Ce pot invata romanii de la procesul din Dover

12 Responses to Ce pot invata romanii de la procesul din Dover

  1. polihronu says:

    Apropo de mici exoduri de lectura din strimte ghetouri monobibliolatre, eu imi datorez paginizarea, printre altele, paginilor de ‘note teologice’ din Manualul de doctrine (paradoxul!) al umanistului Wilhelm Moldovan.

  2. geronimo1123 says:

    Aici gasiti informatii mai detaliate despre procesul din Dover : https://en.wikipedia.org/wiki/Kitzmiller_v._Dover_Area_School_District

  3. Sunt de acord ca interpretarea literala a genezei sau a potopului este o exagerare si nu se poate sustine, nici teologic, nici stiintific. Dar as vrea sa spun ceva despre problema separarii bisericii de stat. Personal, sunt pentru separarea bisericii de stat. Cred ca temeiul pentru aceasta il avem chiar in evanghelie. Dar cred ca o separare totala, absoluta, poate fi o utopie la fel de periculoasa ca si utopia contrara. Sa ne imaginam de exemplu ca statul va considera la un moment dat ca a-ti face semnul crucii in spatiul public constituie contraventie sau infractiune. In opinia mea, acesta ar fi un abuz foarte mare, chiar daca el respecta principiul separarii bisericii de stat. Pana la urma biserica traieste in societate iar crestinii sunt si ei cetateni ai unui stat si au drepturi care trebuie respectate. Nu cred ca predarea religiei in scoli constituie incalcarea separarii intre biserica si stat. Cele doua sunt sfere distincte, dar un dialog si un respect reciproc intre cele 2 sfere este nu numai important, ci si necesar pentru buna functionare a unei societati normale.

  4. lampadaru says:

    @Andrei Voiculescu
    Constitutia Romaniei
    Art 1 pct 3
    România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

    Despre ce fel de libera dezvoltare a personalitatii o fi vorba in cazul copiilor indoctrinati la orele de religie ? Pe baza acestui articol se poate face apel de neconstitutionalitatate impotriva unor prevederi din legea 489/2006.

    Art 4 pct 2
    România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

    Suna bine , religiile nu ar trebui sa aiba regim preferential nu ?
    Da* ia sa vedem legea ca dracu* in detalii se ascunde :

    Legea 489 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 11 din 8.1.2007
    CAPITOLUL II
    Cultele

    SECŢIUNEA 1
    Relaţiile dintre stat şi culte
    Art. 7
    (1) Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.
    (2) Statul român recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii .

    Deci Biserica Ortodoxa e prima dintre egali … Antonie Iorgovan cred ca se intoarce in mormant de 7 ori cate 7 .

    CAPITOLUL II
    Cultele

    SECŢIUNEA 1
    Relaţiile dintre stat şi culte
    Art. 9
    (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
    (2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

    Cum s/o fi impacand textul asta de lege cu ctitoria bisericii neamului din banii de la buget , orele de religie ortodoxa din scoli si salariile preotilor tot din bugetul de stat numai voi puteti intelege .

    CAPITOLUL II
    Cultele

    SECŢIUNEA a 5-a
    Învăţământul organizat de culte
    Art. 32

    4) La cerere, în situaţia în care conducerea şcolii nu poate asigura profesori de religie aparţinând cultului din care fac parte elevii, aceştia pot face dovada studierii religiei proprii cu atestat din partea cultului căruia îi aparţin.

    Deci daca esti agnostic/ateu ce faci ?De unde scoti scutire religioasa pentru ora de indoctrinare religioasa ? de facto desi statul roman declara libertatea cetatenilor (implicit a fi religios or ba) in constitutie , la scoala trebuie aduci atestat ca ai urmat o indoctrinare undeva … unde mai e libertatea ? S/a pierdut pe drumul credintei ?

  5. @ Andrei Voiculescu

    „Personal, sunt pentru separarea bisericii de stat. Cred ca temeiul pentru aceasta il avem chiar in evanghelie.”

    De fapt, problema aici e la stat, nu la vreo biserică. Statul e și prea mare, și prea slab.

    „Dar cred ca o separare totala, absoluta, poate fi o utopie la fel de periculoasa ca si utopia contrara.”

    Separarea ori există, ori nu. Aici, în schimb, problema e a creștinismului. Și anume pierderea monoteismului, care duce lucrurile înapoi în păgânism. Or păgânismul este un mod de justificare a violenței fondatoare a statului și forma antică de pop-culture.

    Atunci când creștinismul a acceptat să justifice existența puterii, a abdicat de la separația completă între „împărăția cerurilor” (basileia ton ouranon) și puterea organizată de „stăpânitorul lumii acesteia” (archon tou kosmou toutou) și a început să-i ungă pe regi, separația s-a pierdut, iar creștinismul a redevenit pop-culture. A mai supraviețuit câteva secole (până la rezolvarea completă a crizei iconoclasmului) un curent de gândire teologică ce se sustrăgea (mai mult din rațiuni intelectuale) acestei transformări în instrument politic, dar n-a trecut pragul mileniului.

    „Sa ne imaginam de exemplu ca statul va considera la un moment dat ca a-ti face semnul crucii in spatiul public constituie contraventie sau infractiune.”

    Ăsta ar fi un simplu abuz totalitar. Reglementările din Franța și Belgia contra năframei arăbești (burqa, niqab) pot fi (și din ce știu așa au și fost) justificate prin interdicția de a-ți ascunde identitatea, și se referă și la glugile și năfrămile/fularele peste față plus șapcă ale băieților de galerie. La fel cum îl poți opri pe oricine să facă mătănii pe trecerea de pietoni, dar nu și în parc.

    Și nu, n-ar respecta defel separarea dintre biserică și stat, ci ar fi un abuz de stat contra bisericii.

    „Nu cred ca predarea religiei in scoli constituie incalcarea separarii intre biserica si stat.”

    Aici e nevoie de nuanțe. Statul nostru este incredibil de slab în comparație cu pretențiile de dimensiune. Vrea să aibă învățământul primar și gimnazial integral de stat – școlile private sunt obligate să lucreze cu programa de stat, dacă vor să facă altceva acest altceva este în plus, ducând la o supraîncărcare – dar nu poate asigura alternativă pentru copiii (părinților) ce nu vor să facă ora de religie.

    Aici ar fi locul ca măcar BOR să aibă inițiative private – și spun asta pentru că unele parohii au; sunt biserici ce au organizat afterschool, accesibil financiar și chiar gratuit pentru familiile sărace, în structura căruia intră și catehizarea copiilor; altele, mari și bogate, n-au astfel de preocupări, deși cred că cerere ar fi.

    Apoi e problema manualelor. Aș citi eu însumi, ca neortodox, un manual de catehizare și i-aș da și copilului, la vârsta potrivită, să citească astfel de manuale măcar pentru religiile mari. Doar că așa ceva nu prea există, sau ceea ce există e stupid.

    Ce e mult mai grav este că atât puterea politică (susținută de o academie tot mai ineptă), cât și conducerile bisericilor, preferă să uite originea creștină a democrației liberale europene. Scandaloasa eliminare a lui Butiglione este consecința totalitarismului progresist, dar vina aparține teologilor care au acceptat transformarea creștinismului în păgânism legitimator de putere violentă.

  6. lampadaru says:

    Romanii nu vor sa invete ceva , ei le stiu pe toate …

  7. AV,

    De ce sa nu existe un curs unic de studiu al religiilor, fara a separa elevii pe denominatiuni, in care sa existe dialog civilizat si dezbateri in fata clasei intre elevi de religii diferite, si proecte cu vizite la diferite biserici, moschee, sinagogi, temple, etc. Lucrul pe care scoala nu trebuie sa-l faca este indoctrinarea. In alta ordine, cred ca US ofera un exemplu mai bun decat Europa, in care religia are o prezenta publica puternica tocmai pentru ca este separata de stat prin primul amendament. In US te poti ruga in restaurant si poti predica pe strada sau in tren fara probleme pentru ca exista zidul de despartire. Europa nu are acest zid si de aceea nu exista o vecinatate buna intre cele doua.

  8. Poli,

    Wili bacsi a fost singurul profesor pe care l-am avut eu in seminar, ceilalti au doar fost glume. He got booted pentru ca a spus ca templul lui Solomon avea influente feniciene. Omul a incercat sa salveze intelectual adventismul prin Barth. The rest is silence.

  9. furtunadragos says:

    Si Dogma si Teoria
    sunt doua tarfe in chiloti,
    dezbracate de doi hoti,
    ca nu si-au platit chiria.
    Folosite la produs,
    du’mnizai pi col pi sus,

  10. furtunadragos says:

    Cu capul de amvon un om s-a dat,
    si n-a realizat ca Statul e Religie si Religia e Stat,
    ghiavolu intruchipat, grifon inaripat,
    aparat de sclavagizat.zei si idoli de creat
    pentru omul prost informat.

  11. Uitati, exact ce spuneam. In lipsa unei minime colaborari normale intre biserica si stat, iata la ce se ajunge:
    http://www.dcnews.ro/craciunul-e-interzis-in-tot-mai-multe-tari_493300.html

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: