Un altfel de exod

Polihronul a propus exodul. Votam cu picioarele pentru ca ridicatul mâinii a fost monopolizata de “rămășita care votează”, partidul, avangarda revoluționara a clasei muncitoare, care conduce proletariatul bisericii spre tara promisa.  La classe operaia va in paradiso.
No, grazie, sono sazio. A venit timpul pentru greva la sweet-shoppurile care confecționează cămăși de noapte albe pentru somnul rațiunii. Sa nu mai transpiram pe mașinile de țesut pentru a creste capitalul negustorilor de haine albe.
Intrebarea este unde plecam.
Exista doua exoduri.
Primul este exodul lui Moise. Despărțirea de familia umana pentru a face parte din familia lui Dumnezeu. Este o ratacire in pustie. La capătul drumului se afla Ierusalimul – tirania religioasa concentrata în jurul templului. Marele secret al templului este acela ca dincolo de perdea nu se afla nimic.
Las filozofilor sa delireze despre diferența intre spațiul sacru și cel profan, teofania originara și alte non-sensuri pentru care Mircea Eliade a cădelnițat ca mare preot. Exodul lui Moise culminează cu o închinare la nimic.
Al doilea exod este definit in Evrei 13: 12, 13.
De aceea și Isus, ca sa sfințească norodul cu însuși sângele Sau, a pătimit dincolo de poarta. Sa ieșim, dar, afara din tabăra la El și sa suferim ocara Lui.
Ecce homo sacer: leprosul, vamesul, curva. Vere homo, vere deus. Inapoi la familia umana, adica la Dumnezeu.

14 Responses to Un altfel de exod

  1. taranprost0 says:

    Spun ca și Cioran – „Edy a înțeles !”

  2. taranprost0 says:

    Așa împărțea el oamenii,care au înțeles și care nu.

  3. Edi Constantinescu,

    Am o intrebare la o problema care ma framanta si are cumva legatura cu articolul dvs. Iisus a intrat cu biciul in templu si a alungat de acolo pe cei care vindeau oi, vite, porumbei si a rasturnat mesele schimbatorilor de bani. Se spune ca atunci era Pastele iudaic. Deci acei vanzatori de animale vindeau de fapt animale de sacrificiu pentru cultul religios al templului. Intrebarea este urmatoarea : Iisus i-a alungat doar fiindca faceau negustorie acolo, asa cum admite textul evangheliei, sau a avut ceva si cu cultul sacrificiului animalelor ? Existau pe vremea aceea doua tendinte mari in iudaism : una era data de cultul templului si al sacrificiilor de animale, iar cealalta de iudaismul sinagogii si al rugaciunii. Este posibil ca Iisus sa fi fost mai degraba de partea celei de-a doua tendinte, asa cum gasim un indiciu in text care spune : casa mea casa de rugaciune se va chema ? Sau totul se rezuma pur si simplu la faptul ca acele animale erau vandute in templu dar puteau fi vandute oriunde altundeva?

  4. polihronu says:

    „leprosul, vamesul, curva”

    Ateul.

  5. taranprost0 says:

    Si ateul,bineînțeles .Abraam,Moise,Iov,Pascal,Edy …

  6. AV,

    Isus a fost un fariseu. Suna socant pentru ca la noi termenul a devenit peiorativ. In ce priveste „o casa de rugaciune pentru toate neamurile”, Iisus s-a referit clar doar la curtea din afara.

    Problema cu animalele nu tine doar de coruptia financiara. Profetii deja denuntasera sistemul jertfelor si ritualul in numele pietatii launtrice si Iisus a radicalizat pozitia lor.

    In ultima instanta, orice religie care face profit este o escrocherie si minciuna mare consta in iluzia ca dai banii Domnului.

    Last but not least, convertirea banilor in siclul templului si aducerea de animale la templu era esentiala pentru sistemul zecimii. Isus a sabotat plata zecimii.

  7. Amin va spun voua ca Emil Cioran intra in imparatie inaintea lui Mircea Eliade.

  8. Tasse Duduleanu says:

    „Așa împărțea el oamenii,care au înțeles și care nu.”

    ce sa inteleaga? astia care zic ca inteleg sunt o specie foarte interesanta. aproape ca adventistii care au inteles deja totul.

  9. Tasse Duduleanu says:

    „Si ateul,bineînțeles .Abraam,Moise,Iov,Pascal,Edy …”
    „… Emil Cioran intra in imparatie…”

    eu n-am inteles unde vreti voi sa intrati. exoduri si imparatii?
    asta imi suna a mitologia care v-a crescut si conditionat sa vedeti semnificatie si sens in orice metafora scrisa la necaz. parca cineva spunea ca imparatia e pe aici pe undeva si nu trebuie cautat-o. si ca sa-l parafrazez, „adevar va spun voua ca pina nu renuntati la imparatie, nicidecum nu veti intra in ea.” Dar si asta e o metafora.

  10. taranprost0 says:

    Tasse -Cioran vorbea despre cei care au ințeles,nu despre cei care cred ca au ințeles,cele doua mulțimi nu se intersectează.Și cred că ar fi avut nevoie de un eseu să spună ce au înțeles.

  11. Tasse Duduleanu says:

    taranprost: da, da, fiecare cu profetul lui. te-am intrebat ce sa inteleaga iar tu vorbesti de eseu.
    iar dihotomia cu cei care au inteles vs. cei care doar cred ca au inteles, e hilara.

  12. polihronu says:

    „Dar si asta e o metafora.”

    Bine ca biziie mustele si pe caciula ta 🙂

  13. Amaranthine Sophia says:

    foarte tare articolul!

  14. ”Problema cu animalele nu tine doar de coruptia financiara. Profetii deja denuntasera sistemul jertfelor si ritualul in numele pietatii launtrice si Iisus a radicalizat pozitia lor.”

    Dar dintre profeti, care considerati ca au fost cei mai radicali, in sensul lui Iisus, fiindca de exemplu la Iezechiel se profeteste despre o restaurare definitiva a templului si a sistemului sacrificiilor. De aceea va intreb, care dintre profeti va este cumva mai aproape, in sens spiritual?

Lasă un răspuns:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.