Nodițe

Ați auzit cu siguranță de Cartea neagră a comunismului. E deja un sfert de secol de cînd e pe piață. Dar știți oare că există, aproape de tot atîta timp, mai multe cărți cu titlul Cartea neagră a capitalismului? Nu, să nu care cumva să credeți că Humanitas va publica vreodată versiunea românească a vreuneia dintre ele. Mîna invizibilă a pieței are grijă să nu apară chiar orice pe piață. Utopia predicată de Jordan Peterson încă nu s-a săturat de sînge. Sînt încă prea mulți oameni care se simt bine pe altar.

Așa cum mă așteptam, Grigore cel Mare nu e primul exeget care să interpreteze paralelismul Iacov/Israel în stilul lui Neofit Monac. O făcuse deja Ieronim, cu două veacuri mai devreme, în – probabil – siajul lui Origen. Discutînd Isaia 9:8 (care, dacă nu mă înșel, conține prima apariție a paralelismului la Isaia), celebrul biblist spune că juxta anagogen, adică doar în sens anagogic, Iacov reprezintă iudeii, iar Israel „poporul neamurilor”. Sau – pentru că sînt posibile și alte spiritualizări – că „Domnul și-a trimis Cuvîntul Bisericii, care a înlocuit poporul anterior (priorem populum), dar acesta a căzut în Israel, adică între eretici, care se laudă că-l văd pe Dumnezeu”. Din perspectiva asta, Yahweh e precum semănătorul din pildă – Cuvîntul cade și aiurea, în urechile unora care doar cred că pricep, de pildă. Israel a fost și Regatul de Nord, cel care a căzut primul sub povara falșilor zei. Samaria se laudă și ea că-l vede pe Dumnezeu. Cuvîntul cade victimă între eretici.

Sabia invizibilă a pieței știe să deosebească văzători de nevăzători.

Am avut răgazul să mai răsfoiesc paginile dificile ale BAR 296 (Evangheliarul de la Războieni). La Matei 10:23 are, în ambele variante de text, „cetățile creștinești”. La Matei 15:31, „și mărea pre d(u)mn(e)zăul creștinesc”. Că BAR 296 nu depinde de Coresi e însă dincolo de dubiu pentru următoarele: Mt 19:28 – „de veți judeca ceale 12 semenții creștinești” (halucinant, nu?); Matei 27:9 – „și luoară 30 de peanegi, prețul cel prețuit, ce prețuiră de fiul creștinesc” (citatul din Ieremia, care e de fapt din Zaharia, e făcut să vorbească-n șleau hristologic); Matei 27:42 – „împărat creștinesc”; Marcu 12:29 – „ascultă jidove / creștine”; Marcu 15:32 – „h(risto)s, împărat creștinesc”; Luca 2:25 – „de aștepta alinarea creștinească / de aștepta mîngîiarea creștinească”. Și or mai fi și altele.

Puține lucruri sînt mai absurde și mai amuzante pe lume decît să auzi creștini – mîndri uzurpatori – lăudînd virtuțile ierarhiilor naturale.

7 Responses to Nodițe

 1. Criticul metamodernist says:

  „Dar știți oare că există, aproape de tot atîta timp, mai multe cărți cu titlul Cartea neagră a capitalismului? ”

  Daca ar fi sa facem un bilant al crimelor Capitalismului atunci s-ar cadea sa includem si sisteme capitaliste de stat ,in care statul pretindea ca e socialist sau comunist dar,in realitate, practica o forma de capitalism de stat ,pe care insusi Lenin l-a recunoscut ca fiind sistemul ,de facto, al Uniunii Sovietice:

  Daca tratam „comunismul ” sovietic sau chinez ca forme de capitalism (de stat ), atunci cartea neagra a comunismului ar fi trebuit sa se numeasca cartea neagra a capitalismului de stat.Daca adaugam colonialismul si sclavia la categoria ororilor facute in numele capitalismului atunci rezulta de aici ca capitalismul (cacofonie intentionata) e cel mai criminal sistem care a existat si exista.Sigur , la ora actuala, e la moda capitalismul neoliberalist insa asta nu schimba faptul ca ,in capitalism ,se practica inca exploatarea si „distrugerea creativa ” (a la Schumpeter) la scara larga ,ca in trecut:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Creative_destruction

  Apropos ,stiati ca Peterson are simpatie fata de cultura rusa? (Ginerele lui este rus).Ca orice conservator occidental ,bona fide, cu simpatii pro rusesti , mai recent , a re-inceput chiar sa justifice agresiunea ruseasca.Inca din 2015 tine lecturi in care il prezinta pe Dugin ca pe un „conservator ” ,traditionalist, aparator al culturii ruse( vezi aproximativ la minutul 41 in video de mai jos):

 2. Criticul metamodernist says:

  „Utopia predicată de Jordan Peterson încă nu s-a săturat de sînge.”
  Doar tratand „comunismul” ca o forma de capitalism de stat rusesc , este suficient in a demonstra lumii crimele capitalismului fara a mai fi nevoie sa mentionam si crimele capitalismului vestic (colonialismul si comertul cu sclavi).
  Referitor la Peterson…
  Inca din 2015 predicatorul Peterson incearca sa isi orienteze publicul spre o imbratisare a traditionalismului rusesc.La minutul 41 il prezinta pe Dugin ca fiind „traditionalist”:

  Mai recent propagandistul Peterson s-a apucat sa justifice agresiunea ruseasca in Ucraina.Pesemne ca faptul ca are ginere rus ,care il influenteaza, conteaza foarte mult cand a ales sa se trateze in Rusia.

 3. polihronu says:

  Absolut. https://en.m.wikipedia.org/wiki/State_capitalism

  Așa cum e penibil să argumentezi simultan că comunismul e o utopie religioasă, criminală prin definiție, și că ce ne lipsește e creștinismul.

 4. Iulian Ene says:

  @ criticul Si ce-i asa de aberant despre „Dughin traditionalist”, ma rog? Traditionalismul nu-i conservatorism propriu-zis, doar are elemente de, in principal refuzul modernitatii, dus la extrem. Evola afirma paganismul, Guenon s-a convertit la islam -ma refer la cele mai grele nume cand vine vorba de traditionalism, misto conservatori. Iar eurasianismul lui Dughin e acceptat ca o variatie de eurasianism. CU accent pe refuzul globalizarii.

 5. Criticul metamodernist says:

  ” Si ce-i asa de aberant despre „Dughin traditionalist”, ma rog? Traditionalismul nu-i conservatorism propriu-zis, doar are elemente de, in principal refuzul modernitatii, dus la extrem.”

  Problema cu ” intoarcerea la valorile traditionale ” este ca a fost si este un slogan folosit de politicienii de extrema dreapta pentru a ascunde faptul ca vor sa infiinteze un sistem fascist care are foarte putin de-a face cu trecutul unui popor.
  Atat „traditionalismul” cat si fascismul au in comun respingerea Iluminismului.Nu intamplator, Hitler si Musolini s-au folosit de veneratia pentru „traditie” pentru a ajunge la putere pentru ca ,ulterior ,sa se intoarca impotriva conservatorilor si traditionalistilor si sa ii elimine, pentru ca erau in calea lor.Fascistii doreau ,de fapt, sa creeze un sistem politic care doar mima trecutul si traditia.Miturile despre trecutul glorios al Romei antice sau al arienilor nordici care dominau lumea ,au fost doar mituri.Cadavrele de pe campul de lupta si lagarele de concentrare au fost fapte.
  Dughin a fost inca din tinerete un fascist care credea, nu doar in re-stabilirea ,cat si in cresterea sferei de influenta rusesti in Eurasia.A realizat foarte repede ca nu poti avea sustinerea lumii fara ca, mai intai, sa predici cartea „traditionalista ” care,in teorie, se vrea a fi un model de coexistenta pasnica a diferitelor traditii.
  Dughin se da pe fata ca e fascist in momentul in care spune ca Ukraina nu are drept sa existe ca stat separat de Rusia, Rusia ar trebui sa anexeze Balcanii, sa distruga Turcia , sa transforme China intr-o putere dependenta de Rusia si eventual sa dea afara Statele Unite afara din Eurasia.Practic, el doreste sa extinda puterea Rusiei dincolo de sfera traditionala de influenta a Rusiei.In sensul acesta se poate spune ca nu are nici un fel de respect fata de traditiile altor popoare carora doreste sa le elimine traditiile (Dupa Dughin, Romania ,fiind tara majoritar ortodoxa ,ar trebui sa fie controlata de Rusia ortodoxa).Este un demagog care isi camufleaza mesajul fascist de expansiune a „lebensraum”-ul rusesc sub forma „traditionalismului” rusesc.Problema lui Peterson e ca e foarte ignorant si naiv si ,in felul asta ,a cazut in plasa lui Dughin.
  Evola a fost un traditionalist care,in multe privinte, era chiar mai radical decat Mussolini.
  Respingea Crestinismul in numele unui paganism roman.Insa Musolini a fost politicianul pragmatist care s-a folosit de ideile lui pentru a crea un sistem politic care avea foarte putine lucruri in comun cu Roma Antica.Un alt mod de a spune ca jucarea cartii „traditionaliste” convine de minune politicianului fascist care are planuri de subjugare a altor tari/culturi .

 6. Mai nou traditia este argumentul favorit lui Clarence Thomas de la SCOTUS. Si cand te gandesti ca America abia a depasit doua secole.

 7. Criticul metamodernist says:

  „Mai nou traditia este argumentul favorit lui Clarence Thomas de la SCOTUS. Si cand te gandesti ca America abia a depasit doua secole.”

  E hilar cum pana si puritanii permiteau avortul .Insa, in secolul 19 a existat un tip politician demagog ,puritan, care a vrut sa „se intoarca” la „traditia” puritana de a interzice avortul (care ,de fapt ,nu a existat de fapt niciodata) si a venit cu primele legi fasciste prin care statul american trebuia sa decida ceea ce e moral sau nu sa faca cetateanul american cu propriul trup.De aici , au aparut si cruciadele impotriva „viciilor” din secolul 19 ,incluzand si avortul printre ele, continuate de Billy Graham in secolul 20.Numele tipului care a inventat „moralitatea” impusa de statul „secular ” american era Anthony Comstock:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anthony_Comstock.

  Unul dintre „studentii ” lui a fost Edgar Hoover, primul sef al FBI, remarcat prin ferocitatea puritana cu care persecuta „comunistii” (in fapt, luptatorii pentru drepturi civile) dar si prin incercarile disperate in a-si reprima propria homosexualitate directionind tot zelul in ura fata de orice amintea de femeie .
  Ma intreb daca nu cumva ura unor politicieni / pastori evanghelici sau preoti catolici americani fata de avort si alte”vicii” nu este de fapt incercarea disperata a unor indivizi in a-si reprima tendintele homosexuale latente, manifestate in ura/invidia fata de corpul femeii?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: