Biblia ca literatura

15 Responses to Biblia ca literatura

 1. polihronu says:

  Ca intotdeauna in ultimele 4 milenii, literatura e preocupata, intr-o formula sau alta, de imperiu. Unul dintre raspunsurile pe care le-a primit imperiul a fost cel propus de parte din literatura biblica: antiimperiul. Raspuns de altfel sugerat chiar de cultura imperiului – care a gasit intotdeauna moduri de a rasturna, macar temporar si simbolic, ordinea lucrurilor. Imperiile au inventat carnavalul.

 2. polihronu says:

  Si da, haldei vs. Zoroastru anticipeaza greci vs. Isus.

 3. Amaranthine Sophia says:

  De asta cand sunt doi sau trei in numele a ceva, eu am plecat. Yoga e buna dar fa-o singur acasă. Orice altceva de genul asta e la fel, fa-o singur. Life is the journey of the alone to the Alone, scuzata fie-mi egleza, spunea cineva și a rămas unul din compasurile mele.

 4. Amaranthine Sophia says:

  Coronavirusul a bâzâit multe cuiburi de șobolani si i-a facut vizibili. Dinamica haosului ne fereste de lumea lui Orwel.

 5. polihronu says:

  „Dinamica haosului”

  Anarhia salveaza empiria.

 6. Bogdan Vodita says:

  Ma tem de omul unei singure carti – Timeo hominem unius libri (vorbe atribuite teologului Thomas d’ Aquin). Are 2 sensuri:
  1) omul care a citit o singura carte, dar a citit-o intens, cu seriozitate, e un adversar redutabil, pentru ca stapaneste foarte bine materialul respectiv
  2) omul care nu cunoaste o diversitate de pareri (pentru ca a citit o singura carte) , bazandu-si pe aceasta carte toate convingerile, este un om limitat, incapatanat sau chiar un fanatic si prentru acest lucru este si acesta un om periculos, de temut.

 7. polihronu says:

  Frumusetea proverbului astuia (care nu e atestabil inainte de zorii modernitatii) e ca, intr-o a treia interpretare, e imposibil sa citesti atent si profund o singura carte si sa fii caposul “care nu cunoaste o diversitate de pareri”. Pentru ca orice carte contine toate cartile 🙂

 8. polihronu says:

  E mult mai veche, apropo, opinia ca universul insusi e o carte. Nimeni, oricite carti ar citi, nu citeste vreodata mai mult de una singura 🙂

 9. polihronu says:

  Intrebarea nu e “cite?”, ci – ca in carte – “cum citesti?” Drama omului incuiat nu e cantitativa, ci calitativa (hermeneutica).

 10. polihronu says:

  Hermeneutics at work: “Their experiment is ingeniously constructed to make it difficult to interpret as anything other than what they say.”

 11. Solutia „paradoxului ateului moral” a fost oferita de Eminescu:

  1. Virtutea pentru dansii ea nu exista insa ve-o predica…

  2. Religia o fraza de dinsii inventata ca cu a ei putere sa va aplece-n jug caci… ca vita de la plug.

  Avantajul moralei teiste pentru „diansii” este ca te face vita la plug si implica dublul standard pentru „dansii” si „noi”.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: