Isus nu va reveni în 2017

15 Responses to Isus nu va reveni în 2017

 1. polihronu says:

  Chestiune minora, dar care poate induce in eroare: la 7:28 e vorba de „mazdeismul persan” (nu despre mandeism).

 2. polihronu says:

  Alta chestiune minora, dar amuzanta: la 13:48 sugerezi ca „tzenchiul” moldovenesc vine de la gr. ‘telos’. Scriban nu e de acord: „țanc n., pl. urĭ (mgerm. zanke, ngerm. zinke, colț, pisc). Stîncă ascuțită (pe care cresc brazĭ piticĭ): țancurĭ ascuțite ĭes (pop. ĭese] din adîncurile pădurilor (Vlah. Rom. Pit. 150), se arătaŭ pe țancurĭ goale făpturĭ de pe tarîmurile de dedesupt [!] (Sadov. Univ. 24 Apr. 1913, 1, 7). Băț crestat de măsurat lichidele´ntr´un vas (maĭ ales laptele). Semn la care trebuĭe să ajungă orĭ să se oprească ceĭ ce se întrec la un joc: a ajunge, a lovi la țanc. La țanc, exact, potrivit, la timp. Mold. Vechĭ (țenchĭ, pl. urĭ). Hotar, limită: țenchĭu vĭețiĭ. Din țenchĭ în țenchĭ, din loc în loc.”

 3. polihronu says:

  La 40:01 e evident vorba de John Polkinghorne (polca-n horn).

  Am petrecut in copilarie una dintre cele mai suprarealiste ore din viata mea asteptind sosirea intirziata a unui autobuz impreuna cu bunicul meu si imaginind cit mai realist, in dogoarea halucinanta a unei dupa-amiezi de vara, cerul/noul pamint. Prezentarea asta a fost, draga Edi, inchiderea benefica, racoritoare a cercului.

 4. iosala says:

  Edi, observ ca de multe ori vorbesti despre ceea ce NU mai este. Ceea ce ma intreb si as dori sa aflu de fapt este ce MAI este? In contextul post modern in care stiinta este baza la care ne raportam, mai putem spera la ceva dincolo de materie si timp, care ne indica intr-un final catre un univers mort? Sau ne uitam si noi la un craniu ca Hamlet si nu ne ramane altceva decat sa ne intrebam care este de fapt sensul vietii? Care sugerezi ca ar fi reinterpretarea eschatologiei pentru secolul 21?

 5. daimonel says:

  O parte din scriitorii Noului Testament au fost ferventi sustinatori ai Parousiei iminente ,dar ideea a fost treptat atenuata si transfigurata in alte doctrine mai acceptabile rational si mai integrabile social.
  Un exemplu clar este sf Pavel ,care initial afirma iminenta evenimentului eschatologic ptr ca apoi sa i tempereze pe asteptatorii prea zelosi…
  In ceea ce i priveste pe asteptatorii nostri,ce putem sa mai zicem?!
  Cate generatii vor mai trebui sacrificate pe altarul pretentiile unui profetism „infailibil „care de fapt ascunde ignoranta,orgolii si chiar interese meschine?!…
  Cata vreme Isus va fi rupt de viata reala si de lumea pe care El a iubit o si a rascumparat o ,asteptatorii Lui nu vor culege decat iluzii,dezamagire si resentimente …

 6. Cata vreme Isus va fi rupt de viata reala si de lumea pe care El a iubit o si a rascumparat o

  Pai asta-i problema, ca Isus a fost „rupt” de viata reala prin dogme, iar cel care l-a „rupt” de viata reala a fost tocmai sf. Pavel, care l-a expediat intr-un sanctuar aiurea prin Univers ca sa dea cu cadelnita si sa stropeasca cu sange pe-acolo zi si noapte, in timp ce pe pamant oamenii sunt prostiti de gasca lu’ sf. Pavel sa cumpere pielea ursului din padure platind lunar contravaloarea „mantuirii prin credinta”… si desi nimeni n-a primit nimic pana acum si smecherii nu dau nici o „garantie” ca vor primi vreodata, fraierii au ajuns atat de beti de dogmele smecherilor incat unii se jura ca sunt deja de-a dreptu’ „rascumparati”… si atata-ti trebuie sa le spui ca au halucinatii de la apa sfintit-clocita pe care le-o servesc smecherii, ca fraierii sunt gata sa „rupa” de viata reala pe oricine indrazneste sa le spuna altceva decat au ei deja in cap. Asa ca… tot ce se poate spune „zelotilor” religiosi este… „haleluja” si „amin”… 🙂

 7. Thanks for corrcting me bro. Credeam că ”la țanc” este mai modern și vine de la zahn.

  Cât privește bunicul tău îl respect – omul a fost altă generație – dar măcar a fost onest în credință. Eu am avut o altă problemă că mă speriam de simțămintele mele față de cer – mi se părea că fără cer cosmosul ar fi mai interesant.

 8. iosola,

  De fapt contextul post-modern este nu doar post-creștin ci și post-științific. Creștinismul are nevoie de știință. Ce este dincolo – va rămâne întrebarea și Timpul va aduc e răspunsuri noi așa cum a adus profeția și filozofia. Asta înseamnă să crezi.

  Eu nu am o sugestie. Stau în turnul meu de veghe și aștept. Dar iau în considerare ce spun alții – de ex. Theillard sau Pokin… mi se încurcă limba.

 9. daimonel,

  Isus va fi iarăși revelant pentru lume după ce vom îngropa biserica.Cum spune Pavel, alunecarea neamurilor a adus salvarea bisericii, alunecarea bisericii – salvarea lumii.

 10. Paul,

  Fratele Pavel spune multe lucruri grele pe care mulți le răstălmăcesc spre pieirea lor 🙂

 11. @Edi,

  Talmacire ori rastalmacire, tot un drac… cata vreme unii se iau dupa „asa zice sf. Pavel” iar altii dupa „asa zice Mahomed”, tot la pieire se-ajunge. Ce sa faca Domnu’ cu oamenii care-si baga-n cap ideile unor smecheri si nu renunta la ele orice le-ai face si zice?

  Cata vreme fraierii cred ca vorbele cuiva „e inspirate” si „e mai valoroase” decat gandirea fireasca a omului normal la cap, fraierii o sa cumpare intr-o veselie tot ce se vinde pe piata… numa’ „inspirat” sa fie!…

  Evident…spre pierirea lor… 🙂

 12. daimonel says:

  Bazele unui crez apocaliptic sunt ,dupa parerea mea,psihologice si socio-culturale ,nu teologice.
  De aceea cine vrea sa l inteleaga si (eventual)sa l deconstruiasca trebuie sa ajunga la adevaratele lui cauze.De ce refuza oamenii sa dea piept cu realitatile dure ale vietii si se refugiaza intr un astfel de conspirationism religios?
  Ignoranta,anxietate,nevoia de certitudine,etc…

 13. Apropos de geocentrism, uitati aici spalare pe creier. Si culmea e ca unii din cei intervievati in emisiune sunt academici in diferite domenii si predau la diferite facultati.

 14. AV,

  Nu sunt proști. Oamenii înțeleg principiul contradicției. Heliocentrismul distruge legitimitatea metafizicii creștine/medievale. Vezi Kant. Majoritatea ignoră această contradicție.

 15. Paul,

  Couldn’t agree more.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: