Geneza 12 – Cain si Abel

115 Responses to Geneza 12 – Cain si Abel

 1. De altfel, Sabatul nu ar fi o parte dintr-o lege universala daca ar fi vorba doar de o planeta la periferia galaxiei. Convingerea mea este ca cele sapte zile literale au devenit 13.8 miliarde prin dilatarea relativista a spatiului-timp. Mai exact, cred ca saptamana creatiunii implica toata istoria universului pana la sabatul vesnic antetipic.

  E o problema de logica. Teologia AZS afirma ca: 1. Sabatul este parte din “Legea Morala”. 2. Aceasta lege este tinta marii lupte inceputa in cer ininte de creatiune. 3. Ultima batalie se va da cu privire la Sabat.

  Ideea universalitatii sabatului este bazata pe Geneza 1.

  Cei mai multi interpreti AZS sunt insa de acord ca universul si chiar pamantul existau inainte de cele sapte zile din Geneza. Daca lucrurile stau asa, Sabatul nu poate fi parte dintr-o lege universla contestata de Lucifer inainte de creatiune si ca atare nu poate fi obiectul ultimului conflict.

  Eu nu am sustinut nici contrazis aici pozitia AZS ci doar am aratat ca este o contradictie logica intre afirmatia despre universalitatea sabatului si ideea ca universul exista inainte de saptamana creatiunii.

  Cat despre saptamana devenita 13.8 Miliarde, asta a explicat-o rabi Einstein atat de clar ca pana si un goim ca mine poate pricepe. Daca trenul se departeaza de mine cu o viteza tot mai apropiata de viteza luminii, voi vedea ceasul din tren mergand tot mai incet. Dilatarea universului la periferia lui este apropiata de viteza luminii si mai mare dincolo de zona vizibila.
                  – my daddy

  da, am vrut si eu sa comentez asupra ultimei parti a postarii lui edi, cu care nu sunt de acord (ipoteza „7 zile ale Genezei biblice = 13, 7 miliarde” nu sta in picioare)
  dar nu vreau sa-l supar. este taticu’ meu bun! :victory:

 2. eddieconst says:

  Codrut #2:

  Suntem in In ziua a sasea. Cele sapte zile reprezinta istoria creatiei de la alpha la omega. A doua naratiune este ziua a sasea – de la Geneza 2 la Aocalips.

  Nice cap 🙂

 3. eddieconst says:

  CJ – nu ma supar sa fiu contrazis.

 4. hihihihi… :razzmad: eddie, esti nebun! :hugleft: :hugright:
  multumim!

 5. Suntem in ziua a sasea. Cele sapte zile reprezinta istoria creatiei de la alpha la omega. A doua naratiune este ziua a sasea – de la Geneza 2 la Apocalips.

  come on, man!!! :shout:
  io ma gandeam c-o sa zici ca ziua a saptea e de la Cruce la … revenirea lui Jesus. :silly:
  daaamn!
  este doar o ipoteza fantezista asta a ta, trasa de par. si stii asta.

 6. ok, sa revenim la…

  Convingerea mea este ca cele sapte zile literale au devenit 13.8 miliarde prin dilatarea relativista a spatiului-timp. Mai exact, cred ca saptamana creatiunii implica toata istoria universului pana la sabatul vesnic antetipic.
  […]
  Cat despre saptamana devenita 13.8 Miliarde, asta a explicat-o rabi Einstein atat de clar ca pana si un goim ca mine poate pricepe. Daca trenul se departeaza de mine cu o viteza tot mai apropiata de viteza luminii, voi vedea ceasul din tren mergand tot mai incet. Dilatarea universului la periferia lui este apropiata de viteza luminii si mai mare dincolo de zona vizibila.

  ok, de acord cu tine cu ultima explicatie a teoriei relativitatii.
  ai explicat corect si foarte simplu (felicitari!), dar asta o stiam deja de la tine. ar trebui sa-ti multumesc pt. asta… asa ca: multumesc!
  numai ca… probleme apar la interpretarea ta concordista cu privire la Geneza 1.

 7. cele sapte zile literale au devenit 13.8 miliarde prin dilatarea relativista a spatiului-timp

  normal ar fi sa te intreb ce argumente (stiintifice/teologice) ai ca sa sustii o astfel de afirmatie/opinie.
  primele sapte zile de dupa Big Bang??? ?:-) si Geneza 1 ar fi atunci doar o … metafora/alegorie [care poate fi interpretata dupa „placul inimii teologice” si descoperirile stiintifice]? pardon, un „anti-mit”? :heh:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Big_Bang
  http://en.wikipedia.org/wiki/Graphical_timeline_from_Big_Bang_to_Heat_Death
  http://www.tufts.edu/as/wright_center/cosmic_evolution/docs/splash.html

 8. pardon… m-am grabit.
  am dedus gresit din afirmatia ta.
  „primele sapte zile de dupa Big Bang”
  6 zile/epoci ale creatiei (nu 7, asa-i?) = 13,75 miliarde ani

  mda… sunt obosit (e tarziu) si trebuie sa-ti ascult argumentele.
  ca sa stiu la ce sa raspund. am in minte cateva idei, dar tre’ sa ma documentez.

  edi, multumesc pt. dialog!

 9. Eugen Bostan says:

  ,,Teologia AZS afirma ca: 1. Sabatul este parte din “Legea Morala”. 2. Aceasta lege este tinta marii lupte inceputa in cer ininte de creatiune. 3. Ultima batalie se va da cu privire la Sabat.”
  Edi, inadins te faci tu ca nu stii ca legea, in forma care o avem in biblie, este data pentru neamul omenesc, si ca nu are caracter universal in aspectele specifice rasei umane ci doar in principiul dragostei. Porunca a saptea, de ex., nu se poate aplica la ingeri ( nu au sex). Acest lucru e valabil si in cazul poruncii a patra. Deoarece, raportul genezei se refera la crearea lumii noastre si nu a intregului univers asa cum incerci tu sa explici, Sabatul este ,,pentru om”. De altfel in cele 28 de puncte fundamentale AZS se spune: ,,Cele Zece Porunci transmit standardul lui Dumnezeu de comportare pentru neamul omenesc. Ele definesc relaţiile noastre cu Creatorul şi Răscumpărătorul nostru, cum şi datoria noastră faţă de semenii noştri.”

 10. samson says:

  #11 eugen bostan (1)

  Teologia AZS afirma ca: 1. Sabatul este parte din “Legea Morala”. 2. Aceasta lege este tinta marii lupte inceputa in cer ininte de creatiune. 3. Ultima batalie se va da cu privire la Sabat.”
  Edi, inadins te faci tu ca nu stii ca legea, in forma care o avem in biblie, este data pentru neamul omenesc, si ca nu are caracter universal in aspectele specifice rasei umane ci doar in principiul dragostei.

  pacea domnului iubite frate bostan! iubite frate, dvs v-aţi rugat înainte sa citiţi regulamentu azş? şi v-aţi rugat pt asistenţa divină şi-nainte să postaţi ce afirmaţi dvs aicea? ca ştiţi că scrie şi la ievanghelie ca dak la frunu îi lipseşte creru (sau ie prea spalat) să ceară de la dl dumnezeu unu de rezervă şi dl dumnezeu îl seveşte pe loc; da dvs ce-aţi făcut ?!?!? v-aţi apucat să postaţi aicea fără rugaciune, şi acuma se uita lumea la dvs!!! :chic: :-(( 😦 ?:-) :-/ 😯

  iubite frate, dak legea aia morală a lu dl iehova ie dată numa pt pămanteni, supt forma iei actuală, care include şi sabatu deci, cum putea sabatu să fie ţinta la o luptă începută înainte de creiaţiune, cănd pământu nu iegzista, şi nici legea supt forma iei actuala cu sabatu nu iegzista? nu vi se pare ca şi dl satana şi dl dumnezeu iera cel puţin duşi cu capu dak se batea pt ceva ce nici nu iegzista? mai ales dl satana, care nici n-avea cum să ştie că dl iehova avea de gând să facă pământu cu sabatu pe iel, asta dak nu cumva l-a-ntărâtat dl iehova ca să poa să se ia la bătaie cu iel! :-*

  da dvs de unde aveţi informaţiile astea detaliate despre ce iera înainte de creiaţiune, cum dl iehova şi dl satana se lua la pumni pe motivu dak sâmbăta ie numa pt oameni, sau ar trebui să fie ţinută şi de îngeri, caz în care toţi ar trebui să devină aventişti şi să se boteze? de unde ai dle dta informaţiile astea despre marea luptă?

  ps.
  iubite frate bostan, de ce-l ispitiţi dvs pe domnu şi desconsideraţi făgăduinţa domnului însoţită de binecuvântare când iel a promis în mod solemn la toţi copiii lui că:”ferice de cei săraci cu duhu căci a lor ieste împărăţia cerurilor”, şi să v-aventuraţi pe terenu fermecat alu dl satana cu logica şi inteligenţa? nu ştiţi că înţelepciunea acestei lumi ieste o scârbă înaintea lu dl dumnezeu? să ştiţi c-o să ne rugam pt dvs!!! :pray: :pray: :worship: :worship:

 11. samson says:

  #11 eugen bostan (2)

  Porunca a saptea, de ex., nu se poate aplica la ingeri ( nu au sex). Acest lucru e valabil si in cazul poruncii a patra.

  nu vă rătăciţi dvs iubite frate fiincă nu cunoaşteţi nici scripturile nici puterea lu dl dumnezeu? adik cum îngerii n-are sex? n-are organe sexuale deloc ( tip: koaie, sculă, repectiv păsărică, fiecare dupe genu lui) sau vă referiţi că n-are şi iei ierecţie şi lubrifiere naturală( fireşte şi aici tot aşa: la fiecare dupe genu lui)? trebuie totuşi să luaţi în considerare că trebuie să facă şi iei pipi pe undeva, ciea ce presupune respectivele organe, chiar dak ie folosite numa ca să se iesprime cu iele doar pe căi urinare. nu şi sexuale :-*

  şi iubite frate, chiar dak ie cum ziceţi dvs, da dak o face totuşi cu gura ( felaţie sau cunilingus – şi aici tot aşa, fiercare dupe genu lui), sau cu fundu (sodomie) sau cu mîna (malachie) sau cu degetu ( cum să vă iesplicăm noi ca să-nţelegeţi cum vine treaba asta, ca noi nu prea avem termen în limba română, şi aveţi şi dvs o ietate, sau tocmai d-aia – să nu vă vină fro ideie cumva, f..k finger parcă-i zice în iengleză); sau cu tot soiu de obiecte la-ndemână ( mai mult pe bază vegetariană, şi-n special zarzavaturi cum ar fi morcovi, dovlecei, castraveţi, ietc, ietc, ietc???? :-* 😛 :female: :male:

  ps.
  da, frate bostan, credeţi că nici porunca aia cu furatu, sau aia cu poftitu sau aia cu minţitu, nici astea nu ie valabile pt sfinţii îngeri? dak, de iegzemplu frun sfânt înger pune ochii pe harpa la frun alt sfânt înger, că ise pare lui că ie mai frumoasă şi scoate sunete mai pline, o pofteşte deci, şi d-aici ie numa un pas, o şi ciordeşte pe urma, scrijeleţte numele lui pe iea, şi pe urma când întreabă păgubitu dak ştie cineva ceva de harpa lui, iel zice că nu ştie nimik, ba chiar sugerează c-a fost ciordită de dl satana, ă? la asta v-aţi gândit? ?:-)
  şi dak îngerii n-are nevoie de legea asta vejnică ţi morală a lu dl iehhova cu sabat, preacurvie, furt, poftă, ietc, ietc, ietc, de ce a mai făcut dl iehova lumea asta cu oameni şi pământ, ca la urmă să-i facă pe totţi îngeri, de ce nu i-a făcut pe toţi direct îngeri şi doar cer făara pământ, şi scutea o grămadă de păcate, suferinţă, moarte, lege şi porunci morale, şi nici nu mai iera nevoie de nicio jerfă pt păcat a lu domnu isus, ce ziceţi? sau credeţi că înadins a făcut toate astea dl iehova, că simţea şi iel nevoie de puţină variaţie, laudă şi recunăştiinţă vejnică pt jerfa lui, servicii divine de închinare şi adorare cu tot tacâmu aferent, zecimi şi daruri, ietc, ietc, ietc, ă?

  pps.
  să ştiţi că suntem puţin supăraţi pe dvs, nu ştim de ce mai la fiecare mesaj de la dvs, ziceţi câte ceva negativ despre dl dumnezeu, nu-l cruţaţi deloc, ce v-a făcut totuşi? :devil:

 12. eddieconst says:

  Eugen:

  Poti sa-mi oferi o singura dovada textuala ca geneza nu se refera la crearea intregului univers ci numai la pamantul nostru?

 13. Eugen Bostan says:

  Edi, daca ai fi consecvent cu o parte a teologiei tale, privind conceptia cosmogonica pe care au avut-o in minte autorii umani ai bibliei, atunci cand au scris geneza si alte carti, nu ai putea sa afirmi ca raportul genezei se refera la intregul univers. Sabatul este cea mai buna dovada ca raportul creatiunii se refera doar la lumea noastra si nu la intregul univers.

 14. study_nature says:

  {ATENTIE: Aceasta este una bucata spam. E un manunchi de fraze tipice comentariilor-spam, dar per total este un specimen amuzant, asa ca ii voi perpetua mema conceputa tocmai pentru castiga simpatia.}

  As far as me being a member here, I wasn’t aware that I was a member for any days, actually. When the article was published I received a username and password, so that I could participate in Comments, so perhaps that is it. But we’re certainly all intellectuals.
  Have you consider starting an monthly news letter. It would take your site to its potential.
  Great artical, had no problems printing this page either.
  If its not to much to ask could you write some more about this. Keep up with good posts.
  Wow, this is a problem that most people today face.You really hit the nail on the head.
  Finding this site made all the work I did to find it look like nothing. The reason being that this is such an informative post. I wanted to thank you for this detailed read of the subject. I definitely savored every little bit of it and I submitted your site to some of the biggest social networks so others can find your blog.
  I ran into this page on accident, surprisingly, this is a great website. The site owner has done a great job writing/collecting articles to post, the info here is really insightful. You just secured yourself a guarenteed reader.
  Thanks for providing such a great article, it was excellent and very informative. It’s my first time that I visit here. I found a lot of informative stuff in your article. Keep it up. Thank you.
  You made certain fine points there. I did a search on the issue and found most people will consent with your blog.
  It seems too complicated and very broad for me to comprehend.

 15. study_nature says:

  Din relatarea biblica despre Cain si Abel s-ar putea desprinde mai multe indicii interesante decat ma asteptam. Sunt placut surprins de acest articol din Adventist Today apartinandu-i lui Richard W. Coffen, „a retired vice president of editorial services at the Review and Herald Publishing Association”.

  Un pasaj pentru deschiderea apetitului de lectura:

  Although the narrative has explicitly identified only four
  human beings—(1) Adam, (2) Eve, (3) Cain, and (4) Abel—the
  assumption is that they weren’t the only people extant. They
  may have been the only individuals in the area known as Eden,
  but others lurked out there who just might give Cain a taste
  of his own medicine.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: