Semnificatia lui Venter Craig

Acum cateva luni afirmam la O&P ca Venter Craig este pe cale sa sintetizeze viata in laborator. Am o fascinatie mai veche cu Dr. Craig, nu numai datorita realizarilor lui in genetica, ci mai ales pentru pozitia lui filosofica cu privire la natura vietii. Craig a imbratisat cu entuziasm teoria lui Dawkins despre viata ca fluviu digital dar a impins-o mult mai departe decat celebrul briton ar fi vrut sa o vada. Intr-o conversatie in fata publicului German din 2008, Dawkins aproape ca si-a pierdut controlul atunci cand Craig a a respins darwinismul ortodox in favoarea a unei teorii a vietii care implica transmiterea orizontala a informatiei prin retrovirusi.

La fel ca Dawkins, Craig crede ca viata este un fenomen digital. Lanturile de acizi nucleici si celula sunt doar accesoriile vietii. Ca informatie, viata poate fi stocata si pe alta baza. Spre deosebire de Dawkins, Craig isi implementeaza filosofia in laborator. Visul lui este o banca de date digitala care sa cuprinda toata informatia genetica si sa ofere baza pentru reproducerea si manipularea ei in laborator. Mai mult, ideea este crearea de gene cu totul noi, cum ar fii bacterii care se hranesc cu CO2 si transforma poluantii in surse de enrgie.

La 20 Mai, revista Science a anuntat ca Dr. Craig a creat prima celula controlata de ADN facut in laborator. Vestea a fost primita cu o atitudine gen oul lui Columb (“asta puteam si noi daca ne venea idea”), teama (ne jucam de-a Dumnezeu) si entuziasm. Pe noi ne interseaza partea filozofico-teologica a experimentului.

Voi cita Enciclopedia Catolica pentru definitia traditionala a vietii in teologia crestina:

The enigma of life is still one of the two or three most difficult problems that face both scientist and philosopher, and notwithstanding the progress of knowledge during the past twenty-three hundred years we do not seem to have advanced appreciably beyond the position of Aristotle in regard to the main issue… The whole weight of the evidence from biological investigation, as we have already observed, goes to prove with constantly increasing force that life never appears on the earth except as originating from a previous living being.

Dr. Craig este in mod evident in dezacord cu pozitia ca natura vietii este o enigma pentru noi ca in zilele lui Aristotel. Argumentul lui nu este insa de natura filozofica ci experimentala. Exista o bacterie care nu origineaza dintr-o forma de viata anterioara. Sfarsitul discutiei.

Care este implicatia teologica a experimentului? Spre surprinderea multora, voi afirma ca este o veste buna. Experimentul lui Craig este argumentul tangibil de care avem nevoie sa ne dezbaram de metafizica. Am crezut intodeauna ca sinteza intre evanghelie si dualismul grec este marea greseala a crestinismului. Ideea vietii ca anima, principiu imaterial care animeaza corpul, conceptul traditional de suflet, a cazut. Discutiile teologice despre nemurire, suflet si inviere trebuie sa ia de acum ca punct de plecare o alta dihotomie: dualismul informatie – chimie.

Demisia metafizicii, pe care Nietzsche a numit-o intr-un limbaj prea excentric “moartea lui Dumnezeu”, este de fapt demisia Dumnezeului lui Pytagora, Platon si Aristotel. Sansa este aceea de a redescoperi Geneza asa cum nu am inteles-o din cauza dualismului grec.

8 Responses to Semnificatia lui Venter Craig

 1. mihai says:

  Au mai incercat si altii insa nu le-a reusit, stiinta actuala are mult mai multe descoperiri despre viata, partea nevazuta de dincolo de ADN a fost pusa in evidenta si studiata, bine conceptualizata. Avint in vedere acest lucru si inca multe altele (incluisv din experienta proprie-nu stiintifica ci doar spirituala) este evident ca nu el se joaca de-a Dumnezeu ci Dumnezeu se joaca cu el..
  Ati auzit de I ching ?

  Mihai

 2. mihai says:

  Probabil a-tippus problema intentionat asa..casa ne provocati un raspuns scontat..

 3. mihai says:

  Dar ma tem ca ar putea fi un pas inapoi in fata criticii fratelui in postarile anterioare..

  Atata vreme cat religia nu se ridica la inaltimea mistica asa incat sa existe darul deosebirii duhurilor si al adevarurilor de dincolo de aparente -nu prin discernamant mental -(exercitat pe o baza teoretica aferenta) nu va fi altceva decat un lucru facut „dupa ureche” (scuze nu am gasit alt termen)..bun si el pina la un punct dar oare este suficient?

  Este adevarat ca la penticostali exista revelatii dar asta fiindca ei au cu adevarat (o parte din ei) botezul cel cu duh, unii chiar au si acest dar al deosebirii dar nu stiu ca acela este neavand cunoasterea de taina aferenta („findca nu il vede si nu il cunoaste”).
  Ce spune versetul despre acest lucru ? „tinerii vor avea vedenii iar batranii vise” ” Unii dintre voi vor profeti”.. ceva de genu..
  Si poate ca nu intamplator au botezul, trebuie sa existe o difrenta de doctrina care le permite, banuiesc care este dar nu vreau sa starnesc prea multe valuri, spun doar atat ca mai sint si altii care au botezul din alte religii, la geamie am fost si arabii au, buddhistii au, cei din ceata vindecatorilor au (ca si cealalta ceata tot integral) si in general tot orientul sta relativ bine, vestul insa sta cam rau. Cred ca se apropie vremea secatuirii Eufratului ..de fapt e secat, acum mai trebuie sa vina cunoasterea de la rasarit sa ne cucereasca si pe noi.

 4. Raul says:

  „Exista o bacterie care nu origineaza dintr-o forma de viata anterioara” – poate fi luat ca recurs pentru creationism?

 5. lelitza la portitza says:

  Brainstorming

  informatie – chimie
  revelatie – interactiune
  tree of life – web of life
  Darwinism – Neo Darwinism – Horizontal Gene Transfer
  a Neanderthal Eve (aha, concurentza!)
  gata cu metafizica? totul se intampla sub baticu’ meu???

  Acu’ chiar ca sunt cu sufletu’ (aka cu manifestarea activitatii corticale) la gura.

 6. Raul says:

  Clovnule …
  Cred ca am inteles totul foarte bine… fraza e destul de clara…

  Explica-mi tu mai bine, daca crezi ca nu sunt la nivelul tau de intelegere.

 7. Raul says:

  Mai dati si voi linkuri in romana sau spaniola macar … ce atata engleza…. ca nu o stie toata lumea foarte bine.

 8. Raul says:

  Ca vreau ca nu vreau inca sunt tributar gandirii evanghelice… nu stiu daca harismatice asa ca in privinta asta este nevoie de rabdare.

  Mersi pentru linkuri…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: