Boko Haram este declaratia de misiune a educatiei adventiste

Nu inteleg de ce adventistii se roaga pentru fetele nigeriene rapite de militantii islamici. Boko Haram inseamna „Educatia Apuseana Este Pacat”. Aceasta este si declaratia de misiune a educatiei adventiste. Prin educatie apuseana se intelege intrebarea socratica si indoiala carteziana. Apusul inseamna Iluminismul si umanism secular. Misiunea scolii adventiste este sa izoleze mintea elevului sau studentului de asemenea influente.

Probabil veti obiecta ca metodele difera, dar diferenta este data tocmai de influenta Iluminismului. Apusul a cunoscut ultimul episod de barbarie religioasa in timpul razboiului de 30 de ani. Dupa aceea, Apusul a preferat sa introneze ratiunea in spatiul public si sa lase religia in spatiul privat. Nu-mi spuneti de Robespierre, Stalin si Hitler. Ei au invadat spatiul privat si au asezat ideologia in spatiul public. Fascismul sovietic/nazist a descins din Romantism, antiteza Iluminismului.

Rapirea fetelor din Nigeria se poate justifica biblic. Intrebati-l pe pastorul dumneavoastra despre episodul cu fetele madianite din Numeri 31, 17-18. Va raspunde ca virginele au fost salvate in vederea unei educatii si casatorii dupa voia Domnului. Asta spun si militantii Islamici.

Este adevarat, va admite pastorul, dar Islamul nu cunoaste invatatura lui Isus. Ba o cunoaste si o cinsteste. Asa o fi, dar Islamul nu a avut o Reformatiune. De fapt a avut mai multe. Islamul a cunoscut Renasterea cu sute de ani inaintea Apusului. Ceea ce a lipsit Islamului a fost un Luther. Dar un Luther nu poate exista fara un Pavel. Aici este problema. Pavel este autorul universalitatii apusului prin daramarea zidului de despartire dintre iudaism si elenism. Islamul este o forma avansata de iudeo-crestinism. Este pre-paulinian. De aceea nu a produs un Luther si tot de aceea nu a asimilat momentul de universalitate reprezentat de un Ibn Sīnā sau un Ibn Rushd.

Din acelasi motiv Adventismul nu a putut asimila propriile lui momente de universalitate: Jones, Waggoner, Kellog, Ford, Numbers, profesorii de la La Sierra, (la urma, ca o starpitura, EC). Adventismul se vrea iudeo-crestin, adica pre-paulinian, adica parohial. Educatia apuseana este pacat pentru ca este universala. Boko Haram.

29 Responses to Boko Haram este declaratia de misiune a educatiei adventiste

 1. mariusandy says:

  Ai zis bine de Pavel, dar depinde cum il citesti pe Pavel.

  In ce fel isi pune Pavel intrebarea lui Socrate si cum isi formuleaza el indoiala carteziana?

  Intrebarea nu are ca rost anularea metodelor, criteriilor de analiza si sinteza logica ci mai degraba de intelegere a unei hermeneutici pauliniene.

  In termenii moderni Pavel isi poate face foarte bine sepukku. Spunem astfel ca Pavel a murit in cheie modernista dar traieste in cheie postmodernista. Acoperim astfel asasinatul prin montarea unei posibile sinucideri.

  Despre Pavel se poate comenta mult si bine. El poate fi privit atat ca profet veterotestamentar (nu uita datul pe mana Satanei si alte excese!) dar si ca un filozof elin prin eruditie si ratiune. In acelasi timp nu trebuie uitata sfada lui Nitzsche sau Cioran cu Pavel pe care il acuza de multe rele printre care si acela de a-l fi mistificat pe Isus.

  Cu toate acestea sunt deacord cu sublinierile ”parohiale” si ”pre-pauliniene”. Ideologizarea si intoleranta face in continuare monstrii in adv. Zici bine cu Romantisul si distinctia public/privat.

  NU inteleg de aceea apelarea la argumentul (pre)paulinian cand nu aveai nevoie de el pentru a spune simplu ca o educatie eficienta inseamna folosirea eficienta a mintii. Un profesor adevarat este cel ce stie sa ofere metoda, criterii si instrumente. Iar folosirea eficienta a mintii inseamna operarea cu instrumente ca intrebarea socratica si indoiala carteziana. Tot asa cum este la fel de relevant sa intelegem de ce un anumit tip de educatie naste monstri. Iar educatia adventista naste monstrii nu atat datorita vechiului testament si al iudeo-crestinilor ci mai degraba datorita intolerantei si sionismului. Acestea pot folosi ca pretexte dintre acelea pe care le-ai prezentat. Dar faptul ca cineva poate fi intolerant cu sau fara Biblie cu sau fara Pavel sau ca sa fiu exact in formularea-ti, cu Pre-pavel si fara Pre-pavel, cu sau fara credinta in Dumnezeu nu inseamna automat ca Biblia, Pavel sau credinta in Dumnezeu sunt in sine nocive. E gresit ca nu oferim copiilor nostri motivele adevarate ca sa se creada cu adevarat importanti. E gresit ca nu ii invatam sa isi foloseasca mintea pe care o au ca singura resursa. In schimb le oferim motive si instrumente penibile ca sa se creada in mod fals ”buricul pamantului”. Suntem monstrii si prin aceea ca permitem ca dupa noi sa inmultim numarul de monstrii prin copiii nostrii pe care ii modelam dupa noi si nu dupa principii, metode si adevar. De aceea trebuie spus raspicat ce este intoleranta, sionismul si ce urmeaza dupa ele. Asa cum ai zis f bine Stalin, Hitler si Robespierre sunt exemple dincolo de cultura apuseana ce nu pot culpabiliza apusul. Acelasi rationament sta si indreptul Bibliei si credintei. Nu ele sunt cauza exceselor. Folosirea lor gresita, da. Dar daca ele sunt folosite gresit nu inseamna ca nu sunt bune de nici un fel.

  Cat despre declaratia de misiune a scolii adventiste si legatura ei cu Boko-Haram se poate intelege ca un semnal si strigat de alarma, indreptat impotriva exceselor ce sunt din nefericire prezente. In rest sunt frumoase exagerari. Eventual cu rol terapeutic.

  Cu respect si consideratie

 2. iluminatul says:

  Super tare Edi!!…cred ca si noi ar trebui sa ”cerem eliberarea fetelor noastre adventiste”…carora li s-au confiscat de ”sfintii parinti” trusele de machiaj , sunt obligate sa poarte fusta pana la pamant, burka pe ochii mintii, si sa recite in fiecare sambata versuri din spiritul poetic…..ops ! si inca ceva: sa nu guste din ”porcoseniile filozofice apusene”…

  Hai ca nu ”semanam” deloc!! ..rapirea stilului de viata(a individului) liber consimtit, si rationalizarea acestuia pana acolo incat este canonizat si impus ca act normativ(28) are puternice conotatii islamiste, capitol la care nici adventistii nu fac rabat…..

  Buna rau comparatia facuta, stimabile Edi :))..

 3. Ianis says:

  Apropo de educatie reusita si de surorile azs> In seara asta la 21:00, Ligia Pop e in direct la http://www.live.gandul.info, la emisiunea online Schimba Vorba

 4. Marius,

  Voi incepe un seminar despre Pavel in care adresez si sfada lui Nietzsche. Pana atunci, Pavel nu propune indoiala carteziana sau intrebarea socratica, ci universalitatea, care a permis teologiei apusene sa asimileze rationalismul grec si sa produca un Descartes. In ultima instanta, Nietzche isnusi este un PK cu un major in teologie.

  Iluminatul,

  Orice adolescent are dreptul sa fie expus la stiinta si cultura in perioada liceului. Timpul acesta este unic in viata. La fel ca islamul, scolile azs sunt moderate sau radicale, dar efortul de a interzice accesul la cultura universala este in principiu prezent in ambele cazuri. Pe de alta parte e tipica situatia in care o fata ramane gravida intr-un boarding school, se casatoreste la 17 ani, si ramane toata viata o buna adventista fara educatie, pentru ca educatia sexuala este deasemenea haram.

 5. Pe cand si una cu baia Kune?

 6. Prin ’98 Andy era elev la scoala parohiala (credeam inca in educatia azs) unde a facut si fata lui Adrian Bocaneanu. Andy a iesit din scoala ateu. Am intrebat la sedinta cu parintii de ce au sarit peste Revolutia Franceza la istorie si mi s-a raspuns ca s-a acoperit subiectul la studiul cartii Marea Lupta. Am inteles mai tarziu ca sponsorul principal, un milionar de bible-belt, a decis ca Revolutia Americana (in abordare revizionista) este suficienta. La Chicago, am vazut in biblioteca de literatura a scolii din Hinsdale pe Orwell si Mark Twain. Tocmai imi exprimam aprecierea fata de deschidere, cand profesoara de engleza mi-a explicat cu subanteles ca acele carti fac parte din biblioteca ei personala. Cat despre scolile independente, ca cea din Arkansas, pana si jocul cu mingea e haram.

 7. Ianis says:

  Edi, stai linistit. Se iese agnostic, ateu sau anti-teist chiar si de la ITA. Si nu e o surpriza, e doar reactia naturala fata de un sistem care educa cu forta (cam cum procedeaza taranii cand baga sarma in nas porcilor ca sa ii „imblanzeasca” )

 8. mariusandy says:

  Edy

  alternativa la baia Kuhne este deschiderea ferestrei. Nu de alta dar se incinge procesorul si e nevoie de racire.

  Si ar mai fi -sic!-reteta cu sucuri de la tanti Zabava, cine stie va pricepe

  Dar sa stii ca si reteta ta cu starvuri si vulturi ciugulitori e bestiala,

  nu poti fara ca sa nu iti faci noi ”prieteni”,

  la mai multi si la mai mare

 9. iluminatul says:

  „Din acelasi motiv Adventismul nu a putut asimila propriile lui momente de universalitate: Jones, Waggoner, Kellog, Ford, Numbers, profesorii de la La Sierra, (la urma, ca o starpitura, EC). Adventismul se vrea iudeo-crestin, adica pre-paulinian, adica parohial.”

  Pai cum sa asimilize daca se hranea doar cu laptic „caldicel ” si verdeturi…Hrana tare era destinata doar vanatorilor:))
  S’o fi vrand el iudeo-crestin dar cred ca pana la urma a ajuns un fel de Conchita Wurst care puncteaza mai mult la aspectul „imagine” si mai putin la voce”….
  …sau poate cine stie !!..numai cine a absolvit teologia se ocupa de maieutica problemei ………

 10. ge2oana says:

  Educatia asz = dresaj in manej.

  Sa ma contrazica cineva de contrariu ! Aveti un bun exemplu la Chicago, eminentul profitor (pastor la FFITA in RO, absolvent la Montemorelos, nDOCTOR la Andrews plus o grozava facultate la…..Brasov ) si plangacios ca Willy Withe, adica nimeni altul decat….preaiubitul Gabriel-Lutu Bardan, ajutat de SDA sistem &Dumitresti , aia de la care nici un sef de la Bucuresti nu pleca cu valizele si mainile goale dupe o escapada oficiala prin State, sefi asz, desigur !!

  Eeee, da´ sa-l vezi ce spiritual erea cand erea pastor aiciea unde-i Eddi acum ,adica la bazs Chicago .
  Doamne, ce serate , intalniri si revelioane, ce de mancare vegan, ce de citate si rascitate EGW, ce de poze pt. vesnicia aia cu Jezez si madama EGW, ce mai, un entelectual ce nu se mai incurca acuma cu romanii, astai-s kkat, acuma e pastor la americani si bland de nu se poate.

  Puneti voi linkurile care sunt pe O2 cu sus numitul, eu ma duc sa revad activitatea aia de-i facuta publica la CNSAS unde apar nume de ….stele alaturi de lepre marunte azs ce-si vindeau propriile rude la SS .

  Asa ca ,Ianis, afirmatia ta poate fi corecta daca accepti si exceptia de mai sus .
  Ce bine erea daca nu erea si blestemata asta de …informatie si clasificarile ei nenorocite !

  Cata armonie si extaz, ce pace si ce fericire….

  Is toata numai fiere, mierea mi-au furat-o la SDA ca, cica multa miere face rau la….fiere !!

  Asta e , am fost fraiera, mi-am luat-o !

 11. ge2oana says:

  Deja aproape stiu cum ca cineva a si luat …..bobii ca sa dea cu ei si sa afle (via Dumnezeu !!) cine si ce si de ce si pt. ce si, mai ales unde, e Oana-lighioana .

  Am o placere de drac(a) in arderea neuronilor, cu ajutorul nemijlocit al Domnului, mai ales pt. o tema de casa ca asta.

  Ruleta rusa cu 2 boabe ar fi regula de aur, adica te gandesti foarte bine inainte sa tragi, stiut fiind ca sansele-s la giumate si, daca ai tras nasol nici macar EGW nu te mai inviaza !!

  Oricum ,cu sau fara ruleta rusa ,tupeul de borfas adventist e fara limite , viata a la organizatie SDA e roza si plina de glucoza, ca nimeni si nimic nu misca un sistem nesimtit si profitor.

  Asa ca, va rog,usor, nu de alta dar mai exista si …..Nabucodonosor !!

 12. ge2oana says:

  Ochii sunt facuti pentru a vedea , nu pentru a fi vazuti.
  Nu am absolut nimic impotriva nimanui, dar nici prosta sau hada la cap nu-s !!

 13. ge2oana says:

  http://www.990.ro/seriale-131422-Salem-online-download.html

  Sau cumva SDA nu-s stranepotii puritaniloir ce se dadeau de ceasul mortii (altora !!) iubindu-l pe ……Dumnezeu !?
  Si cand te gandesti ca domn´ Bardan a VRUT sa fie in State acolo unde e centrul lucrarii, acolo unde se comanda cu adevarat in numele domnului si unde, pe bune, e viata mult mai buna ca la …..Vama (veche ).

  Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu !!

 14. ge2oana says:

  Gata, mi-am facut suma la comentarii si blestemele aferente pt. Shabath-ul asta, pot sa ma duc linistita spre domnu´ dracu , ala care-mi patroneaza minte &soul , proof-activity si live-life.

  Si cate sabate ca asta n-au fost……
  Vezi tu, Dinu Patriciu, tu si altii ca tine ,indiferenti si reci, m-au ajutat sa-L vad pe Dumnezeu asa cum este in…..realitate, adica un drac cu mana pe butoane.

  Bucurati-va , aveti motive !!

 15. Ianis says:

  Emisiunea de aseara cu Ligia Pop despre raw vegan, a inflamat spiritele pe facebook. Dr Valentin Nadasan, unul dintre protagonisti, are un articol interesant care demonteaza ideile promovate de sora master chief priestess of raw vegan: Despre „Combinarea corectă a alimentelor”.
  Website-ul din referinta pare a fi sustinut de un grup de medici adventisti. Ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva educatia adventista in privinta „reformei sanatatii” mai are inca puls desi fusese declarata decedata 🙂

 16. mariusandy says:

  straluminate

  problema e mai mult la ”maieu” decat la ”tica”…

 17. ge2oana says:

  Ianis,

  Zic si eu , nu ma pricep….

  Chestia asta cu reforme si sanatate o fi buna ,doar ca Isus asta n-a legat cu nimic bunatatea cuiva vis a vis de …..alimente.
  Sigur , un drogat betiv , prin definitie medicala, n-are cum sa fie … om bun, e doar o scursura si balast pt. societate si sistemul medical , pt. Dumnezeu cam la fel……

  Nu zic cum ca madama EGW nu intuia ea ceva ,acolo, legat de abstinenta….. doar ca reforma asta a sanitarilor a ajuns o gaselnita buna de muls ,de la Kellog pana la recenta Loma Linda cu fiica ei cea mica,Herghelia.RO……
  Pai , de exemplu., uitata-te cati doftori made in azs n-au mancat paine (buna ) la Dealu´ Frumos, cati n-au folosit sistemul ca sa ajunga acolo, unii sa ramana, altii sa se intoaraca cu bani si utilaje pt. un nou centru gata sa produca bani….

  Ma gandesc cu greata la pagini web si specialisti care iti spun ceea ce e bun sa papi cand TU (adica nu tu ,Ianis…..) , adica foarte multi, is vai de curu´ lor nu doar cu mancarea aia „…..painea noastra ce de toate zilele ….” , ci si cu orice altceva……orice altceva.

  Sa ma mire un….Darvasan ce-si pune pe facebook minunile de food facute in casa !?
  Sau explicatiile excelente despre aminoacizi, proteine si glucide a la Nadasan ,cand aia de nu-s credinciosi (adica n-au facut contract cu Isus….10%…) innoada banii pt. o paine cu E-uri !?

  Da ,ai dreptate, pulsul inca bate , educatia azs la fel,bate,
  Doar ca ,daca n-ar fi banul, ar sta pulsul la toate (toti….) .

 18. allmaris says:

  Dar ca sunt ”rapite” fetele de catre ”militantii” adventisti, baptisti, penticostali etc nu intereseaza pe nimeni? Se pare ca nu, deoarece nimeni nu a facut nicio sesizare. Modelul de casatorie promovat de acestia presupune o forma de sclavie in care femeia este ”dezbracata” de propria feminitate de care nu are nevoie oricum la cratita sau la facut si ingrijit copii.

  Sau ”arestarea la domiciliu” a minorilor care primesc educatie acasa pentru a nu fi ”intoxicati” cu informatii din stiinte, livrandu-li-se in schimb povesti care ii vor ”ajuta” sa aiba la maturitate mintea unui prescolar.

 19. Ianis says:

  Am vazut recent un link spre un articol despre home schooling, un scandal in care baietii familiei erau acuzati de violarea surorilor, o situatie care se prelungise ani de zile si pe care nimeni nu o banuia pentru ca elevii nu paraseau casa si nu prea ieseau in public

 20. allmaris says:

  Te inseli frate Ianis, cei crescuti in familii crestine nu au instinct sexual pana la casatorie!

 21. Ianis says:

  Da, fac bai Kuhne, citesc spiritul profetic si asculta Palestrina de dimineata pana seara, in timp ce beau suc de sfecla in loc de Sangria

 22. Cei crescutii in familii azs sunt pusi la munca de mici inclusiv duminica pentru a socializa cat mai putin cu cei din lume, sambata sub control pentru a nu pangari sabatul.

 23. Daca urmariti pe Speranta tv emisiunea „Ora de Religie” prezentata de Daniel Oncea, intelegeti educatia pe care o da bazs tineretului.

 24. ge2oana says:

  Ia sa urmariti putin ultimile luari de pozitie si acorduri pt. stoparea flagelului terorist Boko Haram…

  Francois Hollande ,impreuna cu UK si SUA ,plus vreo 6 tari africane ,au declarat ca Boko Haram asta e terorism la fel ca Al Qaeda,
  ba mai mult, tarile africane militeaza pt. state laice fara ” educatia vestului e pacat „, adica fundamentalism religios.

  Ca un fel de ironie a soartei oamenii politici intuiesc mult mai bine pericolul a ceea ce inseamna religie pe fundament, numis-ar ea ,religia , cum s-o numi.
  Salut statul francez si constitutia lui laica 100% !

  Cine vrea religie, chiar si SDA, s-o faca din vocatie, nu pe loveaua statului !Vive la France !!

 25. ge2oana says:

  Uniunea franco-belgiana, SDA, e rupta-n gura ca n-are cadru legal sa-si plateasca angajatii.
  Ba is profesori, ba angajati administrativi ,si asta pt. ca Franta nu recunoaste decat vocatia pastorala si nu profesia in sine .
  Pai sa te mai miri ca Revolutia franceza a fost inlocuita in scolile SDA cu esplicatiile …..Marii Lupte !?
  Adica ce rigoare academica intruneste madama Withe ca sa zica EA cum fu in Franta sfarsitului de secol 18 !?

  Rusine pt. o biserica ce se vrea ….adevarata !

  Pe cand o interventie politica a la Boko Harmul SDA !?
  Macar de dragul adevarului .

 26. Cristina says:

  Si toti nemtii sint antisemiti pentru ca au omorit peste 6 milioane de evrei…Ah, si romanii la fel.

 27. ge2oana says:

  Nu socialistii au inventat universitati, nu socialistii au spus universitatilor sa „fabrice diplome, nu socialistii „idolatrizeaza” educatia…

  Poate ca cineva va gasi in istorie numele acelui PAPA bun ce-a impulsat rigoarea academica si nu s-a gandit cum ca peste secole crestinii vor demoniza cultura, educatia, universitatea…..

  Acel papa are nume ( las placera altora sa zica cine si cum ) iar teoria conspiratiei care face ca Boko Haram sa infloreasca si sa zburde NU isi are originea in islam, e tot made in crestinism.

  Istoria lumii este tribunalul lumii.

  A spus-o un deutsch celebru si scolit la nesocialiste universitati.

  Deh, pe vremea lui socialismul exista (sic !!) doar in mintea lui….Dumnezeu !

 28. Pingback: Sora Aziza vs. White | oxigen2

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: