Chescăse un român
12 martie 2021 15 comentarii
Am completat zilele trecute chestionarul pentru recensămîntul pe care guvernul britanic îl face luna asta. Ajuns la rubrica despre etnie, a trebuit să stau pe gînduri. Englez sigur nu sînt, deși vorbesc engleză din copilărie de-aș putea să mă consider cu îndreptățire bilingv (imaginația mea erotică s-a alimentat, înainte de epoca internetului, nu doar citind și recitind scene cheie din Rebreanu, dar și pagini consistente din James Dobson în original). Român sigur nu sînt, că n-am fost niciodată ortodox (Nae Ionescu mi-ar lăsa plăcerea străduinței de a fi „un bun român”, nicidecum dreptul de a mă numi simplu român). Așa că am scris în cele din urmă în formular „european” – bucuros să le aduc aminte naționaliștilor englezi că pașaportul meu face pipi pe pașaportul lor.
Dubiul ăsta identitar m-a determinat să arunc din nou o ocheadă în ograda multidisciplinară a chestiunii „etnogenzei” la români. Dacă un vechi precum Alexandru Niculescu sau un nou precum Răzvan Sibii m-ar face fericit să-mi asum românitatea, aerul de acasă e încă irespirabil, viciat de români adevărați. Printre ei, Radu Preda – invitat la lansarea cărții lui Niculescu (pe care n-o citise) numai pentru a face corecturile ideologice de rigoare în prezentările altora (doar „buni români”). Sau, tot printre ei (românii adevărați de care mi-e scîrbă), profesorii de la Universitatea București care au organizat lansarea-simpozion și i-au dat ultimul cuvânt lui Radu Preda – pupînd astfel cur de popă pentru a-și mărturisi românitatea (și impostura academică).
Realitatea e că în România zilelor noastre nu există români. „Român” a fost endonimul etnicilor numiți de medievali v(a)lahi – populație de transhumanți balcanici și carpatini de limbă romanică. „Român” a devenit apoi, la nord de Dunăre, numele unei clase sociale care a asimilat o multitudine de etnii. În fine, „român” a ajuns și rămîne numele unui stat, un construct politic. Sînt cetățean român. Etnic, habar n-am ce sînt. Probabil că daco-ilirico-gotico-avaro-huno-gepido-slavo-pecenego-ungro-cumano-saso-bulgaro-greco-tătaro-iudeo-rromano-sîrbo-albano-armeano-vlah. Sigur mi-au scăpat ingrediente. Și nici n-am luat-o fix de la origini. Dacii înșiși (traci, sciți, geți – ce-or fi fost) proveneau probabil de la est de Marea Caspică – n-au fost în niciun caz primii „români”.
Primele „țări românești” (Valahia basarabeană și Moldova bogdănească) n-au fost nicidecum state etnic românești, ci state multietnice construite pe imperative de „politică externă” – declinul celui de-al doilea imperiu bulgar (sub atac otoman) și expansionismul defensiv al Ungariei angevine sub presiunea nou-veniților din stepă. Cancelaria și biserica (astea erau cele două puteri ale statului medieval) au fost de ambele părți ale Milcovului slavone. Abia la mijlocul secolului al XVII-lea s-a accelerat decisiv românizarea statelor românești. Biserica a opus rezistență, invocînd inadecvarea liturgică și teologică a limbii române (și adoptînd alfabetul latin abia spre sfîrșitul secolului XIX, decenii după ce Cuza îl introdusese în statul secular).
Cît despre versantul creștin al mitului național, înjur și eu ca un român adevărat: futu-ți cristoșii mă-tii.
domnule polihronu sa ne traesti! dupa umila mea parere dumneata esti un baiat de milioane, super inteligent si plin de intentii bune dar nu este nevoie sa injuri atit de urit ca sa ne demonstrezi ca esti roman. sunt alte metode mult mai subtile. ani de viata si bucurii!
Stiu ca “nu e nevoie”. Asa cum stii ca nu incerc sa demonstrez nimic.
La fix, despre ultima conflagratie romaneasca.
Cum e mai, poli, „Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman”?
Vorba vine, ca si „etnic roman” ar fi o fantezie cu mult mai complicata decat ce ai descris tu mai sus. N-o sa aflam niciodata de prin ce cotloane sau continente erau legionarii, auxiliarii sau colonistii romani.
La fel cum, n-o sa stim niciodata cate etnii se miscau la ordinele lui Attila sau cate neamuri de caucazieni, iranieni, turcici si mongoli animau Hoarda de Aur.
La ingrediente mai adauga si un pic de sos celtic. Si, de ce nu, niste mandri eroi nationali secui.
Tocmai, „roman” e ambiguu etnologic, fiind tot o etichetă juridică (derivînd dintr-un drept de cetățenie) – și dacii au fost romani după edictul lui Caracalla. Celți – sigur (am văzut obiecte „românești” într-o expoziție dedicată celților la British Museum acum cîțiva ani). Secui – sigur (nu i-am trecut în listă doar pentru că se suprapun probabil cu vreunii dintre cei deja menționați).
polihronu, scuza-mi ignoranta: ce inseamna „chescăse”?
E un cuvînt vechi românesc, din fondul dacic (derivat regresiv din “chescăsecă”), care înseamnă “shedreaqubey”.
Strănepotul
Definition of qu’est-ce que c’est:
what is it? : what’s that?
Om far de raciune,
Plin de-oberaciune,
Tu duci la perdaciune
Pe biata naciune…
Naciune, esti bela, esti chiar florelinte,
s-a tale belete ma scoate din minte!
Esti bela! si chipu-ti treptat se belesce,
si anima-mi, belo, amand vestezesce!
Te am cu pasiune, te am cu ardoare
s-amoarea-mi vibreaza lang-a ta pudoare,
Te am, si de-acuma viata mea toata
Va fi pentru tine oficiolata!
Mangositule! Năvodi-ți-aș rusaliile!
polihronu, mange ma bite, mai pe romaneste kaz mo kar
Hai, scoate-o! Te avertizez ca ma duc sa-mi ascut dintii. Lupu’ dacic bites again!
Cum se zice pe la noi: fuck ha(t)z de karu’ tau cit ai zice peste 😉
https://m.hotnews.ro/stire/24665761
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/04/why-europe-needs-ukraine/629476/