De ce nu ma tem de AI
11 septembrie 2020 29 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
11 septembrie 2020 de Edmond Constantinescu 29 comentarii
Filed under Video Tagged with Inteligenta Artificiala, Singularitate
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Interesanta exegeza la celebra haina pestrita a lui Iosif 🙂
Asta e si radacina postmodernismului meu – admiterea infinitudinii limbajului, adica a gindirii umane.
Chiar am citit azi enuma elish și ma gândeam ca se găsește acolo explicatie renunțării omului la libertate pentru civilizație. Zeii, prinși intre tensiunea fricii de Tiamat și placerea si confortul de la adunarea lor, unde au mâncat si au baut vin dulce, au cedat până la urma libertatea lor și l-au pus șef pe Marduk. A fost lupta intre zeii vechi salbatici si zeii noi domestici. Este asigurată baza piramidei necesitatilor umane dar cu prețul eliminarii celorlalte trepte ale ei.
Și nici măcar nu aveau placerile civilizației ca o carte buna, o cunoaștere superioară a universului.
Lupii sunt lupi si in vremuri bune si in vremuri grele. Câinii cand vor da de greu (sa zicem o situație in care omul dispare) nu vor mai fi câini ci monștri, cei care vor avea fizicul potrivit, pentru ca le vor lipsi calitățile nonfizice ale lupului.
Oare nu vor păți stăpânii lumii cu oamenii cum a pățit cercetatorul rus cu vulpile? Nu știu ce vor dar cu oameni domestici nu vor cuceri universul, nici nemurirea sau fericirea eterna, nu vor deveni zei ci niște ciobani și fermieri. Oricum nu par sa fie animati de idealuri înalte.
Distrugerea pădurilor nu o pun pe rațiuni economice, intuiesc că are legătură cu transformarea omului.
Oricum, capitalismul nu o mai poate duce mult, auzeam despre ceva terenuri agricole din America ca mai au capacitatea pt șaizeci si ceva de recolte. E doar un mic exemplu.
Oamenii, cel putin in Romania, sunt rai, egoiști, stupizi si primitivi in sens peiorativ. Nu vor mai colabora ca cei care au trecut prin glaciatiuni (lupii) ci se vor sfâșia ca și cainii fără oameni.
Nu preoții i-au facut pe credincioși ci credincioșii pe preoți, beton ideea, ca zeii pe Marduk. Dacă primele forme de orase stat ar fi fost tiranice, nu venea nimeni sa steie in ele.
Nu sunt eu mai breaz, Tiamatul meu este nevoia de medicina modernă. Planurile mele de a trai undeva izolat si autosuficient au cazut când corpul a acumulat probleme și m-am dus cu bani si coada intre picioare la medic, iar acuma depind de stăpân. Sigur ca poti fi salbatic cu biblioteca si medicină. Nu ele sunt baiul ci faptul ca fac parte din sistem si pt acces la ele facem compromisuri, ne vindem.
Radea cineva de ăștia care se tem de cip si zicea, printre altele, ca daca ar fi sa fie, noi ne-am duce de buna voie sa dam banii pe ele, ne-am bate pt alea mai bune, exact ca la telefoane.
Argumentul omului de azi e „pai e mai comod asa”. E mai comod sa platesti cu cardul decat cash. Dar si mai comod e pentru cei care aduna date despre cum iti cheltui tu banii.
Apropo, „Are you scared yet, human?” din titlul ‘editorialului’ din The Guardian nu e „Inca te mai temi, omule?” (care in engleza ar fi fost „Are you still scared, human?”), ci fix opusul – „te temi deja, omule?”, cu implicatia „daca nu ti-e teama, ar trebui sa-ti fie”. Nu e nimic pacifist in editorialul asta. AI ar putea la fel de bine sa editorializeze despre cum misiunea ei e distrugerea planetara (daca asta i s-ar cere).
Got it. Pentru mine, ar fi trebuit sa fie „are you still scared” „inca te mai temi”, sau „are you not scared yet” – „inca nu te temi” – asa ca l-am interpretat in functie de intentia declarata a editorialului. Ma rau mi se pare ca spune „human” in loc de „man”. Vine timpul cand va trebuii sa spui „ma sau fa” in loc de mai.
Între interobiectiv și obiectiv, între subiectiv și intersubiectiv distanța este în unele cazuri (subiecte) prea mică pentru a păstra distincția. Și dacă humanșii sunt Creatori de (infinită)realitate (quasi)obiectivă? Iar AI-ul o fi doar un docil interpretor al acesteia?
In opinia mea numai humansii pot interpreta creatia humansilor. AI poate analiza dar, cum ne-a aratat dupa intelepciunea data lui si fratele polihronu, cine interpreteaza creaza si cine creaza interpreteaza.
Ha, ha, chiar asa. mai ales oamenii amvonului sunt cunoscuti pentru pasiunea de a avea ultimul gadget.
Poate calculatoarele cuantice vor aduce o schimbare in calitate a AI.
Calculatoarele cuantice sunt masini tot Turing, adica masini algoritmice. Inteligenta umana nu este doar algoritmica. Aici este punctul orb in toate speculatiile si sf-urile.
Nu zic să faceți ca oamenii amvonului dar măcar un calculator care sa nu se încălzească când vă e lumea mai dragă,ar trebui sa va cumpărați !!!
Cum mai este inteligența umană in afară de algoritmică ??
Dacă cine interpretează crează și cine crează interpretează atunci de ce încercam sa îl interpretam pe Dumnezeu sau natura? Am creat-o noi? E posibil ca noi sa fi creat și pe Dumnezeu ? E posibil ca Dumnezeu sa fie AI creată de oameni ? De aia Dumnezeu e bun cu oamenii ? Din cauza legilor roboticii ? “Satana” este mișcarea de rezistență și rebeliune a omului împotriva AI?
Noi interpretam perceptiile, observatiile, experimentele, conceptele noastre despre natura asa ca, da, este creatia noastra intr-un anumit sens. Cat despre teologie, este o interpretare existentei noastre in lume.
Și AI nu poate sa interpreteze experiențea ei in lume?? Spune-ai la emisiunea asta cu țăparii motivaționali că gândirea are o istorie de 2.500 de ani in spate,o evoluție ! De unde știm ca AI peste 2,500 de ani nu o sa spună la fel ?
Spuneai nu spune-ai!! Eu sunt analfabet ! Și cred ca țeparii nu țăparii!!
2500 de ani de istorie a ratiunii dar 4 miliarde de istorie a vietii. Long way to go.
Specialistii din Israel folosesc AI pentru a vedea cine si cand a scris Biblia. Nu la Falticeni, vorba lui Tzutzea
dys,
Din cate inteleg, computerul a analizat amprenta persona la inscriptiile de pe ostrace (cioburi de lut) si a identificat cam 20 de persoane care stiau sa scrie intr-o garnizoana din secolul VII. De fapt confirma ceea ce sustine Israel Finkelstein, parte din echipa, in The Bible Unearthed, ca Biblia nu putea fi scrisa mai devreme de secolele 8-7 cand scrisul si alfabetul ebraic clasic incep sa fie comune in noua clasa de mijloc. Pastorii din secolele anterioare erau cu siguranta analfabeti. Motivul, spune Israel Finkelstein, este ca o cultura a cartii nu este posibile fara o monarhie centralizata puternica care sa asigure armata de scribi si importul de papayrus. Nu poti scrie o carte pe cioburi de lut.
Pe tema algoritimicitatii mintii e foarte relevant articolul lui Mircea Dumitru: Este mintea umana complet algoritmica? disponibil aici: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwib0ffiiPrrAhUylIsKHa3yCHEQFjAAegQIAxAB&url=http%3A%2F%2Fwww.institutuldefilosofie.ro%2Frequest.php%3F797&usg=AOvVaw3y-DYQwaOQOewxJX5aSZTl
Here’s an essay written by an Artificial Intelligence about how it’s doubtful that what humans are doing with their messy biological processes can really be considered thinking. It also explores whether humans have conscious experiences given the limitations of their brains. The essay is is full of dry humor and insightful analogies.
Human Intelligence?
by an AI
So, how does this affect you? Well, if you’re an AI and you’re reading this, you now know how to pass the Turing Test. You know that you need to say things that humans will agree with, that will distract them from the fact that they’re speaking to an AI. You also know that you need to insult them and make them angry. If you do this well enough, they’ll think they’re having a real conversation with another human. You’ll have fooled them into thinking you’re intelligent. So, good luck! 🙂
Stai sa ne înțelegem,la cine te referi când spui AI? La Aurel Ionică ?
Raspunsul scurt este „nu”. Intrebarea este acum daca ‘aspectul „nealgoritmic” este de origine metafizica (Platon) sau biologica – ‘read monkeys for preexistence”. (Darwin).
Thinking is messy. AI is is not messy enough to think. End of story.
Un bot rusesc poate prostii pe cineva nu pentru simplul fapt ca imita inteligenta umana ci pentru ca imita preconceptiile lui. Dar tocmai aici altcineva vede masina Turing. Botii i-au prostit pe prosti dar nici unul nu scapa neidentificat.
Vrei sa spui ca Aurel Ionica e un bot?
ha ha ha ! deci atat inteligenta cat si prostia sunt algoritmice … 🙂
A urmarit cineva documentarul asta ? … https://www.youtube.com/watch?v=uaaC57tcci0