Ellen White minte si cind spune adevarul
7 mai 2020 10 comentarii
Când studiați, lăsați deoparte opiniile voastre preconcepute, precum și ideile moștenite și cultivate. Nu veți atinge niciodată adevărul dacă cercetați Scripturile pentru a vă justifica propriile idei. Lăsați-le pe acestea la ușă… Dacă, pe măsură ce citiți, apare convingerea și realizați că părerile pe care le prețuiați atât de mult nu sunt în armonie cu Scriptura, nu încercați să o faceți să se potrivească cu aceste idei ale voastre. Nu permiteți ca ceea ce ați crezut sau practicat în trecut să vă controleze înțelegerea.
Solii pentru tineret 260 apud lectia SS de miine
Cind ai deschis Biblia azi, ai lasat deoparte prejudecata potrivit careia e o carte speciala care, pentru a fi inteleasa corect, trebuie interpretata cu reguli pe care nu le aplici niciunei alte carti? Ai abandonat ideea mostenita cum ca autorii ei nu se pot contrazice intre ei – idee care te face s-o fortezi sa spuna si ce nu spune sau mai putin decit spune? Te-ai dezbarat de prostul obicei de a-i impune sa-ti vorbeasca tie, in 2020, desi niciunul dintre autorii ei nu-si imagina un public dincolo de generatia lui?
Credinta in Dumnezeu nu este citusi de putin in armonie cu realitatea textuala a Bibliei, ci doar prima dintre multele prejudecati pe care ar trebui sa le abandonezi ca sa ajungi, citind si aceasta scriptura, la adevar.
o voce din cer:
„Poli, Poli! Biblia e adevarata pentru ca niciunde pe paginile ei nu am scris „aceasta carte nu este adevarata.”
poli:
„meh” 🙂
S-o luăm cătinel .”Opiniilr preconcepute” e un termen destul de vag.Să presupunem că vrea să spună „opiniile nescripturistice preconcepute”.Cred că același lucru este valabil și despre „ideile moștenite și cultivate”.Apare o dificultate -dacă încă nu am cercetat Scriptura,de unde știm că sunt nescripturistice ? Sau ,știm pe nu știu ce cale că sunt greșite dar nu știm de ce sunt sau cu ce să le înlocuim ? Și ce mai rămâne din identitatea noastră spirituală dacă lăsăm deoparte opiniile preconcepute(asta ar fi de înțeles),ideile moștenite și cultivate ? Poate cineva să le circumscrie și,mai ales, să facă abstracție de ele ? Un astfel de asepticism se obține prin disciplină intelectuală,e un proces natural,de abluțiune ideologică sau trebuie obținut prin exerciții spirituale specifice,cu ajutorul Domnului ?
Cum scăpăm de circularitatea specifică cercetării Scripturii ? Avem voie să plecăm de la premisa că poate greși ? Nu e deja o vină ? Trebuie să ” credem „că e adevărată ? Sau convingerea că e adevărată trebuie să vină în urma unui proces comun ,pur intelectual ? În altă ordine de idei,e credința o virtute ,are relevanță morală ? De ce ? Nu e folosită în cheie intelectuală,ca ultimă resursă când rațiunea e depășită ? Atunci,de ce ar fi vinovată lipsa ei ?
Profeteasa 99% transpirată și 1% inspirată trebuie citită în același regim ? Fiind ” lumina mai mică” nu cumva scrierile ei împrumută din excepționalitatea statutară a Bibliei ?Și,dacă e așa,cât de morală e gestionarea operei ei ca orice alt bun intelectual ?
Ca bine zici 🙂
Ca sa vezi ce tampenii poate sa spuna Edi, ” ai lasat deoparte prejudecata potrivit careia Biblia e o carte speciala care, pentru a fi inteleasa corect, trebuie interpretata cu reguli pe care nu le aplici niciunei alte carti?” Cand e clar ca Biblia este o carte speciala, este Cuvantul lui Dumnezeu, total diferita de orice alta carte din lumea aceasta si care vor pierii odata cu venirea lui Hristos pe cand Biblia va ramane in veac, Un singur exemplu de gandire cu prejudecata: cand Geneza spune ca lumea a fost creata in 6 zile literare (o seara si apoi o dimineata, caci doar nu poti sa zici ca o epoca are o seara si apoi peste cateva milioane de ani are o dimineata), cand Dumnezeu stim ca este atotputernic ca ce zice ia fiinta si nu are nevoie de mii de ani ca sa realizeze ceva, atunci ce facci, lasi cuvantul clar al Bibliei la oparte si pui in locul lui prejudecata ta, foarte simplu, nu-i asa?
Mai intai, editorialul nu l-am scris eu ci Polihronu. Pana iti raspunde el, o remarca scurta.
Biblia este o carte speciala, dar a fost scrisa de oameni limitati cu exprimare imperfecta. Prejudecatile lor se gasesc in Biblie, de aceea Biblia trebuie interpretata in context cultural istoric.
Daca lumea este creatia lui Dumnezue, atunci creatia este o revelatie anterioara Bibliei si pe deasupra fara limitele umane. Asa ca, daca revelatia naturii contrazice ce intelegem noi din Biblie, insemana ca nu am inteles Biblia cum trebuie si trebuie sa schimbam interpretarea traditionala.
Cer iertare fr. Edi pentru confuzia facuta din neatentie, asa este Polihronu a scris articolul de mai sus, iar in ceea ce priveste remarca ta ai perfecta dreptate, BIBLIA a fost scrisa de niste oameni imperfecti, limitati dar Dumnezeu este asa de inteligent ca a reusit sa ne transmita ceea ce a vrut sa ne spuna chiar si prin unii limitati, asta numai El se pricepe sa o faca, e tareeeee de tot, iar la revelatia naturii care nu contrazice Biblia si aici iti dau dreptate, iar exemplul cel mai la indemana este chiar creatiunea in 6 zile literare, adica ceea ce vreau sa spun este ca natura nu ar fi putut sa reziste pina in ziua a 4-a cand a aparut soarele daca zilele ar fi fost epoci de sute sau milioane de ani, deci nici natura nu contrazice geneza dovada fiind ca si azi pamantul si natura se invart cu aceeasi viteza ca si la creatiune, adica de 24 de ore pe zi, o seara si apoi o dimineata …
Am vorbit, in replica la fragmentul din EGW, de un tip anume de prejudecati – prejudecatile hermeneutice. Cind abordezi textul biblic onest din acest punct de vedere, e clar (cum iti place sa spui) ca autorii au scris pentru vremea lor, ca nu gindesc toti la fel, ca sint oameni care produc un obiect cultural perfect omenesc. Ca Dumnezeu evolueaza in paginile Bibliei.