Gandesc deci exist, dar cine gandeste?

4 Responses to Gandesc deci exist, dar cine gandeste?

 1. alterego1968 says:

  Doamne Edi, am trăit s-o văd și pe asta!
  Tocmai ai devenit mistic, ori în sfârșit te dovedești a fi.
  Scumpul meu, Școala de la Copenhaga nu e mistica, e mai curând relativistă, ei zic ca totu-i întâmplare.
  Mistic ești abia când recunoști ca legile naturii nu sunt rezultatul hazardului, când zici ca dacă exista un tipar însemna ca exista o lege. Și dacă exista o lege atunci exista și un legiuitor, care nu joaca zaruri. Dacă n-ar exista legiuitorul, atunci apariția legii ar fi hazard, zarurile sunt jucate și nu-s măsluite.
  Ai dreptate intr-o chestiune, avansul în cuantica va însemna ca multe din noțiunile de care ne-am îndrăgostit se vor prăbuși cum se prăbușește unda de probabilitate. Mă gândesc aici la termeni ca material, materialism, mistica, metafizica, fizica, natural, supranatural, care vor fi goliți de înțelesul lor de pana acum. N-o sa mai putem eticheta pe vreunul zicându-i „ești un mistic! „, dar ne vom obișnui și vom avansa. Nimic nu e material și nici fizic (mă refer aici la definiția unui corp fizic – care are masa – măsură a inerției), totul e energie, informație, string, ori dacă vrei Duh. Fizic nu exista decât la nivel de percepție, la nivel de interacțiune între energii. Sa nu crezi ca nu-ți împărtășesc viziunea, și eu cred ca Dumnezeu nu joaca zaruri. Dacă exista relativism, asta tine doar de limbaj – conventia ce sta la baza lui se poate schimba oricând. De asta matematica nu e limbaj sau e și limbaj, dar mult mai mult.
  Einstein e și el mistic pentru ca se întreabă cum de e universul inteligibil și mai zice ca geniul e 95% transpirație și 5% inspirație ( evident nu inspirație Ellen G. White), deci are intuiția existentei unui Legiuitor. Nu poate dovedi științific, deci e prudent, însă oricât de relativistă pare a fi teoria lui, el nu-i câtuși de putin relativist, și asta pentru ca știe matematica, e format ca matematician, iar matematica e știința lui Dumnezeu.
  Legăturile telepatice dintre mama și copil pot fi explicate prin fenomenul de Quantum entaglement, așa cum „inspirația” la rândul ei poate fi explicata așa. In cazul maternității, am putea de pilda suspecta ca ovulul nefecundat conține particule legate cuantic de alte particule din Cortex de pilda, urmând ca mai apoi sa devină făt și prin urmare aceasta legătură sa rămână în picioare și după naștere. Dar de ce sa nu mergem mai departe zicând ca particulele care alcătuiesc creierele noastre sunt în legătură cuantica cu particule de la începutul universului? Asta n-ar explica termenul de epignosis – cunoaștere de sus? Au afirmația lui Isus referitoare la faptul ca e împreună creator cu Tatal mai pare de necrezut? Și dacă El păstra vie aceasta legătură, fiind conștient de ea, n-ar fi de bun simt sa ne întrebăm dacă nu cumva și noi, în calitate de fii ai Tatălui am putea sa o refacem? Mai este Învățătura acelui om atât de utopica?
  De asta ziceam cândva sa nu ne grăbim sa negam existenta acestor fenomene ori sa evitam sa discutam despre ele, ci sa aducem împreună cunoașterea venită prin Învățătura (inspirația) cu cunoașterea ca efort intelectual – logic (transpiratia). Dacă le vom pune permanent în stare de război una cu alta nu vom câștiga nimic. Nu ne aduce nici un folos sa etichetam pe unul mistic și pe altul știu eu cum. Evident ca pentru asta e nevoie ca Învățătura sa fie dezbracata de dogma, de straturile de interpretări eronate care s-au suprapus de-a lungul istoriei peste ea, urmare a jocurilor de interese mărunte, așa cum de mult cazuram de acord. Cunoașterea științifică n-a fost niciodată în contradicție cu Învățătura pentru ca sunt ambele forme de conoastere ce ne sunt proprii, ci cu diverse modalități de interpretare ale ei, modalități pe care unii au hotărât, politic, sa le transforme în „adevăruri” imuabile.
  Am observat o anumită îngrijorare cu privire la ceea ce ne vor aduce noile descoperiri asezonate cu o lipsa de schimbare în materie de etica. Îngrijorarea e justificata dacă ele se vor produce înainte de transformările în conștiință. Eu cred ca vor merge mana în mana, poate cu mici decalaje temporale care vor fi corectate prin suferință – cel mai eficient profesor. Legiuitorul nu joaca zaruri Edi și una din legi spune ca nimic nu se întâmplă pana nu se împlineste vremea.
  Toate la rândul lor, și fiecărui lucru ii vine rândul!
  Sa ai pace de la Domnul nostru Isus Hristos!

 2. Criticul metamodernist says:

  Am privit cu dezgust la cum functioneaza sistemul legal-puritanic american: o bunicutza arestata pentru ca hranea oamenii strazii in parc.De ce ?Pentru ca era o lege din aia severa facuta de avocati pulii care lucreaza pentru orasul in care locuia femeia.Ideea creata de curtile puritane si preluata de curtile „seculare” astazi, era ,cu cat pedepsa e mai severa cu atat actioneaza ca un factor de descurajare a „crimei”.Vedem lipsa unei astfel de logici puritane atunci cand America are cea mai mare rata a incarcerarii si razboiul impotriva drogurilor nu functioneaza.Insa pentru conservatorii americani spalati la creier cu citate din „bliblie” ,statul e „pus” de Domnu’ Isus sa aresteze bunicutze.Ce sistem politico- religios de cacat! Rezultatul se vede cand „pulitanii” dau legi impotriva avortului ,precum si a altor „pacate”:

  Se aude ca si adventismul ar fi fost influentat ,”la origini” , de idei „pulitane”:

  https://www.jstor.org/stable/j.ctt1cgf3k9

 3. Criticul metamodernist says:

  Eh, Edi consolarea e ca desi traim in sistemul neoliberal capitalist, ganditul inca nu ne costa nimic:

 4. Criticul metamodernist says:

  „Thoughts are free, who can guess them?
  They fly by like nocturnal shadows.
  No man can know them, no hunter can shoot them,
  With powder and lead: Thoughts are free!
  2. I think what I want, and what delights me,
  But all in the silence, and just how it is
  My wish and desire, no one can deny me
  And so it will always be: Thoughts are free!
  3. I love wine, and my girl even more,
  Only I like her best of all.
  I’m not alone with my glass of wine,
  My girl is with me: Thoughts are free!
  4. And if I am thrown into the darkest dungeon,
  All this would be useless,
  Because my thoughts will tear all gates
  And walls apart: Thoughts are free!
  (5) So I will renounce my sorrows forever,
  And never again torture myself with some fancy ideas.
  In one’s heart, one can always laugh and joke
  And think at the same time: Thoughts are free!”

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: