04 – Geneza Vietii

32 Responses to 04 – Geneza Vietii

 1. NorthLite says:

  Pata care se vede pe camasa lui Edi, este de la un spray de tantari. Pe langa sunete de insecte se aude centrala atomo-nucleara care e la sub un kilometru distanta in spatele si mai stanga lui Edi.

  Speram ca sunetele de fond vor fi eliminate cand vom avea o lavaliera.

 2. anonim says:

  🙂 pai imprumutati una de la Speranta TV…Your comment

 3. Beni Plesa says:

  Edi–

  Multumesc pentru prezentarea elaborioasa si totusi destul de simpla pentru mintile inca nefamiliare cu acest fel de a citii biblia prin cartea naturii.
  Cateva idei care sint geniale:
  1–Dumnezeu la creeat pe om ca sa treaca (evolueze) anumite RUBICONURI (granite considerate de netrecut fara sa aiba repercusiuni ) altfel ar dispare din existenta.
  2–Omul a fost facut sa evolueze (nu hocus pocus)spre viata vesnica.
  Interesanta aceasta ideie si practic a fost vazuta de apostoli in procesul INVIERII lui ISUS.
  Unul dintre apostoli afirma despre conditia unor oameni in felul urmator:–„Ce sintem acuma se pare ca stim ,ce vom fi inca nu stim ,dar stim cu siguranta ca in viitor vom fi ca EL (isus dupa inviere).
  Optiunea vietii vesnice ca si celalalte nu este un hocus pocus ci este un proces NATURAL –unii ajung acolo iar altii se pierd pe „drum”.
  Dumnezeu este acela care a RANDUIT toate fenomenele EL este cel care a determinat directia si modul de a se ajunge la „destinatie” (daca exista asa ceva).
  Citind aceasta carte a naturii descoperim un Dumnezeu mult mai grandios decat „dumnezeul cu barba ” imaginat de unii in „copilaria” omenirii.
  Tot mai mult se descopera ca a NU CREDE IN DUMNEZEU este sinucidere intelectuala si ca de fapt revelatia scripturii prin exegesa corecta nu este in contradictie cu cartea naturii.
  Love you !!
  Beni

 4. eddieconst says:

  Beni:

  „Dumnezeu la creeat pe om ca sa treaca (evolueze) anumite RUBICONURI (granite considerate de netrecut fara sa aiba repercusiuni ) altfel ar dispare din existenta.,, Omul a fost facut sa evolueze (nu hocus pocus) spre viata vesnica.”

  Cine-si va pierde
  Curaju-n izbanda
  Pe-aceste pe veci
  Miscatoare poteci

  Nicolae Labis

 5. Beni Plesa says:

  Clovnul J.

  You made my day !
  Multumesc pentru video cu Anda Calugareanu,Omule mi-ai trezit amintiri de pe vremea cand inca tu nici nu erai nascut.
  Love you !
  Beni

 6. Beni Plesa says:

  Edi

  Edi:-„Cine-si va pierde
  Curaju-n izbanda
  Pe-aceste pe veci
  Miscatoare poteci”

  Toti aceea care sint pe deplin incredintati ca CEL ce a inceput aceasta lucrare buna este in stare sa o duca la bun sfirsit ,sint protejati de Dumnezeu si nu-si vor pierde „curajul-n izbanda ,pe aceste pe „veci ” miscatoare poteci.
  Cu drag
  Beni

 7. Arius says:

  Edi,

  Pe bune ca ai stofa de profesor!… Ascultandu-te am realizat nu doar ca insipida si inodora chimie poate fi inteleasa si prezentata rational, dar mi-ai transmis si idea ca astazi astronomia este o materie la indemana oricui. Asa ca, pe cand vorbeai de sori si planete, m-am gandit oare ce-ar fi sa-mi cumpar un telescop si sa ma uit putin si eu prin universul asta despre care stiu atat de putin, iar cand ai amintit de telescopul tau m-am surprins zambid complice, de parca mi-ai fi citit ganurile…! 🙂

  A fost o placere sa ascult emisiunea aceasta. Progresul este evident la toate capitolele si imi place sa cred ca la asta am contribuit si noi, criticii tai, prin remarcile din emisiunile anterioare. Felicitari!…

 8. Ali says:

  Omul a fost facut sa evolueze (nu hocus pocus)spre viata vesnica.

  Nu stim daca omul a fost facut sa evolueze, dar se pare ca o face, si chiar in directia in care ne-am dori cu totii (credinciosi sau atei) sa o faca, desi putini dintre noi (credinciosi sau atei) mai cred ca asta se intampla.
  Domnul Steven Pinker este unul dintre cei care crede 😀 si are si niste statistici: Steven Pinker despre mitul violentei

  Si un articol interesant: The Moral Instinct
  Si daca tot suntem la o noua abordare a moralitatii, sa vedem si noua abordare a ajutorului umanitar:
  Jacqueline Novogratz: A third way to think about aid
  How philanthrocapitalists are reshaping the world of charity

 9. Beni Plesa says:

  Ali

  Ali:-„”Nu stim daca omul a fost facut sa evolueze, dar se pare ca o face, si chiar in directia in care ne-am dori cu totii (credinciosi sau atei) sa o faca, desi putini dintre noi (credinciosi sau atei) mai cred ca asta se intampla.
  Domnul Steven Pinker este unul dintre cei care crede si are si niste statistici: Steven Pinker despre mitul violentei „”

  Ali ,eu am o explicatie ancorata bine in istorie si care pentru mine face foarte mult sens.
  Pina la inceputul sec xx ,in lumea crestina civilizata „the world view” (viziunea despre lume)era ca sociaetatea omeneasca merge de la rau inspre bine ,exact asa cum arata statisticile prezentate si de Steven Pinker.Aceea viziune crestina despre evolutia societatii omenesti inspre mai bine se numeste POSMILENIALISM si cum am zis a predominat pentru foarte multe secole.La inceputul secolului xx ,a aparut o ANOMALIE teologica numita DISPENSATIONALISM (lumea merge din rau in tot mai rau si daca Isus nu revine curand lumea se va auto distruge),o teorie ce a prins radacini repede datorita celor doua razboaie mondiale.
  Crestinii au adoptat aceasta viziune si odata cu ei si MEDIA (ziarele cartile si televiziunea).Aceatsa teorie este un fel de parazit ce se hraneste pe crestinismul clasic.
  Cei mai multi oameni nu au o viziune globala si de perspectiva lunga in istorie si de aceea habar nu au de mersul real al omenirii .
  De la Adam si EVA ,CAIN si ABEL –unde criminalitatea era de 25 la suta ,astazi este mult mai redusa.Sectele cu interpretarea lor apocaliptica fantezista au creeat aceasta perspectiva sumbra si de neimplicare a crestinilor in a modela societatea in care traiesc.
  Acesti crestini naivi au o vorba -„pe o corabie care se scufunda nimeni nu mai lustruieste puntea si barele de arama”.
  Sectele neo-protestante au muscat din acest fruct otravit ,dar incet incet isi revin in fire si eu cred ca crestinismul va fi din nou –sarea pamantului si lumina lumii–.
  Deocamdata istoria a dovedit ca aceasta perspectiva este adevarata.
  Isus spunea ca acest progres al omenirii inspre bune este ca o samanta mica ce creste si se dezvolta intr-un copac urias ce va cuprinde toata lumea.
  Eu merg pe mana LUI ,restul sint speculatii si fantezi personale ce pot umbrii progresul dar nu=l pot impiedica sa triumfe.
  Beni

 10. AEM says:

  Pentru a intelege si patrunde in „misterele stiintei” intr-un limbaj care „traduce ” unele neclaritati :search:
  http://stiintasitehnica.ro/index.php?news=110
  http://stiintasitehnica.ro/index.php?menu=6
  🙂

 11. ediorgu says:

  Ali, foarte interesante linkurile- keep them comming… din ”the moral instinct” m-a dat pe spate citatul asta:
  ”People feel that those who commit immoral acts deserve to be punished. Not only is it allowable to inflict pain on a person who has broken a moral rule; it is wrong not to, to “let them get away with it.” People are thus untroubled in inviting divine retribution or the power of the state to harm other people they deem immoral. Bertrand Russell wrote, “The infliction of cruelty with a good conscience is a delight to moralists — that is why they invented hell.”

 12. Ali says:

  Good to see you too George

 13. Beni Plesa says:

  Clovnul Junglei

  #43 | Written by Beni Plesa about 13 hours ago. Clovnul Junglei

  Northlight cred ca a facut aceasta afirmatie:-”Faith = naivity. …zZz…zZz…zZz…zZz…zZz…zZz…zZz…”
  CJ-multumesc pentru video site-ul despre INDOIALA.
  Mi-a placut foarte mult aceea prezentare si este foarte adevarat ca INDOIALA este necesara pentru a nu crede orce “gogoasa”(vorba lui Ionica)dar NIMENI nu poate sa traiasca fiecare moment al vietii lui INDOINDU_SE de toate lucrurile.
  Viata este un amestec de CREDINTA ,(nu CREDULITATE) si INDOIALA si amindoua sint necesare .
  MUlti nu realizeaza ,dar credinta si indoiala este ceva ce noi manifestam aproape in fiecare moment .
  exemplu:
  1–in acest moment eu CRED ca acest mesaj dupa ce apas -leave comment-va fi postat si ca tu vei ajunge sa-l citesti.
  2–Un barbat care se indoieste in permanenta de valoarea unei femei si este consecvent in aceasta nu se poate casatorii niciodata.
  3–cand tu vi la computer si vrei sa te asezi confortabil pe scaun ,vi cu incredere ca scaunul respectiv te va sustine…..

  Tot asa si credinta in Dumnezeu –cei ce se apropie de EL cu credinta ,nu vor fi desamagiti niciodata.
  Fara credinta este imposibil ca cineva sa poate functiona in orce domeniu.
  Un om care se INDOIESTE in permanenta este un om handicapat mental.Nu iti doresc sa ai prieteni sau prietena care sa se INDOIASCA in permanenta de calitatile tale.
  Daca citesti tot ce postezi pe forum ,fara indoiala ca esti unul din cei mai cititi si cu siguranta ca manifesti CREDINTA ca informatiile tale sint ADEVARATE.
  Se vede clar ca nu esti un om care sa se INDOIASCA de toate lucrurile.
  Eu cred ca atunci cand cineva isi face un blazon din capacitatea de a se INDOI si vrea sa fie consecvent devine un om imposibil si singuratic…..
  Eu te vad un om plin de ravna in ale credintei ,om al credintei ,credintei in ceva,toti trebuie sa incepem undeva si poate candva in viitorul nu prea indepartat vei ajunge sa CREZI multe din cele care acum te INDOIESTI.
  Mari si ascunse sint cararile DOMNULUI.
  Love you !
  Beni

 14. Ali says:

  Beni, CJ good point :yes:
  Renuntarea la credinta ar avea acelasi efect ca renuntarea la indoiala.
  Stiinta nu ar putea exista daca nu am CREDE ca universul este rational, nu „hocus-pocus” de la Domnul.
  Sa multumim deci lui Beni pentru credinta si Clovnului pentru indoiala :pray: :worship:

 15. Beni Plesa says:

  clovnul J si ALI

  CLOVNUL:-„”Nu neg credinta, si nu incerc s-o elimin. Nu asta e ideea. Credinta nu este naivitate. Nu. E prea reductionista concluzia. Tocmai de aceea am folosit cuvintele “faith beyond doubt & ignorance”. See my point?
  Insa exista prea des ‘sancta simplicitas’. Si asta spune multe. Ignoranta (in fata stiintei, a realitatii) cu pretentii de intelepciune “revelata” — asta ma deranjeaza pe mine.
  Credinta apartine doar oamenilor inteligenti.””

  Am inteles foarte bine pozitia ta si de accea am afirmat ca tu este un om al „credintei” si nu esti unul care se indoieste doar de dragul de a se indoi (un fel de GICA contra)
  Incerc sa ma exprim cat se poate de SIMPLU insa nu sint chiar asa de reductionist sau SIMPLIST in gandire cum se pare la prima vedere…
  Comentariul era adresat tie insa a fost generat de afirmatia lui NORTHLIGHT.: credinta =naivitate.Eu cred ca Northlight poate a vrut sa spuna :-CREDULITATE=naivitate.Nu pot sa cred ca North light este chiar asa de reductionist la acest subiect, de altfel imi plac foarte mult comentariile lui.
  Ali multumesc de compliment .

 16. VictorZee says:

  Domnule Edi Constantinescu:

  „Dumnezeu are doua carti; Biblia si Cartea naturii”. (Edi Constantinescu, 04 – Geneza Vietii, Fri, 6 Aug, 2010)

  „Credinta adevarata este o forma de “ascultare”, fiindca este reactia la cuvantul lui Dumnezeu. Orice credinta care nu se intemeiaza pe cuvantul lui Dumnezeu, nu are valoare. Dar cuvantul lui Dumnezeu ne vorbeste nu doar din Scriptura (Scriptura este revelatia speciala, cea mai completa si mai autoritativa, dar nu este singura revelatie). Spiritul care a vorbit prin autorii Bibliei, ne vorbeste si prin REVELATIA NATURII si prin constiinta noastra si chiar prin rudimentele educatiei pe care o primim pe cale culturala, traditionala.” (Florin Laiu (140), August 7th, 2010 – 16:17:55, 189. Soarta necrestinilor. O&P)

  Cum putem vedea teologia harului (prezentata de Pavel) in „Cartea naturii”?

  Cine santem noi in relatia cu Dumnezeu?

  Eu nu cred ca am aparut in lume precum au aparut parazitii!

  „Caci prin har ati fost mintuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni.” (Efeseni 2:8-9)

  Cu respect,
  George, Chicago

 17. neghinita says:

  Edi,
  ti-ai strans in jur o gradina pestrita de aratari care mai de care mai ciudata, nu stiu frate, unde i-ai gasit pe toti astia de pe forum?! Nume ciudate, expresii ciudate, dialoguri ciudate…. intr-un cuvant, o fauna evolutionista, agitata si dependenta de discursurile tale excentrice. Pune-i macar sa-ti trimita niste poze, sa-i vedem si noi la fata!

 18. NorthLite says:

  Arius,

  Cu toate ca nu are motor si computer, iti recomand Meade LightBridge.

  Iti recomand si programele gratis/open source Celestia si Stellarium.

  Indiferent ce telescop deciz sa cumperi, e mai bun unu reflector (newtonian) decat refractor. Apertura (marimea oglindei) este foarte importanta, cu atat mai mare cu atat mai buna, eu zic sa iei unul de cel putin 130mm (ala care ti-lam recomandat, incepe de la 250mm pana la 400mm). Cu unul 130mm, nebuloasa din Orion se vede ca o ceata albastruie, dar vezi multe stele care nu le vezi cu ochiul liber.

  Succes. 🙂

 19. NorthLite says:

  Beni,

  Thanks, cred ca interpretarea ta la ce am scris acolo este buna. 🙂

 20. NorthLite says:

  CJ,

  Depinde ce intelegi tu prin AZS agnostic/ateu. Totii ateii sunt defapt agnostici.
  Un ateu crestin sau azs, nu practica doublethink, pentru ca el nu crede in Dumnezeu, el adopta niste valori si traditii crestine sau adventiste. Avem o parelela in budism, denominatiile majore si mai vechi (ie Theravada) ale budismului sunt ateiste, dar existe si secte teiste (ie Vajrayana).

  Doublethink ar fi daca ar crede in Dumnezeu si creatie la biserica, si in laborator crede in evolutie. Asta face Francis Collins, si un altu (imi scapa numele acuma).

 21. NorthLite says:

  Posibil sa fie o problema de termeni. Dar eu am impresia ca problema este ca tu faci presupuneri. Totusi explicane, elaboreaza.

 22. neghinita says:

  Am bagat un comentariu ieri care nu avea nici obscenitati nici alte lucruri urare, dar spuneam acolo niste adevaruri care probabil nu le convine administratorilor, iar comentariul meu nu a intrat. Asta nu e semn bun pentru noul site. Inseamna ca va temeti de ceva sau ca aveti anumite frustrari.

 23. NorthLite says:

  neghinita,

  Toate comentariile intra instantaneau, nu e necesar pentru nimeni sa la aprobeze. Daca nu aparut, inseamna ca ai facut tu o greseala.

  Inainte de a facea o afirmatie de genu asta, testeaza, incearca sa il postezi din nou.

 24. NorthLite says:

  neghinita,

  Daca cumva te referai la #24, acela nu este sters, ci a fost votat injos de cititori, dar il poti vedea daca apesi pe „Click here…”.

 25. Beni Plesa says:

  Victor Z

  VICTOR:-„”Cum putem vedea teologia harului (prezentata de Pavel) in “Cartea naturii”?

  Cine santem noi in relatia cu Dumnezeu?

  Eu nu cred ca am aparut in lume precum au aparut parazitii!

  “Caci prin har ati fost mintuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni.” (Efeseni 2:8-9)

  Cu respect,
  George, Chicago

  Da ai dreptate –teologia despre har–nu se poate vedea in CARTEA NATURII-
  Harul este revelatia speciala data prin ISUS.
  Referitor la intrebarea ta ;-ce este omul si care este valoarea lui ADEVARATA ,unul din profetii bibiei afirma ca omul inaintea lui Dummnezeu este ca PRAFUL DE PE CUMPANA FANTINII.
  Eu nu stiu cum a „aparut omul”,,si nimeni nu stie exact MODUL in care Dumnezeu l-a CREAT ,dar daca a aparut exact tot prin acelasi proces prin care a aparut si PARAZITII ,care ar fi diferenta? Si unul si altul au ca origine vointa si scopul voit de Dumnezeu.
  Edi spunea odata mai demult ca „omul fara constienta si credinta in Dumnezeu este DOAR UN ALIMAL mai sofisticat”.
  Aceasta creatura numita homo-sapiens ajunge prin evolutie la statura de „OM MARE” doar atunci cand este creeat NASCUT DIN NOU de Dumnezeu .
  Cine vrea sa „calatoreasca intergalactic” (sti tu -calatoria aia de sapte zile inspre noul ierusalim ce apare din ORION) Isus spune ca trebuie sa fie nascut din nou. Oricine nu este nascut din nou ,transformat de Dumnezeu pentru „cer” ,este „din pamant” si in pamant se va intoarce.
  IOAN spunea ca „-acum purtam chipul celui pamantesc ,dar vom evolua si vom purta chipul celui ceresc”
  PS–inca nu inteleg bine atitudinea ta fata de PAVEL.
  De ce il citezi asa de des cand este vorba despre HAR si evanghelie ,iar pe urma afirmi ca PAVEL a distrus credtinismul „adevarat” ??
  Incearca te rog sa clarifici acest punct !
  Beni

 26. VictorZee says:

  Domnule Beni Plesa #35,

  „Tatal nostru care esti in ceruri!” (Matei 6:9)

  Eu cred ca Dumnezeu este un Tata responsabil care stie sa-si creasca copii care il asculta. Asa cum „there’s no such :smug: thing as a free lunch” adica lanchul nu este gratis in America (si noi stim acest lucru) eu cred ca acesta este un adevar universal valabil.

  Dar sa vedem ce le zice Domnul Isus „Iudeilor cari crezusera in El”:

  „Pe cind vorbea Isus astfel, multi au CREZUT in El. Si a zis Iudeilor, cari CREZUSERA in El: ‘Daca ramineti in cuvintul Meu, sinteti in adevar ucenicii Mei; veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi.’ ” (Ioan 8:30-32)

  Nu cred ca este un „dar” moale sa fii ucenicul lui Hristos. Dar ca sa fii ucenicul Lui trebuie sa ramai doar in cuvintul Lui.

  Sant de acord cu pastorul Petrof: cheia pentru Imparatia lui Dumnezeu este in mana vaduvei si a saracului nu in doctrinele bisericesti. Inca din vechime Dumnezeu era satul de jertfe care au dus lumea in faliment spiritual.

  Astazi prin teologia lui Pavel santem in alt faliment spiritual.

  Incercati sa faceti o evanghelizare blitz folosind doar epistola lui Pavel catre Romani sau folosind doar 1 Ioan 1:9-10 si 1 Ioan 2:1-6, si urmariti rezultatele.

  Sa vedem cum se reflecta ceea ce zice pastorul Petrof intr-o Biserica din Spania:

  „Dupa cat stiu eu din zecime nu se aloca nimic saracilor.Sumele care le amintesti sunt ce pun eu si matale specificand: saraci.Am fost casier in Spania ceva timp,si chiar cand economia mergea bine,pt saraci se strangeau cativa banuti.Eu personal pot sa numar pe degetele de la o mana de cate ori am pus bani pt saraci,de unde vrei sa creasca suma?Nu este vina conduceri ca eu si cu matale nu ne-am gandit si la saraci,fiind atat de ocupati sa strangem bani pt nevoile noastre materiale.

  Despre pilda tanarului bogat ma indoiesc ca nu era un datator corect al zecimi,ba chiar din tinerete.” (Un strain (33), 191. Chemare pentru misiune., August 10th, 2010 – 10:24:42)

  O singura invatatura este Adevarata: Cea a Domnului Isus.

  In rest sant „invataturi omenesti iar oamenii pot sa faca greseli”. (Evul Mediu Adventist – Sorin Petrof, August 6th, 2010)

  Daca oamenii de stiinta vor fi ocrotiti de inchizitia Bisericilor, este posibil ca in scurt timp sa decodifice vibratiile coantice din univers si vom avea din nou „Cuvantul” lui Dumneazeu, asa cum (probabil) a fost auzit de Moise.

  Sant convins ca Dumnezeu are aceeasi voce, schimbarea este la noi: Am „crescut”, si Dumnezeu este mandru pentru acest lucru asa cum si noi santem mandrii cand vedem ca ne cresc copii in bine.

  Doar atunci vom scapa de orice indoiala. Daca natura este a doua carte a lui Dumnezeu, intr-o zi vom reusi sa o citim fiindca santem „copii de Dumnezeu” nu paraziti si aceasta este prin meritul lui Hristos.

  Cu respect,
  George, Chicago

 27. Un strain says:

  Victor Zee

  Nu inteleg ce urmaresti cum spunea si Beni.Ti-am explicat atunci si repet ca zecimea este o socoteala intre mine si Dumnezeu.Nu te obliga nimeni sa o dai ,e problema ta cu Dumnezeu.

  Grija pentru saraci trebuie sa vina din partea mea si a ta,nu de la o institutie.Nu are nici o legatura zecimea cu ajutorarea saracilor.Daca vrei bani tai folosestei pt saraci direct,fara intermediul institutiei.
  In pilda tanarului bogat nu se pune problema zecimi.Invatatura este: Daca esti bogat si vrei sa-L urmezi pe Isus vinde tot ce ai si imparte saracilor.In esenta daca vrei sa mergi cu Isus renunta la ce ai in favoarea celor care au nevoie,urmeaza-L si El va purta de grija.

 28. El-gabri says:

  Zecimea n-are nimic de-a face cu saracii? Poate asta din bserica de azi, dar in israel zice ca macar cea din al treilea an ar trebui sa fie pt levit, sarac, orfan vaduva. Aste e prin Deut. 14 si 26. Daca sistemul zecimii de azi nu e dupa VT, macar s-o recunoastem onest. Cam greu! Sau, cel putin, sa nu-l mai aducem ca argument pro-zecime (nu ca l-ai adus tu acum, ci asa, in general)

 29. Un strain says:

  El-gabri

  Te asigur ca dau zecimea in urma unei experiente personale,mai putin bazata pe ceva legal-administrativ sustinut pe baza textelor mentionate.Ce i-am spus lui George reflecta mai mult realitatea,si nu felul cum as dori sa se procedeze cu zecimea la nivel institutional.

  Daca ar fi sa caut o explicatie practica si teologica,o gasesc in Maleahi 3.Imi place mult capitolul acesta,de fapt toata cartea Maleahi este plina de invataturi pe tema asta si multe altele legate de lucrarea celor chemati sa fie preoti si nu numai.

  Mal 3:10 Aduceti insa la casa vistieriei toate zeciuielile, ca sa fie hrana în Casa Mea; puneti-Ma astfel la incercare, zice Domnul ostirilor, si veti vedea daca nu va voi deschide zagazurile cerurilor, si daca nu voi turna peste voi belsug de binecuvantare.

 30. El-gabri says:

  un strain,

  Am inteles… in principiu, nu ma luam de tine. Si de nimeni. Doar de argumentul ca. Dumnezeu a infiintat sistemul zecimii si ca axest sistem e picat din cer, uitand ca primii care-l practica sunt Avraam si Iacov. Primul de buna voie, al doilea, in cadrul unui contract cu Dumnezeu. Personal, ma cred responsabil de banii mei, iar Maleahi vrea sa-L pui pe Dumnezeu la incercare, nu o institutie. Si apropo, ala e cam singurul verset asa frumos dsp zecime pe care-l primesc mereu ca raspuns.

  Ms pt raspuns, oricum. Insa nu vreau sa continui ca suntem off-topic si nu vreau sa arunc discutia in alta parte. Mult succes!

 31. VictorZee says:

  Domnule „Un Strain” #37,

  „Nu inteleg ce urmaresti cum spunea si Beni.”

  Problema a fost: Cum poate fi vazuta teologia harului (prezentata de Pavel) in „Cartea Naturii” (daca exista aceasta carta).

  Prin Domnul Isus, vechiul legamant a fost desfiintat si a fost introdus noul legamant. Ca sa nu avem lucruri neintelese, Domnul Isus a fost primul practicant al noului legamant, a format ucenicii, respectiv o scoala a crestinismului.

  Ucenicul lui Hristos este un om (crestin) care urmeaza invataturile Lui. Daca ar fi sa vedem acest om (ucenic) in „Cartea Naturii”, eu il vad ca pe un „general contractor”, care stie perfect ce are de facut in orice situatie.

  General contractorul zilelor noastre este o imagine plastica a ucenicului lui Hristos. Acestia nu au nevoie de o facultate, ei invata teoretic si practic de la Invatator.

  Pavel a demontat aceasta persoana. In teologia lui Pavel crestinul este „un organ”. Vazut in „Cartea Naturii” acesta este un executant care singur nu stie sa faca nimic, el este dependent de „cineva” toata viata.

  Spiritual el traieste ca un parazit. Material lucrurile se inverseaza: Cel care-l hraneste spiritual devine parazitul.

  Aceasta a fost intrebarea domnului Beni: „De ce il citezi asa de des cand este vorba despre HAR si evanghelie ,iar pe urma afirmi ca PAVEL a distrus credtinismul “adevarat” ??” (Beni Plesa #35)

  Eu vad doua scoli in crestinism:

  1) Scoala Domnului Isus, care este ucenicia iar absolventul este (ucenicul) o persoana bine directionata si bine motivata care stie ce vrea si poate actionea independent.

  2) Scoala lui Pavel, prin Evanghelia lui Pavel. Rezultatul este Biserica institutie iar „crestinul” institutionalizat este ceea ce avem astazi, impartit in secte dezbinate.

  Crestinul institutionalizat nu este capabil sa tina o predica, sa faca o evanghelizare (care de fapt este principala porunca: Duceti-va si faceti ucenici).

  Scoala lui Pavel a invins. Ucenicul lui Hristos ne se vede iar Biserica institutie este un business (a fost) de gigantice sume de bani.

  Dar, este posibil ca Biserica sa treaca doar printr-o criza si sa-si revina in business. Daca este voia lui Dumnezeu o sa-si revina, daca nu: Nu. Timpul va arata care este adevarul.

  Eu nu sant profet sa stiu ce va fi dar observ, ce se intampla.

  Am multe jaburi in south side Chicago (in ghetori). Aici multe biserici sant inchise si tot mai multe sant in bankruptcy. Ma fascineaza un lucru: In aceste Biserici inchise, traiesc homlesi, drogatii, etilicii, prostituate, orfanii, etc. Nu am vazut nici un pastor care „FARA PLATA” macar sa le vorbeasca in Biserica din care cu putin timp in urma si-a luat salariul.

  Daca cineva vrea sa vada aceasta realitate, este invitatul meu cand trece prin Chicago.

  Cu respect,
  George, Chicago

 32. Un strain says:

  George

  In parte ai dreptate.Ce ne invata Isus nu prea este pus in practica,total deacord.

  Acum daca intelegi pilda samariteanului milos vei observa ca pe langa omul cazut intre talhari a trecut printre alti si un levit,iar cel care la ajutat pana la urma sigur nu era pastor.Cred ca se intelege atat in pilda cat si in realitatea zilelor noastre ca unul este idealul si cu totul altfel se intampla lucrurile,exact invers.

  Daca si samariteanul ar fi judecat cum spunem noi logic putea sa spuna: Pai sa-l ajute preoti ca doar asta este datoria lor si au si posibilitati mai multe,sunt platiti bine.
  Vreau sa te intreb ceva sincer,nu pt ca ma cred mai bun ca tine.In situatia pe care o descrii din ghetouri,te-ai gandit ca poate esti acolo pentru a ajuta cu ceva?Ca Dumnezeu te-ar putea folosi pt ai ajuta pe oameni acestia?Poate esti samariteanul.Ce faci ,il astepti pe levit?
  Realitatea asta este prezenta peste tot,este realitatea timpului nostru.Intrebarea este,in ce personaj din pilda aceasta te regasesti,ne regasim?Sau suntem simpli observatori,vorbind la coltul mesei despre harul lui Dumnezeu?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: