Cultura

Elon Musk s-a declarat un utopian anarhist inspirat de seria The Culture:

Socialsitii britanici nu au intarziat cu replica:

Question, please.

Care este diferenta intre randul de sus si cel de jos (exceptand numarul 5) in relatie cu era spatiala?

Raspuns:

Primul zbor sub-orbital a fost efectuat de o racheta V – 2 la data de 3 Octombrie, 1942. Realizatorii ei au fost sighisoareanul (ah, scolile din Ardeal)  Hermann Oberth si ucenicul sau, Werner von Braun.  la fel ca Musk, amandoi au fost inspirati de utopii SF.

Cei doi erau apolitici, adica nu-i interesa unde cad rachetele ci cat de sus se ridica. Asa ca, dupa ce au bombardat proletariatul britanic cu munca de sclavi, s-au pus pe treaba sa exporte limba engleza pe Luna. Dupa care si-au pus ochii pe Marte, insa Congresul a spus: enough is enough. Pe noi ne intereseaza unde cad rachetele, nu cat de sus se ridica.

Primul zbor orbital uman a fost realizat (cu ceva ajutor german) de inginerul  sovietic Sergei Korolev la 12 Aprilie 1961. Korolev a petrecut cativa ani in Gulag pentru sabotarea industriei militare (nu l-a interesat Katyusha). Stalin a inteles in cele din urma diferenta intre Katyusha si V – 2 si l-a asezat in fruntea programului care va deschide era spatiala post-belica.

Programul spatial chinez a fost cretia savantului chinez-american Qian Xuesen. Qian s-a aflat in fruntea programului balistic american in timpul razboiului si a fost instrumental in aducerea lui Werner von Braun in US. Victima inocenta a isteriei  McCarthyste, Qian Xuesen  a plecat in China in 1955, dupa cinci ani de arest la domiciliu, si a inceput sa conduca programul lui Mao pentru arma nucleara si balistica. In 1958 Mao a anuntat programul spatial chinez, coordonat de Qian.

Kim Jong Il este istorie contemporana.

Nu am nici o simpatie pentru vre unul dintre cei patru dictatori. Meritul apartine inginerilor germani, rusi, chinezi, si, cu respect apolitic, N Koreeni. Ce dovedesc acestia este insa ceea ce stim deja de la istoria piramidelor egiptene incoace. Faraonul este cel care construieste piramida. Poporul prefera sa isi manance bucata de paine in colibe acoperite cu stuf. Cu tot respectul pentru MLK, dar sentimentalismul politic nu aspira spre stele. Marx, Engels, si Einstein sunt alta poveste, pentru ca ei credeau mai degraba in tehnocratie.

Musk stie ce vorbeste. O utopie spatiala poate fi doar rezultatul vointei individualiste. Daca si-ar da compania pe mana muncitorilor cum vor socialistii britanici, s-ar alege praful de Tesla si Space X. Trump are in comun cu muncitorul american credinta populista intr-o economie care mineaza carbune cu pick-hammer si are in comun cu Mao credinta populista in otelul facut de tarani. Insa dictatorii secolului XX au cerut inginerilor sa construiasca rachetele ignorand vointa poporului.  Solutia, intre tirania multimii, care darama dar nu construieste, si dictatura personala, care construieste monumente egolatre, este anarhismul utopic.

Pe de alta parte, Stuart Kelly, in The Guardian, se intreaba daca Elon Musk a inteles cu adevarat caracterul sinistru al utopiei anarhiste a lui Iain Bank.

The Culture objects to the Idirans’ religion, and the Affront’s monstrous brutality. For the Chelgrians, the Culture caused a caste war, then covered it up; for the Gzilt, they wanted them not to “sublime”, or transcend the known universe. Worse than that, we have the frequently mentioned “Special Circumstances”: a group who are frequently involved in the Culture’s machinations. They intervene, they assassinate, they hide. Special Circumstances is a tiny variation on the old question for politics students: how far can a liberal society go in defence of liberalism?

Spre deosebire de nava Enterprise din Star Treck, The Culture nu are prima directiva.  Computerele „machiavellice”, adica lipsite de emotii,  calculeaza la rece ca intre o societate cu valori liberale si cele integrist-religioase (Idiran), impartite in caste, sau dictatoriale, nu este loc pentru multiculturalism. Rezultatul oferit de masini este ori/ori.

Intrebarea este acum cine gandeste utopic, The Guardian sau Iain Bank?

 

8 Responses to Cultura

 1. taranprost0 says:

  Cat de departe poate merge o societate liberala in apararea liberalismului ? Raspunsul,cred ,vine din opozitia moralei kantiene la morala utilitarista,unde ,intr-adevar,nu vad limite in obtinerea unui bine „superior”.

 2. Taran,

  E confuza situatia. Utilitarianimsul a ajuns sa se inchine la un soi de religie sau entitate metafizica care are prioritate asupra utilitarianismului imediat, egotist, de exemplu cand piata libera sau alegerile libere devin un fel de imperativ kantian caruia i se subordoneaza interesele imediate, adica o generatie, doua, etc. si orice conversatie despre binele public se loveste de o dogma religoasa neo-liberala.

 3. Sunt fan de Expanse si inima mea bate pentru belteri, intre martienii kantieni si pamantenii utilitaristi. Expanse anyoane?

 4. taranprost0 says:

  „Toti va vor binele, nu vi-l lasati luat.” spunea Stanislaw Lev.La intalnirea dintre politica si morala,manipulare zero,nu faci nimic contra vointei celuilalt,nici macar binele,o linie rosie clara ptr mine.In politica,anarhism de tip Noam Chomsky; dreapta s-a prostituat.Imi place liberalismul economic tip America sfarsitului sec.XIX.

 5. taranprost0 says:

  Cred ca utilitarianismul,in esenta ,diminueaza demnitatea umana si relativizeaza morala pana la volatilizare.

 6. dalivis says:

  sunt pt. Expanse dar unul mai avansat si mai bun.. adica, mai putina barbarime, saracie si santaj. daca plecam de pe pamant sa ne fie mai bine, ce pusca mea ne poate oferi Expanse cand tot ce se intampla in spatiu e mai rau ca pe pamant? sa zicem ca suferim pt. binele „poporului”?

 7. E zeitgeistul secolului. Ne este mai usor sa imaginam apocalipsa la nivelul sistemului solar decat sfarsitul ordinii prezente. Filmul e mult mai corect stiintific cu privire la fizica zborului spatial decat alte sf-uri insa lipseste aspectul utopic al sf-urilor din anii ’60 – 70. O idee interesanta este evolutia omenirii in spatiu.

 8. dalivis says:

  Se poate ca spatiul o sa fie ca „New World”, o sa iasa cele mai bune descoperiri de stiinta si technologie, dar pe de alta parte si cei mai prosti „red neci”, crime si santaje.. 😉

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: