Bisrica si Fantoma

In 1848 Marx si Engels inaugurau 150 de ani de convulsii sociale tectonice cu una din cele mai faimoase afirmatii din istoria literaturii politice:

O fantoma bantuie Europa – fantoma comunismului. Toate puterile vechii Europe s-au unit intr-o sfanta alianta sa exorcizeze aceasta fantoma: Papa si Tarul, Metternich si Guizot, radicali francezi si agenti secreti germani. (Manifestul Partidului Comunist)

O noua fantoma bantuie lumea si mai ales Statele Unite: fantoma sursei deschise. Toate puterile vechii ordini s-au itr-o sfanta alianta sa exorcizeze aceasta fantoma: Papa si Putin, Hilary si Sarkozy, radicali islamici si agenti Mossad.

Acum aproape 30 de ani DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), folosind un grup de studenti plini de cafeina si entuziasm de la Universitatea Berkley a initiat revolutia internetului. Astazi Departamentul Apararii se afla in postura doctorului Frankenstein la vanatoare dupa monstrul pe care l-a creiat si a scapat de sub control. Pentagonul este disperat sa afle unde se afla fondatorul siteului WikiLeaks care a facut publice o serie de documente si inregistrari clasificate explosive. US se lupta pentru extradarea unui hacker briton, autorul celei mai mari spargeri de computere militare din istorie. Guvernul din China opereaza clinici de “dezinternetizare” cu metode rupte din raiul Maoist. Israelul si tarile islamice incearca disperate sa indiguiasca tsunami-ul de informatie. Regii lumii sunt dezbracati de hainele cele noi si expusi goi in public.

Revolutia cea mai dramatica si impredictibila ca consecinte are loc in biserica. Un adolescent dotat cu un laptop intr-o coliba din America Latina are acces la un volum de informatie istorico-teologica egala cu cea a cardinalului sau cu PhD la Loyola University. Cateva secole de control absolut al mintii sunt scuturate ca o haina veche. Pastorii se afla pentru prima data in situatia de a fi egalati si chiar depasiti de oile lor in cunostinte zootehnice.

Suntem iarasi in 1630 cand Biserica si Academia s-au unit impotriva telescopului. Religia este in razboi cu internetul. Nu ca nu are exista un potop de opium digital pe internet, dar orisicine poseda un nivel mediu de educatie si un exercitiu in gandire critica va sti sa sorteze informatia. Ne plac vizionatorii somnolenti de la 3ABN sau SperantaTV, dar ne temem de geekul care deschide o noua fereastra la laptopul pe care urmareste peroratia vre-unui Dl. Goie evanghelist si incepe sa googaleasca descoperirile “uimitoare” care le fac pe mamita, mamaia si tanti Mitza sa declare: “e de speriat cat e de destept”.

4 Responses to Bisrica si Fantoma

 1. Skeptic says:

  Oh, da! Iar in tot acest timp, unii se dau de ceasul mortii cum ar putea opri tsunamiul. Cum zicea un pastor din zona: „Stiti cum e acuma, nu mai poti controla ce se scrie, ce se citeste.” Iar cineva mai istet, tot pastor, i-a raspuns: „Va ganditi cum sa cenzurati, in loc sa va ganditi sa dati raspunsuri la intrebari.”

 2. ianis says:

  Mie mi se pare ca e un razboi pierdut. Evul Mediu nu se va mai reedita.

 3. spartan says:

  Era internetului in biserica e abia la gradinita. Ca penetrare in masa in randul azs a inceput abia de acum cativa ani. Ce va fi peste alti 5 ani, nu stiu, dar am curaj sa fac pariu ca biserica nu va mai fi la fel ca acum. Ma mir insa ca intr-o lume in care chiar si modul in care se alege presedintele USA e decis de internet, bloggeri, retele sociale, liderii adventisti se comporta precum cea mai mare pasare de pe pamant. Nisip sa fie…

 4. Raul says:

  Cred ca nu e nici o problema ca Biserica se reveleaza impotriva internetului … va trebui sa treaca ceva timp pentru ca sa se accepte ca oamenii nu mai pot fi manipulati in masa.
  Bun articol .)

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: