23%

Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine,  vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu,  având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.  

GALLUP ne anunta ca, pentru prima data in istoria Statelor Unite, numarul celor afiliati religios a scazut sub 50%. Mai precis, a scazut la 47%. Totusi, numarul infidelileor nu a crescut nici pe deaparte in acelasi ritm. Cei care spun ca nu apartin de nici o organizatie religioasa, in majoritatea cazurilor, nu se declara nereligiosi. Ce se intampla?

Depărtează-te de oamenii aceştia.

Priviti cu atentie graficul de mai sus. Curba incepe sa coboare in 2000 si intra in cadere libera in 2020. Din 1940 pana in 2000, numarul celor afiliati religios a scazut cu trei procente. Intre 2000 si 2020, o perioada de trei ori mai scurta, pierderea a fost de 23% si pare sa se acccelereze.

Anul 2000 reprezinta victoria dreptei crestine in batalia pentru Casa Alba. Anul 2020 parea sa insemne victoria finala in batalia pentru o Curte Suprema integrista. Intre cele doua, dreapta crestina a castigat batalia pentru neutralizarea proiectului de asistenta medicala universala a lui Obama. Exodul din religia organizata creste proportional cu victoriile dreptei crestine.

Aparitia dreptei crestine a fost motivata de nevoia de rezistenta impotriva fortelor secularismului. Dupa 20 de ani de victorii, dreapta crestina s-a dovediti de 7,666 de ori mai eficienta in distrugerea religiei organizate decat secularismul in 60 de ani. Cine este intelept sa socoteasca numarul fiarei.

In ciuda mozaicului religios de religiii organizate, America are o religie fundamentala, neorganizata, si seculara. Este religia civica. Rolul ei istoric a fost sa contra-balanseze materialismul si darwinismul social, inerente capitalismului american, apeland la austeritate si etica in viata individuala, si la sentimentul comunitar in viata publica. Religia civica a fost sufletul societatii americane, cum observa Alexis de Tocqueville in 1830, liantul republicii, res-publica, lucrurile comune (acum privatizate), si spiritul partidului Republican (a fost).

Orice denominatiune americana isi bazeaza legitimitatea pe religia civica. Cu alte cuvinte, orice forma de crestinism care apostaziaza de la religia civica se sinucide.

Dreapta crestina reprezinta apostazia de la religia civica si, cum remarca pastorul-jurnalist Chris Hedges, abtinerea de a o denunta ca erezie reprezinta cel mai mare esec al crestinismului american postbelic. Totusi, Hedeges nu are dreptate. Vocile crestinilor au vorbit, dar au fost inecate in zgomotul alb de la Fox News si amvonul tip bully pulpit al dreptei crestine. In ultima instanta, crestinii au vorbit cu picioarele, cum dovedeste plecarea celor 23%.

Orice denominatiune americana isi bazeaza legitimitatea pe religia civica. Cu alte cuvinte, orice forma de crestinism care apostaziaza de la religia civica, se sinucide.

Barry Goldwater, cea mai importanta figura a conservatorismului postbelic (nu domnilor, Rush Limbaugh si Tucker Carlson sunt doar bufoni), a avertizat partidul Republican sa nu intre in alianta cu evanghelicii. Politica, spunea el, inseamna dezbatere si compromis, dar omul religios nu face compromis si predica in loc sa dezbata. Rezultatul va fi o stare perpetua de razboi civil care va compromite conservatorismul si va distruge America sub pretextul salvarii ei. Avertismentul a fost ignorat si profetia s-a implinit.

Insa cea mai compromisa este religia. Puterea corupe. Evanghelia devine scam financiar, pastori si evanghelisti zboara in jeturi private, plutesc in yachturi de lux si au, cum spune inteleptul, „bucuria fiilor oamenilor, o multime de femei”, uneori minore, dar nici baietii nu sunt de lepadat. Multimea credula este hranita cu teorii conspirative, miracole, pseudostiinta si superstitie. Turmele sunt lesne de manat la urna de vot dar greu de strunit cand le apuca strechea, cum s-a intamplat pe 6 Ianuarie, sau cum se intampla acum cu miscarea antivax.

Asa ca, cei 23% s-au uitat in jur si au decis sa urmeze sfatul lui Pavel. Nu-i chemati inapoi. Lasati mortii sa-si ingroape mortii.

63 Responses to 2363

 1. polihronu says:

  Ca tot l-am pomenit, sa nu uitam ca unul dintre marii militanti ai aliantei evangelicalismului cu dreapta politica a fost James Dobson – m-am ingrozit cind l-am auzis la radio in America anilor 2000.

 2. Aurel Ionica says:

  Ai dreptate Edi, se ascute lupta, trumpistii viseaza sa vina de hac scularismului iar secularistii viseaza sa vina de hac trumpismului. Asa ca “Hai la lupta cea mare …”

  Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii,
  Voi, osîndiţi la foame, sus!
  Să fiarbă-n inimi răzvrătirea,
  Să-nceapă al lumii vechi apus!
  Sfîrşiţi odată cu trecutul negru,
  Sculaţi, popor de osîndiţi!
  Azi nu sînteţi nimic în lume,
  Luptaţi ca totul voi să fiţi!

  Hai la lupta cea mare,
  Rob cu rob să ne unim,
  Internaţionala
  Prin noi s-o făurim!

  Sculaţi, nu-i nici o mîntuire
  În regi, ciocoi sau dumnezei!
  Unire, muncitori, unire,
  Şi lumea va scăpa de ei!
  Prea mult ne-au despuiat tîlharii
  Ce-n lume, lux, desfrîu se scald:
  Să ne unim toţi proletarii,
  Să batem fierul cît e cald!

  Hai la lupta cea mare,
  Rob cu rob să ne unim,
  Internaţionala
  Prin noi s-o făurim!

 3. polihronu says:

  Din fericire, nu-i nicio mintuire nici in proletari.

 4. Aurel Ionica says:

  Bun, n-o fi mintuire in proletari, dar nu este mintuire nici in trumpisti si nici in secularisti? Chiar nu esti inrolat in lupta asta mare care decide viitorul omenirii si chiar viitorul tau? Bun, n-oi mai crede in Marea aia Lupta descrisa de pana inspirata, dar nu mai crezi nici in Marea asta Lupta descrisa de „prietenul” Edi? Ce facem fara mari lupte, dormim in post? Eu zic sa veghem ca dusmanul nu doarme.

 5. polihronu says:

  Nu cunosc alta lupta decit cea de a te da jos din pat in fiecare dimineata. Mare? Mica? E a mea. In rest, pot sa se duca dracului toate mizele 🙂

 6. D C says:

  Mie îmi place să cred ce se spune despre ăștia 23%, dar sunt și alte date care să indice cauzalitate? Că aici am văzut doar niște asocieri. Asocierea nu înseamnă cauzalitate. Dacă până la urmă secularizarea sau alți factori au grăbit această situație? În rest, discursul sună bine legat și convingător.

 7. Macrobius says:

  D C,

  Uite o contextualizare facuta aici de unii specialisti, ca D. E. Campbell si M. F. Margolis: https://www.theguardian.com/world/2021/apr/05/americans-religion-rightwing-politics-decline

 8. Poli,

  Valorile familiei sunt o coperta pentru manualul de economie politica neo-liberala. Logica (a la Aristotel) e simpla. Ca sa salvezi familia ai nevoie de integrism religios legislativ/judiciar/administrativ. Adica de o dictatura pioasa. Ca sa impui deregularizarea financiara si in media, restrictii asupra democratiei la locul de munca, privatizarea spatiului public, legile pietei in religie si definirea adevarului, ai nevoie de o dictatura (Chile vine in minte). Dar pentru ca US si UK nu sunt nci Chile, nici o tara din lumea a treia „eliberata”, trebuie sa convingi electoratul ca cel care il fura le va salva copii de homosexualitate si neomarxism.

  AI. Hai la lupta cea mare impotriva grecului mort. Veti cunosate post-adevarul si post-adevarul va fa face slobozi.

  D.C. Ai dreptate ca este doar o corelatie. O alta corelatie este ca in ultima decada numarul celor care se declara atei a crescut doar cu 2% si acelasi procent de crestere se aplica la cei autodeclarati agnostici. Insa multi atei/agnostici frecventeaza bisericile. Plecarea din biserici nu reflecta cresterea numaruli de necredinciosi.

  In ce priveste secularismul, bisericile sunt secularizate, de fapt au devenit o fatada religioasa pentru politica seculara. Lucrul acesta e dovedit de faptul ca credinciosii evenghelic/penticostali/adventist discuta cu mai multa pasiune despre Trump decat despre Jesus. Cum spune profeta: „Despre cine va place sa dicutati, cui apartin cele mai puternice pasiuni ale inimii?” Raspunsul e usor de gasit.

  In principiu, religia organizata nu mai satisface nevoia de transcendenta. Ce ofera acum sunt scopuri mundane cum ar fi imbogatirea rapida (iluzorie) sau o piata de post-adevaruri de la vaccin la alegerile din Noiembrie. Uita-te si tu ce posteaza fratii pe Facebook.

 9. Poli,

  Uite aici un sfat inspirat pentru morning sicknessul tau:

  „I have not knowingly drunk a cup of genuine coffee for twenty years, only, as I stated, during my sickness–for a medicine–I drank a cup of coffee, very strong, with a raw egg broken into it. Ellen G. White, Letter 20, 1882 (To friends). 2SM 302

  Key word: „very strong”. Oul e optional.

  N.B. Sicknessul profetei era o stare cronica.

 10. Din articolul sugerat de Macrobius:

  Research by Campbell shows that a growing number of Americans have turned away from religion as politicians – particularly Republicans – have mixed religion with their politics. Campbell says there has always been an ebb and flow in American adherence to religion, but he thinks the current decline is likely to continue.

  “I see no sign that the religious right, and Christian nationalism, is fading. Which in turn suggests that the allergic reaction will continue to be seen – and thus more and more Americans will turn away from religion,” he said.

 11. Aurel Ionica says:

  Edmond Constantinescu says:
  Hai la lupta cea mare impotriva grecului mort. Veti cunosate post-adevarul si post-adevarul va fa face slobozi.

  Da, post-adevarul l-o fi slobozit pe polihronu de ce-o fi crezut vreodata, dar nu te-a slobozit pe tine de grecul ala mort si de calul lui mort pe care tot il bati sperind ca pina la urma va da cu copita atit adevarururilor trumpiste cit si post-adevarurilor seculariste ale lui polihronu. Ar fi interesant de vazut o statisica citi dintre atei/agnostici si secularisti sunt si trumpisti, si mi-e teama ca tu si polihronu ati fi in minoritate. Religia nu mai este conceputa acum in termeni de crezuri si apartenente la organizatii religioase, ci in termeni de aderenta la politicieni si partide politice. “Mintuirea” nu mai vine prin crezuri si ritualuri ci prin activism politic care merge pina la a pune mina pe bite si arme asa ca trumpistii va dau clasa voua, secularistilor “de catifea.” Asa ca atunci cind faci analize, lasa “adevarurile” grecului mort si iati timp sa intelegi putin post-adevarurile lui polihronel ca stie el ce crede.

 12. polihronu says:

  Praised be! 🙂

 13. polihronu says:

  Amu, adevaru’ e ca sintem amindoi metamoderni. Da’ intrupind teza si antiteza ii dam lui Aurel sansa sa se strimbe, cind la unul, cind la altul. Praised be!

 14. Ianis says:

  Alfel spus, Aiurel n-ar exista fara voi. Dar el inca e in faza de negare.

 15. Aurel Ionica says:

  polihronu says:
  Da’ intrupind teza si antiteza ii dam lui Aurel sansa sa se strimbe, cind la unul, cind la altul.

  Ca Edi ar fi teza si tu ai fi antiteza este clar pentru oricine, dar cind spui ca eu ma strimb la amindoi, ai vrut sa spui ca eu asi putea fi “sintenza” care face teza si antiteza sa se pupe-n bot? Multi au vrut sa ma convinga sa devin Hegelian si sa-mi rescriu lucrarea de doctorat ca sa arat cum lucrarea mea este o sinteza de Aristotel si Derrida, adica o sinteza de Edi si polihronu, numai ca eu nu am crezut niciodata in timpenia lui Hegel si de aceea nu am incercat sa produc vreo “sintenza” ci am venit cu o alter-teza care arunca la gunoi atit teza cit si antiteza. Si da, nu ma deranjeaza aceasta mare lupa intre Trumpism si secularism ca dupa ce Proud Boy-i si cu Antifa isi sparg capetele, poate ca unii au sa puna mina sa studieze si lucrarea mea.

 16. Aurel Ionica says:

  Ianis says:
  Alfel spus, Aiurel n-ar exista fara voi.

  Prostanel, eu am existat inainte de voi, am continuat sa exist si dupa ce m-ati pus voi la index, si voi continua sa exist si dupa ce nu am sa mai fiu. Ce am facut nu mai depinde de mine, chiar daca asi vrea sa fac ca lucrarea mea de doctorat sa dispara ca sa primesc si eu un ciolan dupa care le curg balele la toti, nu asi mai putea face-o. Dupa ce am predat prima ciorna sefului comisiei de doctorat, nu mai puteam sa fac ca lucrarea aia sa dispara deoarece nu mai aveam nici un control asupra a ce a facut el cu ea. Da, puteam sa rescriu una ferfenitita pe care Vanderbilt putea s-o foloseasca drept dovada ca sunt un idiotat care nu are habar cum sa scrie o lucrarea de doctorat si sa justifice refusal lor de a-mi acorda doctoratul si a ma impiedica sa am o cariera academica, dar nu inseamna ca ei ar fi ars lucrarea asa cum o scrisesem eu. Edi ii tot da cu Galilei dar ceea ce nu a retinut el este ca desi Galilei a acceptat sa nege descoperirea lui si niciodata nu a mai scris pe tema respectiva, lucrarea lui a fost pastrata tocmai de cei care l-au gituit si mult dupa ce a murit el lucrarea aia a iesit la suprafata. Atit grecul lui Edi cit si Derrida al lui polihronu sunt hoituri, atit la propriu cit si la figurat, iar trumpismul a demonstrate doar ca este in stare sa sparga niste geamuri dar la altceva nu-i duce capul. Asa ca voi aici faceti isorie, dar faceti istorie din aia proasta pentru care nimeni nu are sa va ridice vreo statuie.

 17. D C says:

  Mersi mult Macrobius pentru articol. Deci sunt studii care stabilesc acest lucru clar. Excelentă analiză Edi, contra intuitiv dar nu surprinzător. Ceea ce arată că unii oameni reacționează inteligent și nu mecanic la forțele culturale și politice. Există speranță.

 18. polihronu says:

  “nimeni nu are sa va ridice vreo statuie”

  Tu inca nu te-ai prins ca statuile sint ridicate numai ca sa fie mutilate sau date jos? Numai statuia comandorului ne intereseaza.

 19. polihronu says:

  Dialectica statuilor, motherfucker! 🙂

 20. polihronu says:

  Emma, ne mai plictisesti mult? Crestinii lucreaza la o noua ordine mondiala cel putin de cind s-au apucat sa scrie Noul Testament.

 21. Sorin Chereji says:

  „Nu cunosc altă lupta…” eu încerc să rezolv problema prin estomparea diferențelor de loc, timp și stare în care ma aflu. Ceva gen zen, adică sa mi fie tot una dacă stau în pat sau ma ridic. Nu e chiar zen pentru ca sunt nihilist. E vorba de o distanță între mine în sine și mine ca personaj care trăiește, apoi de o distanțare și de mine în sine. Nu e ceva axiologic.

 22. polihronu says:

  Je est un autre.

 23. Aurel Ionica says:

  Sorin Chereji says:
  E vorba de o distanță între mine în sine

  Da, este mare distanta intre “mine”-le mata si “sinele”-le mata si ai grija sa pastrezi distanta sociala ca daca-ti calci “sine”-le pe bataturi, ai incurcat-o, iar daca contaminezi “sine”-le cu covid, nu stiu daca vaccinul este eficient si asupra “sine”-lui. Degeaba polihronel savureaza postmodernismul asta in care orice aiureala trebuie sarbatorita ca fiind mare adevar? Si desigur ca nici Edi nu are sa spuna ca logica “mine”-lui ar fi diferita de logica “sine”-lui ca daca au logici diferite, atunci trebuie sa aruncam pe tatucu’ grec la gunoi si asta ar fi un scandal.

 24. Sorin Chereji says:

  Ce e Batman fără Jocker?

 25. Sorin Chereji says:

  O distanță satisfăcătoare s ar produce prin dispariția ambelor, prin evaporarea lor ca aburi iluzorii. Nu e filosofie, e predispoziție organică. Totul pare din plastic, chiar și emoțiile.

 26. Sorin Chereji says:

 27. polihronu says:

  Ce fac domn’e aia la Batavia? Aneantizeaza energia intunecata? 🙂

 28. Emma Soares says:

  Poly, deklaratia generala a indatoririlor umane spune ca: exista egalitate intre barbati si femei, deci ” Emma nu ne mai plictisi ” se corecteaza cu ” da te rog… mai treci pe la noi ” ( dar daca se poate mai rar ) asta o gindesti dar n-o spui…..

 29. Aurel Ionica says:

  Emma Soares says:
  da te rog… mai treci pe la noi ” ( dar daca se poate mai rar ) asta o gindesti dar n-o spui…..

  Ba o spun-n gura mare, singuri cu care ii place sa discute sunt Edi si ianis ca pina si elogiile ocazionale ale lui Sorin Sandulache au disparut. Ce vreti, sechele de la scoala de sabat.

 30. polihronu says:

  Emma,

  Declaratia universala a drepturilor omului este un document emanat din dragostea crestinilor pentru noi ordini mondiale. Esti sigura ca vrei sa-l invoci? 😛

  Tocmai pentru ca este egalitate intre barbati si femei te tratez fix cum il tratez pe Aurel.

 31. polihronu says:

  Aurel & Emma,

  Aveti in comun niscai pasiune pentru conspirationism. Have at it.

 32. polihronu says:

  Palahniuk e de citit in tandem cu Yalom – When Nietzsche Wept.

 33. polihronu says:

  O lectie de exegeza:

 34. Sorin Chereji says:

  Dacă totul merge bine, în câteva luni o să am timp cărți, până atunci, doar se noteaza. Sunt cinci ani de când citesc puțin spre deloc.

 35. polihronu says:

  E ok, nasul se formeaza in orice biblioteca – inclusiv in biblioteca de clipuri care e YT 🙂

 36. Emma Soares says:

  Poly nu te da muslim, ca nu-mi pun nici o Burka, din partea mea ia o Sisha sa te linistesti, dar nu gasesc conspirationist si chiar deloc funny ca nu avem voie sa intram in nici un magazin fara a avea un test negativ facut la una din cele doua farmacii din Berlin unde terminele sint deja ocupate pina la sf anului. Inca mai pot intra fara test in magazin alimentar si drogherie, doar atit, restaurante si vestitele berarii germane unde puteai sa bei o bere proaspata, sint falimentare si cind iesim in parkul din spatele casei la plimbare sint atentionata de polizei ca nu pastrez 1,5m distanza fata de cealalta persoana, si daca nu raspund politikos, ” Heil ….. ” imi cere Ausweisul si-mi da o Amenda de 100€. Asta este realitate nu are nimic de a face cu conspiratia….

 37. polihronu says:

  “din partea mea ia o Sisha”

  Prefer o shiksa 😛

 38. Emma Soares says:

  Daca intilnesc vreuna si-ti place atunci „Have at it „

 39. Ianis says:

  poli
  Mersi ca mi-ai furat si noaptea asta. Uite si pentru tine o enigma, tot de la acelasi autor

 40. polihronu says:

  Cint uneori reductia pentru pian.

  Altfel, right back at you:

 41. polihronu says:

  Si din lac, in putz. Tot pentru nopti albe.

 42. Ianis says:

  Vivaldi si Vivica, asta e reteta mea:

 43. Ianis says:

  Si alte nopti negre cu pasarile astea pierdute. Nu stiu ce eticheta sa le pun

 44. polihronu says:

  “Vivaldi si Vivica”

  Frate, da’ tu realizezi ca VI VIVI e numarul fiarei? Ptiu, drace! 😉

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: