Ellen White minte si cind spune adevarul

Când studiați, lăsați deoparte opiniile voastre preconcepute, precum și ideile moștenite și cultivate. Nu veți atinge niciodată adevărul dacă cercetați Scripturile pentru a vă justifica propriile idei. Lăsați-­le pe acestea la ușă… Dacă, pe măsură ce citiți, apare convingerea și realizați că părerile pe care le prețuiați atât de mult nu sunt în armonie cu Scriptura, nu încercați să o faceți să se potrivească cu aceste idei ale voastre. Nu permiteți ca ceea ce ați crezut sau practicat în trecut să vă controleze înțelegerea.

Solii pentru tineret 260 apud lectia SS de miine

Cind ai deschis Biblia azi, ai lasat deoparte prejudecata potrivit careia e o carte speciala care, pentru a fi inteleasa corect, trebuie interpretata cu reguli pe care nu le aplici niciunei alte carti? Ai abandonat ideea mostenita cum ca autorii ei nu se pot contrazice intre ei – idee care te face s-o fortezi sa spuna si ce nu spune sau mai putin decit spune? Te-ai dezbarat de prostul obicei de a-i impune sa-ti vorbeasca tie, in 2020, desi niciunul dintre autorii ei nu-si imagina un public dincolo de generatia lui?

Credinta in Dumnezeu nu este citusi de putin in armonie cu realitatea textuala a Bibliei, ci doar prima dintre multele prejudecati pe care ar trebui sa le abandonezi ca sa ajungi, citind si aceasta scriptura, la adevar.

6 Responses to Ellen White minte si cind spune adevarul

 1. dysangeliumm says:

  o voce din cer:
  „Poli, Poli! Biblia e adevarata pentru ca niciunde pe paginile ei nu am scris „aceasta carte nu este adevarata.”

 2. polihronu says:

  poli:
  „meh” 🙂

 3. taranlogic says:

  S-o luăm cătinel .”Opiniilr preconcepute” e un termen destul de vag.Să presupunem că vrea să spună „opiniile nescripturistice preconcepute”.Cred că același lucru este valabil și despre „ideile moștenite și cultivate”.Apare o dificultate -dacă încă nu am cercetat Scriptura,de unde știm că sunt nescripturistice ? Sau ,știm pe nu știu ce cale că sunt greșite dar nu știm de ce sunt sau cu ce să le înlocuim ? Și ce mai rămâne din identitatea noastră spirituală dacă lăsăm deoparte opiniile preconcepute(asta ar fi de înțeles),ideile moștenite și cultivate ? Poate cineva să le circumscrie și,mai ales, să facă abstracție de ele ? Un astfel de asepticism se obține prin disciplină intelectuală,e un proces natural,de abluțiune ideologică sau trebuie obținut prin exerciții spirituale specifice,cu ajutorul Domnului ?

 4. taranlogic says:

  Cum scăpăm de circularitatea specifică cercetării Scripturii ? Avem voie să plecăm de la premisa că poate greși ? Nu e deja o vină ? Trebuie să ” credem „că e adevărată ? Sau convingerea că e adevărată trebuie să vină în urma unui proces comun ,pur intelectual ? În altă ordine de idei,e credința o virtute ,are relevanță morală ? De ce ? Nu e folosită în cheie intelectuală,ca ultimă resursă când rațiunea e depășită ? Atunci,de ce ar fi vinovată lipsa ei ?

 5. taranlogic says:

  Profeteasa 99% transpirată și 1% inspirată trebuie citită în același regim ? Fiind ” lumina mai mică” nu cumva scrierile ei împrumută din excepționalitatea statutară a Bibliei ?Și,dacă e așa,cât de morală e gestionarea operei ei ca orice alt bun intelectual ?

 6. polihronu says:

  Ca bine zici 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: