Ecce Homo 21 – Universul si Curcubetele

17 Responses to Ecce Homo 21 – Universul si Curcubetele

 1. El-gabri says:

  O idee interesanta din cartea lui Iona este faptul ca toate elementele naturale de acolo asculta de Dumnezeu, in timp ce doar Iona nu asculta! Asta apropo de modul in care ne raportam la intelegerea naturii. Pentru Iona misiunea a fost o lectie in sine, pentru noi misiunea ar trebui sa fie o lectie.

  Doar o parere! Interesanta viziune asupra revolutie axiologice, e personala sau exista vreo bibliografie?? Eu n-am mai gasit-o nicaieri! Multumim…

 2. paul moga says:

  El gabri
  vreau sa extrag si un element pozitiv din neascultarea lui Iona . De unde a avut Iona puterea si linistea sufletului , de a dormi pe corabie , in mijlocul furtunii in timp ce marinarii faceau pe ei de frica ? Cine dintre noi se poate odihni bine in criza economica , sau in timpul unui cutremur ?

  Iar apoi , cind corabierii l- au gasit dormind si l-au trezit , in urma interogatoriului Iona a putut sa le dea soluta ” luati-ma si aruncati-ma in mare si marea se va linisti fata de voi ,,. De unde atit curaj ?

  Parerea mea umila ( la care tin foarte mult ) , este ca Iona cunostea un D. al dragostei . Credea intr-un Dumnezeu care cunoaste toate motivatiile si intentiile , fie ele bune sau rele , credea intr-un Dumnezeu care in final va face totul cit mai bine , si in folosul omului .

 3. paul moga says:

  Iona 4.2
  De ce vroia Iona sa fuga la Tars ? Pt ca la Ninive , Iona avea sa isi piarda statutul de profet autoritar , cu un astfel de Dumnezeu .
  ,, …tocmai lucrul acesta voiam sa-l inlatur fugind la Tars . Caci stiam ca esti un Dumnezeu milos si plin de indurare indelung rabdator , si bogat in bunatate… ,,

  Eu nu am niciodata o statistica , dar poate imi puteti spune voi citi preoti , profeti , si cite religii sint in Tars… 😥

 4. El-gabri says:

  Paul, interesanta ideea cu somnul. N-am un raspuns, dar vad o paralela cu Isus pe mare. Sunt doua imagini in oglinda: Isus doarme la carma in ploaie si vijelie, iar Iona in portiunea cea mai de jos a corabiei ca sa nu auda furtuna. Ma mai gandesc la chestia asta.

  In rest, solutia lui a venit ca o renuntare, nu ca un act de curaj. Parerea mea! Iona vroia sa moara, asa cum a mai vrut si mai tarziu. De apreciat ca a vrut sa nu mai sufere si altii. Interesant personaj si interesanta lectie subacvatica!!!

 5. jugarean says:

  RAUL NU EXISTA
  Durerea este BINE, sacrificiul este BINE, etc. Toata Creatia este PERFECTA. Daca ar fi fost altfel, IUBIREA nu ar putea creste! Iubirea „dusmanului” sau a celui ce te uraste pana acolo incat vrea sa dispari este singura cale spre VIATA (depasirea stadiului de „spermatozoid” al acestei existente si insamantarea vietii mai departe.
  NEBUNI SI ORBI cei ce privesc doar la materie, energie si pretentiile unei structuri trecatoare. Ancorati strans in crezurile implementate de alti oameni si cu teama ca nu cumva „realizarile” lor sa fie desertaciune, nu mai vad realitatea si ca un sclav care linge satisfacut mana stapanului ca i-a dat si azi hrana stau tari in „credinta”!
  Cu dragoste…

 6. skeptic says:

  Jugarean,

  degeaba tot vorbesti de iubire. „Daca nu poartă cineva grija de ai lui si mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credintă si este mai rău decat un necredincios.” Nu ca ar fi cine sa priceapa, mi-am pierdut orice speranta in directia asta.

 7. ianis says:

  Eu nu vad nici o implicatie spirituala in somnul lui Iona. Paul Moga face niste aplicatii omiletice demne de Luci(feri)an Cristescu.

  Cineva poate dormi de oboseala sau de depresie sau de la alcool 🙂 sau chiar sa simuleze.
  Din cate deduc din Biblie, Iona putea sa fie obosit (de la atata fuga) si depresiv, stare pe care o va incerca oricum mai tarziu.
  Nu exclud si versiunea in care Iona simuleaza somnul profund, stiindu-se vinovat pentru criza de pe corabie. Faptul ca e trezit de capitanul vasului tocmai cand fiecare striga catre zeul lui, poate fi un motiv suficient: Iona nu avea chef sa strige catre Dumnezeul lui, de care tocmai se ascundea.

  Eu nu stiu daca Iona a acceptat sa fie aruncat in mare din motive etice, pentru binele tovarasilor de pe vas… sau pur si simplu din „pocainta lui Acan”, dupa ce fusese descoperit ca vinovat, in urma sortilor. Renuntarea la viata poate fi interpretata ca un gest al credintei, putin probabil (s-a aruncat stiind ca Domnul il va invia) sau poate fi un gest sinucigas, depresiv, ultima solutie.

  Purtarea lui imi pare ciudata si misterioasa. Nu a fost in stare sa se roage pe vas, cat era furtuna, dar o face in burta pestelui. Plus purtarea de dupa pocainta ninivitenilor.

  BTW, ?:-) oare ce o insemna referinta despre animale din ultimul verset? S-au pocait animalele? Tocmai inaugura Dumnezeu miscarea ecologista? ?:-)

  EDI, multumesc in mod special pentru prezentarea asta. E cea care imi place cel mai mult din toate prezentarile Ecce Homo.

 8. El-gabri says:

  Adrian, nu ma refeream la ideea generala de revolutie axiala, ci la rolul lui Iona sau a cartii sale in acest context. Oricum, mersi pt info…

 9. adrian says:

  Mentalitatea tribala nu putea concepe o divinitate cu pretentii etice universale, inchisa fiind intre delimitari autoimpuse in cadrul grupului. Ma intreb,in sfera destul de ingusta a mentalitatii confesionale unde cam totul graviteaza in jurul delimitarilor impuse de o doctrina anume, in ce masura poate fi perceput un Dumnezeu universal sub aspectul imperativului etic.Aceasta, pe fondul anumitor acceptii a universalului ca fiind o specie a eclecticului mai ales in contextul evaluarilor operate interiorul gandirii de grup.

 10. jugarean says:

  skeptik
  Nu stiu ce ai inteles tu insa am cateva intrebari pt. tine:
  1.Ce exemplu mai mare poate da un tata copiilor sai decat sa iubeasca si sa se daruiasca pt. binele oamenilor?
  2.Cum si-a crescut si educat Nelson Mandela copiii 36 de ani din puscarie?
  3. Ce raspunde Isus cand este informat ca este vizitat de mama si fratii sai?
  Daca te-ai grabit sa ma condamni, sunt fericit!
  cu dragoste…

 11. jugarean says:

  SCRISOARE DESCHISA PENTRU PAPA BENEDICT XVI

  Numele meu este Iulian Stelian Jugarean sunt crestin de origine romana si doresc sa
  In urma cu cateva luni de zile m-am rugat Domnului sa imi arate ce pot face eu pentru oameni si El mi-a aratat cum poate fi distrus terorismul mergand pe calea deschisa de Isus Hristos. Am inteles cum pot fi vindecati oamenii de ura prin iubire si anume prin daruire de sine. M-am uitat la cei ce in credinta lor vor sa ucida venind cu bombe in avioane, trenuri si autobuze si am vazut ca eu, cu credinta in Isus Hristos imi pot oferi sangele si trupul din iubire. Donand trupul si sangele pe care Domnul le-a dat pentru vindecarea unor reprezentanti sau adepti ai terorismului ce sunt bolnavi spre a fi realizatate transplanturi ca ei sa traiasca, nici un om pe planeta nu va mai crede vreodata in terorism.
  Din nefericire de circa doua luni de zile stau in fata la Parlamentul European din Bruxelles sa obtin o lege care sa imi permita aceasta. Nici macar un parinte, tata sau mama nu isi poate dona inima propriului copil astfel incat el sa traiasca si asta este nedrept.
  Incercarea mea de mediatizare in presa mondiala inca ramane fara reactii semnificative. In cele aproape doua luni de cand incerc sa sensibilizez politicienii mai mult ne-au franate drepturile prevazute in articolele 11 si 12 din Carta drepturilor UE cu privire la libertatea de exprimare si asociere, politia preferand sa stopeze manifestarea noastra.
  Va cerem sprijinul in calitate de lider spiritual al crestinilor si ca reprezentant al Donmului Isus in lupta noastra impotriva terorismului mondial.

  Iulian Stelian JUGAREAN
  Frank Peter HAENSCH

  Offener Brief an Papst Benedikt XVI

  Mein Name ist Julian Stelian Jugarean. Ich bin Rumäne und Christ.
  Vor ein paar Monaten fragte ich den Herrn, mir zu zeigen was ich für die Menschen tun kann, und er zeigte mir wie ich den Terrorismus auf dem Weg von Jesus Christus zerstört kann. Ich verstehe, wie die Menschen, durch Liebe, von Hass und Selbstverleugnung geheilt werden können. Ich sah wie, ihr Glaube wird durch Bomben zerstört, um Menschen in Flugzeugen, Zügen und Bussen zu töten. Ich sah mich mit meinem Glauben an Jesus Christus, kann ich mein Blut und Organe mit Liebe geben. Spende Blut und Körperflüssigkeiten, und das Leben dass Gott gab.

  Spende Blut und Leben dass Gott gab, für die Heilung von Vertretern oder Unterstützer des Terrorismus, die krank sind. Dann können sie leben und kein Mensch auf dem Planeten wird je vor dem Terrorismus angst haben.

  Leider sitzen wir etwa zwei Monate vor dem Europäischen Parlament in Brüssel um ein Gesetz zu erhalten, das mir dies ermöglicht.

  Kein Elternteil, Vater oder Mutter kann seine Organe für seine Kinder spenden, das ihr Kind lebt, und dass ist ungerecht.

  Mein Versuch, ist in den Medien weltweit immer noch ohne nennenswerte Reaktionen, gebleiben. Seit fast zwei Monaten, die wir es versuchen wird von der Politik unsere Rechte beschnitten, die in den Artikeln 11 und 12 der EU-Charta über die Freiheit der Meinungsäußerung und Vereinigungsfreiheit, verankert sind. Die Polizei behindert unsere Bemühungen. Wir bitten um die Unterstützung des geistliches Oberhaupts der Christen und des Vertreters des Jesus Christus, in unserem Kampf gegen den globalen Terrorismus, zu unterstützen.

  Julian Stelian JUGAREAN
  Frank Peter HAENSCH

 12. skeptic says:

  Jugarean,
  tu iti compari situatia cu cea a lui Isus (macar ca nu exista aproape nicio asemanare), si apoi te superi cand Edi iti pomeneste de sindromul mesianic.
  (Imi cer scuze, a fost ultimul off-topic pe tema asta, imi dau seama de inutilitatea argumentelor logice, dar nu m-am putut abtine cand am vazut atatea lectii de iubire.)

 13. Ali says:

  3. Ce raspunde Isus cand este informat ca este vizitat de mama si fratii sai?

  Aici aveti dreptate domnule Jugarean. Nici domnul Isus nu prea era intreg la minte.
  Sunteti un adevarat vizionar, si daca va ajuta Papa de la Roma sa faceti legea aia, cand domnul Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden se va imbolnavi de inima, va gasi un crestin cu care are o legatura de sange (adica e compatibil) si ii va cere, in baza legii, sa-si dea viata (si organele) pentru el, si la schimb domnul Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden isi va dovedi milostenia si nu-i va ucide familia si prietenii.
  Abia acum am inteles ce e cu schimbarea aia majora a Domnului Dumnezeu, de unde era cel mai mare si de succes terorist, dupa ce domnul Isus i-a donat organele in baza Legii, s-a hotarat sa nu mai omoare pe nimeni si s-a facut mare crestin.

 14. George says:

  D-le Edi, e etic ca sa lasati in postarea #7 Luciferian Cristescu? Cat de etic si cat de barbat responsabil este acest ianis care la adapostul anonimatului improasca cu injurii grosiere?

 15. ianis says:

  George, Baal se poate apara si singur, asa am invatat din Biblie.
  Iar pe mine ma poti aborda direct prin mesaj personal pe forum: http://www.oxigen2.net/forum/

 16. Ali says:

  😯 CJ don’t say that about Jesus! Vrei sa-ti pierzi mantuirea?
  Am gresit :-(( Sa ma ierte domnul Isus si domnul Jugarean.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: