Logos 07 – Obsesia Pacatului

39 Responses to Logos 07 – Obsesia Pacatului

 1. Claudiu says:

  Omul nu poate veni la Hristos decat daca este pacatos. Nimeni nu poate sa spuna despre sine ca este fara de pacat. Si da, firea pamanteasca se transmite la fiecare prunc, este un lucru cert. Vinovatia a fost transmisa de la „Adam” incoace, orice ar insemna Adam.
  Daca pacatul nu este constientizat nu poate exista pocainta.
  Bineinteles ca nu trebuie sa dramatizezi dintr-o joaca a copilariei, insa gena pacatului exista inca in om si neputinta de a deveni bun prin propriile puteri te aduce la Hristos.

 2. tabita says:

  Claudiu,
  moartea a trecut asupra tuturor oamenilor de la Adam incoace, nu pacatul. Pacatul nu se mosteneste 🙂

 3. Claudiu says:

  Pai cu ce drept face moartea ce vrea? Din cate stiu eu este plata pacatului.
  Eu nu spun ca se mosteneste pacatul ci doar firea pamanteasca si inclusiv aceasta este ceva pacatos ce ne desparte de Dumnezeu.

 4. VictorZee says:

  Pe Cicero cu Addison, in Chicago, este o Biserica biblica, Midwest Bible Church, si are o inscriptie interesanta pe fatada de pe strada Cicero (pe marquee):

  Sin is the disease.
  Christ is the cure.

  In traducere:

  Pacatul este o boala.
  Hristos este vindecatorul.

  Intr-o zi am oprit la aceasta Biserica si l-am intrebat pe pastor ce vrea sa zica inscriptia de la Biserica lui.

  Domnia sa sustine ca „raul” este puterea opusa „binelui”, adica lui Dumnezeu.

  Noi nu stim cum a aparut raul dar el este o problema universala. In conceptia acestui pastor, Satana a fost primul inger infestat de boala „raului” (care poate fi comparata cu un virus ce se transmite foarte repede) iar Adam a fost primul om infestat.

  Boala face sa ne rupem, sa ne despartim de Dumnezeu si acesta este efectul bolii, al raului adica pacatul.

  Domnul Isus a experimentat pe viu aceasta boala, a biruit-o, are antidotul si doar prin El si cu El putem sa fim vindecati.

  Biserica este pe Cicero cu Addison, un bloc sud de Addison.

  Cu respect,
  George, Chicago

 5. sisif says:

  Intotdeauna mi s-a parut fascinata manifestarea asta schizoida a sentimentului propriei importante prin obsesia propriei pacatosenii.

  Anyway, voiam doar sa zic ca mi-am amintit de un banc mai vechi:

  Trei rabini calatoreau cu un taxi.
  Primul ofteaza si spune:
  “Cand ma gandesc la Dumnezeu, imi dau seama ca nu sunt mare lucru.”
  Cel de-al doilea rabin ii spune primului:
  “Daca tu nu esti mare lucru, atunci ce sunt eu? Nu sunt nimic.”
  Cel de-al treilea rabin ii spune celui de-al doilea:
  “Daca tu nu insemni nimic, atunci eu ce sunt? Mai putin decat nimic! Sunt cel mai neinsemnat dintre cei neinsemnati.”

  Soferul de taxi, care era negru, auzind toata conversatia se intoarce si spune:
  “Daca voi vorbiti astfel, daca voi ziceti ca nu sunteti nimic, atunci eu ce sunt? nici nu exista cuvinte sa ma descrie. Nici nu exist!”

  Cei trei rabini se uita unul la celalalt si intreaba:
  “Cine se mai crede si asta?”

 6. Claudiu says:

  @George
  Cand spui ca Domnul Isus a experimentat pe viu aceasta boala dai de inteles ca el ar fi avut fire pacatoasa. Dar Biblia nu afirma asa ceva. Isus Hristos a fost al II-lea Adam. El nu a avut inclinatie spre rau ci putem spune ca avea liberul arbitru asa cum noi nu il avem pe deplin.
  Isus, Fiul lui Dumnezeu, a fost intrupat din femeie, dar cum s-a intamplat lucrul acesta nu stim si de asemenea stim ca noi toti avem raul in gena noastra, nu putem evita raul in mod natural.

 7. Claudiu says:

  @Sisif
  Bancul tau este numai potrivit pentru chestiunea pusa in discutie. Reiese faptul ca si pocainta noastra, a omului este tot o virtute fata de ceva sau cineva. Este trendy sa te smeresti si sa spui ca esti cel mai mare dintre pacatosi. Dar asta nu ascude decat incapacitatea omului de a se goli de sine in sensul experimentarii Harului. El inca incearca prin lege sau prin afirmatii de „bonne tone”.

 8. VictorZee says:

  Domnule Claudiu #6,

  „Duhul lui Dumnezeu sa-L cunoasteti dupa aceasta: Orice duh, care marturiseste ca Isus Hristos a venit in trup, este de la Dumnezeu; ” (1 Ioan 4:2)

  „Pe Cel ce n’a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El.” (2 Corinteni 5:21)

  „El L-a facut pacat pentru noi”: Cand?

  Ce a facut Domnul Isus 40 de zile in pustie?

  Cu respect,
  George, Chicago

 9. i-oana says:

  Claudiu,

  EGW puncteaza bine chestiunea „virtutii” pocaintei,adica zice ca nu-i nici o virtute in faptul ca cineva se poacaieste.
  Faptul ca esti constient si-ti pare rau de o crima (in sens anglo-saxon pt. crima ) nu te scuteste de consecintele legale iar judecatorul nu te absolva de vina si te face … lord pt. ca,vai Doamne,iti pare rau ! Ar fi ridicol,nu-i asa ?

  Tabita,

  Probabil te-ai referit ca noi nu mostenim vinovatia faptului ca Adam a pacatuit.
  Nu-i deloc legal si nici biblic ca sa platesti pt. ceea ce a facut altcineva,fie el si Adam.
  Tragedia e ca tata Adam ne-a lasat,fara acordul nostru,firea lui pacatoasa.
  Asta e o realitate dincolo de discutie si ar fi fost o tragedie dincolo de intelegere daca Isus n-ar fi venit ca om in mijlocul omenirii.
  De fapt toata nenorocirea adusa de pacat cat si rezolvarea nenorocirii asteia graviteaza si are de-a face cu Isus in mod direct si dincolo de orice discutie.

  Restul sunt acrobatii teologico-filozofice lipsite de sens,ba chiar ridicole de cele mai multe ori.

  Banuiesc ca n-am inteles gresit la ce te-ai referit in comentariul tau,nu-i asa ?

  Sisif,

  Evreii sunt „de poveste” in mai toate aspectele,asa ca bancul e fain si arata cum sunt….oamenii,nu doar evreii !

  Mi-a placut,pe bune !!

 10. Claudiu says:

  @Victor
  Asa cum spunea si i-oana exista posibilitatea ca aceste discutii sa fie niste acrobatii teologico-filozofice poate lipsite de sens.
  El a fost facut pacat in locul nostru nu literal ci in sensul ca a luat vina noastra asupra Lui.
  Tu ce crezi ca a facut Domnul Isus in pustie, pentru ca eu stiu.
  N-am zis niciodata ca nu ar fi venit in trup, insa pentru ca nu putem stapani foarte bine subiectul datorita lipsei dovezilor, eu dau crezare Bibliei.
  Niciun om macar nu ar putea tine legea cu strictete. Trebuie sa memoram bine aceasta afirmatie pentru a nu ne mai chinui sa tinem percepte ci sa traim din dragoste.

 11. samson says:

  #1 claudiu

  Omul nu poate veni la Hristos decat daca este pacatos.

  săracu domnu hristos! vă daţi seama domnu claudiu cât de disperat tre să fie ca s-aibă nevoie de oameni să fie păcătoţi ca să-l bage şi pe iel în seamă!! adik, insinuaţi dvs aşa mai pe ocolite ca să priceapă şi iapa (aka iubiţi fraţi şi stimate surori) ca domnu hristos de la geneza încoa a făcut şi face tot posibilu ca să iegziste-n continuare păcatu şi păcătoşii, nu? dle, dta dak n-ar fi să păcătuieşti şi s-ai păcate pasibile de pedeapsă şi de pierderea la anumite avantaje materiale – gen viaţă vejnică, marea de cristal, străzi de aur, ietc, ietc, dta ai mai avea fro nevoie sau frun impuls să mai te duci să dai mâna cu domnu hristos? vezi domne! interesu poartă fesu dle, d-ambele părţi!!! :talktothehand:

  Nimeni nu poate sa spuna despre sine ca este fara de pacat.

  să fim serioşi dle! ce păcat?!?! poate păcatu lipsei de gândire critică şi raţională!! ce păcate ai dta dle, de iegzemplu, de te simţi dta aşa presat să dai fuga la domnu hristos? şi cum se face că deşi te tot rogi dta la domnu hristos de ani buni de zile să te tot scape pe dta de păcatele alea, lucru ăsta tot nu se-ntâmplă, asta în ciuda dorinţei dtale sincere d-a fi ieliberat de iele? de ce nu te scapă dle, domnu hristos de iele să poţi şi dta să spui în sfârşit că ieste cineva şi fără păcat? :footmouth:

  Si da, firea pamanteasca se transmite la fiecare prunc, este un lucru cert. Vinovatia a fost transmisa de la “Adam” incoace, orice ar insemna Adam.

  dle, ce-nţelegi dta dle prin firea pământească? de unde ai dta dle noţiunea asta? dle, uite cum facem, să nu vii dta acuma cu concluziile alea pret-a-porter direct din colecţia de mituri sfinte, aşteptăm ceva direct din puţu gândirii propii şi personale, da? se poate? mulţumim!
  dle, cum îţi iesplici dta ca firea asta pământească de care te tot plângi dta p-aicea se găseşte din belşug la toate animalele dak te uiţi un pic la iele? p-astea cine le scapă d-aşa ceva? tot domnu hristos? tre să dea şi iele fuga la iel şi să se pocăiască? :laugh:

  Daca pacatul nu este constientizat nu poate exista pocainta.

  să fim serioşi dle, ce dta nu te-ai rugat niciodată ca dl dumnezeu să-ţi ierte şi păcatele care nu le cunoşti?? :idk:
  şi ai dta şi fro iesplicaţie de ce tot timpu apare cât-un păcat care să tot fie conştientizat? ?:-)

  Bineinteles ca nu trebuie sa dramatizezi dintr-o joaca a copilariei, insa gena pacatului exista inca in om si neputinta de a deveni bun prin propriile puteri te aduce la Hristos.

  dle, dta conştientizezi ce zici dta aicea? la adresa lu bunu domn isus? cât de pervers tre să fi dle, ca să fi pe deplin conştient că sărmanii oamenii ăia ie programaţi genetic să vină la tine, şi tu să poţi şi să nu faci nimik ca să le redai libertatea şi să-i scapi de gena asta? asta da paranoia şi cultu personalităţii! şi la sfârşit omu să-ţi mai şi mulţumească şi să te laude că l-ai salvat, şi că-l ajuţi să fie bun!! de ce nu-i scoate dle la om genaasta, să vedem ce-l mai aduce atuncea pe om la domnu hristos? credeţi că de frică că nu-l mai caută nimenea şi că rămâne singur cuc şi pierdut prin împărăţia lui, nu face fapta aia bună să-i redea libertatea la om? :devil:

 12. samson says:

  #3 claudiu

  Pai cu ce drept face moartea ce vrea?

  aşa a hotărât dl iehiva în marea lui dragoste, bunătate şi îndurare, întodeauna un domn dumnezeu care ie perfect bun şi ubitor se gândeşte numadecât că cea mai bună pedeapsă pt orice fel de greşeală şi abatere de la ce zice iel că ie bine sau rău tre să fie pedepsită cu moartea!!! dle, dta ai fi-n stare dak copii dtale nu te-ar asculta şi-ar mânca din ciocolata care ai aveau-o dta în frigider, ai fi domne-n stare să-i pedepseşti cu moartea pt asta? ţi s-ar părea dtale asta ca fiind o pedeapsă raţională şi corectă? da? da! ok, mult succes atunci, pune-o dle în practică acasă atuncea, du-te dta la soţie şi copii şi anunţă-i dle, şi să vezi dta cum s euită ăia la dta, dak nu ie de părere că ie nevoie d-un tratament de specialitate în cazu ăsta! :doctor:

  Din cate stiu eu este plata pacatului.

  şi la animale dle, ce plată mai ieste? astea ce vină are decât că dl iehova aşa a hotărât să se nască iele ca animale şi să moară? tot ca o iespresie binenţeles de la caracteru unui domn dumneyeu perfect ăn dragoste şi bunătate, nu? altă formă alternativă de plată nu găsea dle? cu posibilitatea reeducării şi învăţării din propiile greşeli, un fel de şcoală de corecţie să zicem ?:-)
  şi la copii dle? ăia de la 0 la 3 ani, să zicem? sau la băieţii ăia iencelofali cu capu ca mingea de basket dle, care aşa s-a născut iei dle, şi care dupe ce se chinuie aicea în viaţa asta, la sfârşit îi mai şi iegzecută dl dumnezeu c-a fost păcătoşi, îi trece la odihnă pe baza la firea pământească, nu? şi dtale ţi se pare f ok toată tzreaba asta, aproape că-ti vine şi dtale chefu să-l rogi pe dl dumnezeu să te facă şi pe dta unu din iei! vai de dta dle, cum se mai uită lumea la dta şi la dl iehova!!! :chic: :chic: :chic: :chic:

  Eu nu spun ca se mosteneste pacatul ci doar firea pamanteasca si inclusiv aceasta este ceva pacatos ce ne desparte de Dumnezeu.

  şi nu ţi se pare dle că ieste o monstruozitate? ce vină are bietu om că moşteneşte toată daravela aia de care zici dta aicea? şi dak chestia aia moştenită îl desparte pe om de dl dumnezeu de ce nu are loc procesu invers, adik dl dumnezeu să se pocăiască şi să-şi ceară scuze de la om şi să meargă la iel? nu? n-ar fi corect aşa? să-şi mai spele şi iel din păcate şi vinovăţie, aşa cum învaţă la ievanghelie pe alţii să facă :pissedoff: :reallypissed:

 13. virgil d says:

  Am înțeles ca pacatul exista doar in momentul unei alegeri constiente. Vezi Ioan 9:41. Pacatul nu cred ca se mosteneste altfel as fi si eu îngrijorat de pruncii morți si nebotezati de la maternitatea Giulești. Si totuși dacă pacatul este in urma unei alegeri constiente, Pavel spune ca noi cunoastem in parte… Oare va fi un moment cândva când vom alege cunoscand pe deplin, iar aceea alegere va însemna judecata? Biserica noastră ne învață ca orice alegere se face aici, in timpul vieții. Este fair play?

 14. virgil d says:

  Poate ca alegerile „mici” de aici ne pregătesc pentru alegerea finala. :doh:

 15. alpha & omega || "jungle boy" says:

  What? That again? „Obsesia Pacatului” … umm, excuse me… este cu P sau cu C? :struggle: shift happens, you know (like when you believe, but not thinking rationally)
  … nevermind, i’m just saying… obsession

  Pacatul… precum in cer, asa si pe pamant
  welcome to this world, you sinner!
  but hey… „He loves you„! (min 01:13) 😮 say what??? 😯 :-/

  http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_humanism
  http://caveatlector.eu/umanism/o-declaratie/
  http://caveatlector.eu/umanism/principii/

  si ne iarta noua pacatele noastre precum si noi… dupa chipul si asemanarea… si tot ce face „Tatal”, fac si fiii luminii intocmai… amin si aleluia!
  arata-mi pacatele tale fara realitate prin credinta si eu iti voi arata…

 16. study_nature says:

  claudiu #6

  stim ca noi toti avem raul in gena noastra, nu putem evita raul in mod natural.

  Mi se pare interesant cand ii observ pe multi crestini preluand anumite elemente stiintifice iar pe altele respingandu-le, ambele atitudini fiind sculptate de simtamantul difuz al veneratiei fata de imperativele dictate de primatul Scripturii (orice-ar insemna asta).

  Mai fratilor – noi suntem inzestrati cu niste instincte naturale. Inteleg ca ele nu mai sunt up-to-date cu realitatile social-cultural-religioase si ca ne pot conduce uneori pe piste gresite, dar ne-au servit de minune timp de foaaarte multi ani si datorita lor suntem acum bine mersi, cu nevoile de baza asigurate si cu timp disponibil sa teologhisim dupa bunul plac.

  Asa ca – atunci cand anumitor predilectii innascute spre identificarea si solutionarea problemelor din planul vizibil li se da apa la moara nu din Ozana sau din Dambovita, ci din Iordan, Gange sau Styx, iar apoi li se ofera un cub rubik imposibil de terminat (a.k.a. viata-fara-de-pacat, omul nou, nascut din nou sau punerea in practica a teologiei perfectionismului/a ultimei generatii), de ce ne mai miram ca se ajunge la ipohondrie spirituala („oare mai am vreun pacat nemarturisit?” via EGW) si la punerea in scena a variantei kitsch, manelizate, a jocului cu margele de sticla, dar pentru care nu ai nevoie de cultura, de pregatire intelectuala si de agerime a mintii pentru sesizarea legaturilor profunde dintre lucruri, ci de o colectie de revelatii infailibile, de metoda „proof-text” si de asocieri improvizate sub mantia autoritatii Duhului Sf., toate 3 intr-un asalt sincron menit sa le dea oamenilor sa-si faca de lucru cu raul din genele lor – singurul perpetuum mobile veritabil – in loc sa-i lase sa-si vada linistiti de fericirea lor si a familiei lor.

 17. i-oana says:

  Study,

  Ce mai incolo-ncoace,esti super-dotat(a) in expunere,adica le trebuie multa minte alora de citesc cu gand sa priceapa ce zici tu in coment-ul tau.
  Cu cat caut mai mult sa fac legaturi si legaturi intre legaturi ,adica sa analizez rational ,zau,crede-ma ca nu pricep mare lucru din ce VREI sa zici.

  Da´ stii de ce ?

  Pt. ca folosesti adresarea „mai fratilor” pt. a expune mai apoi termeni si concepte de….high-class,elevatiune ce n-o pot pricepe….fratii obisnuiti .

  Asa-mi trebuie daca n-am fost inzestrata cu instinctele naturale corespunzatoare care sa-mi asigure pe timp indelungat capacitatea necesara sa fiu desteapta si…bogata !!!

  De frumusete nici nu mai incape vorba.

  Ah,ce nefast destin divin,ce chin garnisit cu ….pelin !!

  Hei, Study,sper sa nu ma-njuri de mama ca ti-am raspuns in acest lipsit de rigoare academica fel !!

 18. i-oana says:

  Uite,Study,

  …vezi,m-am grabit si am scris comment cu un singur M !

  Asta ca sa vezi ce lipsita sunt de ….instincte naturale care sa…….

 19. Camelia says:

  Am inteles ca o doza de simtamint de vinovatie e necesar pentru altruismul reciproc. Dar cand se ajunge la o obsesie, e clar, ca orice extrema, nu face bine. Defapt, cand se ajungi sa fi obsedad de pacat, e foarte egoist (centrul spre sine). Si atunci ce faci? Cum pastrezi echilibrul?

 20. Claudiu says:

  domnule Samson
  Sunt de acord cu dumneavoastra in tot ce ati scris. Nu vad unde m-ati fi contrazis. Este vorba doar din unghiul din care privesti.
  Presupun ca nu esti agricultor, dar presupun ca stii ca daca vrei sa creasca firul de porumb trebuie sa tai iarba de pe langa, sau daca vrei sa ai o rosie in curte trebuie sa omori daunatorii ce ar putea taia firul de rosie.
  Sunt de acord cu dumneata. Universul acesta este plin de moarte sau sa spunem de cicluri nastere/moarte. Asta nu ma impiedica sa privesc mai departe.

  @Virgil
  Aruncarea unui copil intr-un bazin cu apa nu ii spala pacatele nici chiar firea pamanteasca. Atentie: pacat diferit de fire pacatoasa.
  Asa cum spunea Study. Pe cei puternici ii ajuta si cum spunea si dl doctor Dawkins, gena egoista este un bine pentru om, pentru ca ea exista. Dar de ce unii oameni simt nevoia de etica?

 21. samson says:

  #20 claudiu

  domnule Samson
  Sunt de acord cu dumneavoastra in tot ce ati scris. Nu vad unde m-ati fi contrazis. Este vorba doar din unghiul din care privesti.

  amin, frate claudiu! ştiţi cum ie vorba aia: să mă păzească dl dumnezeu de prieteni, că de dujmani mă păzesc singur! ai dracu bagabonţi unii, cică „ieste vorba doar de unghiu din care te uiţi”! :sidefrown:

  Presupun ca nu esti agricultor, dar presupun ca stii ca daca vrei sa creasca firul de porumb trebuie sa tai iarba de pe langa, sau daca vrei sa ai o rosie in curte trebuie sa omori daunatorii ce ar putea taia firul de rosie.

  păi şi pe dta nu te-ngrijorează dle treaba asta, că porumbu şi roşia nu ie-n stare niciodată să iegziste fără ajutor iestern? şi numa buruienile rezistă şi iegzistă singure? de ce n-ar fi şi roşia pe modelu la buruiană? şi crezi dta că şi roşiili alea din împărăţia la ceruri tot aşa are nevoie de tratamente şi ajutor iestern ca să iegziste? şi dak tot îţi place dtale analogiili ( sau pildele, pe limba lu iubiţi fraţi şi stimate surori), cum se face că cea mai mare roşie din univers, dl tomată perfectă se descurcă binişor fără s-aibă nevoie de nimenea să taie nimik şi nici să omoare pe nimenea pe lângă iel? nu putea şi iel să facă toate roşiili dupe modelu lui? şi nu mai avea nevoie de nicio pocăinţă nicip roşie în urma la niciun păcat!! :cute:

  Sunt de acord cu dumneata. Universul acesta este plin de moarte sau sa spunem de cicluri nastere/moarte. Asta nu ma impiedica sa privesc mai departe.

  sigur frate claudiu, întodeauna un creştin pe genunchi ( cu atât mai mult dak mai ie şi aventist) vede mai departe decât orice ateist în picioare( chiar dak întâmplător ieste şi om de ştiinţă)!!! :-*

 22. Scurtp2 says:

  Domnule Om Samson
  Se vede ca inca nu ati divulgat secretul puterii dumneavoastra pentru ca aveti buteri nebanuite.
  In cida aparentelor nu ma dau in vant dupa basme, dar exista o framantare normala. Este o chestiune de orgoliu in primul rand sa accepti ca te-ai fi putut insela in ceea ce ai crezut, dar dupa ce treci de pasul asta apar noi orizonturi ce deschid portile cunoasterii.
  Credinta in Dumnezeu este tot o aripa a cunoasterii. Acum este foarte important prin ce mijloc vrei si poti sa-L cunosti: prin basme sau certitudini.

 23. Scurtp3(trinitate) says:

  Domnule robotel cu gandire automatizata,
  Strigatul meu are ecou intr-o alta inception de care ma desparte doar o viata inchinata idolului meu, Yahvew
  Hai ca iar am facut pppppppacatu’ praf! :pray: :worship: :pray: :worship:
  Vorba aia… daca esti iubit aventist sau stimata sora, nu te ppppaca in drum… :-*
  ai dracu bagabonţi unii, cică “ieste vorba doar de unghiu din care te uiţi”! :struggle:

  suuuuuuuflare de viata… adiere de prostie…

 24. Scurtp3(trinitate) says:

  i-o-ana… femeia barbata:
  Mamasita, singurica, singurica…?
  tu arata-mi pacatu’… si io iti arat selectia naturala 😎

  lasa SDAgnostics sa se creada intelepti si obiectivi… tot aventisti ramane iei… si tu spune lucrurilor pe nume.. sa mananca si gura ceva

  manca-ti-as pasarica ta (rationala), wo-man! :-* :-* :-* :-* :-*

 25. Scurtp3(trinitate) says:

  taticule, mergi azi la sala cu mine? c-am ramas singur today… te sun mai tarziu :phone:

 26. Claudiu says:

  Atunci cand un om de stiinta nu are raspunsuri concrete elaboreaza o teorie si sunt multi cei ce o imbratiseaza imediat.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7749954-stephen-hawking-universul-nu-fost-creat-dumnezeu-luat-nastere-datorita-legilor-fizicii.htm
  Uite de exemplu ce spune dl. Hawking. Desi nu stie exact ce s-a intamplat in prima secunda de la inceputul Universului, domnul se grabeste sa arunce repede o teorie ce din nou nu se poate verifica.
  I-am citit unele dintre cartile dansului si sunt fenomenale, dar de ce sa ne intindem mai mult decat ne permite cunostinta?
  Intreb din nou. De ce are omul nevoie de etica? De ce sa nu traim ca in jungla. Pana la urma valorile umane sunt arbitrare. Eu zic sa ne inarmam ca niste oameni destepti ce suntem sa radem tot, sa jegmanim magazinele ca o maimuta ce jefuieste un bananier, sa i-o …… primei maimute ce ne apare in cale doar pentru ca are pasarica si pare mai cruda decat ce avem noi acasa sau langa teritoriul nostru bine marcat.
  Eu zic ca ar fi mai fun fara politie, legi si toate cele. De ce sa avem nevoie de ceva arbitrar cand universul se guverneaza singur: Cel mai puternic merita sa traiasca, sau sa spun ia tot – ca la poker.

 27. Claudiu says:

  #16 study_nature

  Ma intreb de ce tu study_nature o sa iti ingropi cunostintele dupa un ritual religios in care nu crezi. Sau o vei face altfel? Nu inteleg de ce nu exista concret o limita de demarcatie.
  Chiar, cum arata o inmormantare ateista ori o nunta?

 28. study_nature says:

  @Claudiu #27:

  Mi se par deplasate intrebarile.
  In primul rand ca nu eu sunt cel care stabileste ritualul dupa care vor fi ingropate cunostintele mele. Acesta va fi realizat de biserica de care a apartinut fiecare. In cazul ateilor si agnosticilor sa zicem ca, la noi in tara cel putin, nu exista institutii sau organizatii care sa se ocupe de asta – oricum, n-am cercetat subiectul. Ce recunosc este ca BOR si BAZS au logistica mai buna si personal mai calificat decat a&a la capitolul nunti, inmormantari si botezuri. Ok, 1 punct pentru cauza pe care o sustii.
  Oricum, pe mine ma intereseaza performanta in extinderea limitelor umane ale cunoasterii realitatii si ale faptelor concrete pe care le putem realiza.

 29. Claudiu says:

  study_nature
  Aici sunt perfect de acord. Sunt gata sa renunt la ceea ce am crezut daca se este dovedit a fi un basm pentru ceva care sa existe, dar nu de dragul noutatii ci de dragul adevarului. Cunoasterea realitatii este un tel important, dar sa nu uitam ca nu putem sta suspendati in aer. Mintea umana intotdeauna crede in ceva, fie ca-i BigBang ori Dumnezeu. Avem nevoie de teorii pentru a putea aplica metoda eperimentarii si a demonstrarii. Dar nu trebuie sa mergem pe o singura mana pana nu este demonstrata. Teoria Big Bang are inca ceva hibe. Ca un cercetator sau doritor de a afla adevarul trebuie sa presupui ca teoria elaborata poate fi adevarata si sa aduci pe tapet alte si alte posibilitati. Pana la confirmare trebuie sa ramanem agnostici.

 30. Claudiu says:

  Pentru ca mi se pare ca m-am contrazis intr-un singur post, incerc sa exprim mai bine ceea ce gandesc:
  In timp ce cred una dintre x variante nedemonstrate cu privire la y subiect, trebuie sa raman agnostic fata de celelalte n variante posibile inca nedemonstrate la randul lor. Credinta in Dumnezeu nu cred ca va fi vreodata stearsa cu desavarsire, insa eu daca sunt teist trebuie sa fiu deschis pentru noi variante de cunoastere. Pentru un crestin nu ar trebui sa fie importante formele ci etica. Daca vrea sa fie deosebit de ceilalti nu trebuie sa-i stea gandul la recompensa din Rai sau din contra la focul iadului (care nici macar nu exista in varianta populara). Un crestin trebuie sa fie gata sa se implice pentru a crea o lume mai buna, mai ales prin stiinta, dar si prin moralitate, dragoste, compasiune, jertfire de sine. Nu dogme si teologii ci dragoste.

 31. Scurtpsuflaredeviata || claudelu' agnosticu' says:

  Pentru ca mi se pare ca te-ai contrazis in TOATE posturile… dar esti incapabil sa-ti dai seama cu gandirea ta de robotel aventist, doublethinker cand vrei sa pari „obiectiv” in cercetare… pfffff! „Mi se par deplasate retardate intrebarile.”
  Cum era fraza aia? „Cel mai rezistent parazit este o idee plantata in inconstient”.
  nu vrei sa ne vorbesti iar de predestinare, baiatu’ aventistu’ robotelu’? :yawn: :yawn: :yawn: :loser: :talktothehand:

  promit sa trag apa si sa ma spal dupa… ce miros de suflare de viata vine de pe drum!
  „dragoste” :smug: :smug: :smug: :smug: :smug: :smug: deja m-am stricat la stomac de la ipocrizia teistilor cu mintea in colturi

 32. Claudiu says:

  Punctul dumneavoastra de vedere este binevenit. Daca scopul lui era sa imi provoace si mie deranjare mare la stomac – nu a reusit.
  Pot vorbi despre predestinare asa cum dumneavoastra vorbiti despre closet. E o lume libera si parerea dumitale este acceptata.

 33. Scurtpsuflaredeviata || claudelu' agnosticu' says:

  „Dar nu trebuie sa mergem pe o singura mana pana nu este demonstrata. Teoria Dumnezeu -Yahweh are inca ceva hibe. Ca un cercetator sau doritor de a afla adevarul trebuie sa presupui ca teoria elaborata poate fi adevarata si sa aduci pe tapet alte si alte posibilitati. Pana la confirmare trebuie sa ramanem agnostici.”

  „Sunt gata sa renunt la ceea ce am crezut daca este dovedit a fi un basm…”
  deja imi vine sa vomit :-/ … claudelu’, mai incet cu pianul pe scari , baietelu’ teolog!

  God is dead [not only Metaphysically! he existed only in their religious minds… dupE chipul si asemanarea… fiul risipitor s-a intors acasa si acasa nu era nimeni… „tatal” disparuse fara urma… ca si cum nu existase nicioadata]. Fie-i tarana pacatului usoara! :ghost: :ghost: :ghost: :ghost:
  Esti baiat mare… poti trai si singur, pe picioarele tale, fara carje „prin credinta”. Numai ca… „pacatul vostru ramane” cu incapatanare (Ioan 9 u.p. … va spune chiar biblia voastra)

  __________________
  mda…
  http://thechapel.wordpress.com/2010/09/01/switched-out-switched-in-switched-off/
  http://thechapel.wordpress.com/book-shelf/

 34. study_nature says:

  Referitor la motivul pentru care #33 nu intrase din prima, se pare ca detectorul nostru de spam pune imediat ochii pe link-urile spre bloguri .wordpress. 🙂
  Aceeasi poveste ca in patzania lui GdU de acum cateva zile (aruncati o privire si peste #24 de la topicul indicat in link-ul meu).

 35. lelitza la portitza says:

  Pe un forum oarecare
  striga Clovnu’-n gura mare:
  „Un crestin e-un ipocrit
  habar n-are de…”nimic”.
  Voi, in jungla asta deasa,
  cautati un sens in viata.
  Fericirea asta a voastra
  pentru mine-i o angoasa.
  Eu privesc durerea-n fata
  ba, stau si cu ea la masa
  si privesc cu intristare
  l-amagirea voastra mare.
  Bre, uitati-va la mine
  nu vedeti ca-mi este bine?
  Linistit, chiar impacat,
  nu mi-e teama de pacat.
  Universul asta mare
  este doar o intamplare
  viata asta, va spun drept,
  este doar un accident…”

  va urma

 36. phil says:

  Lelito, bravo, pe bune, ai talent!!

 37. lelitza la portitza says:

  Iar Lelitza artagoasa
  vrea sa stea si ea la masa
  sa discute, ca oricare
  cate-n luna, in stele…
  oare n-o avea baditza
  de sta-ntr-una la portitza?
  Ba in stanga, ba in dreapta,
  tare mi-e ca strica poarta
  si n-are cum s-o repare
  ca e criza mare, mare
  si-o sa aiba atunci in fata
  toata lumea asta vasta.
  Lelitzo, ia bine seama
  ca incepi sa-ti pierzi mahrama
  si-i pacat sa umbli-n lume
  cu atata…goliciune

 38. lelitza la portitza says:

  Phil,

  mersi pentru apreciere :blush:

 39. ignoranta cu batic, nesatisfacuta fizic || masturbare prin credinta says:

  #35 & #37… monica clipa, cand te plictisesti de telenovelele astea lamentabile, sa ma anunti
  pana atunci ignoranta ta conspirativa cu accente de santa simplicitas ma plictiseste ingrozitor :talktothehand: :talktothehand:

  pa si pussy! „iubire” :struggle:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: