SETI: mit si realitate

8 Responses to SETI: mit si realitate

 1. Criticul metamodernist says:

  Polihronu, incerc sa inteleg modul prin care Capitalul si Monoteismul au distorsionat gandirea occidentala.Am vizionat recent un video care compara gandirea chinezeasca cu cea occidentala, actuala.Differenta e ca de la cer la pamant:

  Se pare ca Vestul nu a retinut decat, intr-o mica masura, gandirea „laterala” ,asa cum era reprezentata de disputele rabinice sau scolile filozofice.Chiar si in stiinta ,dupa cateva secole in slujba Crestinismului de stat si Capitalismului, gandirea stiintifica a inceput sa devina din ce in ce mai „lineara”–ceea ce explica dificultatea Vestului in a accepta existenta extraterestrilor sau flexibilitatea in a accepta idei noi.
  Cred ca alte culturi, cum ar fi cea Indiana sau chineza ,lumea ar fi mai dispusa in a accepta existenta extraterestrilor pentru ca si Confucionismul sau Hinduismul sunt mai „sincretice” –„arata” mai multa gandire laterala (care e prin natura ei mai sincretica) decat directa, decat Crestinismul.

  Postmodernismul pare a fi un exemplu prin care Vestul a redescoperit gandirea laterala de la rabini:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lateral_thinking

  Gandirea lineara este ,din nefericire, modul prin care se face stiinta in ziua de astazi.De aici si lipsa creativitatii sau dificultatea omului de stiinta occidental in a explore subiecte neconventionale ,precum existenta extraterestrilor, fara sa fie luat la rost de colegii lui.La urma,urmei research grants (accordate de statul capitalist) determina, in mare masura, ce cerceteaza omul de stiinta occidental in ziua de astazi:

  https://neurotray.com/linear-thinking-vs-lateral-thinking/

  Desi un american poate incerca sa inteleaga gandirea chinezeasca, pana la urma tot concluzii „lineare” ,de american, v-a trage:
  🤣🤣

 2. polihronu says:

  Al doilea clip e într-adevăr comedie idioată – exact genul de gunoi pe care un militar american îl va livra la o întîlnire a clubului Ayn Rand. Să mor de rîs, nu alta.

  Primul e vag mai inteligent – oferind un soi de explicație și despre estul european, unde „dreapta” politică e progresistă. În rest, pură prostie. Și occidentul știe să construiască piramide relativiste. Tot încerc să povestesc despre cum, din antichitate încă, distanța dintre vest și est e mai mică decît credem. Uită-te doar la modul în care toți sîntem obsedați de construcția centrului, indiferent că-l interpretăm teist sau nu.

 3. Criticul metamodernist says:

  Polihronu:
  „Și occidentul știe să construiască piramide relativiste. Tot încerc să povestesc despre cum, din antichitate încă, distanța dintre vest și est e mai mică decît credem. Uită-te doar la modul în care toți sîntem obsedați de construcția centrului, indiferent că-l interpretăm teist sau nu.

  Nu contest faptul ca si Occidentul are si traditii relativiste .Insa,in prezent , in Vest ,se observa abandonarea relativismului in favoarea unui absolutism care se prezinta, la suprafata, ca fiind relativist.

  Vezi, de exemplu ,delirul woke-ist ,cu toate manifestarile lui dogmatice (gender theory, black lives matter, critical race theory,etc.).

  Daca luam dogma woke-ista numita „critical race theory” la prima vedere pare ca e relativista.Imprumuta de la postmoderni o atitudine de scepticism fata de sistemul democratiei liberale , mediata oarecum de „deconstructie ” ,in stil Foucaultian (ideea lor e ca institutiile create de parintii fondatori au fost create ca niste „puscarii” pentru minoritatile rasiale si sexuale , sa mentina rasismul si discriminarea)….insa „povestea” merge mai departe decat merge scepticismul postmodern…Adopta de la marxisti ideea ca societatea se imparte intre oprimati si cei care ii oprima (cei care ii oprima sunt ,de regula, barbatii albi , occidentali iar cei oprimati sunt ,de regula, minoritatile rasiale sau sexuale).
  Mai departe, adopta din protestantismul liberal ,umanismul crestin –ca trebuie sa ne pese de rasism si sa schimbam societatea prin activism ( se pare ca protestantismul istoric ,in special cel afro-american , si-a pierdut relevanta in societatea americana si tocmai ,de aceia, a inceput sa o dea pe activism de stanga,pentru a continua sa ramana relevant).Termenul „woke” isi are originea in mediul religios harismatic al activistilor de culoare din Statele Unite,insemnand ca „esti sensibil la injustitia sociala, cum ar fi discriminarea rasiala”.
  CRITICAL RACE THEORY imprumuta si alte idei traditionale „crestine”,cum ar fi ideea pacatului original– pacatul tau original este ca te-ai nascut barbat, alb si occidental.Ulterior, face o sinteza in stil hegelian..insa nu o numeste sinteza ,ci „reconstructie” ( ca deh, Hegel a fost alb si occidental deci termenul „sinteza” e „cancelat”).
  In final, ca orice religie ” woke-ismul „imparte lumea in 2: esti de partea „adevarului „”woke”-ist si te convertesti la woke-ism devenind ” aliat” al LGBTQ si „african-american” cu numele (luptand contra rasismului si donand bani Black lives matter ),devi un aliat al Lgbtq , esti sensibil la catastrofa ecologica creata de Global warming, esti sensibil la suferinta animalelor devenind vegan,etc. sau…..alternativa….. vei fi „pierdut” /cancelat. Credinta ca si credinta ,insa faptele conteaza pentru „mantuire”.
  Partea cu cancelatul au preluat-o intelectualii-activisti, woke-isti ,de la juristul catolic-nazist Carl Schmitt, care a dezvoltat ideea ca legitimitatea sistemului politic consta in a avea un sistem politic totalitar in care exista in permanenta dihotomia ” prieten-dusman”.
  Pana una-alta, de ce woke-ismul este parte a fascismului de stanga (se pare ca si fascismul se imparte in doua):

  https://areomagazine.com/2021/05/10/beware-the-progressive-schmittian/

  Pe scurt ,in „salata” de concepte dezvoltata de woke-isti exista atat un „duh” confuz (ca tot a venit vorba de harismatici) cat si o pofta de putere pe care numai o miscare cu caracter totalitar ,cum este miscarea woke-ista ,o poate nutri.

 4. Criticul metamodernist says:

  De ce atat dreapta cat si stanga americana mananca rahat catolico-fascist ,marca Carl Shit/Schmidt:

  https://fee.org/articles/carl-schmitt-the-philosopher-of-conflict-who-inspired-both-the-left-and-the-right/

 5. polihronu says:

  „totalitar”

  Mie îmi place să deriv românescul „tărășenie” de la albanezul „tërësi” – totalitate. Povestea care încearcă să explice totul nu are cum să nu fie totalitară. Omnipovestitorul nu are cum să nu fie integrist.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: