr-un bazaar in care lumea se calca in picioare,e o notiune de respect si bun simt.Adica putem sa facem reguli ca cineva sa nu poate culege grau in sabat(reguli ptr atac la persoana) dar nu putem sa luam masuri ptr ca fiul lui Dumnezeu sa nu fie scuipat in fata,batjocorit si rastignit.Nu e ca cineva este avocatul lui Dumnezeu(nici nu are cum) ci chestiunea este : DE PARTEA CUI ESTI? Adica plangi si iti rupi hainele de pe tine sau strigi cat te tine plamanul : rastigneste-L?

  Deci oameni cand par ca fac pe avocatul lui Dumnezeu nu fac altceva decat sa spuna : eu sunt de partea asta si nu pot sa-L scuip si sa-l batjocoresc ptr ca a murit pentru mine.De la om la om iti raspund: Tot ce pot sa fac e macar sa-L respect,sa recunosc ca sunt un fir de praf care miroase a mort chiar daca se spala pe dinti cu colgate si se parfumeaza cu armani,sa le atrag atentia celor care nu il cunosc si vorbesc despre El in necunostinta de cauza,sa nu imi fie rusine sa spun ca sunt de partea Sa si sa ma lepat de El inainte ca cocosul sa cante de trei ori,…….macar atat cu toate ca nu e suficient.(si poate sa fac efortul sa-I scriu numele intreg si cu litera mare,macar cum procedez cu vedetele si cu premiul nobel pentru pace).

 41. ianis says:

  Straine
  ti-am mai zis sa nu mai folosesti termeni sau concepte pe care nu le pricepi. Daca unele sunt prea subtile, renunta…altfel iese aiurea.
  De data asta ma refer la Bazaar si Cathedral...da un search pe google si pune neuronul la treaba. Apoi multumeste ca ti-am deschis perspective noi

 42. Beni Plesa says:

  UN strain

  „”Deci oameni cand par ca fac pe avocatul lui Dumnezeu nu fac altceva decat sa spuna : eu sunt de partea asta si nu pot sa-L scuip si sa-l batjocoresc ptr ca a murit pentru mine.De la om la om iti raspund: Tot ce pot sa fac e macar sa-L respect,sa recunosc ca sunt un fir de praf care miroase a mort chiar daca se spala pe dinti cu colgate si se parfumeaza cu armani,sa le atrag atentia celor care nu il cunosc si vorbesc despre El in necunostinta de cauza,sa nu imi fie rusine sa spun ca sunt de partea Sa si sa ma lepat de El inainte ca cocosul sa cante de trei ori,…….macar atat cu toate ca nu e suficient.(si poate sa fac efortul sa-I scriu numele intreg si cu litera mare,macar cum procedez cu vedetele si cu premiul nobel pentru pace).
  „”

  Foarte frumoasa explozia de loialitate si devotament si sint total de acord cu perspectiva ta.

  Strainule -ceea ce fac uni aici pe forum intra la capitolul „vremuri de ignoranta” ,sint la fel cu cei care erau in jurul crucii si isi bateau joc de Isus .Nu sint cu nimic mai buni decat cei ce strigau;–daca esti cristosul ,da-te jos de pe cruce si dovedeste-ne prin aceasta ca esti trimis de D-zeu.
  Nu conteaza ca unii dintre ei au fost scoliti la Cernica sau alte locuri similare ,toate doar seminare de mana a treia ,acestia nu au cunoscut PERSONAL pe Domnul ci doar ai citit despre EL.
  Daca credinta ta si a mea nu poate supravietui ANALIZEI unuia ca Samson sau Clovnul J. inseamna ca noi sintem deficitari si nu ei.
  Ei traiesc in vremuri de ignoranta chiar asa cunoscatori de versete biblice cum sint ei ,Faptul ca cunosti intamplari biblice nu inseamna ca ai fost luminat de duhul Domnului ,Faptul ca esti in biserica de trei sau patru generatii nu garanteaza ca a-l cunosti pe Dumnezeul Creator.
  Nu te aprinde din cauza lor ,ei au fost randuiti de Dumnezeu pentru te face pe tine si mine mai tari in credinta data sfintilor odata pentru totdeauna.
  Tot ce nu este parte din aceasta credinta –acesti oameni ca Samson si Clovnul –vor izbuti sa darime deoarece aceasta este voia Domnului.Ei fac Voia lui Dumnezeu pentru aceasta perioada a vietii lor si a noastre.
  Iubeste-i si ureaza-le -bun venit–.Ei nu predica o alta evanghelie .Ei batjocoresc ceea ce ei nu au experimentat real in viata lor.Daca ar fi experimentat bunatatea lui Dumnezeu in viata lor NU AR PUTEA vorbi in felul in care vorbesc.
  Ei caricaturizeaza pe „dumnezeul”creat de mintea lor citind scripturile .
  Zi ca Isus–Tata ,iarta-i ca nu stiu ce fac.
  Iubeste-i fara prefacatorie .
  Zici mulkte lucruri bune in comenrtariile tale
  Cu drag
  Beni

 43. Stef says:

  Un strain

  respect pozitia ta, pentru ca mi se pare sincera si eu apreciez asta.

  Dar…argumentul cu ..Inainte lumea eram mai respetuoasa si acum nu, nu tine, asa se spune de cand lumea si pamantul…pe vremea mea, eraaa asa si pe dincolo.
  Apoi asocierea lui Edi cu Dzeu, cu majuscule sau fara, mi se pare exagerata.
  In final, eu nu am vazut nici un comentariu, in afara de Samson care e un pamfletar, care sa fie asa de batjocoritor cum ti se pare tie.

  Stirea zilei vine din Nigeria unde un grup de musulmani asediaza o biserca catolica, distrugand-o si ucigand 29 de oameni. Strigatul de lupta al atacatorilor era…”NECREDINCIOSIIIIIIIIIIIIIII”. Ti se pare cunoscut strigatul asta?

  ARE IMPORTANTA CINE DINTRE EI ARE DREPTATEA(in sens religios) DE PARTEA LOR?
  sau nu cumva, trebuie sa lasam in urma fantomele trecutului….

 44. Stef says:

  #92 Beni

  Primul impuls pe care l-am avut cand ti-am citit mesajul, a fost sa-ti spun ca…”dai sentinte cu de la tine putere, monsher”.
  De fapt tu ii plateai o polita lui Samson, nu-i asa?
  Cum ramane cu intoarcerea celulalt obraz?

 45. vanghel says:

  sorine bine le mai zici tata continua tot asa bravo.

 46. lelitza la portitza says:

  Marius,

  #88 crezi ca Dumnezeu poate fi insultat?
  #89 poate ca unii oameni au tacut/retras ca sa inteleaga lucrurile mai bine

  un strain,
  #90 pai daca lipsesc cei 7 ani de acasa si zici ca nu mai pot fi recuperati, e de vina copilul?
  Oare Dumnezeu nu respecta alegerea oricarui om de a crede (aici ar fi mai multe de nuantat) sau nu in El? Si daca da, atunci cu atat mai mult noi oamenii ar trebui sa facem la fel.

 47. Un strain says:

  stef

  Discursul dumitale se radicalizeaza pe zi ce trece si….n-are rost. Nu de cruciati duce lipsa lumea asta.
  Sau poate frustrarea vine mai degraba pe considerente economice, cum singur ai subliniat intr-o alta postare, ceea ce ar face sens. Daca e asa, sper sincer sa se rezolve problemele dumitale.
  “Copilul care e rau, este de fapt nefericit”

  Discursul meu????? Hai sa fim seriosi.Suntem intr-un bunker plin de cruciati care radicalizeaza la maxim si tu vii sa-mi spui ca eu radicalizez,pai se poate.Crezi ca mai am loc si timp de cei sus pusi.Ca lumea nu are nevoie de cruciati sunt perfect deacord,dar te rog eu sunt prea mic ,intoarcete cu fata inspre autori acestui site cand pronunti fraza asta poate inteleg ce vrei sa spui si nu mai scriu parabole cu leviere si povesti nemuritoare.

  Cat despre frustrarea mea si considerentele economice te rog sa fii mai atent in ce context si cu ce ocazie am subliniat.Oricum scos din context si ca buni psihologi ce sunteti multi pe aici ,teoretic cam asa ar sta lucrurile.Ei vreau sa te instiintez ca lucrurile de fapt si de drept nu prea se potrivesc cu manualele din biblioteci si in realitate frustrarea mea nu era pe motiv financiar.Daca ar fi asa cum spui tu ar insemna ca m-am apucat de cersit aici pe forum,stai linistit nu era vorba de asta,sunt constient ca problemele mele de orice natura nu ar provoca nici cea mai mica durere in spate marilor fete bisericesti si filozofilor prezenti la acest ospat imparatesc.Asa ca stai linistit,nu era vorba de nici o colecta.

  Ce am subliniat in ocazia cu pricina,era faptul ca un tovaras cronicar care nu stie ce sa mai faca de plictiseala si de trai bun este numai normal sa poata functiona cu randamentul unui procesor i7 , sa-si permita sa viseze si sa viziteze dinozauri si sa aiba timp de luat in bascalie tot ce misca.E numai normal ca la un salariu de 2-3 mii de lire asigurat pe viata,bani de motorina si pana si maruntis pentru dus la toaleta sa-ti permiti sa le razi fraierilor in fata.Pai crezi ca omul care a folosit levierul avea traiul asta de trantor si „stresul” care il are domnul cronicar? Peste asta cel care nu are nici macar cel mai mic stres mai are si nesimtirea sa ridiculizeze pe marginea subiectului si sa sa faca rima cu levierul.

  Referitor la atitudinea fata de Dumnezeu in contextul articolului de fata si la afirmatia ta ca samson este cel la care ma refer ,vreau sa stii ca te inseli.Articolul domnului cronicar este mai batjocoritor in esenta decat pamfletele lui samson lund in considerare autorul si frecventa de unda.Zeul pe care il prezinta si il predica autorul este un zeu impotent care a trebuit sa se foloseasca de mucegaiuri si drojdii ca in milioane de ani sa produca clovni care acum s-au vazut cu capul mare,un zeu care nu are nici o legatura cu basmele evreiesti si care nu ar fi in stare sa-i stearga doua dupa ceafa daca o mai face pe desteptu.Cum sa respecti un asemenea zeu care nici macar nu se poate apara si poti sa de tragi de sireturi ce el.Poate daca domnul cronicar ar fi citit ” basmul” cu anania si safira din faptele ar fi inteles ca nu e neaparat sa vezi un meteorit venind din directia cerului si ca exista si moartea instantanee care nu supune prezenta nici unui corp strain sau a unei cauze naturale.Asa ca eu l-as sfatui pe domnul cronicar sa aiba mare grija cum danseaza ca s-ar putea ca intr-o dimineata sa se trezeasca mort si oameni de stiinta de la muzeul cu dinozauri sa nu gaseasca la autopsie nici o cauza naturala sau genetica.

 48. MariusM says:

  Cica intimplarea face ca nu totul sa fie intimplator

  Chiar dacă alegem varianta „atee” a legii cauzei şi a efectului, este clar că există consecinţe inevitabile ce decurg din „gândurile, cuvintele şi faptele” noastre, lucru ce exprimă în final „valoarea morală” a fiecărei persoane ce a trăit pe pământ.
  Însă mă întreb, în cazul în care această judecată va avea totuşi loc, ce siguranţă am eu şi cu tine pentru a putea trece cu bine? Cum putem să fim siguri că nu vom fi condamnaţi? Cum putem dobândi acea „valoare morală”, acele „merite personale” şi mai ales cum vom putea culege „roade bune” în cazul în care vom apărea şi noi în faţa tribunalului ceresc? De-a lungul timpului oamenii s-au temut, au negat şi chiar au hulit pe Dumnezeu din cauza judecăţii viitoare. Cum să nu cădem şi noi, tu şi cu mine, în această răzvrătire inevitabilă împotriva Creatorului şi Judecătorului întregului univers?

  Răspunsul potrivit este cel dat de apostolul Ioan în prima sa epistolă, mai precis 1 Ioan 4.17-18: „Cum este Hristos, aşa suntem şi noi în lumea aceasta, astfel se face că dragostea Sa a devenit desăvârşită în noi, astfel încât să avem o deplină siguranţă în Ziua Judecăţii. În această iubire nu există teamă, fiindcă dragostea desăvârşită alungă teama, deoarece orice teamă are asociată frica de pedeapsă din partea lui Dumnezeu, iar cui îi este frică de judecată înseamnă că nu a ajuns încă la această iubire desăvârşită.”. Mai precis, în măsura în care Îl vei cunoaşte pe Hristos în această viaţă, vei experimenta tot mai mult manifestarea iubirii Sale desăvârşite în inima ta, iar frica de judecată nu va mai avea loc în mintea ta, fiindcă „meritele” Sale vor fi ale tale, „valoare Sa morală” va fi a ta, iar „faptele Sale curate” vor fi transpuse în viaţa ta, astfel încât la judecată chipul Său va străluci din toată fiinţa ta.
  -citat din Octavian Lupu

 49. Un strain says:

  lelitza la portitza

  pai daca lipsesc cei 7 ani de acasa si zici ca nu mai pot fi recuperati, e de vina copilul?
  Oare Dumnezeu nu respecta alegerea oricarui om de a crede (aici ar fi mai multe de nuantat) sau nu in El? Si daca da, atunci cu atat mai mult noi oamenii ar trebui sa facem la fel.

  Cei 7 ani de acasa i-am subliniat in contextul respectului si al bunului simt referindu-ma la societatea moderna in care ne balacim.In prima instanta un copil caruia ii lipsesc cei sapte ani nu are nici o vina pana in momentul cand trece de pubertate si este capabil sa analizeze situatia si sa faca alegeri de care este responsabil ptr ca de asta are un cap cu creier de la mama evolutie.

  Dumnezeu respecta nu doar alegerea de a crede in El,ba mai mult ii da libertatea individului sa creada chiar in datarea radiometrica si tot ce i-ar putea plezni cerebelul.Bineinteles cu consecintele de rigoare.Acum ce legatura are libertatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o cu relatia dintre noi muritori?Adica faptul ca eu afirm ca il cunosc pe Dumnezeu si prezint dovezi in favoarea Sa,de ce ar trebui sa insemne ca iti ingradesc libertatea ta de alegere?Esti libera sa crezi ce vrei si sa cumperi din piata ce iti place,dar te rog lasa-ma sa cumpar ceea ce eu cred ca este cel mai bun pentru mine si nu ma opri sa-i sfatuiesc si pe alti care s-au pierdut prin targ.Ca tu vrei sa faci acelasi lucru,ok esti libera.Dar te rog asigurate ca stii sa faci piata,nu e chiar asa usor cum se pare.

 50. Un strain says:

  stef

  Dar…argumentul cu ..Inainte lumea eram mai respetuoasa si acum nu, nu tine, asa se spune de cand lumea si pamantul…pe vremea mea, eraaa asa si pe dincolo

  Asa se spunea de cand lumea si pamantul ptr ca asa a fost de cand lumea si pamantul.Respectul a fost si va fi o trasatura de caracter care face parte din fiinta umana si care este pe cale de disparitie in societatea moderna in care traim.Bineinteles nu singura ci odata cu ea dispar si altele cum ar fi bunul simt,cumpatarea,rusinea,compasiunea,dragostea,etc. Disparitia lor intr-o perioada record spune multe pentru o fecioara inteleapta si nimic pentru una neinteleapta.Tu alegi daca are vreo importanta sau nu,dar nu sta mult pe ganduri ,s-ar putea sa adormi si sa te trezesti prea tarziu.

  Apoi asocierea lui Edi cu Dzeu, cu majuscule sau fara, mi se pare exagerata.

  Ai remarcat bine: se pare exagerata.De fapt intentia era sa scot in evidenta contrastul si nu asocierea intre Domnul Constantinescu si domnu dzeu.Poate asa nu se pare exagerat ba chiar se obisnuieste.Un ziar de prestigiu nu si-ar permite sa scrie numele premiului nobel ptr pace( care vrea sa continue razboiul atacand iranul) cu litere mici sau prescurtat fiindca acest zeu puternic te poate sterge de pe fata pamantului intr-o fractiune,insa la Dumnezeu te poti referi oricum ptr ca asa cum cred unii daca ar exista ar iesi la interval iar daca nu iese inseamna ca nu exista; si asa cum cred alti printre care si autorul articolului cu dileme lui cristian,Dumnezeu este un mos craciun pe care il poti trage de barba si pe care il poti baga in orice cizma ca oricum nu stie sa te plesneasca,de fapt dupa ei nici nu i-ar sta in caracter la cat este de bun.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: