Pașol na turbinca!
3 martie 2022 9 comentarii
Într-o celebră coproducție româno-ucraineană, soldatul rus ajuns la vîrsta înțelepciunii bezmeticește, „din întîmplare, pe-o cărare lăuntrică”, peste blagoslovitorul de păpușoi și aghiotantul lui. „De drumețul care cîntă să nu te temi”, spuse Dumnezeu sfîntului speriat. Pentru că, într-adevăr, soldatul rus „o ducea tot într-un cîntec, de parcă era toată lumea a lui”. Lui Dumnezeu îi place de soldatul rus, așa că îi face cadou o anti-cutie a Pandorei – poate pică ceva.
Ce află soldatul rus în drumul său? Că boierul tinde să te muncească și-n somn – afară de cazul că știi să faci rost de „un somn de cele popești”. Că Dracul își iubește supușii și-i caută, ca un bun păstor, cînd se rătăcesc. Că-i mai bine să fii popă de draci decît de sfinți. Că singurele întrebări care merită puse sînt cele ciudate. Că în rai e „sărăcie lucie”. Că iadul e doar după colț de rai. Că și iadul se-ngrozește de soldatul rus.
Că sfînta cruce nu-i cel mai de temut lucru de pe lume. Că horodinca e un fel de horă. Că și în iad sînt tărăbi de răsturnat. Că mesia bate toba a război și-nchide ușa harului. Că moartea îi raportează lui Dumnezeu. Că nemurirea e o virtute a răstălmăcirii. Că lumea-i dulce și amară, ca o cărticică îngerească. Că se poate merge la rai ca și cum ai merge la spînzurătoare. Că e loc și de Dumnezeu în turbinca lui Ivan.
Că Ivan e catehonul. Că un popă tuns dă cele mai bune petreceri. Că Dumnezeu e pro eutanasie. Că Dumnezeu își ia darurile înapoi. Că Ivan e tîmplar. Că știe cu moartea pe moarte să calce. Că moartea e cel mai bun profesor în viață.
Că pe apa sîmbetei sfîrșesc nemuritoarele povești.
Că moartea învie. Că răzbunarea morții e viața veșnică.
Abia acum, ca ai zis de coproductie, mi-am dat seama ca ‘turbinca’ si ‘Vidma’, (probabil si alte cuvinte) sunt din limba vecinilor.
Ca ai invocat catehonul: Ucraina e noul/ultimul catehon care tine in frau demonii Apocalipsei, nu?
Apropo, ai remarcat ca iadul e foarte corect politic? Are si draci dar si drăcoaice. Raiul pare cam dezechilibrat, prin comparatie.
Raiul are moartea 🙂
Despre catehonți, numai de bine.
Harta de la minutul 14 e șah-mat pentru România, buricul sau anusul antisemitismului est-european.
Ucraina, văzută dintr-un unghi special:
Pentru un ateu ca mine exista o parte a spiritualitatii ortodoxe care m-a impresionat,in filmul asta rusesc.Lasand la o parte propaganda putinista si coruptia bisericii ortodoxe ruse,exista un fel de pace in mintea calugarului ortodox care s-a regasit pe sine retragandu-se la o manastire (nu ca as recomanda asta).Pacea e data (printre altele) si de un fatalism –ce ti-e scris in frunte aia o sa ti se intample,indiferent cat te zbati sa iti iasa cum vrei tu.Asa ca nu te mai tulbura degeaba si regaseste-ti linistea interioara.Trebuie sa recunosc ca ,psihologic vorbind,in lumea super stresata occidentala, filmul asta e extrem de terapeutic.
Pentru un ateu ca mine (care nu doar că a făcut și mai face experiențe religioase pe pielea lui, dar s-a și dus la școală să studieze și teologie, și psihologie, ba chiar și psihologia religiei), ăăă, am uitat ce voiam să spun.
Ai citit In the Distance a lui Hernán Diaz?
„ăăă, am uitat ce voiam să spun.”
Hai,curaj,spune!🙂
„Ai citit In the Distance a lui Hernán Diaz?”
Nu,insa ce te-a atras la personaj?
Îți spun după ce-o citești.