Lista neagra a lui Florin Laiu este scrisa cu creionul rosu

Intr-un articol publicat recent sub titlul Metoda isterico-critică, Florin Laiu incearca sa exorcizeze in afara adventismului autentic/adevarat [sic] o lista de saituri “care promovează un adventism discutabil, cu informații false despre istorie și contemporaneitate”. Problema cu o astfel de lista neagra a adventismului este absenta paginii albe. Mai precis, relatia intre adventismul corporat, asa cum este reprezentat de institutiile si serviciile media pe care le opereaza, (adventismul adevarat/autentic), si adventismul discutabil  denuntat de FL, nu este in alb/negru, ci mai degraba in diferite nuante de gri.

Lucrul acesta a fost sesizat foarte corect de Gili Antea atunci cand a intrebat daca Amazing Facts isi are locul pe lista. Altcineva intreaba de ce lipseste Edi Constantinescu. Nu pot obiecta, avand in vedere afirmatii pe care le-am facut (printre altele) la seminarul din Loma Linda acum 15 ani. Inteleg insa ca intre timp am trecut pe alta lista.

Spune Florin: “Unii dintre aceștia sunt foarte preocupați ca agenți antipapiști.Când papa face vreo vizită undeva, ei deja pregătesc terenul”. Sa inteleg ca multimea de pastori “ in randuiala” care au postat mesaje alarmiste pe Facebook atunci cand Francis I a adresat un mesaj banal catre o banala intalnire penticostala din Texas, sau cand a vizitat US, si mai tarziu Africa, fac parte din aceasta clasa? Sau poate ca vorbitoarea care declarat in fata bisericii globale la ultima sesiune GC ca vizita lui Francis I in US va fi ocazia cand prima fiara va vorbi cu a doua fiara, si se vor intelege cu privire la decretul duminical, nu reprezinta adventismul institutional? Nu ne-a cerut Ted Wilson sa sponsorizam afacerea Marea Lupta ca sa incheiem lucrarea in generatia noastra?   

Cu mai mulţi ani în urmă, apăruse o scrisoare, venită din America (unde sunt mulţi asemenea colportori de spaime, educați la vreo școală ca ne-lumea). Acolo se spunea că papa îşi face o reşedinţă în America, o clădire cu multe spaţii subterane, şi că prin zonă s-ar fi descărcat din avion oarecare ghilotine. Ca să execute pe adventişti, bineînțeles.

Da, imi amintesc de scrisoarea cu pricina. A fost prezentata la noi, printre altii, de directorul pentru  misiune al Uniunii de Conferinte AZS, si de presedintele Conferintei Bucuresti. Sunt conducatorii BAZS Colportori de spaime, educați la vreo școală ca ne-lumea?

Mai departe: „Dar toată povestea este o citire fanatică şi speriată a unui pasaj din Marea Luptă”. Hai sa citim pasajul respectiv fara fanatism si sperietura:

Cuvântul lui Dumnezeu a avertizat cu privire la primejdia care se apropie; dacă nu se ia seama la el, atunci lumea protestantă va vedea care sunt în realitate scopurile Romei, numai atunci când va fi prea târziu pentru a scăpa din cursă. Ea creşte pe nesimţite în putere. Învăţăturile ei îşi exercită influenţa în sălile legiuitoare, în biserici şi în inimile oamenilor. Ea îşi înalţă construcţii masive şi semeţe în ale căror ascunzişuri tainice se vor repeta persecuţiile de odinioară. Pe ascuns şi nebănuit, ea îşi întăreşte forţele pentru a-şi îndeplini scopurile atunci când va veni timpul să lovească.

Aceia despre care Florin spune (pe buna dreptate) ca au imaginaţia bolnavă, iar isteria lor se suprapune pe o uriaşă lipsă de cultură și de echilibru se pare ca iau pasajul respectiv asa cum este scris, in timp ce mintile echilibrate prefera liberalismul teologic intr-o forma sau alta. Ceea ce lipseste in articolul sau este analiza relatiei intre metanaratiunea Marea Lupta si diversele naratiuni adventiste pe care le genereaza.

Diferitele forme de adventism discutabil denuntate de Florin sunt variabile aleatorii ale aceleasi functii ca si variabila adevarata/autentica. Adventismul mainstream este doar zona de probabilitate maxima a distributiei stochastice. Plecand de la imputul numit Marea Lupta, cineva ar putea calcula densitatea outputurilot extreme  in anumite perioade de timp, (ex. in timpul vizitei papei in US), sau in anumite zone adventiste (ex. imigratia romana neasimilata). Ceea ce nu poate fi prevazut este cine, unde, cand, si in ce forma, va vesti un nou Adevar Prezent.

Adventismul mainstream nu  poseda un criteriu legitim pe baza caruia sa poata exclude outputurile nedorite ale propriei metanaratiuni. Singurul instrument la indemana este creionul rosu. O anumita zona din grafic este incercuita arbitrar si declarata exterioara adventismului. Acele variabile teologice aflate in interiorul cercului rosu sunt condamnate apoi pe baza dualismului artificial adventism adevarat/adventism fals.

Reformismul ofera aici precedentul clasic. Adventismul Reformist este o variabila a adventismului – la fel cum Shia este o variabila a Islamului sau Calvinismul este o variabila a Reformatiunii. Nu poti aseza cele doua intr-o relatie duala. Insa odata Reformismul exorcizat, apare dualismul artificial in contextul caruia cineva putea fi denuntat pentru idei reformiste. Aspectul ironic este acela ca multe din aceste idei denuntate ca exterioare adventismului apartin chiar de esenta lui.

Prin anii ‘50, Robert Brinsmead a dus eschatologia Marii Lupte la ultima concluzie si a facut-o cu o rigoare logica fara precedent in istoria denominatiunii. Dupa cateva infrangeri umilitoare in dezbatere publica, administratia a hotarat sa foloseasca creionul rosu. Ideile lui Brinsmead au fost incercuite si excluse din zona dezbaterii legitime prin apelul la autoritate. De acum inainte, biserica nu mai avea nevoie sa dezbata idei similare, ci doar sa denunte caracterul lor brinsmeadist (cazul Gili Carstea).

Cel care l-a facut pe Brinsmead sa capituleze a fost Desmond Ford. Apoi a venit si randul lui. Wilson Intaiul a scos creionul rosu din buzunar si a incercuit ideile care de acum inainte se vor numi fordiste.  Avantajul cercului rosu este acela ca ceea ce nu se poate demonstra cu argumente teologice se defineste prin opozitie fata de zona exclusa.

Conform aceleiasi logici, Florin a fost acuzat consecutiv de crypto-reformism, brinsmeadism si fordism. De trei ori in opozitie cu credinta data sfintilor pentru todeaununa. Cum suna sfatul lui Pavel? “Dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te de cel ce aduce dezbinari”. . . Glumesc. Adevarul este ca, in tot acest timp, Florin a cautat dupa adevar cu seriozitate si competenta. A fi radical inseamna sa sapi la radacina si Florin a sapat adanc. Tocmai de aceea ma surprinde folosirea creionului rosu.

Ford a castigat  dezbaterea cu Brinsmead intorcandu-l la Luther si Calvin. Dar ajuns inapoi la Reformatiune, Brinsmead a ramas adventist, adica orientat spre viitor, si un radical al oricarui adevar prezent. A inteles greseala reformatorilor atunci cand au respins umanismul lui Erasmus si rationalismul lui Descartes.

Nu poti curata adventismul de elemente cultice fara sa adresezi cultismul care il defineste. Spune Florin: “Adventismul autentic este conservator-progresist, nu simplu conservator sau ultra-conservator. fundamentalist”. Folosind termenii conservator si progresist recunoastem caracterul istoric al adventismului.  Adventismul fundamentalist este la fel de autentic ca cel progresist, insa raspunde la alte inputuri ale istoriei, ca antimodernismul american in secolul XX. Dar adventismul progresist nu este progresist in mod autentic, la fel cum progresismul in sens postmodern este regresiv in sensul modern al cuvantului.

Progresismul despre care vorbeste Florin este mostenirea iluminista in adventism. Din pacate, aceasta mostenire a ramas inghetata in secolele XVIII-XIX. Mostenirea iluminista se vede in hermeneutica inductiva a lui William Miller, in empirismul baconian al creationismului, in preocuparea pentru igiena publica si temperanta, si in preocuparea pentru libertate religioasa si justitie sociala a pionerilor. Din nefericire, tocmai aceste aspecte progresiste inghetate in secolul luminilor arata cel mai clar caracterul anacronistic al adventismului contemporan. 

Lucrul de care are nevoie adventismul este o infuzie proapspata de rationalism si gandire stiintifica care sa ofere un criteriu solid de dezbatere intre diferitele variabile teologice. Avem nevoie sa intelegem adventismul in contextul fortelor social-istorice care au determinat nasterea lui si i-au modelat primii ani. Ce a facut ca ceva sa fie numit adevar prezent acum 170 de ani? Mai exista ceva prezent,  adica contemporan, in adventism? Remediul impotriva metodei isterico-critica este metoda istorico-critica. Fara acesta, Florin nu are alt argument decat apelul la autoritatea administrativa.

 

34 Responses to Lista neagra a lui Florin Laiu este scrisa cu creionul rosu

 1. polihronu says:

  Din pacate, Florin e un om prea mic pentru discutia asta. El e prieten cu „directorul de misiune”, desi nu s-au vorbit de decenii, pentru simplul motiv ca poarta amindoi (Florin cu ceva mai multa precaritate) eticheta sistemului. Si nu-i prieten cu prietenii lui, desi e el insusi istorico-critic.

 2. Marcus Crassus says:

  Ii denunta pe ‘colportorii de spaime’ si pe propagatorii teoriilor conspiratiei, in timp ce perorezeaza in fata bisericii adormite din Londra despre persecutia care va sa vina asupra pazitorilor Sabatului, despre scopurile ascunse si strategiile Diavolului sau despre modul in care va lua chip omenesc ca sa-i amageasca pe toti oamenii ca este Iisus! Un ridicol incredibil!

  La fel sta treaba si cu simtul umorului, care e la fel de selectiv. Cand se afla in postura de inchizitor stie sa-i ironizeze pe dusmanii ideologici mai ceva ca I.L. Caragiale, dar cand altii fac la fel cu propria-i progenitura scuipa si blesteama!

 3. Domnule Edi Constantinescu, din nou vin cu o intrebare care e off-topic, dar acum am gasit prilejul sa v-o adresez. Imi puteti recomanda autori, carti sau site-uri (link-uri) pe internet unde as putea gasi ceva informatii bazate pe documente despre istoria evreilor. Mi-au placut foarte mult prezentarile in care vorbiti despre sigiliul regelui Ezechia si despre evolutia monoteismului evreilor. De asemenea mi s-a parut interesant faptul ca spuneti ca Egiptul a fost tot timpul puterea militara in Canaan. Pentru mine e clar ca nu ii putem pune lui Dumnezeu in carca genocidurile si violurile din VT si ca acele pasaje reprezinta rodul unei conceptii cultural-istorice ale poporului evreu. Asa era mentalitatea oamenilor atunci. Dar as vrea sa citesc cate ceva bazat pe documente sau descoperiri arheologice, atatea cate exista. Aveti vreun autor, o carte sau un site. Poate fi si in engleza si chiar daca cartea nu e prezenta integral pe net, pot eventual sa o comand. Multumesc anticipat.

  PS. Am facut deja rost de Istoria declinului… a lui Gibbon. Multumesc pt. recomandare.

 4. beniamin51 says:

  Diferenta intre Edi si Florin

  Heidi:

  Nimeni nu spune ca a nu conteaza ce zi tii. Sabatul si duminica sunt simboluri cu semnificatii diferite. Sabatul simbolizeaza libertatea in Hristos. Duminica simbolizeza sclavia eclesiatica. De aceea am spus ca pionerii au avut in esenta dreptate.

  Simbolurile sunt insa simboluri, nu realitati absolute. Am fost invatati ca sabatul incepe in cer atunci cand asfinteste soarele la noi acasa. Ca fiecare sabat este o aniversare excacta a creatiunii. Ca Dumnezeu aseaza sabatul deasupra nevoilor omului. Astea sunt basme evreiesti.

  In fiecare zi pe planeta noastra sunt trei dati diferite. Asta nu este din cauza pozitiei soarelui. Soarele este in aceasi pozitie pe cer in stramtoarea berring cand in Alaska e sabat si si in Siberia e duminica. Daca mergi cu barca o jumatate de ceas ai trecut de la Sambata 9. am la Duminica 9:30 AM.

  Ceea ce cade nu este sensul zilei care ca orice simbol este conventional fara sa-si piarda smnificatia. Cade superstitia si basmele evreilor care cvredeau ca un dumnezeu antropomorf deasupra unui pamant plat se odihneste in fiecare a saptea zi iar oamenii trebuie sa nu-i strice linistea. Catolicii, ortodoxii si puritanii din lumea noua au aplicat aceiasi superstitie la sabat. In sec xix multi adventisti credeau ca pamantul este plat si au cerut (se putea altfel) sorei white sa confirme. Adevarul este ca aveau logica. sabatul ca ziua absoluta cade pe un pamant rotund. E White a fost diplomata si a spus ca nu stie care este forma pamantului dar nu are importanta.

  Eu nu vreau sa renuntam la sabat, este cel mai frumos lucru pe care il avem.Vreau sa nu asezam sabatul pe basme evreiesti si babesti.

  eddieconst
  July 25th, 2009 – 06:58:16

 5. beniamin51 says:

  Andrei Voiculescu

  https://books.google.com/books?id=y63GE5Tw3KMC&pg=PA198&lpg=PA198&dq=the+great+angel+of+the+lord&source=bl&ots=v8PBfA93Fp&sig=AuBZPKnBP6gB2o3PVxMzYVHFyjk&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjQpuT3oq7JAhXDJiYKHfIjCboQ6AEINzAE#v=onepage&q=the%20great%20angel%20of%20the%20lord&f=false

  Cartea prezinta foarte bine documentat istoric , evolutia evreilor de la politeism la monoteism.
  Iti garantezi ca nu o sa mai citesti Vechiul testament asa cum l-ai citit pana acum.
  Florin Laiu ar face bine sa citeasca si el aceasta carte.

  Vei intelege si mai bine si afirmatia lui Pavel sau Edi ;–„”nu mai dati atentie la genealogii si basme evreiesti si babesti””

 6. beniamin51 says:

  Ascultindu-l pe Edi in aceasta prezentare , e ca si cum respiri o briza de aer curat dupa ce ai iesit din afumatoarea de carnati facutti din pulpe de gasca.

  E o prezentare din 2009 , insa este tot atit de actuala si benefica pentru cei ce vor sa gandeasca.

  Edi–min.42 -„” eu imi prezint ideile pentru acei 10 la suta din audienta care gandesc, iar pe restul de 90 la suta ai las lui Petrica Danciu.””

  Omul asta -Edi- nu numai ca arata foarte bine la anii lui , insa este un exemplu de minte care nu oboseste sa gandeasca profund .

  Este un adept al principiului-„”cerceteaza totul , nu crede ca intrebarile te pun pe terenul diavolului , si la urma pastreaza concluzia bazata pe evidente „”

  Intrebare- oare a mai crescut procentajul 10 la suta a”celor ce gandesc” din anul 2009 ??

  Eu cred ca da.

 7. Marcus Crassus says:

  ge2oana,
  Mi-am permis sa va moderez ultimul comentariu fiindca amintiti aspecte ale vietii personale ale altor indivizi. Dincolo de faptul ca nu sunt relevante pentru discutia de fata, nici nu e fair play sa trageti la raspundere fiul pentru faptele reprobabile ale tatalui.
  Sin resentimientos 😉

 8. Ianis says:

  Apucaturi de inchizitor obosit

  Index librorum prohibitorum a conciliului din Trent ajunsese sa interzica, printre altii, pe Diderot, Pascal, Rousseau, Descartes, Voltaire, Kant, Locke, Hume, Erasmus din Rotterdam, Spinoza, John Stuart Mill, Henri Bergson, Giovanni Boccaccio, Dante Alighieri, Heinrich Heine, Victor Hugo, Jean de La Fontaine, Alphonse de Lamartine, Michel de Montaigne, Charles de Secondat, baron de Montesquieu, François Rabelais, Jonathan Swift

  Indexul lui Laiu, in curand:
  – manualele de literatura, de filozofie, de fizica, de biologie
  – formatele *pdf, *jpg, *mp3, *avi
  – desenele animate cu Tom si Jerry
  – Google

  Imbatranire frumoasa, domnule Laiu! 😉

 9. lampadaru says:

  @Ianis
  Ai uitat stiinta fara dumnezeu (sic)

 10. Ianis says:

  @edcibinium
  A fi radical inseamna sa sapi la radacina, si Florin a sapat adanc. Tocmai de aceea ma surprinde folosirea creionului rosu.
  Stockholm syndrom?

 11. Beniamin,

  Multumesc pentru link. O sa citesc cartea. Astept insa o recomandare si din partea d-lui Constantinescu. Cu cat mai variata oferta cu atat mai bine. Multumesc din nou.

 12. ge2oana says:

  Marcus,

  Desigur ca da , asa este , ai dreptate.
  Stii care e partea mai nashpa in afacerea de care vorbim !?
  Cunosc personajele, unele imi sunt rude, stim istoria live, ba inca ne-a si afectat iremediabil, ceea ce era perfect previzibil si imparabil.
  Au incercat „tovarasii de rosu” sa faca o parodie de de(SS)informare si clabuci pe creier , ceva ce nu-ti poti imagina.
  Au reusit doar ridicolul folosind TOATA logistica AZS/SDA, toate sentimentele religioase si de vinovatie neurotica. Asta au facut, au reusit doar ridicolul.
  Pe mine nu ma mai mira nimic. Da, a fost un timp cand eram foarte mirata si profund jignita in sentimente cand vazusem una (reala, rea , scarboasa ) si auzeam alta (dulce, religioasa ,dar tot la fel de libidinoasa ).
  Ghinionul lor , al trepadusilor de 2eurocenti, e ca am continuat sa traiesc, sa invat, sa pot sa fiu de folos si , mai ales , sa analizez pe date/fapte/circumstante.

  Vulgaritatea pe care o afisez aici e mai mult decat un protest pseudodoct (!?)fata de micimea si jigodismul pe care eu il cunosc fara sa fi vrut asta in vreun fel.

  Stii care e problema „unora” vs persoana mea !?
  Nu faptul ca m-am nascut, noooo, ci faptul ca traiesc, ca si cum , daca traiesc chestia asta e pt. ei un spin in talpa.
  Ce sa faci !?
  Ghinion !

  Marcus, ok, cum zici tu, fara resentimente. Poate ca e mai bine asa.
  Asta nu inseamna ca ai dreptate, dar deja e suficient pt. emisfera stanga.

  Ah, inca o chestie, nu stiam ca esti moderator/administrator/senior editor pe O2.

  Presupuneam (gresit , desigur !) cum ca esti unul dintre cei obisnuiti, la fel ca toti ceilalti.

  M-am inselat.
  Inca o data ghinion !

  Oricum, nu e nici o tragedie si nici mcar sfarsitul lumii nu este.

  Apreciez discretia ta, sper ca intelegi dincolo de cuvinte .

 13. Marcus Crassus says:

  ge2oana,

  Inteleg ce spuneti si nu contest istoria. Cei care traiesc cu impresia ca mediul social AZS este benefic probabil inca sunt abuzati in vreun fel sau altul, sau poate sunt atat de inflexibili in gandire incat e mai bine pt. ei sa ramana acolo.
  Nu sunt de parere ca abuzurile ar trebui musamalizate in vreun fel, dimpotriva. In cazul de fata insa, mi se pare ca nu e fair play sa atacam o persoana daca faptele cu pricina nu o privesc.
  Mai mult, prin astfel de proteste vulgare nu facem decat sa dam apa la moara inchizitorilor, care vor avea o scuza pentru a nu se implica in discutii pe un forum unde sunt denigrati si care vor arata cu degetul in fata enoriasilor la mediul toxic de aici. Putin importa pt. ei ca ‘toxinele’ sunt consecinta abuzurilor sistemului.

  Episodul urmator din Black Mirror analizeaza exact fenomenul asta – modul in care abuzurile genereaza noi abuzuri. Daca va posta cineva un articol cu o analiza sociologica sau etnografica a mediului SDA din perioada comunista, promit sa nu mai cenzurez comentariile de acest gen.
  Nu in ultimul rand, cred ca putem fi recunoscatori inclusiv pastorilor lipsiti de scrupule pt. ca si ei au contribuit la iesirea noastra din sistem.

 14. ge2oana says:

  Marcus,

  Inteleg, si nu zic ca n-ai dreptate.
  Ma gandesc insa si la raspunderea civila sau penala, dupa caz, in cazul pastorilor fara scrupule.
  Eu nu fac la culpa de tot ce inseamna pastor sau administrator SDA. In acelasi timp, d.p.d.v. legal, dupa legile societatii (constitutie, drept civil si penal, etc….) biserica NU se substituie sub nici o forma ( dumnmezeu, legea lui, spirit profetic, manualul comunitatii, comitete si comisii….) acestei legalitati firesti, normale si de bun-simt.

  Ma irita la culme tupeul unora care beneficiaza de TOT dreptul legal si, in acelasi timp, sub umbrela divinitatii (!?) fac praf si pulbere in jurul lor.

  Pai stai-asa, mancav-ar codul penal, adica ce, parnaia nu e si pt. voi, restrictiva la parnaie nu e si pt. alde pastoru´ ce-a prostit poporu´ cu televizoru´ !!??

  Marcus, iti spun din experienta, observatie si analiza , ca in SDA abuzul e regula , nicidecum exceptia.
  E prea plina realitatea SDA ,cu tot ce asta inseamna ,de abuz in numele Domnului, al EGW, al GC, al ce-o ma fi invocat ca fundament pt. marlanie adventista.
  Daca esti un muritor de rand si nu cazi bine puternicilor momentului , ai rupt cuiul.
  Daca esti tare social, legal, economic , iti pupa mana si piciorele.

  Respect, omenie , minima decenta si bun-simt !!??

  Hai dom´le, ce dracu´, ce, suntem pe lumea ailalta !!??

  Ai zis bine , principiul actiune-reactiune a marcat toata istoria.
  Nu confunda abuzul cu rapunsul la abuz ca fiind acelasi lucru, adica alt abuz.

  Nu , a acuza de abuz nu inseamna abuz !
  Principiul in sine e una , termenul folosit e cu totul altceva.

  In fine , eu inteleg lucrurile conform cu structura mea, nu sufar de boala numita „acord, acceptare, pace si bucurie…..” .

  Oricum, in linii mari sunt de acord cu ce propui ca si decenta& fair-play.
  Intrebarea e , echipa oficiala joaca dupa aceleasi reguli !?

  Poate ca nu e deplasata chestia asta :https://www.youtube.com/watch?v=_c4DzjEG6hY&list=RD_c4DzjEG6hY#t=0

 15. Ianis says:

  Duhul Domnului l-a apucat din nou de turul pantalonilor, asa ca Florin Laiu a mai produs o lista, cu dedicatie speciala pentru Edi:
  Ultima plagă

  Pe s(c)urse, am aflat ca lista o sa fie extinsa cu:
  – adventistii gay
  – adventistii comunisti
  – adventistii bautori de cafea
  – adventistii consumatori de seminte de floarea soarelui nesfintite de noul presedinte al bisericii

  Si sa nu uitam, ultima lista a lui Laiu, compusa special pentru revenirea lui Isus, va include pe toti ceilalti care compun liste neautorizate.

 16. furtunadragos says:

  Adventist comunist, Crestin comunist, sunt pleonasme.

  Beneficiarii religiilor sunt turbo capitalisti ce capitalizeaza resurse umane, intelectuale, materiale, monetare de la _ulime prin inductie mentala de ideologie comunista dezvoltata din icrele depuse de un dinozaur preistoric acu 2000 si oleaca un pic de ani. Au fost mai sunt si vor mai fi pastori si preoti cu grade militare, ce stiu sa-ti vorbeasca de domnul gicutz cristos si sa regleze o catare, sa ajusteze o luneta, sa supravietuiasca in conditii ostile. Termenul ”Secular” e pentru fraieri, tocilari si soareci de biblioteca care traiesc pe luna la poalele unui dumnezeu musulman ce pofteste la fecioare pamantence sa le lase gravide in baza unui pretext de mantuire..

  un film bun, de la min 51:00 incolo e mai picant

 17. Edi,

  Lista a fost updatată de curând aici: http://florinlaiu.com/ultima-plaga/. Se pare că pomelnicul de aici este un fel de acatist 2.0 și ai un întreg pasaj dedicat, așa că nu ai de ce să te mai plângi de indiferență frățească. Mi-au revenit și mie vreo două rânduri la sfârșitul articolului… ce să spun, de acum încolo o să fiu atent la cifra 13 și la pisica neagră, ca să nu mai vorbesc de zilele de marți!!!

 18. dalivis says:

  Ianis si Adrian

  am incercat sa deschid pagina voastra. no can do! sunt numai eu sau si altii?

 19. Ianis says:

  dalivis
  Pagina pare in regula, poate e blocata de la providerul tau

 20. Fiind ortodox, ar trebui sa fiu mai degajat poate atunci cand ma uit pe site-uri cel a domnului Laiu, dar in noul articol publicat de domnia sa se induce ideea ca unii dintre cei care comenteaza aici resping Vechiul Testament. Aceasta acuza este insa aberanta, fiindca eu personal nu resping deloc VT, ci doar ineranta lui. Dupa cum resping in general ineranta Bibliei. Si am de partea mea teologi de marca, nu doar protestanti, ci si ortodocsi, cum e David Bentley Hart sau catolici, cum e parintele Robert Barron. In caz ca dl Laiu mai arunca o privire pe acest blog ii recomand aceste 2 link-uri:

 21. De fapt, ineranta si literalismul duc la nimic altceva decat la ceea ce face ISIS. Dl Constantinescu are perfecta dreptate cand spune ca infailibilitatea literei e un concept care nu are nici o legatura cu crestinismul. Crestinismul NU este o religie a cartii, spre deosebire de islam.

 22. polihronu says:

  „Si sa nu uitam, ultima lista a lui Laiu, compusa special pentru revenirea lui Isus, va include pe toti ceilalti care compun liste neautorizate.”

  Florin e doar un om trist, o victima inca lacoma sa faca victime.

 23. ge2oana says:

  Poli,

  Da, doar un om trist marcat de trecutul care-l marcheaza ,poate fara sa fie neaparat vinovat el insusi de asta.
  Poate de aici si lacomia de a face alte victime cu aceiasi marca SDA.
  Poate.

 24. Florin Laiu este un alt experiment eșuat al adventismului, un sistem care se vrea luminat doar de propria-i combustie pe strada teribil de îngustă a îndreptățirii de sine și a fariseismului. Așa numitul profesor de Biblie e doar un copil întârziat care nu-și poate ascunde apucăturile de individ instituționalizat: înjură, scuipă, scoate limba însă o face cu ștaif și avânt revoluționar. Măcar de-ar fi un ideolog însă e doar un biet activist bântuit de frica de a sfârși ca Bastus, frică chiar mai cumplită decât cea pe care o datorează zeului său. Eu aș zice, morții cu morții și viii cu viii.

 25. beniamin51 says:

  „”Problema teologului liberal este că nu poate pune la îndoială chiar TOT. Despre el, Andrei Pleșu zicea: „el se îndoiește de TOT, dar numai de el însuși nu.” Eii… tocmai aceasta cere Duhul Sfânt prin Sfânta Scriptură, sa te îndoiești de tine însuți, rațiunea ta, capacitățile tale intelectuale, metodologia ta și să ai încredere în Revelația întregului Cuvânt. Numai asa ratiunea este sfintita si poate opera cu textul sacru.””

  Oare cand este cazul sa ne indoim si de certitudinile noastre ?

 26. furtunadragos says:

  Cand zboara porcu… ?

  Vezi cum e lumea asta, nu te ajuta cu nimic dumnezo, biserica, sa fi membru, sa fi popa, sau un soarec ce roade carti prin biblioteca, orice prost oleaca informat te prinde ca ai plagiat, chiar si lucruri bune daca faci tot esti injurat,
  Mai bine iti traiesti viata ca dan bilzerian, arunci vedete porno de pe acoperis sa isi rupa drecu picioarele. plimbi capre si girafe in lesa pa strada. :))

 27. polihronu says:

  „sa te îndoiești de tine însuți, rațiunea ta, capacitățile tale intelectuale, metodologia ta și să ai încredere în Revelația întregului Cuvânt”

  Pacat ca Florin poate incuraja asemenea rahaturi.

 28. Marcus Crassus says:

  Sa te indoiesti de metodologia ta si sa iti lasi mintea pe seama ideologilor si activistilor, care stiu mai bine.

  Omul a ales sa ramana pe corabia care se scufunda; pot respecta asta. Nu m-ar deranja atat de rau nici faptul ca traieste intr-un vis. Ceea ce face demersul lui respingator este ura intelectuala, de care e plin. A ales ca ultimul mesaj sa fie acela de ura fata de oameni si dragoste fata de un sistem inert. Uncle Scrooge de Cernica.

 29. lampadaru says:

  Destul de bizar imi pare apelul la frica prin amintirea lu* Skaraotzky in legatura cu oricine nu/i pe inima cernicanului . Bineinteles frica pazeste pepenii 🙂 dar ma intreb …cum sa imi fie frica de un prost ?! Ca numa* prost tre* sa fii (Skaraotzky) sa vezi/fii in prezenta zeului suprem , sa stii/vezi ca n/ai nici o sansa sa te arzi in Star Wars cu bossu* al mare si totusi sa faci valuri …

 30. Am și eu o curiozitate: ăla ce joacă la două capete e Petroff?

 31. ge2oana says:

  Gigi,

  Aha, buna intrebarea, si nu esti singurul (probabil) care gandeste ca Petrof are abilitatea sa joace la doau capete.
  Prin expuneri ,idei si analiza , Petrof merita o bila alba. Dincolo de asta , Dumnezeu cu mila , cine ce poate sti ce si cum cu ce-i dincolo de gardu´ si fatada care se vede !!??
  Doar aia de aproape, onorata conducere SDA din imperiul britanic si cam gata .

  Ehhh, poate Edi mai mult decat toti, insa asta e alta discutie.

  Oricum ar fi, Petrof ar face o mare greseala sa-si riste job-ul, statutul ,linistea financiara si imaginea.
  Nu merita, sistemul e mult prea puternic si disperat de suparavietuire.
  Aici nu incape etica, bunul-simt, chestii de astea pentru prosti, naivi si contribuabili.

  Craciun fericit pentru toata lumea !

 32. furtunadragos says:

  ”Sa te indoiesti de metodologia ta si sa iti lasi mintea pe seama ideologilor si activistilor, care stiu mai bine.”

  Stie el ce stie, nu doar ghiavolu stie ca omul in general e foarte receptiv si primeste, ationeaza si gandeste fara sa vrea dupa sugestii. Ce face don Laiu se cheama inductie de bariere mentale. Induce limite in gandire. Instalare de mentalitate, programare de mentalitate.
  Face si el pe semanatorul din pilda semanatorului, imprastie seminte ideologice in stanga si in dreapta, unele ajung in pamant fertil, cum e _ _limea, ai saraci cu duhu, ai ce sunt proprietari pe tot adevaru, si alti semizei cu mentalitate limitata si muritoare, inarmati cu impresii de inteligenta.

 33. Marcus Crassus says:

  ge2oana,
  ‘a acuza de abuz nu inseamna abuz!’
  De acord, insa a tine vie in minte experienta abuzului, inclusiv dupa vindecare, mi se pare ca il perpetueaza cumva in mintea noastra. Inteleg ca sunt cazuri in care e imposibila iesirea din sistem datorita legaturilor sociale. Dar altfel de ce trebe sa ne amintim mereu relele din trecut?
  Parerea mea e ca sistemul ne-a dat o identitate in trecut, iar iesirea din sistem a echivalat cu pierderea acestei identitati. Ajungem sa preferam sa fim antagonisti si reactionari, un spin in coasta sistemului, doar pentru a ne pastra cumva identitatea, pe care acum o definim ca o absenta („noi nu mai suntem de acord cu voi”). Cei care au iesit in acelasi timp din sistem au ceva in comun si formeaza un soi de comunitate. Asta nu e in stare sa inteleaga Szilard Tamas, care ma acuza ca intru pe o2 ca sa ma validez in proprii ochi sau ca sa promovez adventismul under cover. Individul nu realizeaza ca, desi nu a facut niciodata parte din sistem, el insusi se auto-valideaza printr-o opozitie fata de adventisti, evanghelici, ortodocsi si martori.

  Deci inteleg ca e un loc si timp pentru manifestarea furiei fata de sistem, dar cred ca intarzierea in locul asta impiedica vindecarea. Iar de la un punct incolo trebuie iesit din zona lui de confort. Am descoperit ca am mult mai multe de discutat cu oamenii care n-au fost niciodata preocupati de religie decat cu rudele care sunt SDA devotati.

 34. sorin1957 says:

  Florin Laiu e o victima. Trăiește un coșmar generat de propria orbire ori poate e un vânzător de treizeci de arginți mizerabili…L-au cumpărat unii și îl folosesc ca agent dublu, ori triplu, ori cuadruplu, cine poate știi? Cert este ca face un joc suspect de partidar, uneori murdar, la marginea bunului simt, aproape violent in argumentariu, abuziv in cercetarea „adversarului”, certăreț și uneori groser. M-am întâlnit cu el in propria Academie. Aproape ca m-a ucis. La urma, i-am mulțumit, ca doar m-a rănit…Părea satisfăcut!
  Cred ca sufera dureros pentru lupta care se da in el. Același sindrom care a îmbolnăvit pe Cain! Mie personal, mi-e mila de el. Pare un rătăcit pe un drum care nu e al lui. Deși drumul se termina, el continua. Perseverenta tontului! Din păcate, nu cred ca Dumnezeu I-a hotărât un semn. Când nu le va mai fi de folos cei din companie (cine citește, sa înțeleagă!), îl vor găsi și îl vor determina sa dispară. Legea implacabila a vânzătorilor…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: