Oxigen 347 – Eclesiastul contra Buddha

9 Responses to Oxigen 347 – Eclesiastul contra Buddha

 1. cornel says:

  347=346?

 2. MariS_ says:

  Interesante abordari. Le-am ascultat pe amandoua, 346 si 347.
  Eu n-as face paralela intre Eclesiast si Platon sau Buddha, eu as
  face o paralela intre eclesiast si fiul risipitor. De ce? In ambele eu
  vad o cautare: la fiul risipitor este cautarea fericirii proprii, la eclesiast
  e cautarea sensului vietii. Ambii insa, le cauta fara sa apeleze la
  Dumnezeu. Ambii ajung la concluzia ca fara Dumnezeu nu exista
  nici fericire nici sens. Eclesiastul e fiul risipitor cel filosof. El duce
  la maximum parabola fiului risipitor, ii exploreaza toate consecintele.
  La final, abia, ajunge la concluzia ca exista cineva deasupra ta, care
  vede tot ce faci, si vei fi judecat dupa ceea ce faci.
  Fara Dumnezeu toate sunt desertaciune – cam asta e mesajul pe care
  eu il vad rezultand din Eclesiastul.
  Insa daca se doreste sa se arunce bagajul neoplatonist din teologia
  crestina, mi se pare ca eclesiastul nu e cel mai bun exemplu.
  Opinia mea, desigur.
  Har, smerenie si jertfa de sine.

 3. mihai says:

  Dincolo de credinta, nazuinta si certitudini cele 3 aspecte principale ale vietii spirituale tin de :
  -practica religioasa mentala -rugaciune, meditatie si cultivarea mentalului (citit carti cu caracter spiritual, scris, muzica, anturaj pozitiv, cultura, educatie civica, etc)
  – conduita pentru implinirea legii firii cat si pentru autostapanire de sine, autoeducatie.
  – practica harica-energetica = rugaciuni cu duh sfant, energizari-vindecari-purficari (spalarea hainelor spirituale) cu deosebirea adevarului si a duhurilor prin acelasi duh sfant interior. Acestea pe baza prezentei botezului sfant si a cunoasterii aferente lui (pe care lumea nu il primeste fiindca nu il cunoaste)

  Ei bine pentru eficienta maxima toate aceste 3 aspecte trebuie sa fie prezente dar si echilibrate intre ele, ganditi-va ca inainte de spalarea hainelor omul se straduie pentru a putea manifesta legea firii (acolo unde iti vine mai greu) iar dupa nu doar ca efortul stradaniei este mai mic dar se va putea implini si mult mai bine. Vine mai de la sine.

  Cu foarte mici exceptii astazi marea majoritate a cailor spirituale au o practica fomata doar din primele doua aspecte (rugaciune- ajutor divin , cultivare mentala teoretica, parte devotionala dar si conduita, stradanie, autointrospectie si autocorectare-conduita).
  In acea vreme in care Sidharta Gautama a trait primul aspect era exagerat iar al doilea era aproape complet neglijat asa incat a fost nevoit sa puna accentul pe el , pe autostapanire, indreptare introspectie si conduita.

  De aici greseala unor ramuri buddhiste ulterioare care exagereaza spunand ca El nu a vorbit niciodata despre Dumnezeu si ca in consecinda nu exista Dumnezeu.
  Insa in acea vreme populatia era de religie hindusa, El insusi a practicat yoga-hinduism , existenta lui Dumnezeu era de la sine inteleasa si inca cel mai amanunt care ar trebuisa fie punctul forte este ca inainte de a muri chiar a profetit despre venirea pe pamant a lui Maitreya (tradus Mama-intreita care este unul din numele lui Adi Shakti (aspectul feminin format diin toate aspectele divine feminine), zeitate corespunzatoare in religia crestina Duhului Sfant care dealtel este promis a veni si de catre Iisus in Ioan 14 dar si de Mohamed cind facea (si el tot pe patul de moarte) referire la Mahdi (va avea toate puterile lui Allah, etc).

 4. NorthLite says:

  Having approached the priests and contemplatives who hold that…

  ‘Whatever a person experiences… is all caused by a supreme being’s act of creation,’
  I said to them: ‘Is it true that you hold that… „Whatever a person experiences… is all caused by a supreme being’s act of creation?”‘
  Thus asked by me, they admitted, ‘Yes.’

  Then I said to them, ‘Then in that case, a person is a killer of living beings because of a supreme being’s act of creation. A person is a thief… unchaste… a liar… a divisive speaker… a harsh speaker… an idle chatterer… greedy… malicious… a holder of wrong views because of a supreme being’s act of creation.’

  When one falls back on creation by a supreme being as being essential, monks, there is no desire, no effort, ‘This should be done. This shouldn’t be done.’ When one can’t pin down as a truth or reality what should and shouldn’t be done, one dwells bewildered and unprotected. One cannot righteously refer to oneself as a contemplative. This was my second righteous refutation of those priests and contemplative who hold to such teachings, such views. – Sidharta Gautama, Buddha (Tittha Sutta AN 3.61)

 5. NorthLite says:

  Uiti ca Buddha sa intors impotriva la hinduism.

 6. NorthLite says:

  @mihai

  Shekhinah nu este Duhul Sfant. Totusi, ar fi fost un gest frumos fata de femei. Inca un motiv ateist pentru femei.

 7. NorthLite says:

  @mihai,

  Osama Bin Laden este Mahdi, ce poti atepta de la o religie fondata de un pedofil misogin?

 8. mihai says:

  Nu este Mahdi, shekinah este duhul sfant interior vazut de gnostici .Bin laden este unul dintre demonii incarnabili , cel care a facut semnele mincinoase , pentru a deveni mahdi trebuie sa dai examen desfintenie f greu de trecut daca nu ai puterile divine ca sa devii al 12 -lea mare imam , dealtfel el este mort acum, Mahdi real are un semn pe frunte si este nascut din mama crestina. Bin laden se va lupta indirect cu poporul Femeii (care este viitorul mahdi)si cu semintia ei. Citeste articolul de pe ro.wikipedia , acolo sa omis semnul de pe frunte insa .
  Pentru verificarea alternativa (contraverificarea darului deosebirii adevarului) a valorii de adevar poti folosi I Ching.

 9. mihai says:

  Buddha este Arhanghelul Gabriel, sa intors aparent doar asa cum si protestantismul sa intors impotriva „parintilor care il bateau cind punea intrebari” {insa nu si impotriva adevarului. In timp ce crestinii i-si spun ca „noi sintem cei mai buni si cei mai binecuvantati” in timpul asta multi din rasarit intra in imparatie iar dintre noi..

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: