Seminar Geneza

Un studiu fara intrebari interzise si rspunsuri stereotipe a cartii Geneza. Incepe pe data de 14 Iulie. Structura saptamanala: o prezentare video, o sesiune de intrebari si raspunsuri, ocazional un excurs filosofico-stiintific.

31 Responses to Seminar Geneza

 1. ianis says:

  Astept de mult un astfel de seminar. Mult succes cu site-ul. Bless

 2. tabita says:

  Va sunt foarte recunoscatoare pentru tot efortul depus de a scoate din mocirla religiei traditionale, nestematele ascunse, pe care le faceti sa straluceasca in lumina invataturii Lui Isus Hristos.

  De cand respir oxigen m-am debarasat de muuuuuulti „paraziti” si pot in sfarsit sa gust fericirea.

  Multumesc!

  Mult curaj, intelepciune si rabdare!
  Tabita

 3. Fidiles Eduard says:

  M-a surprins putin noua schimbare dar oricum salutam initiativa.

  Poate ne pregatiti si o lista cu carti „bune de citit”(necanonice) care contin idei valoroase pentru subiectul emisiunilor.

 4. Codrut says:

  e super tare. as dori eventual si invitati sau interviuri cu alti experti in domeniu si din diverse industrii – ce spuneti? 🙂

  P.S. Sesiune de intrebari si raspunsuri este un bonus bine venit!

 5. Stef says:

  Mult, mult succes in noul proiect, vor veni multi oameni alaturi de tine, sunt sigur!

 6. paul moga says:

  Din Geneza vedem ca lumina a fost independenta de soare ( lumina creata in ziua 1 , iar soarele in z4 ) . Deci ce garantie pot avea eu ca z 1, 2 ,3 au 24 ore in lipsa soarelui ? Daca punctele de reper care arata vremile zilele si anii , au fost create in ziua 4 ( gen. 1.14 ), ce puncte de referinta pot avea eu , ca sa stiu ce perioada de timp au avut zilele 1,2,3.? Daca in z 123 ,lumina nu a avut nevoie sa apuna si sa rasara , ( 24 ore ), nu putem sti ce perioada de timp a avut ziua 1 . Pt. mine este f. clar ca nu pot cunoaste virsta pamintului din geneza , doar daca as avea puncte de reper exterioare care deocamdata nu le stapinesc bine . As avea mai multe intrebari care nu pot sa le dau de cap , si mie personal cred ca mi-ar prinde bine acest seminar . Cu toate ca nu sint sigur ca voi cunoaste adevarul absolut , am siguranta ca voi mai urca o treapta mica ,in cunoasterea adevarului . Dumnezeu sa va binecuvinteze , indiferent de circumstante .

 7. phil says:

  Salut aceasta initiativa. Ne dorim, mai multi, o analiza a Genezei, care sa integreze si informaiile stiintifice cu un grad ridicat de certitudine. O intelegere a textului sacru mai apropiata si de intentia sau intelegerea autorului uman.
  Sunt sigur ca exista si o a treia cale: evitarea unei interpretari literale, simpliste, oarbe, excluxand orice informatie ce pare a pune in pericol caracterul sacru si infailibil, pe de o parte si pozitia rationalista de interpretare ca simple povesti cu talc. Asteptam o pozitie care sa ne intareasca increderea in textul sacru, nu orbeste, ci in deplina lumina.

 8. phil says:

  Care este moivul pt care nu mai apar predici de la Chicago?

 9. Ariel says:

  Mult succes ! Curaj !

 10. Vasile says:

  Mult success la Oxigen 3
  Cu respect si consideratie
  Vasile

 11. Vasile says:

  unde este studiul?

 12. Fidi says:

  De multe ori m-am intrebat daca influentele liberale exprimate in gandirea unor persoane ca Eddie, nu vor avea interpretari de catre persoanele care cauta „evadari”din sfera religioasa in propriile gusturi. Si am vazut ca uneori da alteori nu tocmaidin cauza jocului cu cartile ascunse… Sper ca aceste emisiuni sa ofere explicatiile rationale celor care cauta raspunsuri si sa ii determine sa aiba o gandire libera rationala si etica. Pentru asa ceva..
  „jos palaria”.

 13. Fidi says:

  Nimanui nu ii plac persoanele care „poarta manusi”

 14. PHIL says:

  http://www.revista22.ro/crestinism-si-persecutie-realitati-taceri-complicitati-3916.html
  Un articol interesant despre criza in care se afunda crestinismul.

 15. eddieconst says:

  In cultura BAZS apelul la autoritate este confundat cu expertiza. Un expert este o persoana care a adus o contributie recunoscuta la un domeniu de cunoastere. Apelul la autoritate este cand cieva care are o diploma universitara itr-un domeniu oarecare este citat ca autoritate acolo unde nu are o expertiza. Problema nu este ca omul isi spune opinia ci ca opinia lui este considerata ca avand autoritate. Un orb calauzind alti orbi. La O2 nu vom practica apelul la autoritate dar vom intervia experti.

 16. eddieconst says:

  Este interesant faptul ca in Timeus de Platon, Timeus care era un discipol al lui Pitagora afirma ca obiectele cresti au fost facute dupa creerea omului pentru a oferii omului o imagine a atemporalitatii. Genza sustine ca dimpotriva ele au fost facute pentru a oferii o imagine a timpului. Icepnd de la turnul babel si trecand prin templul lui solomon geneza implica o respingere a geometriei pre-euclidiene asezata in opozitie cu conceptul de intelepciune in 1 Imparati 4 si Proverbe. Aceasta pregateste calea pentru respingerea idealismului grec derivat din geometria euclideana, pe care Plato l-a mostenit de la Pitagora. Acest conflict ideologic este mai greu de sesizat de noi din cauza ca teologia crestina a asimilat neoplatoismul. Augustin de exemplu cand discuta problema timpului in geneza sustine ca timpul este o iluzie psihologica (in genul lui Kant mai tarziu) si vesnicia este simultaneitate absoluta. Acesata idee a simultaneitatii este implicta in teologia BAZS atunci cand vorbim de exemplu despre prestiinta absoluta a lui Dumnezeu. Din acest motiv am sa incep seminarul meu cu o exegeza a relatiei intre limbajul genezei si geometrie si imaginea rationalismului grec in literatura apocaliptica iudaica. Numai dupa o astfel de exegeza cred ca putem intelege intentia textului in geneza.

 17. eddieconst says:

  lipsa de timp la departamentul tehnic

 18. eddieconst says:

  Tocmai de aceea m-am privatizat.

 19. eddieconst says:

  De acord ca Islamul este cea mai violenta si persecutoare religie. Totusi crestinismul nu este cea mai persecutata religie cand asezi numarul victimelor in relatie cu numarul crestinilor. Multiculturalismul stupid al stangii este un motiv pentru tacerea in jurul adevaratului caracter al „religiei pacii”. Dar sa nu uitam ca Islamul militant a fost ridicat de dreapta crestina ca un aliat impotriva URSS. Istoria relatiilor vestului cu Pakistanul si statele din golf, sa nu mai vorbim de insurgentii din afganistan dovedeste ca dreapta crestina a jucat rolul lui Frankenstein care icearca acum sa omoare monstrul pe care l-a creiat.

 20. Fidiles Eduard says:

  Stiu ca nu sunt simpatizate link-urile de youtube; mai ales cele conspirationiste ;)) dar am primit un clip(http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU) cu schimbarile demografice care sunt asteptate in urmatorii ani si mi s-a parut interesant. Nu stiu cat de reale sunt cifrele dar la o rata a fertilitatii atat de ridicata in randul musulmanilor scenariul pare destul de verosimil.
  facand haz de necaz ma gandesc la cei foarte entuziasmati de masoni si iezuiti ce vor mai spune cand vine valul de musulmanii peste ei. Poate nu sunt eu la curent si deja s-a inventat explicatia conform careia tot de masoni si iezuiti e arenjata si treaba asta.
  mai aproape…referitor la scenariul nostru apocaliptic…cum facem sa-l salvam pe papa si pe iezuiti ca-l inghit masulmanii cu totul peste cativa ani si ce ne facem noi fara papa?…sau deja se lucreaza la noile versiuni ale profetiei?

  nu ca ar fi gresita o actualizare dar aroganta prin care nu mai este nevoie de vreo actualizare este mai suparatoare.
  asta mi se pare josnic in religie. si nu e vorba de o anumita denominatiune ci de atitudinea tuturor. orice teorie religioasa se incapataneaza sa existe cu orice pret. o teorie stiintifica da dovada de mai multa demnitate; are curajul de-a-si sacrifica existenta daca se dovedeste falsa din respect pentru realitatea obiectiva , adevar si cunoastere.

  apropo…pt ca tot mi-am amintit…mi s-au parut extraordinare ideile despre universalii care au fost atinse intr-o emisiune pe o&p. ar fi interesant sa mai auzim niste aluzii cand se va mai ivi ocazia.

  pot da o mana de ajutor pentru anumite chestiuni tehnice daca o sa aveti nevoie..in masura in care ma pricep. sunt programator de meserie.
  mult succes cu noile emisiuni.

 21. arius says:

  Written by Fidi about 3 days ago
  Nimanui nu ii plac persoanele care “poarta manusi”

  Written by eddieconst about 2 days ago.
  Tocmai de aceea m-am privatizat.

  Edi, imi place ca stii si spui exact ce vrei sa faci. Personal iti doresc succes!…

 22. VictorZee says:

  Domnule Edi Constantinescu,

  „Unul din carturarii, care-i auzise vorbind, fiindca stia ca Isus raspunsese bine Saducheilor, a venit la El, si L-a intrebat: ‘Care este cea dintii dintre toate poruncile?’ ‘si ca a-L iubi cu toata inima, cu tot cugetul, cu tot sufletul, si cu toata puterea, si a iubi pe aproapele ca pe sine, este mai mult decit toate arderile de tot si decit toate jertfele.’ Isus a vazut ca a raspuns cu pricepere, si i-a zis: ‘Tu nu esti departe de Imparatia lui Dumnezeu.’ ” (Marcu 12:28, 33-34)

  „Care este deci robul credincios si intelept, pe care l’a pus stapinul sau peste ceata slugilor sale, ca sa le dea hrana la vremea hotarita? Ferice de robul acela, pe care stapinul sau, la venirea lui, il va gasi facind asa!” (Matei 24:45-46)

  „Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine, caci Domnul M’a uns sa aduc vesti bune celor nenorociti: El M’a trimes sa vindec pe cei cu inima zdrobita, sa vestesc robilor slobozenia, si prinsilor de razboi izbavirea; ” (Isaia 61:1)

  In ce categorie de oameni credeti ca ar putea fi pus carturarul din Marcu 12:

  1) in categoria „robului credincios” din Matei 24 sau,

  2) Al „robului” din Isaia 61:1.

  Dar preotii si pastorii zilelor noastre?

  Cu respect,
  George, Chicago

 23. MariS_ says:

  Eddi, te rog frumos, dupa Geneza sa programezi si un seminar
  din Apocalipsa. Inceputul si sfarsitul, alfa si omega, nu-i interesant.
  Tot se vrea o alternativa. Te ajut si eu cum pot. Va fi explozie pe forum.
  Asta pentru ca stand cu ochii pe papa ca pe butelie, s-ar putea sa pierdeti
  din vedere pe adevaratul Antihrist.
  Har, smerenie si jertfa de sine.

 24. MariS_ says:

  ———————————-
  SIMBOLISTICA APOCALIPSA

  ——————-
  | V / |
  | / |
  | C / |
  | D/n |
  | / c |
  | / |
  | / v |
  ——————-

  Numere
  -3 – perfectiunea, desavarsirea
  -7 – plinatatea sau totalitatea unui domeniu
  -4 – universalitatea, cele patru zari
  -10 – lucrare, putere (cele 10 degete)
  -12 – duhovnicescul, spiritualul (3×4)
  -6 – satanismul, necuratul, rautatea
  -24 – intelepciunea, dreapta judecata

  Culori
  – alb – neprihanire, iubire, spiritualitate
  – rosu – violenta, ura, vrajba, cucerire
  – negru – material, pamantesc, acumulare
  – sarg – descompunere, dezmat, putrefactie

  Expresii
  – ape multe – in plan ideatic sau spiritual
  – din pamant – in plan material, nespiritual
  – mielul – blandete, ascultare, supunere
  – balaur – uratenie, violenta, stapanire
  – fiara – cruditate, forta, stapanire
  – profet mincinos – inselare, amagire
  – capete – calitati sau defecte (ori-ori)
  – coarne – puteri, forte sau abilitati
  – ochi – abilitatea de cunoastere, prestiinta

  Imi pare rau daca desenul cu patratul nu va iesi, fiind suprimate spatiile pe orizontala.
  Il descriu: un patrat,
  latura de sus – V (mare)
  latura de jos – v (mic)
  latura din stg. – C (mare)
  latura din dr. -c (mic)
  diagonala – deasupra ei -D, dedesupt -n.
  Semnificatia, la timpul potrivit.

  Am dat mai sus addenda simbolistica utilizata in Apocalipsa pe care am pus-o si pe forumul O&P. Patratul cel taiat in doua de o diagonala e surpriza. Nu-l explic aici. Nu e chiar patratul rational al domnului Ionica, dar e posibil sa fie interpretat si asa. Asta ca si provocare pentru domn profesor. Poate descalcim si mai precis simbolistica Apocalipsei.
  Sa nu subestimam forta deductiei domnului profesor. Apropo, domn profesor are fire de artist, de creator mai mult decat de pastor. Eu am inteles asta.
  Har, smerenie si jertfa de sine.

 25. MariS_ says:

  Multzam fain, CJ
  Nu stiam ca te pricepi si la magie. Esti tare.
  Fa-i, te rog frumos, patratului si diagonala din stg jos in dr sus,
  si pune-i si literele alea magice. thanks.
  Cand nu mai reusesc sa descalcesc apocalipsa o sa apelez la tine.
  Bye

 26. Twain says:

  Как хорошо было Адаму: когда он произносил что-нибудь умное, он был уверен, что до него никто этого не говорил.
  What a good thing Adam had. When he said a good thing, he knew nobody had said it before. (С) Twain
  Надеюсь, Вы поняли к чему я об этом……

 27. MariS_ says:

  Nu ma supar, vai de mine. Mai ales ca la ultima incercare ai fost foarte
  aproape. Da, stii ceva, daca pui lupa de 200% pe el se apropie si mai
  mult de ceea ce trebuie sa fie. Restul il completeaza imaginatia fiecaruia.
  Sa fii sanatos, si vezi ca ai dreptul la o bere sa te racoresti.
  MariS_

 28. MariS_ says:

  Talcuirea Apocalipsei
  Sa dau un exemplu de talcuire a numarului 7. Mielul din cap.5, cel vazut de Ioan ca avea 7 coarne si 7 ochi, se talcuieste ca fiind Hristos (mielul), cel ce poseda atotputernicia (7 coarne) si atotstiinta (7 ochi) dumnezeiasca.
  Dau acum si un exemplu de talcuire a culorilor. In cap.6 Ioan vede cei patru cai si calareti. Ei reprezinta patru moduri diferite de gandire:
  – calul alb – este modul crestin, cel ce tinteste foarte sus, sa dobandeasca cununa mantuirii,
  – calul rosu – este modul de gandire al cuceritorului, cel ce e avid de glorie, indiferent cum, si sa stapaneasca imperii si popoare.
  – calul negru -modul de gandire al comerciantului, de a aduna cat mai multe bogatii, dar fara a aduna si cele sfinte, adica aduna fara Dumnezeu.
  – calul sarg – modul de gandire al desfranatului, cel ce cauta placerile si e manat doar de instincte. Nu-i pasa ca altii mor de foame, e egoismul feroce personificat, de asta e si personificarea Mortii si a Iadului. Viciile cele mai mari sunt scopul sau. Asta e la superlativ gandirea satanica.
  Dupa cum vedeti nu e nevoie sa bati campii aiurea ca sa interpretezi simplu si clar niste versete din Apocalipsa. Simplitatea e dovada unei solutii corecte. Dar nu va cer s-o credeti, luati-o macar ca si alternativa.
  Har, smerenie si jertfa de sine.

 29. MariS_ says:

  Tâlcuirea Apocalipsei
  Să dau un exemplu de tâlcuire a numărului 7. Mielul din cap.5, cel văzut de Ioan că avea 7 coarne şi 7 ochi, se tâlcuieşte ca fiind Hristos (mielul), cel ce posedă atotputernicia (7 coarne) şi atotştiinƫa (7 ochi) dumnezeiască.
  Dau acum şi un exemplu de tâlcuire a culorilor. In cap.6 Ioan vede cei patru cai şi călăreƫi. Ei reprezintă patru moduri diferite de gândire:
  – calul alb – este modul creştin, cel ce ƫinteşte foarte sus, să dobândească cununa mântuirii,
  – calul roşu – este modul de gândire al cuceritorului, cel ce e avid de glorie, indiferent cum, şi să stăpânească imperii şi popoare.
  – calul negru -modul de gândire al comerciantului, de a aduna cât mai multe bogăƫii, dar fără a aduna şi cele sfinte, adică adună fără Dumnezeu.
  – calul şarg – modul de gândire al desfrânatului, cel ce caută plăcerile şi e mânat doar de instincte. Nu-i pasă că alƫii mor de foame, e egoismul feroce personificat, de asta e şi personificarea Morƫii şi a Iadului. Viciile cele mai mari sunt scopul său. Asta e la superlativ gândirea satanică.
  După cum vedeƫi nu e nevoie să baƫi câmpii aiurea ca să interpretezi simplu şi clar nişte versete din Apocalipsă. Simplitatea e dovada unei soluƫii corecte. Dar nu vă cer s-o credeƫi, luaƫi-o măcar ca şi alternativă.
  Har, smerenie şi jertfă de sine.

  P.s. Uf, greu a fost sa retranscriu cu diacritice. Cine-a spus ca n-avem ce invata si
  de la C.J.? Mulƫam fain, inca o data, C.J.

 30. tabita says:

  Administratia, va rugam frumos sa numerotati mesajele! Multumim 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: