Experienta James Webb
12 iulie 2022 15 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
12 iulie 2022 de Edmond Constantinescu 15 comentarii
Filed under Editorial
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Mda, foarte emotionanta predicuta asta despre cum matematica si telescopul te ajuta sa descoperi “realitatea aia ultima” si “existenta aia autentica” si sa parasesti lumea asta cotidiana cu Jeep-uri, yahturi, si Harly-Davidson-uri. Asta trebuie sa fie o “experienta” mai mistica decit experientele mistice religioase ale celor ca Pavel care a reusit sa se desprinda si el de lumea asta cotidiana si sa se ridice la al 3-lea cer unde a descoperit sursa oricarei realitati dar nu a primit aprobarea sa ne spuna si noua ce a descoperit acolo. Si Pavel a reusit sa ajunga doar in al 3-lea cer deoarece Aristotel a examinat si el tot ce exista folosind ochiometrul metafizic si logic si a ajuns la concluzia ca esita doar 3 ceruri, primul este Luna, al doilea sunt stelele, iar al treile este cerul “miscatorului nemiscat” despre care toata lumea stia ca era Zeus si pe care Pavel l-a vizitat. Dar nu inseamna ca extazul mistic al filozofului este mai prejos de extazul mistic religios deoarece si filozoful paraseste lumea asta cotidiana ca “umblelor” si ajunge sa vada realitatea si existenta aia autentica din cer si desi filozofii nu au vreo interdictie sa spuna ceea ce vad, nici ei nu prea pot sa spuna deoarece noi astia prostii ne intoarcem se-i sfisiem ca nu vrem sa iesim din bula asta a “umbrelor” in care ne place sa traim si sa cunoasteam realitatea aia pe care numai filozofia te ajuta sa o intelegi. Dar adevaratul extaz mistic ti-l produce matematica si telescopul deoarece ele te ajuta sa descoperi si este singura realitate si existenta care “nu minte” deoarece ceea ce vezi cu ochiometrul matematic si cu James Webb nu poate sa nu fie asa. Si dupa ce cei de la NSA au sa purece imaginile alea, in mod sigur au sa descopere in constelatiile alea si o stea pe care scrie Edi si din care a venit cenusa din care este facut el. Asta da experienta mistica, nu ca aia ce a vazut Pavel pe drumul Damascului cind a devenit orb si nu a vazut nimic sau ce a vazut el in al 3-lea cer, si mai ceva decit experientele si viziunile lui Elena White. Sa vezi ce exista cu adevarat este intradevar emotionant, sa te ţîrcăi pe tine de placere. Dar cei de la NSA spun ca ce vad ei cu ochiometrul James Webb nu sunt constelatii care exista acum, ci daca vrei sa stii ce exista acum acolo, trebuie sa mai astepti vreo 13 miliarde de ani si abia atunci sa te uiti cu ochiometrul James Webb si sa afli ce exista acum, si ce o sa vezi atunci, nu este ceea ce va exista atunci, ci ceea ce ai sa vezi vor fi tot niste cai verzi pe pereti, sau ma rog, pe ecarnul unui computer. Asa ca matematica si telescopul te ajuta sa descoperi ca esti cenusa din stele iar miine, poimiine, esti oale si ulcele. Vorba sefului de puscarie: “mare brinza!”
Aurel și agonizanta-i existență. 😆
Pai ce vrei, daca eu nu am descoperit “experienta” asta extatica pe care ti-o da matematica si telescopul.
Nu ești profesorul de matematică dar nici femeia aia. Îți negi bucuria unei noi descoperiri din cauza imposibilității noastre de a putea înțelege realitatea ultimă?
Manifestarea sacrului în om e ceva natural, ca tristețea, ca foamea. Fiecare, când scăpăm de religie, aruncăm și sentimentul sacrului, crezând că e o consecință sau o condiționare dată de religie, adică e ceva dobândit. Trăirea sacrului nu-ți relevă realitatea, adevărul, dar face viața mai suportabilă. Bucuria de copil a omului în față naturii coexistă cu angoasa existenței, cu mizeria existenței umane. Și probabil ca toate astea sunt o iluzie.
Nu remarc nimic nou dar totuși..
Deși înțeleg cum umanismul poate ‘ține lumea în loc’, ce mă nemulțumește la condamnarea umanismului, religiei, filozofiei e condamnarea speculației. Filozofia și speculația nu-s de la cel rău, sunt provocarea la gândire. Speculația e sursa ipotezei, datele de întrare pentru metoda științifică. Bine.. speculația bazată pe observații și care poate fi testată ca să poți face ceva cu ea.
În ultimă instanță toată evoluția cunoașterii e un continuu ciclul al metodei științifice, o continuă creștere în acuratețe și restrângere a domeniului speculației.
Nemulțumirea cu speculația totuși îmi pare ca un tantrum de copil. Bătaia nerăbdătoare că de ce nu știm mai mult și știm atât de puțin. De ce încă trebuie încă să speculăm când ar fi fost mult mai bine să nu speculăm.
Ce punctez e că necesită mai multă acuratețe ce anume e de criticat umanismului, filozofiei, speculației, altfel pot ușor să înțeleg că e doar o altă luptă cu morile de vânt.
Că e nerecunostința față de trecut, condamnarea combustibililor fosili fără recunoașterea meritelor, mulțumirea că umanismul a fost destul de puternic să ne scoată din fundamentalismul religios și în același timp nemulțumirea cu umanismul că e destul de puternic să ne țină și în loc de la nu știu ce anume.. pașirea în transumanism sau dacă nu în transumanism poate în trăirea autentică care practic ar fi nealienarea omului dar sub formularea pozitivă. Reformularea întrebării de ce n-am ajuns deja toți interesați de știință?
Poate e oarecum acceasi dorința de a aduce un viitor prea îndepărtat cu forța în prezent.
Ne omoară ea pasivitatea dar să nu murim și de nerăbdare.
Și matematicianul speculează. Așa cum și teologul face matematică.
local maximum, global maximum. speculeaza amandoi cu success in local maximum. greseala teologului e cand se hazardeaza la un global maximum din intervalul local al unui domeniu diferit
Ceea ce mata nu realizezi este ca nimeni nu a reusit sa explice ce este aia “stiinta” de care toti spuneti ca sunteti asa de indragostiti. Sa confunzi aritmetica si telescopul cu stiinta constituie un reductionism cras ce are de a face mai degraba cu bigotismul decit cu vreo “stiinta.” Unul crede ca este mare campion al stiintei deoarece isi cumpara ultimul racnet de ski jet cu muzica si ecran tv ca sa priveasca filme in timp ce skiaza iar altul crede ca el este mare campion al stiintei ca isi ciopleste un canoe dintr-un trunchi de copac si se balaceste intr-un riu in pielea goala cum faceau indienii care numarau pe degete. Cel putin aia cu religia stiu ce cred si ce inteleg prin religie dar voi astia cu “stiinta” nu numai ca nu aveti habar despre ce vorbiti, dar nici macar nu sunteti constienti ca nu aveti habar.
„Cel putin aia cu religia stiu ce cred si ce inteleg prin religie dar voi astia cu “stiinta” nu numai ca nu aveti habar despre ce vorbiti, dar nici macar nu sunteti constienti ca nu aveti habar.”
Sa inteleg ca ne-ar ajuta stiinta „patratului” dumitale sa intelegem ce e aia stiinta?
Bineinteles ca v-ar ajuta ca orice descoperire ajuta la avansarea cunoasterii, dar pentru asta ar trebui sa fiti in stare ca cititi si altceva decit balivernele pe care le aveti in cap si pe care le numiti “stiinta” si “logica” si de care sunteti atit de mindri.
„Sa confunzi aritmetica si telescopul cu stiinta constituie un reductionism cras”.
Sa confunzi ecuatiile relativitatii cu aritmetica este reductionism cras iar daca JWST nu are de a face cu stiinta astrofizica nu este stiinta.
„Și matematicianul speculează. Așa cum și teologul face matematică”.
Teologul modern face matematica asa cum cel medieval face metafizica. Teologia este stiinta.
Daca vrei sa stii ce exista acum acolo te uiti la Milkyway.
Edi,
Eu ma indoiesc ca tu stii sa rezolvi o ecuatie de gradul doi sau ca macar stii ce este aia. Tu uiti ca vorbesti cu un inginer care a facut matematici in facultate (si nu doar la liceu) pina i s-a acrit. Ca tu ai citit “primele 3 minute ale universului” iar profesorul tau de fizica nu a citit si te persecuta ca tu citeai ce publicasera comunistii tocmai ca sa combata religia iar el nu citea arunci cu praf in ochii prostilor. Saracul de tine, la scoala ai fost persecutat ca promovai stiinta cu care se laudau comunistii deoarece o foloseau sa combata Biblia iar in biserica ai fost persecutat deoarece ii dadeai cu Biblia care le statea in git alora din biserica. Chestia asta ca matematica era baza adevarului si a realitatii a fost o gogorita a grecilor pe care orice ginditor serios acum o considera o aiureala. Ce ginditor cunosti tu care sa mai spuna de matematica cer spui tu? Cunosti vreun matematician care sa fie considerat “om de stiinta”? Iar daca aritmetica nu este matematica deoarece matematica este ecuatia lui Einstein este clar cit de ne-reductionist esti tu.