Ecce Homo 20 – Revolutia Axiologica

Download Audio

30 Responses to Ecce Homo 20 – Revolutia Axiologica

 1. stefan& says:

  O gura de oxigen pentru cei ce se vor crestini; o pricina de poticnire pentru…

 2. paul moga says:

  cont. 1
  … cei ce sint deja crestini .

 3. George says:

  Habacuc nu ezita sa se certe cu Dumnezeu, nu doar sa-i puna intrebari incomode. Dumnezeu, ca un tata iubitor, are rabdare cu el si il lasa sa fie el insusi, pt ca doar fiind el insusi poate creste. La fel procedeaza cu fiecare dintre noi. In Islam e un Dumnezeu care doar dicteaza si pe alocuri imaginea asta e valabila si-n cultele traditionale si chiar intre neo-protestantii ultraconservatori fundamentalisti. In cap 2 Habacuc sfarseste prin a-i aduce o inchinare reverentioasa lui Dumnezeu, fiind castigat din incredintare de caracterul Sau, de rabdarea si dragostea Lui. Mi-a placut emisiunea si astept continuarea.

  Paul Moga are o problema cu crestinii, dar crestinii n-au o problema cu el, pt ca prejudecatile lui sunt traduse ca un strigat de ajutor. In spatele lui e o experienta si un anumit stadiu de dezvoltare spirituala si intelectuala si nu trebuie smitit pt ca e tare fragil, oricat de usor ar putea fi ridiculizat. p.s. incerc sa fiu crestin

 4. paul moga says:

  Eu sint liber cugetator . Poate chiar profetul de care se vb in emisiune . 😛
  Am ajuns liber cugetator , tocmai datorita faptului ca multele intrebari adresate lui D. nu au primit raspuns . De aici se naste o intrebare – dar fara nici o umbra de rautate . Daca ,, profetul lui Dumnezeu este liber cugetator ,, atunci ce rost mai are sa puna intrebari lui Dumnezeu ?

 5. paul moga says:

  Nu ati inteles nimic . Am ,,furat ,, #1 a lui Stefan , ca sa-mi creez propria cugetare .
  Sint doua feluri de catolici , ortodoxi , adventisti …

  1. Cei care ,, se vor crestini ,, si cauta , persevereaza , se indoiesc si lupta sa se apropie de acest ideal , si
  2. Cei ce ,, sint deja crestini ,, sint cei ce si-au stabilit statutul , iar acum cauta sa conserve ceea ce stiu , prin eliminarea indoielii divine .

 6. George says:

  Cum poate un ateu sa-l intrebe pe Dumnezeu? Habacuc nu era ‘liber cugetator’ ci un om credincios cu indoielile si aspiratiile lui. Paule iti respect libertatea si-ti menajez sensibilitatea, dar cred ca inregimentezi fortat lucrurile si oamenii.

  Revenind la emisiune, il astept pe Edi sa intre mai in miezul experientei lui Habacuc. pana acum a vorbit doar generalitati destul de vagi, a desfacut doar ambalajul.

 7. KMLeon says:

  Aminteai, Edi, de bine si rau ca fiind eterne. Eterne in substanta? In consecinte?
  Intreb asta deoarece binele si raul, asa cum il percepem noi, oamenii limitati in spatiu-timp, depinde de circumstante. Nu intotdeauna ceea ce majoritatea defineste un lucru ca fiind bun e si bun iar reciproca e la fel de valabila.
  De ce anume depinde binele pentru a fi considerat etern si unanim acceptat ca atare?
  Avea Blaga o vorba: „…Nu stii ca numa-n lacurile cu noroi pe fund cresc nuferi?”
  Binele absolut, binele etern, poate fi considerat ca atare in absenta raului? Vorbim de ipotetica absenta a raului. Cum va putea binele fi etern avand in vedere ideea ca raul va dispare la un moment dat ca manifestare?
  Scuze daca sunt puerile aceste intrebari. Subiectul insa ma intereseaza si mi-ar prinde bine cateva surse de documentare extrabiblice pe aceasta tema. Eventual ceva carti care dezbat aceste idei.
  Multumesc pentru emisiuni. Faci o lucrare excelenta.

 8. KMLeon says:

  Paule, a fi liber cugetator nu exclude intotdeauna acceptarea unei Causa Causarum- a unei inteligente supreme care sta la originea universului cunoscut si care interactioneaza pe anumite cai cu fiintele rationale.
  Referitor la intrebarea ta: ce rost mai are un liber cugetator sa puna intrebari lui Dumnezeu. Depinde…. de cat de liber este in cugetarile lui. Daca nu e liber in totalitate atunci isi restrictioneaza singur aria in care cauta raspunsuri….
  Asta ar fi un modest raspuns. :vampire:

 9. paul moga says:

  Hei George , asa ceva este inadmisibil !
  Cum iti permiti sa imi spui mie ca eu ,, inregimentez fortat lucrurile si oamenii ?,, Stii bine ca sint sensibil – iar sensibilitatea mea trebuie menajata . Cum imi menajezi mie sensibilitatea cind mi-ai spus asemenea cuvinte dureroase ? :cat:
  Spune-mi doar partea frumoasa a lucrurilor . Spune-mi cit sint de destept , si ca totul este ok .

  Aproape imi dau lacrimile , si ma simpt ca o frunza rece de toamna , colorata in culori triste . :snail:

 10. stefan& says:

  #5 P.M.

  Asa este! Am un singur amendament: in „felul 2.” eu am gandit ca sunt toti (absolut toti) cei ce nu sunt in „1.”

 11. Aurel Ionica says:

  George,

  Revenind la emisiune, il astept pe Edi sa intre mai in miezul experientei lui Habacuc. pana acum a vorbit doar generalitati destul de vagi, a desfacut doar ambalajul.

  Eu cred ca nu l-ati inteles pe Edi. El a prezentat tocmai miezul problemei si nu ambalajul. El a schimbat macazul, acum nu mai este agnostic ci crede in dumnezeul asta revolutionar care cu sabia si cu focul elimina raul, adica nedreptatile sociale, si creaza o lume dreapta si buna, adica etica. Intrucit relele si nedreptatile sunt facute de oameni, cum poti za elimini relele fara sa elimini cauza relelor, si anume pe oameni. Logica lui Edi este de fier. De aia Edi nu mai crede in Dumnezeul ala care este un batrinel cu plete albe si care sta pe tron incruntat. Cu incruntaturile nu faci mare lucru si in nici un caz nu poti sa impui oamenilor “gindirea etica.” Gindirea etica se poate impune numai cu sabia si cu focul, adica cu holocaustul, cind nu jertfesti oi si tauri, ci pe aia care sunt capul relelor sociale. Ceea ce va deruteaza este afirmatia ca “revolutia” asta ar fi avut loc in antichitate si ca ar fi fost declansata de profetii biblici dar asta este praf in ochii prostilor. Oamenii inteligenti si “sensibili” ca paul moga pricep ca de fapt revolutia asta a inceput mult mai recent si nu a fost declansata de profetii biblici ci de “profetul” ala care a denuntat Biblia ca fiind “opiul poporului” (cine citese sa priceapa).

 12. eddieconst says:

  Aminteai, Edi, de bine si rau ca fiind eterne. Eterne in substanta? In consecinte?

  Zise reptila si mai musca odata din fructul oprit… :-))

  In crestinism, notiunea binelui vesnic si universal are doua izvoare:

  1. Geometria lui Euclid – trecuta prin Platonism – care afirma ca axiomele sunt adevaruri vesnice pe care sufletul rational le cunoaste din vesnicie
  2. Tora – care afirma ca Dumnezeu nu se schimba si vointa lui este baza binelui.

  Aceste doua concepte sunt contopite in teologia Logosului de parintii bisericesti.

  In lumea noastra notiunea binelui vesnic a fost demolata de prabusirea metafizicii platonice si a geometriei euclidiene. Eu am abordat aceasta problema pe siteul meu http://noneuclideantheology.blogspot.com/ in care am definit datele problemei dar nu am ajuns la un raspuns. Cred ca daca mai exista o misiune profetica pentru biserica aceasta va fi o noua viziune a bineuluidupa modelul YHWH-ist de data aceasta fara gandire euclideana, dar recunosc ca nu detin un raspuns intelectual. Pe de alta parte cei care pretind ca detin raspunsul (ca FGL) vin din lumea celor care molesteaza copii si au ajuns vrasmasii intregii omeniri cu tot ce are omul mai nobil, in numele unui dumnezeu tribal si sangeros. Asa ca daca mai exista in biserica oameni care sa aiba pasiune pentru bine si adevar acestia sunt „liber cugetatorii”, scepticii,indoielnicii, „seventh-day darwinians” – cum hulea Cliff Goldstein cel taiat imprejur. Relativistii adevarati sunt cei care molesteaza copii si apoi apara credinta data sfintilor odata pentru todeauna.

 13. eddieconst says:

  Oamenii inteligenti si “sensibili” ca paul moga pricep ca de fapt revolutia asta a inceput mult mai recent si nu a fost declansata de profetii biblici ci de “profetul” ala care a denuntat Biblia ca fiind “opiul poporului” (cine citese sa priceapa).

  Ma indoiesc ca PM crede ca Marx este parintele cugetarii libere sau al exorcismului social, asa cum nici eu nu cred. Asta este lectia de marxism invatata prin anii ’80 la scoala de viitori presedinti si profesori azs. Aurele, marxismul este mult mai complex decat atata, si opium pentru popor nu insemnea manipulare ci anestezie, dar asta este alta poveste. Notiunea de era axiala nu apartine lui Marx ci lui Jaspers care era existantialist. Insa scopul meu nuneste sa fac istorie ci sa ofer motivatie.

 14. Aurel Ionica says:

  Edi,
  Mi-e teama ca tocmai asta ii place lui PM si altora de aici la tine, tocmai faptul ca ei cred ca Marx si ateii sunt campionii cugetarii libere si al exorcismului tuturor nedreptatilor sociale si mi-e teama ca si tu ai spus-o uneori destul de clar. Dar sunt de acord ca ei nu prea inteleg ce spui tu si se pare ca nici tu nu prea tii neaparat sa te inteleaga. De ce nu explici ce este aia “revolutie axiologica” si ce este aia “gindire etica”? Ce legatura are etica cu “binele si raul” asa cum bine te intreaba un aplaudaci de-al tau:

  #7 | Written by KMLeon
  Aminteai, Edi, de bine si rau ca fiind eterne. Eterne in substanta? In consecinte?
  Intreb asta deoarece binele si raul, asa cum il percepem noi, oamenii limitati in spatiu-timp, depinde de circumstante.

  Oamenii acum stiu ca etica este “situationala” cum a definit-o Fletcher, adica “circumstantiala” sau camelonica cum se exprima simpatizantul tau. Intrucit nici tu nu ai interesul sa explici ce este aia axiologie si gindire etica, am sa dovedesc si eu ca stiu sa fie crestin si sa nu-mi bag nasul unde nu-mi fierbe oala. Ce zici, merit o bomboana ca stiu sa tac?

 15. First Monkey says:

  Edi

  Stau si ma intreb cum se face ca Adam a mancat din pomul cunostintei si efectul apare dupa mii si mii de ani.E ca si cum ai fi muscat direct din fructul oprit.

  Esti bun,dar nu e suficient.Te-ai intrebat vreo data ce procentaj dintre cei care te asculta,tineri si mai putin tineri inteleg teoriile tale puse in ordine asimetrica.Imagineaza-ti o doamna din Romania(fiind azs)care lucreaza la alimentara,vinde eugenii si halva vrac.Este sincera si nu este multumita cu monotonia din biserica.Gaseste emisiunea si trage oxigen pana in adincul plamanilor.Crezi ca are sanse sa traiasca pana vine salvarea?
  Nu pun in discutie daca ce spui e real sau apartine domeniului science fiction. Cine poate testa teoriile tale?Samson si inca patru tineri studenti de la patru facultati?
  Cum ramane cu cei care au doar 12 clase,care nu au muscat bine din mar?Cu cei care nu au bani sa-si cumpere telescop si nu au acces la vasta ta biblioteca?Cu cei care nu prea inteleg bine teoria reletivitati?Cu cei care nu pre sunt buni la chimie si fizica?Nu crezi ca reduci la infinit posibilitatea majoritati de al intelege pe Dumnezeu?
  Crezi ca daca Isus ar veni astazi pe pamant ar vorbi in ecuatii si despre geometria lui Euclid,sau ar vorbi pe intelesul tuturor.
  Raman masca cand de fiecare data cand intalnesc pe cineva care se oxigeneaza prin plamani tai artificiali,descopar o noua formula a oxigenului.Fiecare are versiunea lui si foarte rar coincid in mici detalii.Se vede ca oameni nu le au cu chimia si incurca formulele.Asta e vizibila si aici pe forum,cei care au un master in chimie inteleg cate ceva,insa nici ei nu prea inteleg formulele astea noi ale oxigenului.
  Titlul site-ului cred ca este relativ,nu?S-au metaforic?Crezi ca asa arata formula oxigenului divin?Cred ca ar fi mai potrivit sa se numeasca: Documentare antropologice.

  Am ajuns sa ma indoiesc si de capacitatea ta intelectuala,cat si de cea a bunului simt.Cum poti sa spui ca FGL molesteaza copiii?Ai dovezi sau e doar pentru a insulta pe cineva?Nu vad rostul acestor cuvinte incadrate in formula oxigenului,ba chiar este o jignire care ti-ar putea aduce probleme.Am vazut ca stii sa ragai in direct si am crezut ca a fost o intamplare dar cred ca te reprezinta.

  Am gresit,cred ca ai muscat direct din sarpe.

 16. jean says:

  @First Monkey
  Nu sar in apararea nimanui , da` nu pricep de ce in momentul cind cineva isi exprima o idee (chiar fie ea ciudata), apar bombardamentele din partea celora care mimeaza ca detin adeveru`.
  Singura solutie corecta pe care ar trebui sa o abordezi ar fi cam urmatoarea: daca ai ideei poti sa faci un blog …poate si cu fisiere video(nu obligatoriu) si explica ideile si modul tau de intelegere.

  P.S. – din cuvintele folosite la postul #15 am impresia ca esti foarte aproape de a rezolva problema cu paralelele.

 17. Sora adventista de la alimentara says:

  Aurel Ionica

  Citeste te rog despre interpretarea clasica la subiectul -moralitate si etica- !

  http://www.bio.davidson.edu/people/kabernd/Indep/carainbow/Theories.htm

  Dincolo de speculatiile eticii circumstantiale exista principii etice valabil universal si acestea nu pot fi desfiintate .Moralitatea este definita diferit de la o cultura la alta si variaza de la o cultura la alta.

  Ps-cand vei veni pe la mine la alimentara am sa-ti fac cadou niste halva ,ca ghiveci vad ca ai mancat destul.

 18. First Monkey says:

  jean

  Eu nu am mimat nimic si nu sustin ca detin nici un adevar.Sustin un adevar biblic asa cum alti sustin teorii evolutioniste.
  Adica cineva poate sa spuna ca FGL molesteaza copiii si eu nu pot sa-i spun ca nu are bun simt pt pozitia in care se afla?Asa arata etica lui Yahweh? Nu am voie sa-i atrag atentia ca nu se face inteles nici prin fapte si nici prin cuvinte?
  Sunt satul de teorii si de oameni falsi,vreau sa vad practica,etica adevarata,rabdare,intelepciune de sus,pace,ECHILIBRU din parte celui care critica si jigneste pe cine apuca sub pretextul ca a descoperit revolutia axiologica pt adventisti spalati la creir.Schimbarea unde este,doar in descoperiri stiintifice si istorice?Care e parte practica?
  Nu SIMT oxigenul,e mai mult CO2.Ma simt intoxicat si cred ca neuroni nu ma inseala.

 19. jean says:

  in ceea ce priveste „loviturile sub centura” sunt de accord cu tine si cred ca s-ar putea ca unii sa se exprime altfel.

 20. Aurel Ionica says:

  #17 | Written by Sora adventista de la alimentara
  Ps-cand vei veni pe la mine la alimentara am sa-ti fac cadou niste halva ,ca ghiveci vad ca ai mancat destul.

  Multumesc sora mercenara de la alimentara pentru giveciul de teorii etice pe care mi l-ati oferit la wesite-ul respectiv si ati intuit corect ca m-am indopat cu astfel de ghiveciuri pina mi s-a acrit. Se pare ca Edi nu stie ca etica este un giveci si trebuia sa-i oferiti ghiveciul lui si nu mie. Dar poate-mi oferiti niste halva deoarece imi place si aici in Nashville nu se gaseste. Iar cu halvaua poate ma mai indulciti ca cu ghiveciurile astea etice nu aveti sanse.

 21. NorthLite says:

  First Monkey,

  Poate ca nu ai citit postul cu atentie. Edi nu a spus ca FGL a molestat sau molesteaza copii, ci facea aluzie la persoane ca Vasile Feresteanu.

  Nici eu nu cred ca FGL a molestat copii, si sincer sper ca am dreptate.

 22. NorthLite says:

  First Monkey,

  Totusi cititind posturile ajung la concluzia ca intentia ta este trolling.

 23. jean says:

  ia uite cum s-a rezolvat cu teoriile.

  deci….IN A MINUTE

 24. Gamaliel says:

  jean you might enjoy this, ai grija contine obscenitatii:

  http://www.encyclopediadramatica.com/Bible

 25. jean says:

  pai bine mai Gamaliele, eu ti-am dat Biblia intr-un minut si ca drept rasplata tu ma pui acu sa fac lectura suplimentara?Imi faci flooding cu o gramada de litere? :laugh: Pozele fac mai mult decit o mie de cuvinte.
  Am un prieten care are o edite speciala a Bibliei…..NUMAI cu imagini. :laugh: :laugh:

 26. George says:

  ” cei care pretind ca detin raspunsul (ca FGL) vin din lumea celor care molesteaza copii si au ajuns vrasmasii intregii omeniri cu tot ce are omul mai nobil, in numele unui dumnezeu tribal si sangeros”. Edi cand multi te injurau, omul asta FL iti facea o prefata frumoasa la carte, iar tu acum il pui alaturi de cei care molesteaza copii…

  Cand cineva nu e de acord cu tine arati what you are made of- un concentrat de sarcasm.

 27. Beni Plesa says:

  George

  „”Edi cand multi te injurau, omul asta FL iti facea o prefata frumoasa la carte, iar tu acum il pui alaturi de cei care molesteaza copii…

  Cand cineva nu e de acord cu tine arati what you are made of- un concentrat de sarcasm.””

  George ,se pare ca ai uitat comentariul lui Florin .Cand Florin a facut acel comentariu despre cartea lui EDI ,el singur a recunoscut ca la data respectiva nici nu a citit cartea.
  Florin este un baiat bun ,mie personal imi place de el chiar daca nu sint de acord cu majoritatea ideilor lui.
  El a scris fara sa fie informat asupra ideilor lui EDI ,a facut-o doar de dragul prieteniei deja stabilite pe baza presupunerii ca ei au o „credinta” comuna.
  Gandeste=te cati adventisti fac acelasi lucru cand fac reclama la cartile Ellenei White fara sa le fi citit ATENT si complect .In lumea religioasa PRESUPUNERILE sint cele care DOMINA gandirea multor crestini.
  Evidentele nu au mare importanta la un om cu prejudecati.
  Toti avem cate un „UNGHI MORT” la perspectiva noastra si ar trebui sa multumim celor care ne iubesc destul de mult sa-si asume riscul de a ne spulbera prejudecatile.
  Cu drag Beni

 28. Arius says:

  Scuzati va rog, dar molestarea adultilor n-are nici o relevanta?…

 29. wonder says:

  Pentru mine este prima data cand scriu un comentariu la emisiunile lui Edi, desi il ascult cu placere de la prima emisiune de „oxigen”.
  Ceea ce m-a determinat sa scriu este acuta „dezbatere” dintre doi „distinsi” domni AI (si FL) cu cei de pe forum. Doresc sa va adresez o intrebare: chiar sunteti profesori si aveti PhD sau v-ati insusit titlurile de amorul artei?
  Traiesc in mediul academic si sunt in curs de finalizare a unui doctorat (undeva departe de Romania), intr-un domeniu care nu are legatura cu ce discutati dumneavoastra aici pe forum. Nu am autoritate in subiectele dezbatute aici, dar sunt oripilata de lipsa de profesionalism de care dati dovada. Ii jigniti pe cei care il urmaresc pe Edi cu consecventa (si pe Edi, evident)! Nu sunteti capabili sa va limitati la a va expune ideile (chiar daca sunt contrare expunerilor din emisiune), asa cum ar face un adevarat om de stiinta, ci incercati sa va aparati amorul propriu. Asta spune mult despre dumezeul caruia ii slujiti. Nu mi-a fost dat pana acum sa particip sau sa am o prezentare in domeniul meu si sa aud atatea ironii si jigniri. Oare domeniul filozofic si teologic face exceptie de la regula?
  Cu regret ajung sa ma scarbesc de romani. Nu sunt capabili sa discute in contradictoriu fara sa se jigneasca.
  Domnilor nu doar ca sunteti departe de a sluji Dumezeului pe care Edi tocmai incearca sa il prezinte, dar ii faceti un mare deserviciu. Daca a crede in Dumnezeu nu a putut macar sa va cizeleze spiritul acesta nelinistit si pline de amor propriu, singura sansa care va ramane este sa cautati un psihiatru bun. Aveti probleme grave si va recomand sa va tratati (de data aceasta vorbesc cu AUTORITATE).
  As fi urmarit cu interes o dezbatere pura, la nivel de idei si probabil as fi invatat foarte mult. Dar din pacate vad ca singurul care stie sa faca lucrul acesta este tot Edi. Felicitari!

 30. Anda says:

  #29

  Sunt totalmente de acord cu tine.

  Si eu lucrez intr-un mediu academic si nici o data nu am auzit sa se vorbeasca in halul asta si sa fie atata transpiratie de testosterona si de amor propriu.

  Cu regret ajung sa ma scarbesc si eu de romani. Nu sunt capabili sa discute in contradictoriu fara sa se jigneasca.

  Avem asa de mult de invatat unii de la altii… Pacat.

  In orice caz Edi iti multumim mult pentru efortul pe care-l depui pentru noi.

  Cu respect,
  Anda

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: