Iarta-ma coana Zoitica

Alianta intre politica si religie in Romania nu este o alianta de tip medieval, nici macar una de tip fascist. Fascistii barem credeau in ceva. Louis XVI si-a jucat pana la capat rolul de reprezentant al divinitatii si parinte al natiunii, pentru care s-a rugat pe esafod. Oamenii acestia, popi, predicatori, evanghelisti TV, parlamentari, ministrii, presedinti, nu cred in nimic.

Alianta intre religie si politica in Romania este doar o cardasie intre doua clase de smecheri. Religia aduce voturi si politica ofera religiei celalalt capat al ciolanului. Pupat Piata Independentei. Nu exista in Romania un singur politician care sa creada in binele comun si 90% din oamenii amvonului, altarului, sau al studiolului TV sfintit sunt atei. Ceilalti 10% sunt naivi si singurul motiv pentru care cei 90% shmecheri nu stiu ca sunt atei este pentru ca le lipseste curajul sa o recunoasca si capacitatea de a-si examina convingerile in adancime.

Originea acestei aliante se gaseste in caracterul caragialesc al democratiei post ceausiste. Va amintiti scena din Scrisoarea Pierduta? Catavencu ingenuncheaza in fata rivalei lui si spune „Iarta-ma coana Zoitica”. „Te iert” – raspunde prima coana a judetului.

Nimeni altul decat parintele Nicolae Steinhardt a spus ca indurarea coanei Zoitica da pe fata spiritul crestin al romanului. Nu stiu daca sa rad sau sa plang, dar sunt sigur ca nenea Iancu se rasuceste in mormant.

Dupa ce, conform traditiei nationale, Voda a fost asasinat de boieri, demnitarii comunisti au venit in genunchi la tarfa din Babilon, rugandu-se pentru reconciliere, si tarfa i-a iertat in spiritul exceptionalismului national-crestin despre care batea campii cuviosul critic. Mai ales ca, in noua versiune a comediei, Catavencu se afla inca in posesia scrisorii, adica a dosarelor coanei Zoitica.

Si pentru ca tot vorbim de Caragiale, imi amintesc de lacuna lui Lache Diaconescu :

Ca legea noastra penala prezinta o lacuna… Ca in materie politica nu-ti este permis… fara sa mergi la ghilotina…

Parol.

7 Responses to Iarta-ma coana Zoitica

 1. vpnz says:

  Adică Lucian vorbă dulce ar putea fi ateu?🤭
  Îmi place!!!

 2. Bogdan Vodita says:

  Scriitorul israelian AMOS OZ, a facut o afirmatie remarcabila. *Niciodata nu am avut nici cea mai mica picatura de incredere in spusele unui politician sau cleric*. Sunt din acelasi aluat. Restul e psihologia multimilor…

 3. Sorin Chereji says:

  Alianța între Academia Română și biserică e mai interesantă. De la politic nimic nou, dar în celalalt caz te-ai aștepta măcar la polemici și dialectică.

 4. Sorin Chereji says:

  Bănuiesc o înviorare pe sub mână de către bor a legionarismului. Mi a picat pe mână o broșură de propagandă primită de cineva saptămâna asta de la o mănăstire. Se numește 12 apostoli ai sec XX-lea sau așa ceva. Uite ca am găsit o si pe net
  http://sos.pro-romanesc.ro/proiecte-religioase/brosura-12-apostoli-ai-credintei-ortodoxe-lumini-si-umbre-in-romania-secolului-xx/

 5. Sorin Chereji says:

  E interesantă colecția. Probabil acuma ca au in parlament un partid după inima lui Dumnezeu, îi motivează. Cum zicea Edmund ca religia fie se va reforma, fie se va radicaliza și sa va uni cu fascismul.

 6. Sorin Chereji says:

  Edmond*

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: