Biblia nu a căzut din Cer

14 Responses to Biblia nu a căzut din Cer

 1. As vera sa fac o scurta observatie in legatura cu fecioara Maria. Din cate stiu eu, primul mare scriitor bisericesc care a sustinut pururea-fecioria Mariei a fost Origen. Dupa Origen, alti mari teologi in special apuseni, precum Ambrozie de Milan, Augustin, Ieronim, dar si rasariteni precum Efrem Sirianul, au sustinut aceasta invatatura in fata detractorilor ei. De notat ca detractorii NU contestau nasterea lui Iisus din fecioara, ci doar faptul ca Maria ar fi ramas fecioara si dupa nastere, neavand relatii sexuale cu niciun barbat. Motivul pentru care parintii sus-numiti au sustinut aceasta invatatura nu a fost atat evanghelia, cat trairea mistica, duhovniceasca. S-a considerat ca o persoana care a trait o asemenea experienta de viata de a-l purta in pantece pe insusi Dumnezeu nu mai poate dupa aceea sa revina la o viata obisnuita.

 2. polihronu says:

  „S-a considerat”

  Criteriul estetic. Nu dovezi, nu exercitiu de cunoastere. Fictionalizare.

  Apropo: ce a fost asa special in „a-l purta in pintece pe insusi Dumnezeu”? Dumnezeu nu si-a baut (si respirat) urina in burta Mariei?

 3. Polihronu,

  La nivel de logica omeneasca, nici eu nu inteleg de ce biserica, in special cea apuseana, a privit actul sexual, care este la fel de fiziologic ca si urinatul, ca pe ceva scarbos ori condamnabil. Unii spun ca de vina sunt influentele neoplatoniste care i-au condus pe multi la un soi de sila fata de trup si carnalitate. Origen s-a castrat, sa nu uitam acest aspect. In acelasi timp, un mistic de secol 20 precum Sofronie Saharov, care dupa propria sa marturie a experimentat lumina necreata de 3 ori in viata, afirma ca nimic nu este mai strain de viata duhovniceasca si de prezenta harului in trupul omului decat desfatarile trupesti legate de sex. Eu, nefiind mistic, nu ma pot pronunta. Ramane totusi intrebarea : daca actul sexual este ceva murdar si daca desfatarile legate de organele genitale sunt atat de urate, de ce l-a facut Dumnezeu pe om asa cum l-a facut ? Majoritatea parintilor apuseni considera ca actul sexual nu e permis decat pentru conceperea de copii. Dar chiar si un rasaritean precum Ioan Gura de Aur considera ca nu este permis omului nimic altceva decat actul de copulatie ca instrument pentru concepere. Nimic altceva, nici sarutari, nici mangaieri sau alte desfatari nu sunt permise. Ci doar copulatia pentru nasterea de prunci. M-am intrebat intotdeauna care este sursa unor asemenea viziuni radicale ? Biblia ? O anumita filosofie neoplatonica ? Or poate chiar frustrarile unor oameni carora prin forta imprejurarilor nu le era dat sa aiba parte de asa ceva ( erau calugari ) ? Parerea ta care e ?

 4. Ca sa speculez un pic, poate ca biserica a gandit ca, din moment ce Maica Domnului prin nasterea lui Dumnezeu a trecut deja din moarte la viata si de la viata asta stricacioasa la viata vesnica, practic si-a depasit conditia cazuta si nu a mai avut nevoie de sexualitate. De altfel, bisericile traditionale recunosc ambele ca fecioara Maria a fost inviata de Fiul ei si ridicata cu trupul la cer, imediat dupa adormirea ei. Si din cate am citit, este o constatare mai veche a bisericii, faptul ca mormantul ei nu a fost niciodata gasit. Apropos de asta, exista o calugarita catolica, Ana Catherina Emerich, care desi a fost imobilizata la pat intreaga viata, a vazut intr-o viziune casa unde maica domnului a locuit la Efes. Marea uimire a fost ca, dupa indicatiile ei, chiar s-a gasit la locul indicat de ea o casa care corespunde exact descrierii sale. Apoi s-a facut legatura cu faptul ca apostolul Ioan care a locuit spre sfarsitul vietii la Efes a luat-o cu el pe Maria la rugamintea lui Iisus pe cruce. O intrebare pentru sceptici ar fi : de unde a stiut maicuta aia imobilizata la pat, ca pe dealul ala care e separat de oras, si in locul ala va fi gasita o casa ? Franz Brentano i-a publicat viziunile cu vreo cateva zeci de ani inainte de descoperirile respective, asa ca nu se poate zice ca au fost adaugate ulterior. Mel Gibson si-a bazat filmul despre patimi pe descrierile ei.

 5. polihronu says:

  „din cate am citit”

  Mai citeste.

  „maicuta aia”

  Keep reading.

 6. anonymous says:

  Andrei Voiculescu,

  Uite aici pura motivatie ptr. inventia invierii, a vietii viitoare recunoscuta chiar de tatucu’

  ” Papa Francisc a asigurat că, dacă avem credință, „nu ne mai este frică de moarte și putem părăsi această lume în liniște și încredere”.http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/papa-francisc-ce-este-raiul-nu-e-un-loc-de-basm-si-nici-o-gradina-fermecata-816895

 7. polihronu says:

  Ca tot vorbim de cultul marianic, chiar nu pricepi inca, draga AV, ca ori de cite ori vreun tatic vorbeste ex cathedra el face literatura? Si ca productiile astea fictionale evident ca nu pot fi decit infailibile? Cine dracu’ i-ar putea spune lu’ J. K. Rowling ca Lord Voldemort nu e de fapt din prasila lu’ Slytherin?

 8. beniamin51 says:

  Edi

  Vezi ca ti.am trimit îs pe mesanger.o prezentare video cu în rabin ortodox evreu ce explica poveștile cu Isus din Talmud.
  El spune clar ca aceea persoana fiul lui pantera nu este o referință la Isus din creștinism ci este vorba de altcineva care a trăit în alta perioada istorica.
  Cred ca e bine sa dam atenție și la ce spune un evreu care este de fapt împotriva idei ca Isus este mesia.

 9. Ianis says:

  Obisnuitele dileme de buzunar ale lui Beni: un rabin spune ca Isus este fiul lui Pantera, altul spune ca nu. Ghici ciuperca cine are dreptate, conform credintei sfintilor date odata pentru totdeauna si aflate in pastrare in McChurch-ul lui Beni?

 10. Beni,

  Ce am incercat eu sa arat este ca din punctul de vedere al Rom 1,4, Ioan 1,14 si teologia Logosului, este irelevant cine este tatal lui Isus. Chiar si in sinoptice trebuie sa faci deosebire intre superstitie si evanghelie. Oamenii se simt deranjati daca le spui ca Isus s-a nascut intr-un grajd si te corecteaza: „staulul din Beteleem”, ala cu luminite si ingerasi. Daca le spui ca echivalentul modern ar fi fost ca Isus sa se nasca in WC-ul unui aeroprt international dintr-un cuplu de emigranti middle-eastern sunt gata sa te linseze.

  Adevarul este ca 99% din crestini sunt niste idolatrii care nu au inteles nimic din NT si trebuie sa vada in nasterea lui Isus tocmai ce contrazice evanghelia – adica ca Isus s-ar fi nascut intr-o situatie onorabila.

 11. beniamin51 says:

  Edi

  Da,am înțeles foarte bine mesajul tu.
  Ianis ar face foarte bine dacă ar citi direct din Talmud povestea cu un Isus ce a trăit în alta epoca decât cel biblic ,și este numit fiul lui Pandera..
  Eu detest modul în care rabini uneori citează tora,pentru a demonstra o ideie de.a lor sau alta.
  Matey face la fel cu multe din afirmațiile lui în care vrea sa demonstreze ca Isus este Mesia.
  Matei folosește aceeași metoda de demonstrație folosita de rabini.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: