Creationismul este o arma a miscarii anti vaccin si tinta este democratia

American Journal of Public Health a publicat recent un studiu numit: Weaponized Health Communication: Twitter Bots and Russian Trolls Amplify the Vaccine Debate . Articolul sustine ca troli rusi folosesc miscarea anti vaccin ca pe o arma pentru destabilizarea democratiilor occidentale.

Diversi boti raspandesc stiri false in social media, folosind mesaje anti vaccin ca clickbait pentru teorii conspirative si idei extremiste. Troli apeleaza la Dumnezeu si drepturile parintilor in legatura cu vaccinul, intr-un context ideologic volatil.

Oricare dintre noi poate ajunge la concluzii asemanatoare pe baza unei simple plimbari prin social media. Argumentele anti vaccin se gasesc de regula in aceleasi camere de ecou unde se predica Intelligent Design, pamantul plat, conspiratia Noua Ordine Mondiala, cabala pedofila- satanista-feminista-masono-illuminata, si prezenta nelipsitului Soros, evreul etern, in spatele oricarei catastrofe umane sau naturale.

Batalia impotriva germenilor patogeni raspunde la cea mai redundanta obiectie creationista impotriva evolutiei: observatia directa a evolutiei si mecanismelor evolutionare. Te-ai astepta la o apologie. Dimpotriva, ce ni se ofera este mai multa apologetica.

Mai mult, cercetatorii folosesc modele neo-darwiniene metodologic, in lupta impotriva germenilor. Disputa nu mai este doar teoretica. Predictii cu privire la antigenic shift in virusul avian sau porcin anticipeaza in mod corect nivelul de probabilitate al unei pandemice. Biologia evolutionara devine linia de aparare intre civilizatie si haos.

Pentru antivaxer, este doar conspiratia guvernului de a decreta starea de urgenta si a crea lagare de concentrare.

In lumea islamica, vaccinul este conspiratia apusului pentru sterilizarea credinciosilor. Victimele nu se gasesc numai in populatiile locale, ci si printre medicii ucisi de furia gloatei. In cea crestina, este complotul pentru sterilizarea rasei albe si reducerea populatiei planetei la cateva sute de milioane.

Argumentul este mereu acelasi: sistemul imunitar si germenii patogeni nu au evoluat in competitie. Selectia naturala este un mit. Nu apar virusi sau bacterii noi, si organismul este deplin inarmat impotriva celor existenti. Teoria Evolutiei este conspiratia ateilor pentru distrugerea spirituala a credinciosilor. Vaccinurile sunt conspiratia pentru distrugerea lor fizica.

Richard Dawkins ne-a aratat ca ideile sunt ca virusii. Evolueaza prin mutaţii aleatorii si selectie. De aceea, inclin sa nu vad o conspiratie in asocierea intre hackeri, troli, si boti rusi sau de aiurea, miscarea antivaccin, si extremismul politic/religios. Este mai degraba un antigenic shift la nivelul memei egoiste. Memele stupiditatii lucreaza mai eficient impreuna.

Vaccinul este Darwin.

51 Responses to Creationismul este o arma a miscarii anti vaccin si tinta este democratia

  1. polihronu says:

    Nu ceream vreo explicatie. Iti atrageam doar atentia ca solutiile sint si politice.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: