Logos 41 – A Doua Carte

71 Responses to Logos 41 – A Doua Carte

 1. Claudiu says:

  Sunetul este de la stiinta ca anarhie?

 2. NorthLite says:

  Claudiu,

  Sa fixat, multumesc ca mi-ai atras atentia. 🙂

 3. salut northlite! :-))
  [te-am vazut si am vrut sa te strig si sa te pup 😛 ]

 4. ianis says:

  Moarte Northlite dupa pupaturile tale 😛

 5. lol… tu unde pana mea ai fost ma, ianise? :X-P:
  hai salut!
  nemernicilor… „oxigenatilor” LOL…LOL :rotfl:
  ufff! imi vine sa rad in dimineata asta… de-abia m-am sculat

 6. NorthLite says:

  Hi CJ & Ianis! 🙂

 7. NorthLite says:

  CJ,

  Cu pupatul, daca pui o fata frumoasa sa ma pupe din partea ta, nu am nimic de obiectat.

 8. sa mai faceti si voi, cand aveti chef, un chat (direct pe pagina web).
  si ii multumesc lu’ tati meu, edi, pt. emisiunea de azi!
  hai pa!

 9. virgil d says:

  Sunetul este încă de la Știință si anarhie.

 10. virgil d says:

  Northlite lăsa fetele si da-ne oxigen!!!!!!

 11. @northlite, ba mai ma si tu astea, te rog:
  http://www.google.com/sitesearch/
  http://translate.google.com/translate_tools
  fiindca atunci cand vreau sa caut ceva pe site, search-ul din wordpress e de toata jena.

  acum am vazut… http://www.oxigen2.net/forum/viewtopic.php?f=3&t=44
  hihihi :giggle: imi place de sertorius! sa-l traga de urechi pe edi! mama lui!
  te salut, serto! :yes: bine ai (re)venit la dialog! :handshake:

  :clock: aoleuuuu… ma duc sa ma barbieresc ca pe urma iar intarzii la serv.
  paaaaaaaaaaaaaaaaa! :silly:

 12. lol… am vrut sa spun „baga mai si tu astea”
  sterge ultimele doua postari, dar insereaza alea pe pagina. please!

 13. NorthLite says:

  virgil d,

  da refresh la site

 14. NorthLite says:

  CJ,

  nu am uitat de chat. google translate, traduce des pe dos.

 15. Claudiu says:

  C.J.
  Multumesc pentru link-ul pentru convert. Foarte util.

 16. cu placere, claudiu.
  si mie mi-a placut ultimul tau articol de pe blog. se observa o schimbare in bine.

 17. Eugen Bostan says:

  Edi, eu sunt de acord ca exegeza bibliei poate fi revizuita, dar in ce priveste originile, acceptarea milioanelor de ani de evolutie contesta insasi esenta bibliei. Noi avem descoperit in Biblie un Dumnezeu atotputernic. De ce crezi ca ar fi avut nevoie de milioane de ani de a crea, cand putea sa faca lucrul acesta instantaneu? Aici sa nu ma iei cu procesele de crestere din lumea naturala si nici cu dezvoltarea caracterului care cere timp. Noi discutam de creatie ce e cu totul altceva. Stiu ca intrebarea care mi-o poti pune este de ce a avut nevoie Dumnezeu de o saptamana pentru a creea si nu a creeat instantaneu. Eu am raspuns la aceasta intrebare. Dumnezeu a intentionat sa avem un model al organizarii timpului. Astept argumente filozofice la teoria evolutionismului teist. De ce a avut nevoie Dumnezeu de milioane de ani pentru a crea si daca consideri ca acest proces nu s-a terminat inca. Daca nu s-a terminat, in ce forma superioara consideri ca va evolua omul??
  Nu stiu daca ai vazut filmele: „Expelled – No Intelligence Allowed” si „The Case For A Creator” ? Ce parere ai despre conceptul de „complexitate ireductibila”?
  In legatura cu raportul creatiunii din Geneza, nu ti se pare ca, incercand o noua exegeza l-ai fortat in mod artificial sa spuna ce vrei tu? De exempu explicatia ta despre crearea omului mi se pare dea dreptul caraghioasa si lipsita de sens. De dragul armonizarii genezei cu teoria evolutionista recurgi la niste explicatii lipsite de logica si mai mult de atat fara sustinere biblica. Mie mi se pare ca tu vrei cu orice pret sa armonizezi Geneza cu teoria evolutiei si sa demonstrezi ca intre Stiinta si Biblie
  nu exista nici o contradictie. Sunt de acord ca de-a lungul timpului au fost contradictii intre interpretarea bibliei si descoperirile stiintifice, acest fapt datorinduse interpretarilor gresite ale Sfintelor Scripturi dar , in acelasi timp, de ce nu poti accepta posibilitatea existentei unor contradictii datorita interpretarii gresite ale datelor, din partea stiintei??
  Mi-ar face placere sa comentezi putin argumentatia din filmul „Expelled – No Intelligence Allowed”.
  Inteleg intentia ta de a explora, nu e nimic rau in asta, dar mie mi se pare ca s-a depasit acest nivel al explorarii si deja avem de-a face cu ceva mai mult, ca sa nu spun altceva.
  Multumesc Edi!

 18. eddieconst says:

  Eugen:

  Tu gandesti ca un scolastic. Premisa este cum ar fi logic sa procedeze Dumnezeu. Concluzia silogismului este ca lumea trebuie sa fie asa cum deduci din termenul major. Argumentul este valid dar pe mine ma intereseaza nu validitatea ci congenta argumentului. Mai exact, eu pornesc de la studiul naturii ca sa inteleg cum a facut Dumnezeu lumea.

  In ce priveste filmul expelled este o piesa de propaganda crypto-fascista finantata de bani grei si interese politice dubioase. Exista o mana de oameni bogati in america care vor sa deturneze procesul electoral in favoarea lor si nu opot face decat insatutrand o teocratie postmoderrna. Ma mir ca cei care citesc Marea Lupta nu vad culisele unor astfel de miscari.

  Conceptul de inteligent design este valid filosofic dar nu este stiinta. Lucrul acesta a fost declarat de judecatori si savanti credinciosi in america. Lucrarea lui Dumnezeu nu este obiectul stiintei ci al tologiei sau al filosofie. Acest lucru este recunoscut de toti profesorii azs de stiinte pe care i-am intrebat. Daca respingi conceptul ca ID poate fi stiinta nu esti ateu ci doar un crestin informat.

  Nu exista complexitate ireductibila in natura. Ideea este legata de o falsa teologie numita „Dumnezeul gaurilor” care conduce pe oameni la ateism atunci cand gaurile in cunoastere sunt acoperite. Exista multim
  oameni de stiinta care cred in Dumnezeu, cei mai multi resping CI. La fel si teologii protestanti sau catolici. Neo-protestantii nu conteaza incat teologia noastra este aproximativa.

  Ceea ce npua ni se pare ca tine de esenta bibliei este de fapt o proiectie a prejudecatilor ne-examinate.

 19. eddieconst says:

  Eugen II:

  Interpretare datelor stiintifice poate fi gresita. Dar aceasta interpretare se poate verifica prin criterii obiective si stiinta este limitata dar nu este dogma.

  Filmul expell se dareseaza oamneilor neinformati pe care incearca sa-i convinga ca ID este respins pe baza dogmatica. Omul simplu pricepe ca academia este impotriva lui Dumnezeu. Chiar si un om inteligent ca tine nu intelege ca cei care resping ID nu spun ca Dumnezeu nu exista sau ca nu poate fi gasit in natura, ci ca stiinta este metodologic materialista. Nu ne uitam cu telescopul dupa Dumnezeu, si nu demonstram stiintific ca natura este design.

  Ideea ca natura este un plan este o interpretare filosofica legitima dar nu este o concluzie stiintifica legitima.

  Cei care au facut filmul stiu acest lucru dar au nevoie ca omul simplu sa creada ca stiinta este o conspiratie si ca exista un complot al necredintei pentru ca omul sarac si prost sa voteze impotriva interesului sau economic in favoarea unei oligarhii financiare care se pretinde aparatorul valorilor familiei si crestinismului. Este un proces de brainwash global si cei maimulti azs care au crescut cu Marea Lupta in casa fara sa o inteleaga deja au inghitit carligul. Nu e de mirare intrucat AZS l-au votat pe Hitler in procent de peste 90%. Pe scurt, filmul este propaganda si dezinformare.

 20. New Statistical Model Moves Human Evolution Back Three Million Years
  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101105124241.htm

  Scientists Look to Recreate Big Bang
  http://www.aolnews.com/weird-news/article/scientists-look-to-recreate-big-bang/19704581

  The James Webb Space Telescope (JWST) will study planetary bodies with our solar system and planets orbiting other stars to help scientists better understand how planets form and how they evolve.

  :victory: :victory: :victory:

 21. remus11 says:

  eugen, sa stii ca nu e nici o pierdere de credinta in acceptarea adevarului stintific.

  eu am trecut si inca trec prin procesul asta, a fost dureros si uneori ma mai dor aminitirile dar sentimentul care il ai cand stii ca mergi dupa adevar , orice’ar fi!! , este de nedescris. asta e bine sa faci.
  sa lupti impotriva evidentelor crezand ca intr’o zi vei fi rasplatit pentru asta… not for me.
  dumnezeu mantuieste pe cine vrea.
  treaba noastra este sa traim frumos si sa cautam adevarul incontinuu.
  restul vine de la (S)sine

 22. eddieconst says:

  Thanks for Expelledexposed CJ. Nu stiam ca exista dar face sens.

 23. Atheism is… (a beautiful poem) :yes:
  http://atheistmovies.blogspot.com/2010/11/atheism-is-poem-by-richard-coughlan.html

  There is only one success – to spend your life in your own way.
  ~ Christopher Morley
  http://www.marcandangel.com/2010/11/08/where-happiness-is-found/

  http://bigthink.com/blogs/Mind-Matters
  ______________________
  http://www.parentalguide.com/Documents/Bible_Studies/Sin_list_part_6.htm

  :silly: :silly: :silly:

 24. eddieconst says:

  Eugen:

  Cand privim universul prin telescop vedem sisteme solare in diferite faze ale dezvoltarii. Stele apar si se sting, planete se nasc si sant inghitite de sori la sfarsitul ciclului. Asta se intampla in coltul vizibil al galaxiei. Din cand in cand o stea explodeaza la distante de zeci de milioane de ani lumina in alte galaxii si intelegem ca acesta este procesul in tot universul. Fizica ne spune ca asa este normal si legic.. Nicaieri nu vedem un sistem solar aparand in sase zile. De ce ar fi sistemul solar o exceptie? Nu estemailogic sa credem ca Dumnezeu lucreaza asa cum se vede prin telescop decat asa cum isi inchipuiau pastorii din epoca bronzului care credeau ca exista numai sapte corpuri mobile in univers despre care paganii credau ca sunt zei iar evreii credeau ca sunt ingeri si ca atare cifra sapte este cifra lui Dumnezeu. Nu spune Pavel sa ne ferim de basme evreiesti si babesti si insirari de genealogii biblice. Tu vrei sa ramai in vechiul legamant? Hristos ne-a eliberat de superstitia evreilor. Crestinismul este o religie a ratiunii si revelatiei. VT este o religie a opozitiei intre revelatie si ratiune. Indrazneste sa fii liber. Tu stii ca faptele si logica nu sunt de partea dinozaurilor contemporani cu oameniidar crezi ca Dumnezeu pedepseste pe cei care gandesc liber. Adevaraul te face slobod.

 25. polihronu says:

  F… N-au putut si ei sa se opreasca la 666! Era mai interesant 😀

 26. Nu domle’, problema nu-i cu telescopu’ sau cu miliardele de eoni ci cu hermeneutica. Pentru cei mai multi nu conteaza ce scrie ci cum citesc ei! Ia-uite aici la hrisovul lu’ unchiu despre lectia de hermeneutica: http://grigoredupaureche.wordpress.com/

 27. @eddieconst, poli, grigore… va pup! :-))
  hai bre, ca nu mai stiu nici cum s-o mai dau ca pe urma sar astia in sus ca sunt „cainele vostru de paza” :-((

  #24 … eu iti multumesc, edi!

 28. Laurentiu H. says:

  #26,

  Multumesc Edi,asta caut eu aici,incercand sa dau jos cu totul armura de soldat roman.
  Am gandit de pe cand eram copil ca universul este atat de mare incat nici un dumnezeu al oricarui popor de pe Terra nu isi are locul in el.
  Intr-un fel ii inteleg pe acesti oameni care vor ca totul sa fie asa cum a fost inteles acum mii de ani si sa nu se schimbe nimic.
  Ce nu inteleg este de unde atata ura,manipulare,mutilare.. De ce concentreaza credintele atata energie intunecata in oameni?
  Am cunoscut adventismul acum multi ani prin doi oameni: unul nu vroia sa imi plateasca salariul,celalalt imi povestea cu ochi luminosi cum o sa zburam prin univers sa cunoastem totul in eternitate.
  Incerc inca sa imi fac o imagine despre sursa acestei increderi nemarginite in oameni pe care o gasesc aici.
  Daca as avea o casa as vinde-o ca sa vin in Chicago sa stau 10 minute de vorba cu tine.

 29. VictorZee says:

  Domnule Edi Constantinescu #26,

  „Nu spune Pavel sa ne ferim de basme evreiesti si babesti si insirari de genealogii biblice.”

  NU!

  Apostolul Petru spune acest lucru:

  „In adevar, v’am facut cunoscut puterea si venirea Domnului nostru Isus Hristos, nu intemeindu-ne pe niste basme mestesugit alcatuite, ci ca unii cari am vazut noi insine cu ochii nostri marirea Lui.” (2 Petru 1:16)

  „Adevaraul te face slobod.”

  „veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi.” (Ioan 8:32)

  Despre acest adevar vorbeste doar Domnul Isus in Evanghelii si a venit timpul sa putem purta mai multe lucruri:

  „Mai am sa va spun multe lucruri, dar acum nu le puteti purta.” (Ioan 16:12)

  Doar popii si Biserica au tot „Adevarul”.

  Cu respect,
  George, Chicago

 30. polihronu says:

  Come on, VZ! Ai citit 1 Timotei 1:4; 4:7; 2 Timotei 4:4; Tit 1:14? Daca vrei sa sustii ca pastoralele nu sint pauline e cu totul altceva.

 31. samson says:

  #10 virgil d

  Northlite lăsa fetele si da-ne oxigen!!!!!!

  domnu virgil, cu toată stima, păi ce oxigen poa sa fie mai bun decât o fată frumoasă vorba lu dl northlite? de ce nu-ncercati atuncea cu puţină viagra, ajută mult la oxigenare, ca şi la irigarea corespunzătoare a organului de oxigenare principal, şi să ştiţi că nici nu doare, are iefectu garantat, ie albastra, se-nghite, şi nici nu costă mult. ţi vă dă libertatea şi posibilitatea să băgaţi oxigen la maximu şi fără ajutoru lu dl northlite, şi să mai ştiţi că iefectu ie atât de garantat şi ţeapăn că până şi pe un înger l-ar ajuta la oxigenare!!! :-*

 32. virgil d says:

  Mighty Samson nu se dezminte din nou. Face public secretul puterii sale. :laugh:

 33. :victory: :victory: :victory: :victory: :victory:
  taticu meu samson :heart: :heart: :heart:
  m-am indragostit de nebunul asta! si mi se face dor de el.
  sunt nebun dupa asta si dupa taticu meu scump, edi! :-))

  yay!!!!!!!!! :victory: :victory: :victory: mie nu-mi pasa de nimic, atata timp cat sunt langa ei. call me crazy, i don’t care…

 34. ete la mine… :dance: :dance: :dance: … „baletez” pe melodia asta de bucurie:
  http://clovnuljunglei.tumblr.com/post/1518474857
  :razzmad: :razzmad: :razzmad: :razzmad: :razzmad:
  muhahaaaaaaaaa! i love you, guys! :silly:
  come on!!!!!!! who’s dancing with me?? :victory: 😀 :clap: :dance:

 35. virgil d says:

  CJ
  Baletează sau dansează
  Dacă asta te distrează
  Şi deschide mai apoi
  Topic cu subiecte noi. :-*

 36. claudiu says:

  17 C.J.
  Mai vine: http://suflaredeviata.ro/2010/11/08/minunata-lume-oarba/

  On the subject: Biserica a tremurat la ideea ca vrabia dupa gard poate fi mai colorata decat cioara din mana. Problema ei este ca nu a facut nimic astfel incat ea insasi sa prinda vrabiuta ci a incercat sa o vopseasca neagra. Un timp i-a reusit, insa oamenii au vazut ca vrabiuta avea un glascior diferit fata de ce tineau ei in mana. A venit ploaia cunostineti si astfel a spalat vopseaua neagra si intunecata a dogmelor aruncate din bidineaua cleioasa a diriguitorilor bisericesti.
  Pentru a putea intelege viata trebuie sa scapi de cioara, chiar daca unele dintre pene iti vor fi necesare.
  Biblia nu este un rau necesar asa cum multi o percep. Tot ce a adus aceasta ura impotriva ei a fost interpretarea defectoasa si invechita a omului.

  Nota 10 pentru oxigen2. Ne face sa gandim.

 37. remus11 says:

  claudiu,imi place ce ne scrii 🙂
  si eu dau un 10 pentru oxigen2

  clovnule hai la edi la usa cu casetofonu sa facem petrecere noaptea asta.
  sa vedem daca suna la politie sau ne baga inauntru :))

  eu zic sa incepem chill cu:

  sa mai povestim si noi.

  trecem la ceva mai militant:

  (imi place chiar daca’i evreu ortodox)

  incepem sa topaim pe u2:

  si vecinii lui edi incep sa iasa pe scara la asta:

  in cazu in care ne cheama inauntru o sa se auda in surdina:

  in timp ce el o sa ne povesteasca cate si mai cate
  :))

  ma gandesc cateodata la o petrecere cu toti de pe oxigen.
  mamaaaa ce tare ar fi!!!

 38. paul moga says:

  Remus,
  luati-ma , bre si pe mine la usa la Edi , sa dam pertecere mare , da sa ma lasati pe mine sa aduc eu casetele mele cu muzica de calitate . (sunt cam proaste , cam prinde banda , dar nu face nimic , ca le vom derula cu un creion ).

  Eu chiar am fost odata la usa la Edi , pe vremea cand statea langa ,,Labirint” , la 1 minut de adunare , si am cantat colinde cu un grup de tineri .
  Vorba vine ca am cantat , ca eu mai degraba zbieram ca un magar ,din cauza ca eram cu vocea in schimbare ,iar pe fata aveam cosuri , ca ma necajeau hormonii.

  Cu toate astea Edi a iesit si ne-a dat cate o felie de cozonac , care mi-a provocat multa plictiseala , pana sa ajung la bucatelele de rahat . :-(( Noroc ca era coca buna …
  Pe atunci ,purta o pereche de ochelari fumurii mai mereu , si parea mai urat decat acum . M-am mirat cand l-am vazut pe internet ca avea ochii albastrii…

  Ce vremuri dle …

 39. paul moga says:

  #32 ,versetele postate de Polihronul

  1TIM 1.4 : Si sa nu se tina de basme si de insirari de neamuri fara sfarsit , care dau nastere mai mult la certuri de vorbe ,decat fac sa inainteze lucrul lui Dumnezeu prin credinta…

  1TIM 4.7 : Fereste-te de basmele lumesti si babesti . Cauta sa fii evlavios.

  2TIM 4.4 : Isi vor intoarce urechea de la adevar , si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite.

  TIT 1.14 : Si sa nu se tina de basmele evreiesti ,si de porunci date de oameni ,care se intorc dela adevar.

 40. study_nature says:

  Mamma mia!
  Bre Paule, da’ tu chiar ai talent de povestitor. Va si vedeam pe tine, Remus si al’de George entuziasti si cu mare tambalau la usa lui Edi, iar din cand in cand deruland casetele buclucase cu un creion! :rotfl:
  La fel si la scena cu zbieratul sau cu savurarea cozonacului oferit generos de un Edi cu ochelari retro fumurii. 😎 :handshake:

 41. jean says:

  un creationist la Ali G :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

 42. Claudiu says:

  Daca pentru un om politic actiunea numita “dublu-gandit” se muleaza ca o manusa chirurgicala ce dirijeaza cu seninatate bisturiul decolorarii mintii votantilor, pentru un vataf al doctrinelor religioase momentele de indoctrinare nu se limiteaza la minute bine injectate cu ura impotriva “celor lumesti” ci la ore de impachetari cu iubire frateasca fata de adevarurile incontestabile din ciclul “casca gura si noi iti indesam minciuna”. Samanii mintilor obediente, ajunse astfel prin procedee specifice de exegeza samanista, nu se simt rusinati atunci cand apeleaza la incantatia “Dumnezeu stie – noi nu trebuie sa ne intrebam”. Au ajuns chiar sa braveze cu aceasta afirmatie de parca ar suna ca o concluzie eliberatoare sosita dupa indelungate sedinte de brainstorming fratesc in comitetele inalte de elaborare a studiilor” scolii de sedat”. In asa fel incat se ofera una bucata doctrina “dublu-gandita” dupa care se aplica stampila “Garantat EGW” si rezultatul este cel scontat: una bucata fanatic – un potential enorm pentru viitoarele alegeri “libere”.

  Nu faptul ca aceste metode sunt aplicate cu zambetul pe buze ma infrigureaza ci incapacitatea incrustarii a unei “miscari de rezistenta”, a unei “retele” care chiar sa existea si sa-si asume vietuirea. Raspunsul gatuit a acesteia este un macait strident rasunat din gura vreunui renegat cu antecedente si cazier gros, astfel incat oamenii ce stau inca prinsi sub puritanismul basmelor evreesti il trimit la exorcizare si pun totul pe seama hranirii cu roscove in timpul ratacitor al individului in cauza.

  Oamenii se cutremura atunci cand aud adevarul din gura fiului ratacitor. Ei simt ca au dreptate pentru ca albul imaculat din cazierul lor fariseic de baieti cuminti de prima banca in fata amvonului le ofera valoare.

  Numai ca pentru a putea percepe realitatea in care traiesti a trebuit ca cineva sa fi turnat alcool in coconul tau si astfel sa nu te incadrezi in “categoria alfa plus” ce merita credibilitate. Cei ce fac parte din vechea si tot odata noua lume a bisericii sunt cei ce au avut un program de conditionare reusit. Ei nu-si pun intrebari, nu vor sa fie tulburati de la dreptul lor de o jumatate de gram de “soma” primita din 7 in 7 zile. Sunt fericiti in lumea noua si orice disonanta ii trimit si mai adanc in jocurile lor ritualice.

  Insule singuratice, ici si colo, populate de “erori din adunarile de conditionare”, renegati, oameni invizibili ce par a nu avea istorie datorita inexistentei numelor lor intr-un registru. Fiul ratacitor este in lupta cu “fratele cel mare”.

 43. remus11 says:

  :)) paule da cum sa nu…
  adu casetele.

  tare faza cu cozonacul

 44. maria says:

  Terminati cu atatea pupaturi intre voi, si cu petrecerile, ca v-ati facut destul de cap.
  Cititi putina gandire ortodoxa, si apoi va las cu cozonacul, care nu face bine deloc…..intelectului.

  STIINTA SI CREDINTA: RELATIE FARA CONFLICT?
  „De oricine poti sa te iei
  Insa nu de Galilei
  Ca sa nu te dam la lei”
  Marele savant italian a fost condamnat in 1633 pentru erezie, dupa ce a descoperit ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui. Galilei a fost nevoit sa se dezica public, dar posteritatea a pastrat comentariul sau la incheierea procesului − E pur si muove. Si totusi de misca.
  Asa−numitul „caz Galilei” depaseste granitele unei probleme strict interne spatiului catolic italian post−renascentist (sec. XVII). Acest episod reprezinta pana in zilele
  noastre emblema unei confruntari fatise intre biserica/religie/credinta/dogme si stiinta/libera−cugetare. In aceasta ecuatie s−a impus pe traseul ultimilor 200 de ani cel putin ideea ca biserica(inchizitia) era asupritoarea martirului stiintei, care si−a aparat curajos ideile cu pretul daca nu al vietii cel putin al libertatii.Mai mult, se zice ca timpul a confirmat justetea ideilor lui Galilei, si prin urmare implicit inselarea bisericii.
  Sa vedem acum cum este tratata aceasta problema in zilele si in spatiul nostru eclezial. Opiniile pot diferi intrucatva, dar perceptia comuna este in linii mari urmatoarea:
  − Biserica Ortodoxa a Rasaritului nu a cunoscand nicicand astfel de
  conflicte cu stiinta de felul celor cu Galilei, Bruno, sau mai tarziu Darwin (Scopes);
  − Problema era de natura astrofizica, domeniu in care savantii vor avea de atunci pana astazi cel putin ultimul cuvant, Biserica rezumandu−se cuminte sa ia act de ultimele descoperiri si sa le primeasca neconditionat. Aceasta deoarece domeniul respectiv nu ar fi dogmatic si ar afecta in vreun fel mantuirea si adevarurile de
  credinta revelate;
  − Problema este deci secundara din punct de vedere bisericesc, iar din punct de vedere stiintific inchisa: Galilei (si Copernic) a avut dreptate (iar biserica s−a inselat), Pamantul este o planeta ce executa o dubla rotatie, una anuala in jurul Soarelui, alta diurna in jurul axei sale.
  Asa am crezut si noi pana la o vreme, dar scrutand mai de−aproape problema ni s−a parut ca lucrurile nu stau nicidecum asa, ci tocmai dimpotriva. De aceea am indraznit sa punem semnul intrebarii din titlu, contrazicand o parere atat de propovaduita in zilele noastre, potrivit careia stiinta si credinta se impaca de minune completandu−se
  una pe cealalta armonios, ca doua domenii diferite. Ba mai mult, in 1992 chiar institutia cu pricina, Vaticanul, a purces intr−un cadru universitar la o reabilitare a lui Galilei. Vom reveni asupra ei.
  Noi ortodocsii nu suntem adeptii scolasticei medievale papistase, cu bazele ei aristotelice, si nici adeptii lui Ptolemeu si prin urmare nu putem fi banuiti de o propaganda filo−iezuita medievala sau ceva de acest gen. Confruntarile dintre Galilei si iezuiti, de altfel cu totul necunoscute marelui public, s−au purtat sub semnul mandriei
  extraordinare a lui Galilei care se exprima in felul acesta: „Dar cum pot eu sa… Asadar, nu a ramas sarmanul Galileo si impreuna cu el toti cei de un cuget cu el doar la sofisme, paralogisme si erori (de logica)? Se incurca introducand notiuni filosofice ale mintilor necuratite de patimi ale filosofilor pagani si ale credintelor eretice.
  „Sa presupunem si sa acceptam pentru oponent ca, cuvintele fac asa ceva (sa demonstrez adevarul sistemului copernican), fara sa−mi pierd timpul, daca acesti peripatetici care trebuie convinsi se arata incapabili sa urmareasca pana si cel mai simplu si mai usor de inteles. N−aveti ce face…”
  Iata deci, ca Galilei introduce o inovatie astrofizica pentru a talcui pasajul scripturistic in modelul copernican: soarele e in centrul universului, dar nu fix si nemiscat, ci se misca in jurul axei sale, tragand dupa sine in miscarea sa toate planetele.
  Sfantul Ioan Damaschin a trait in secolul al VIII−lea, iar Matei Vlastare in prima jumatate a secolului al XIV−lea, deci Galilei ar fi putut fara nici o problema sa−i consulte, mai ales pe problemele astronomice in directa legatura cu Scriptura. El ar mai fi gasit urmatoarele argumente patristice pe care le redam mai jos:
  Galilei: − „Al doilea, il intreb daca aceste doua miscari, atat de diferite si aproape contrare una alteia, apartin soarelui si sunt ale lui in egala masura. Raspunsul trebuie sa fie Nu, ci numai una ii este specific proprie, anume miscarea anuala, in vreme ce cealalta nu e a lui ci apartine celui mai inalt cer, adica Primului Mobil ; acesta
  poarta cu el soarele ca si celelalte planete si sfera stelara, fortandu−le sa faca o revolutie in jurul pamantului in 24 de ore, cu o miscare, asa cum am spus, aproape contrara miscarii lor naturale.”
  Sol et luna, deci, a stat si luna, cea care se misca altfel, dupa Copernic: „Numai luna face cursul sau in jurul pamantului.”
  Sfantul Ioan Damaschin: „Invatatii spun ca printre acesti luminatori sunt sapte planete; ei spun deasemeni ca ele au o miscare contrara cerului. Din pricina aceasta le−au numit planete. Ei spun ca cerul se misca dela rasarit la apus si planetele dela apus la rasarit iar cerul trage impreuna cu el pe cele sapte planete prin miscarea lui, pentru ca este mai iute.”
  Aceasta parere a fost cea primita de Sfintii Parinti, si nicidecum cea a lui Galilei care, asa cum am vazut, face ca soarele sa imprime miscarea celorlalte planete.
  Acestor afirmatii eretice li s−a dat un raspuns teologic fundamentat din partea celui mai mare teolog catolic al vremii, cardinalul Bellarmino, raspuns din care retinem urmatoarele pasaje de apologetica surprinzator de ortodoxa:
  „1. … Dar ca sa doresti a afirma ca soarele, in cel mai adevarat sens, se afla in centrul universului si doar se invarteste in jurul axei sale fara sa mearga de la rasarit la apus, este o atitudine foarte primejdioasa si care va sminti nu numai pe toti filosofii si teologii scolastici ci va rani si sfanta noastra credinta prin contrazicerea Scripturii.
  2. Dupa cum stiti, Conciliul de la Trident interzice interpretarea Scripturii in alt fel decat au facut−o in consens Sfintii Parinti.
  Acum, daca sfintia voastra va citi, nu numai Parintii, ci si comentatorii moderni ai Facerii, Psalmilor, Ecclesiastului si Isus Navi, veti descoperi ca toti acestia sunt de acord in a interpreta literal invatatura dupa care soarele este in ceruri si se roteste in
  jurul pamantului cu o viteza uriasa iar pamantul e foarte departat de ceruri, in centrul universului si nemiscat. Luati in considerare atunci, cu toata intelepciunea, daca Biserica poate ingadui ca Scriptura sa fie interpretata in mod potrivnic Sfintilor Parinti si a tuturor comentatorilor moderni, atat latini cat si greci…
  3. …In cazul indoielii ar trebui sa nu parasim talcuirea textelor sfinte data de catre Sfintii Parinti.
  „A sustine ca pamantul se invarteste in jurul soarelui este la fel de gresit ca si a spune ca Iisus Hristos nu S−a nascut din Fecioara!” (Cardinalul Bellarmino 1615, in timpul procesului lui Galileo)
  Oare cati dintre noi, ortodocsii caldicei de astazi, am putea emite cu fruntea sus o asemenea fraza de marturisire a dreptei credinte? Asa se face ca ne trezim ca auzim aceste marturisiri de credinta ortodoxe din gura altora. Sa luam aminte!
  In schimb, iata ce il mana sa spuna duhul mandriei si slavei desarte pe Galilei: „In materie de stiinta, autoritatea a mii de oameni nu valoreaza cat rationamentul umil al unui singur individ.”
  Pentru ei mai ales, dar si pentru ceilalti cititori, redam aici „infricosata” condamnare a lui Galilei, asa cum a fost ea emisa de inchizitie:
  „Spunem, pronuntam, hotaram si declaram ca tu, Galileo, datorita celor expuse pe larg in acest proces si pe care deja le−ai marturisit,te−ai facut potrivit acestui Sf. Oficiu cu totul suspect de erezie,adica de a fi sustinut si crezut o invatatura ce este mincinoasa si potrivnica dumnezeiestii Sfinte Scripturi: anume aceea potrivit careia
  soarele se afla in centrul lumii si nu se misca de la rasarit la apus, si ca cineva ar putea sustine si apara ca posibila o parere dupa ce aceasta a fost declarata si definita ca potrivnica Sfintei Scripturi.
  Prin urmare, ai incalcat toate interdictiile (cenzurile) si pedepsele randuite si poruncite de catre sfintele canoane si de catre toate legile particulare si generale privitoare la astfel de abateri. Am vrea sa te iertam de acestea de vei vrea ca mai intai, din toata inima si cu credinta nestramutata, in fata noastra sa te lepezi (abjuri), sa blestemi si sa te scarbesti de numitele rataciri si erezii, si de fiecare ratacire si erezie potrivnica Bisericii Catolice si Apostolice, asa cum te vom indrepta si invata. Mai departe, pentru ca aceasta ratacire primejdioasa si pierzatoare si incalcare a ta sa nu ramana cu totul nepedepsita, si pentru ca in viitor sa fii mai cu bagare de seama, si ca pilda pentru altii de a se pazi de greseli de acest fel, poruncim ca lucrarea Dialog de Galileo Galilei sa fie interzisa prin edict public.’
  Cum vi se pare acest text, seamana cu tortura si arderea pe rug, asa cum stiu mai toti oamenii care au doar o vaga idee despre acest subiect? Iata „facatura de basme” cu care vrajmasul a inselat si ratacit o multime mare de suflete.
  A urmat abjurarea lui Galilei din 1633, iar pentru apologetica „liber-cugetatorilor” s−a mai nascut un „martir”, sau cel putin „marturisitor” al adevarului de pe altarul
  stiintei, „prigonit pentru dreptate”. Pentru a−l face si mai impresionant, „hagiografia”
  stiintifica a pus in gura lui Galilei celebrele cuvinte E pur si muove.
  In final, celebrul <>, ce se presupune ca a fost spus de Galileo, cand s−a ridicat din genunchi dupa ce a abjurat miscarea pamantului, este o fictiune recunoscuta, care n−a fost mentionata nicaieri mai mult de un secol de la moartea lui, petrecuta la 8 ianuarie 1642, anul in care s−a nascut Newton.” …
  Celebrele cuvinte i−au fost atribuite savantului probabil de catre acei care si−au dorit ca el sa fi zis asa ceva. Acesti liber cugetatori ar fi vrut poate sa rosteasca ei aceste cuvinte in vremea lor, iar ateii comunisti de mai tarziu le−au intrebuintat ca pe un
  motto al victoriei lor.
  Si atunci iata urmatorul dialog:
  − „Galilei” (umanistii, liber cugetatorii, masonii, ateii, comunistii,socialistii, globalistii, stiinta, filosofia…): „Si totusi se misca”
  − DUMNEZEU (Biserica, Proorocii, Sfintii Parinti):IACA STA” („si pamantul in veac sta.”)
  Acestea fiind spuse, iata in final concluziile ce se impun:
  − Galilei a fost pe buna dreptate condamnat pentru erezie, si nu pentru abaterea disciplinara de a fi indraznit sa talcuiasca Scriptura;
  − Teoria lui si a lui Copernic este atat eretica teologic cat si falsa stiintific;
  − Osandirea lui a fost dupa cum s−a vazut cu mult mai blanda decat spune propaganda ateista/iluminista. Eppur si muove este o inventie a mitologiei antiecleziale liber−cugetatoare, masonice si ateiste de sfidare a Scripturii si Sf. Traditii bisericesti;
  − Oscilatiile papistase care au dus la retractari si reabilitari (Ioan Paul II) arata doar o diplomatie si inconsecventa iezuita, urmarind alte scopuri decat apararea dogmelor bisericesti;
  − Universitarii cu pricina nu au dreptate, ci se mentin pe o pozitie deschis anti−ecleziala, si in final antihristica, exact in duhul unora de pe la noi (Moise, Cernea, etc.)
  Pr. Dan Badulescu
  .

 45. maria, uite cum facem… 😎
  tu imi lasi prietenii in pace, iar eu nu te voi umili (prin metode ale junglei) atat de tare… si astfel nu vei fi nevoita sa te lamentezi din nou si sa pleci cu coada intre picioare.
  [Galateni 5:12]
  your choise. pure and simple.

 46. ma gandesc cateodata la o petrecere cu toti de pe oxigen.

  :yes: :yes: :yes:
  that’s the idea.

 47. maria says:

  CJ,
  Ma banuiesti de compromis.
  Pai, atunci la ce mai citesc, daca imi pui catuse la ‘comentarii’.
  ‘Ce tie nu-ti place, altuia nu face.’
  Trebuie sa existe si in ateism o morala, chiar daca lucrurile sunt cam de-a valma pe acolo.
  Daca crezi ca se poate pleca cu coada intre picioare, numai ca te jigneste cineva, inseamna ca fiintele cu care ai de-a face sunt niste mamaligi.
  Pleci cu coada intre picioare, atunci cand esti deconspirat , cand esti gasit a fi mincinos, sau duplicitar, sau etc.
  Deci, chiar ca imi pare o comedie ceea ce faci.
  Poate a venit timpul, si sper sa intelegi, sa incetezi sa mai fii clovn, chiar daca unii iti spun ca-ti vine rolul ca o manusa.
  Daca nu poti, asta e, insa lasa-i pe altii sa fie ei insisi.
  Sincer, fara resentimente.

 48. samson says:

  #26 eddieconst (1)

  Eugen:
  Cand privim universul prin telescop vedem sisteme solare in diferite faze ale dezvoltarii. Stele apar si se sting, planete se nasc si sant inghitite de sori la sfarsitul ciclului.

  asta ce ziceţi dvs domnu pastoru ie urmarea de la păcat. ie marea luptă dintre dl dumnezeu şi dl.satana (pana inspirată poa să ne dea şi amănunte referitor la aceasta,şi fratele bostan poa să se documenteze-n amănunt cum vine treaba asta); şi să ştiţi că nu ie nimenea înghiţit de nimenea, ie numa sfantu arhanghel gavrilă care de 3 săptămâni tot încearcă să-i vină-n ajutor lu fratele bostan, da vorba dvs mai că iera să-l înghită căpetenia persiei, aka dl satana prefăcut într-un soare! norocu lui că sfantu arhanghel mihail i-a sărit în ajutor şi l-a tras afară din stomacu lu dl satana, cam mirosea puţin sfantu gavrilă, da şi-a revenit intre timp; ieri şi-a serbat amaândoi onomastica, a fost ziua lor de nume, le-a dat lumea flori, şi s-a cam îmbătat amândoi!! :pissedoff: :reallypissed:

  Asta se intampla in coltul vizibil al galaxiei.

  să vedeţi dvs însă ce se-ntâmplă-n colţu invizibil al genezei! vă spune fratele bostan mai multe din cea văzut dânsu p-acolo. da să ştiţi că jmecheriili alea care se vede p-acolo prin galaxia aia, ie numa semne şi minuni mari tot d-a lu dl satana & co ca să-nşele dak va fi cu putinţă chiar şi pe cei aleşi ( aka iubiţi fraţi şi stimate surori cu dl bostan!):dazed:

  Din cand in cand o stea explodeaza la distante de zeci de milioane de ani lumina in alte galaxii si intelegem ca acesta este procesul in tot universul.

  nu, nu, nu iesplodează nicio stea, ie tot numa dl satana & co, care dupe modelu biblic a lu băiatu ăla sau băieţii ăia doii din gadara, s-a pitit în cât-o stea, de unde-l scoate afară domnu isus, şi-l bagă înapoi în porci unde ie locu dânsului, ia-ntrebaţi pe fratele bostan de ce ie porcii necuraţi? :pig: :pig2: :pig: :pig2:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: