Problema lui Yahweh

7 Responses to Problema lui Yahweh

 1. polihronu says:

  Amos 5, in textul ebraic (unde avem asocierea clasica dintre Ninurta si Saturn), e si un indiciu destul de puternic cu privire la originea mitologica a Sabatului. Apropo, al saptelea cer e, in modelul geocentric, al lui Saturn.

 2. Amaranthine Sophia says:

  Chiar ieri ascultam ceva si ma gandeam ca oamenii mai mult sau mai putin conștient cred ca Isus e fiul lui Iahve si nu dac distincția intre iahve care zice sa rada cetatea de pe fata pamantului si iahve care zice mila voiesc iar nu jertfă. Isus din apocalipsă ar putea fi fiul lui iahve.

 3. Amaranthine Sophia says:

  recomand toată seria

 4. Amaranthine Sophia says:

  dacă am înțeles bine, ziceți ca viața e asa cum este pt ca e singurul fel in care poate exista? In contextul a ceea ce exista (substanta, legi, energie, timp, spatiu), e clar ca numai asa poate fi deoarece ceea ce exista generează dar si modeleaza (limitează) viața ca viață în sine dar si ca formă si manifestare. Vreau sa vorbim un pic mai popular, la nivelul meu. Sa luam in considerare un dumnezeu înțeles la modul simplist, ca un creator in sensul creatorului de ceramică. Viața e asa cum este datorita categoriilor inițiale care au fost create de dumnezeu si vine ca o consecință. Întrebarea e daca acele condiții sau categorii inițiale au fost alese arbitrar sau au fost alese din necesitate. Cu alte cuvinte, in loc de spatiu, timp, energie, legi fizice, etc., ar fi putut alege sa creeze alte chestii, că nu stiu cum sa le zic , ca astfel sa existe ceva in loc sa existe nimic, dar nu o variatie a ce exista acum, ci ceva cu totul de neconceput pt noi? Este ceea ce exista asa cum există pt. ca nu putea dumnezeu sa o facă altfel din cauza unor limitări care pe noi ne depășesc? Daca e așa atunci nici alegerea daca sa creeze sau nu „ființa și neființa” nu-i aparține.
  Eu ma exprim mai greu si nici nu scriu corect, sper ca ma pot face un pic înțeles.

 5. alterego1968 says:

  Edi
  Cred ca problema lui Yahve a fost rezolvata de Isus. Institutionalizarea bisericii a impus perpetuarea preotiei aronice desi catapeteasma templului s-a rupt. Problema societatii noastre nu e Yahve ci respingerea lui Isus, a Invataturii sale, consta in faptul ca desi crestinii si-au luat numele de la Christos, in ultima instanta au ramas nepatrunsi de Invatatura lui, asa cum corect aratai candva, evocand discutia dintre cardinalul catolic si Michael Corleone, in secventa cu piatra din fantana, din Godfather 3. Secularizarea europenilor vine din faptul ca il resping pe Christos la pachet cu Yahve, punand semnul egal intre ei. Americanii sunt in eroare pentru ca nedorind sa „renunte la Isus” nu renunta la Yahve din cauza aceluiasi semn egal.
  ” Pana la Ioan au vorbit Legea si Profetii, de la Ioan incoace, oricine vrea sa puna mana pe Imparatia lui Dumnezeu, o ia cu navala”

 6. Reinholz Nik says:

  Este un subiec foarte interesant și important în același timp.Mă bucur că aici sunt abordate subiecte uneori considerate tabu.Sunt cu totul de acord cu cele afirmate de alterego1968.Bine punctat!

 7. polihronu says:

  Apropo de al saptelea cer…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: