De la egal la egal

Oare ce-o fi vrut să spună poetul? „Doar ateul stă ochi in ochi cu Dumnezeu.” Păi, în primul rînd că, poeți fiind – făuritori adică, se cade să ne asumăm responsabilitatea pentru ce fel de Dumnezeu creăm. Dacă ce ne iese din mînă ne dezamăgește, avem libertatea – nu, datoria – să spargem vasul și să punem pe roată un nou bulgăre de imaginație. Integritatea artistică ne constrînge să aruncăm la gunoi Dumnezeul rebut.

Dacă țineți să investim, creativ, opera cu autonomie, atunci singurul mod decent și sănătos de a face asta e să-i oferim demnitatea egalității – autorul e creatorul și creatura creațiilor lui. Dumnezeu e unul dintre noi. Situarea asta hristică are avantajul șansei iubirii – dragostea e posibilă doar între egali. Ăsta e, de altfel, corolarul inovației noutestamentale: sîntem, fără excepție, arhierei, cum arhiereu e, în Hristos, Dumnezeu. Împărțim cu Dumnezeul-Om buricul imaginar al lumii.

În fine, „ochi în ochi” înseamnă reciprocitate. Cine se închină încă nu iubește. Legămîntul iubirii e unul de nesupunere. Sălbăticia omului nu e nicicînd mai înfiorătoare decît atunci cînd, domesticit și birocratizat în serviciul unei transcendențe, el sau ea devine simplă mașină, executant al imperativelor turmei, ale suzeranului. Sălbăticia omului-oaie. Leul strivit de absolut. Poetul ucis de poem.

Dante e, ca orice mistic veritabil, ateu – e suficient de individualizat să stea, de la egal la egal, ochi in ochi cu Dumnezeu. Dacă n-ai ajuns încă ateu, roagă-te să ți se facă harul. Glumesc – pune mîna pe hîrtie și rupe poezia care te-nrobește.

14 Responses to De la egal la egal

  1. Amaranthine Sophia says:
  2. Amaranthine Sophia says:

    Un text vechi despre de la egal la egal. 🙂

  3. polihronu says:

    Tot apropo, Rick and Morty S02E03 („Auto Erotic Assimilation”) e o meditatie tragica despre unu si multiplu 🙂

  4. Amaranthine Sophia says:

    Ah baby, let’s get married
    We’ve been alone too long
    Let’s be alone together
    Let’s see if we’re that strong
    Yeah let’s do something crazy,
    Something absolutely wrong
    While we’re waiting
    For the miracle, for the miracle to come

  5. polihronu says:

    “Or maybe, like Yahweh, he was attempting to absent himself to make room for his creation.“

  6. Ceea ce numim istoria artei si literaturii este in mare masura altceva decat arta si literatura asa cum le definim noi. Este creatie de zei si zeite. De aceea a dat yahveh porunca a doua si de aceea au interzis crestinii conservatori lectura de literatura profana.

  7. Amaranthine Sophia says:

    Iar acum trinitas „promovează” arta și literatura pentru ca nu mai creaza zei si zeițe? Promoveaza si tradițiile cu care in trecut s-au luptat.

  8. ibrian says:

    Cam plictisitor poesisul unui zeu cu care nu poti dialoga decat intr-o dedublare nebuna. Am preferat mereu idolilor muti pe Dumnezeul cel viu, iar Aceasta nu ramane la nivelul chestiunii de gust sau de dialog a la Maglavit. Eshatonul va arata ca lucrurile stau mult mai dialogal decat credeam unii dintre noi.

  9. polihronu says:

    „Am preferat”

    Eu prefer sa nu prefer.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: