Microbism metafizic

Sa vorbesti, mai ales de pe dreapta, despre “politicile identitare” ca epifenomen marxist, postmodernist sau pur si simplu ca inovatie a ultimei jumatati de secol e de un tembelism nesimtit. Totem inseamna, in limba de origine, “clan”. Iar “creaturile statutare” (“corporatiile-s si ele oameni”) sint dintotdeauna animalele de companie ale conservatorului.

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc. M-a pufnit risul vazind azi internetul romanofon inundat de “sfintul Andrei, ocrotitorul Romaniei”. Mai rar absurditate mai crasa. In primul rind, sf. Andrei e de fapt ocrotitorul Scotiei – si nu de ieri, de-alaltaieri, ci macar de la 1300, cind scotii se credeau sciti. Unde mai pui ca scotienii au ziua nationala corect, pe 30 noiembrie, nu o zi mai tirziu. 

In al doilea rind, Andrei asta are, in cel mai bun caz, tot atit de a face cu Romania cit are Ioan Paul al II-lea cu geto-dacii – o aproximativa coincidenta geografica. Nu stim deloc daca crestinismul lui Andrei seamana vreun pic cu vreunul dintre crestinismele romanesti. Stim sigur, de pilda, ca Andrei era taiat imprejur. Si o lecuta ratacitor. 

In al treilea rind, Scitia nu coincide cu Romania, iar sursele timpurii ale legendei sint firave rau – un fragment atribuit lui Hipolit romanul, despre care unii zic ca era de fapt teban (si niste sute de ani mai tardiv), si un citat pe care Eusebiu, ideologul imperiului crestin, zice ca l-a luat din Origen. Ambele pretind, veacuri mai tirziu si pentru ca sa le iasa schema, ca stiu pe unde s-a plimbat un oarecare Andrei. 

Mai tare insa, sfinta Veronica e proteguitoarea fotografilor. Inclusiv a alora digitali. 

6 Responses to Microbism metafizic

 1. Unii cu sfantul Andrei, altii cu valdenzii. Fiecare cu totemul sau.

 2. taranprost0 says:

  La cât rahat mănâncă cu bună știință popii ortodocși… și tu te împiedici de-o nerelevantă inadvertență istorică…

 3. polihronu says:

  Stiu, dar, in pofida aparentelor, primul paragraf nu e fara legatura cu urmatoarele – ala e contextul in care “inadvertenta” devine relevanta. Nu mai vorbesc ca mincatorii de cacat vorbesc de data asta in numele meu – si eu, ateul, sint roman, nu?

 4. taranprost0 says:

  Am spus „irelevantă” cu ironie.Lumea popilor ortodocși,cu moaște și agheazmă,ptr mine e mai salubră decât cea a pastorilor neoprotestanți.Totemul protestant ?..Șobolanul !.Un dumnezeu nevolnic al unei populimi căcăcioase.

 5. polihronu says:

  Si eu sint mare fan al ‘ineficientei’ popilor ortodocsi, care, dupa cum se pling popii neopretestanti, n-au fost in stare sa-si mobilizeze turmele la referendum 😛

 6. taranprost0 says:

  De-abia de câțiva ani îl înțeleg pe Ion Barbu când spunea că nu suportă nebunii,sfinții,profeții.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: