Nu te lasa mintit
24 iunie 2021 10 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
24 iunie 2021 de Edmond Constantinescu 10 comentarii
Filed under Editorial
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Edi,am cateva intrebari :
1). In ce masura crezul in „probabil-ismul” metodei stiintifice poate conduce la scientism?
2). Faptul ca filozofia/teologia a fost detronata de catre stiinta, nu a condus cumva la instaurarea unei ideologii scientiste care are la baza progresul stiintific ?
3). Nu este stiinta o forma de ideologie?Nu sunt anumite ramuri ale stiintei (cum ar fi de exemplu stiintele sociale ) mai influentate de ideologii (in loc sa fie neutre ideologic)?
Observ la unii oameni de stiinta cum ar fi Dawkins si Lawrence Krrauss cum prezinta stiinta ca fiind singura forma „avizata” sa dea raspunsuri „corecte ” cu privire la realitate.In ce masura nu este asta doar o forma de scientism?
scientism=The belief that scientific methods can be applied to all problems, with the consequent application of inappropriate scientific methods in unsuitable circumstances.(oxford reference)
Un articol interesant cu privire la relatia dintre stiinta si ideologie
https://iep.utm.edu/sci-ideo/
1. Scientismul implica mai degraba idea naiva ca adevarul stiintific e definitiv. Teologia si filozofia, la maturitate, devin stiintifice, nu doar ca metoda, asta e deja de p-e vremea conflictului intre filozofi si sofisti, dar si ca constienta a propriilor limite. De exemplu, un filozof modern recunoaste limitele limbajului sau mecanismul neurologic al cunoasterii si teologul intelege religia in context istoric.
2. As spune mai degraba ca stiinta s-a eliberat de sclavia medievala care o facea servitoarea teologiei, Galileo a fost atacat in primul rand de profesorii de filozofie din Padova.
3. Problema cu stiintele sociale este ca au ajuns sa abandoneze biologia (vezi excesele trans-gen) si istoricismul, absolutizeaza limbajul, devin metafizica, adica sunt pseudo-stiintifice. Ideologia invadeaza stiintele naturii, ca, de exemplu, in „decolonizarea” si „desexizarea” stiintei. Ceea ce a inlocuit teologia nu e stiinta ci ideologia. Ma repet: statul parohial este pazitorul sufletului. Sa nu uitam insa ca teoria contractului social si notiunea de drepturi naturale au aparut ca o extensie a revolutiei stiintifice, asta se vede clar la Locke, Jefferson, Kant, etc. Decrimininalizarea homosexualitatii si adulterului au baza stiintifica.
Dawkins si Krauss trebuie vazuti in contextul ridicarii dreptei crestine in US, care este o renastere a ideologiei fasciste. Pe de alta parte, mai ales Dawkins si Harris, sunt foarte crritici fata de excesele relativismului si hiper-muliculturalismului, tocmai pentru ca sunt oameni de stiinta.
Un alt exemplu este Jordan Peterson. Desi este prea catolic pentru gustul meu si il gasesc simplist in teoria politica si filozofie, apreciez la el faptul ca a (re)adus biologia si psihologia evolutionara in discutie. Subiectul e tabu pentru ca este asociat cu excesele ideologice ale secolului XX. Harari, mai corect politic, face acelasi lucru. In general, ce caracterizeaza intellectual dark web este critica stiintifica a criticii culturale (mai putin Shapiro).
Edi,care este procesul prin care o teorie stiintifica sau o doctrina religioasa devine o ideologie?Cum se face metamorfoza de la una la alte?Ce factori influenteaza aparitia unei ideologii?Person,cred ca un element ar fi tendinta unora de a se folosi de teorii stiintifice si doctrine politice pentru a acapara puterea.Exista si altceva?
De exemplu: teoria evolutiei devine Darwinism social
Gender theory devine gender ideology.
Marxist theory in economics devine marxist feminism sau stalinism/maoism.
Sau in cazul doctrinelor religioase:
Creation devine Creationism
Respect for life devine anti abortion („pro -life”).
Etc.
https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/despre-ceea-ce-nu-stim
https://amp.theguardian.com/science/2021/jun/27/gravitational-waves-ligo-lisa-nanograv
Adabnerth,
Stiinta pleac de la premisa ca nu stim (indoiala filozofica). Ideologia pleaca de la premisa ca stim. Cand ideologia ne dezamageste, concludem ca nu putem sti (scepticism filozofic), deci:
Bei, mananci,
Dai in branci,
Joci popa-prostu,
Asta ti-e rostu’
Saving God with blasphemy