Viața bate filmul

Am ezitat îndelung să accept invitația de a scrie editoriale pentru O2. Poate că veți considera apariția încă unei voci pe acest site o intruziune. Muștruluiți-l pe cel care a făcut invitația și îngăduiți-i celui care a acceptat-o să ia 2-ul din titlul molecular al noului oxigen ca pe un indiciu de deschidere polifonică.

Familiaritatea devoțională cu antologia de texte antice căreia îi spunem simplu „Biblia” (un plural la origini) este principalul obstacol în calea înțelegerii – atît a textelor incluse, cît și a relației lor cu lumea. De ce? Pentru că o lectură devoțională ia scrierile vechi ca și cînd ar fi un produs contemporan sau, cel puțin, un produs ce ne vizează pe noi, astăzi. Or, realitatea este că sîntem doar niște intruși în lumea acestor texte, niște vagabonzi cel mai adesea dez-orient-ați într-un peisaj străin. Uităm prea ușor că autorii incluși în Biblie nici măcar nu-și imaginau un viitor atît de îndepărtat din care să fie vizitați, darămite un viitor atît de straniu, ca cel pe care îl populăm noi.

Apoi, majoritatea textelor biblice pur și simplu nu sînt de natură devoțională. Cunosc omileticieni care se mîndresc cu performanța de a predica interesant, cu aplomb și apel, pînă și din anostele liste genealogice din Vechiul Testament. Din perspectivă hermeneutică, asta e o contraperformanță. E adevărat: alegoreza lui Filon sau – dintr-un alt unghi și cu alte rezultate – a lui Origen era tot o agresiune, o încercare abuzivă de a strămuta vechile texte din tărîmul lor agrest în domeniul stringențelor momentului. Avem, prin urmare, precedent. Dar, pe cît ne e de ușor să vedem elucubrația din alegoriile celor doi, pe atît sîntem de orbi cu privire la propriile rătăciri hermeneutice.

Biblia este o fabuloasă operă literară, un mare roman. Eroii despre care povestește – inclusiv Dumnezeu – sînt personaje literare. E adevărat, scriitura ia uneori forma cronicii; romanul este, pe alocuri, roman istoric (inspirat poate din realitate, cu recuzită de detalii factuale). Dar asta nu diminuează cu nimic aspectul literar al textului (inclusiv șansa ficționalizării). Și, în orice caz, pentru noi, ca cititori, eroii biblici nu au altă ființă decît aceea a eroilor homerici. Apropo: dacă Schliemann a găsit Troia înseamnă că Zeus și șleahta lui zeiască chiar au existat și s-au implicat în războiul troian?

Viața bate filmul. Nu pentru că filmul ar fi inutil sau nu ar comunica și el un anumit tip de adevăr. Ci pentru că, în realitate, mașinile nu explodează atît de des și atît de ușor ca in filme. Și pentru că, uneori, realitatea e mai surprinzătoare și mai frumoasă decît cel mai bun film. Credința nu stă în obsesia istoricității narațiunilor biblice. Nici în iluzia că o colecție de texte antice ar deține toate răspunsurile de care avem nevoie astăzi. Credința este convingerea discretă și subversivă ca realitatea bate, măcar în cele din urmă, dacă nu și azi, chiar și povestea grandioasă a Bibliei.

72 Responses to Viața bate filmul

 1. doina says:

  @7 realitate…
  „data viitoare incearca sa nu transformi editorialul in predica. daca voiam sa aud [discutii pe teme de] teologie adventista, vizitam adventistderomania sau opensourcechurch. ceea ce nu ma intereseaza.”

  Spui ca nu te intereseaza? Atunci de unde stii ca pe blog sunt „predici” adventiste? Uite, am intrebat un prieten daca citeste adventistderomania.blogspot.com si mi-a spus ca nu are timp de asa ceva, dar timp de comentarii pe acolo are…

 2. First monkey says:

  lelitza la portitza

  Cred ca gena care sa desprin de la mamica ta atunci cand ai luat fiinta era hominida,sau omida.Oricum la ceea ce sunteti si la felul cum ganditi teoria evolutiei are o explicatie.Poate inca mai exista hominizi printre noi,sunteti o dovada clara.Aveti grija unde o sa fiti ingropati cand dati coltul.

 3. First monkey says:

  Cum ar putea sa bata viata filmul cu asemenea exemplare subnutrite fizic,spiritual,intelectual,cultural,educational,etc

  Adevarat viata bate filmul,cum ar putea filmuletul bibliei sa se compare cu viata salbatica a secolului nostru.Nici comparatie .In film razboaiele erau in numele principiilor lui Dumnezeu,in viata sunt in numele banilor,petrolului,rasismului.In film barbati puteau avea mai multe sotii,in viata nu mai au sotie ci amante cate vor.In film aveau frica de Dumnezeu,in viata nu au frica de Dumnezeu si de oameni nu se rusineaza.In film erau in stare sa faca orice pentru Dumnezeu,in viata sunt in stare sa faca orice impotriva Sa.

 4. lelitza la portitza says:

  aaa :shout: unde e emoticonul ala? Ala care-si smulge parul din cap.

 5. lelitza la portitza says:

  First Monkey,

  multumesc pt. mesaj. Nu ti-e dat in fiecare zi sa primesti complimente de la Prima Maimuta.
  Stiam eu ca o sa intelegeti mesajul si o sa-mi oferiti o explicatie. 🙂 Acum m-am mai linistit, am inteles de unde mi se trage. Gena e de vina. Pacat ca nu s-a consultat dl Dawkin cu dvs. cand a scris cartea aia. Da’ ce ziceti, mai e scapare? Stiti, eu cred ca speranta moare ultima. Sa mai sper? :-))

 6. lelitza la portitza says:

  erata: Dawkins…m-am emotionat

 7. lelitza la portitza says:

  Dragii mei parinti,

  tin sa va anunt ca sunt (relativ) bine.
  Am luat in serios sfaturile pe care mi le-ati dat cand eram copil si recunosc ca m-au ajutat in viata. Am facut cariera, am bani, am un nume. Ce mi-as mai putea dori?
  Problema este ca toate aceste lucruri m-au satisfacut deplin atata vreme cat am luptat sa le obtin. Acum insa, nu mai sunt multumit de conditia mea de hominid si-mi doresc mai mult. E gresit sa vreau asa ceva? Insulta ratiunea?
  Am stat de vorba si cu prietenul meu, crestinul, care-i OM in toata regula, si care pare sa nu aiba framantari, si am descoperit ca nici el n-are raspuns la toate intrebarile (desi uneori pretinde ca le stie pe toate). Noi ne intelegem bine. Eu am mai multe raspunsuri la intrebarile „cum?”, iar el se pricepe mai bine sa dea raspunsuri la intrebarile „de ce?”
  Zice ca niciodata nu se simte singur pentru ca-L are pe acel Isus de care voi m-ati atentionat sa nu-l primesc in inima. M-am tinut de cuvant si a ramas locul gol….

  Putem sa venim la sfarsit de saptamana sa cinam impreuna?

  xxx al vostru fiu

 8. jugarean says:

  Eu am calea si viata vesnica si pot dovedi. Interesat?

  I have eternal life. I can prove it. Interested?

  Ich habe das ewige Leben. Ich kann es beweisen. Interessiert?

  أنا تكون له الحياة الأبدية. لا أستطيع إثبات ذلك. المهتمة؟

  मैं एक अनन्त जीवन है. मैं यह साबित कर सकते हैं! क्या आप रुचि रखते हैं?

  我有永恒的生命。我可以证明这一点。有兴趣吗?

  Love is thought to bring energy to life
  Die Liebe ist der Gedanke, der Energie zum Leben erweckt!
  L’amour est la pensée apporte de l’énergie à la vie!
  Dragostea este gand ce aduce la energia la viata

  Iubit cetatean al planetei
  Numele meu este Iulian Stelian Jugarean. Eu pot distruge terorismul prin iubire. Donez sangele si organele mele ca sa salvez viata unor adepti Al-Qaïda . Trimite un mesaj politicianului tau sa voteze legea care sa permita aceste transplanturi. Poti vedea singur si poti intelege adevarul vietii. De peste doua luni de zile suntem la Parlamentul European, am trimis scrisoare deschisa Papei Benedict al XVI-lea si presa nu relateaza nimic. Oare nu au interes sa distruga terorismul mondial? Cei ce iti controleaza viata vor sa nu sti adevarul despre viata vesnica pentru ca astfel devii liber si independent !
  Spune si prietenilor tai sa ajute cu mesaje. Intrebati de numele noastre cata vreme inca nu ne-au sechestrat si inca nu am disparut !
  Nu pierzi nimic, doar castigi!

  A german and an romanian destroy terrorism with LOVE

  http://www.facebook.com/home.php?#!/?ref=home  e-mail:iubiredeoameni@yahoo.com

  Blog:jugarean.wordpress.com

  Tel. +32 0485347188

  Julian Stelian JUGAREAN
  Frank Peter HAENSCH

  Ich habe das ewige Leben. Ich kann es beweisen. Interessiert?

  Eu am viata vesnica si pot dovedi. Interesat?

  I have eternal life! I can prove it! Interested?

  J’ai la vie éternelle! Je peux le prouver! Intéressé?

  أنا تكون له الحياة الأبدية. لا أستطيع إثبات ذلك. المهتمة؟

  मैं एक अनन्त जीवन है. मैं यह साबित कर सकते हैं! क्या आप रुचि रखते हैं?

  Love is thought to bring energy to life
  Die Liebe ist der Gedanke, der Energie zum Leben erweckt!
  L’amour est la pensée apporte de l’énergie à la vie!
  Dragostea este gand ce aduce la energia la viata

  Geliebte Bürger des Planeten
  Mein Name ist Julian Stelian Jugarean. Ich kann den Terrorismus durch die Liebe zu zerstören. Ich spende meine Organe und Blut, um Anhaengeren der Al-Qaïda, das Leben zu reten um den Unglauben zu zerstören. Senden Sie eine Nachricht an Ihre Politiker, fuer ein Transplantations Gesetz zu stimmen. Wenn alle Menschen im Fernsehen oder im Internet zu sehen, nur dann kann man die Wahrheit des Ewigen Lebens verstehen. Seit mehr als zwei Monaten sind wir beim Europäischen Parlament, haben einen offenen Brief an Papst Benedikt XVI geschickt und die Presse darueber informirt. Niemand von diesen, moechte Terrorismus, zerstoeren?

  Die ihre Leben kontrollieren haben kein interese,das sie die Wahrheit über das ewige Leben bekommen, weil sie sonst frei und unabhängig werden! Fragen Sie unseren Namen, solange wir noch nicht gepackt und nicht verschwunden sind!

  Reden Sie mit Ihren Freunden und helfen mit ihrem beitrag.
  Sie koennen nichts verlieren, nur gewinnen!

  http://www.facebook.com/home.php?#!/?ref=home

  A german and an romanian destroy terrorism with LOVE  e-mail:iubiredeoameni@yahoo.com

  Blog:jugarean.wordpress.com

  Tel. +32 0485347188

  Julian Stelian JUGAREAN
  Frank Peter HAENSCH

 9. study_nature says:

  Iubit cetatean al planetei
  Numele meu este Iulian Stelian Jugarean. Eu pot distruge terorismul prin iubire. Donez sangele si organele mele ca sa salvez viata unor adepti Al-Qaïda .

  Jugarene, umbla-ti domnule pe cale!
  Organele tale interne nu-ti apartin doar tie, ca sa le donezi oricui vrei tu. Pe sotie si pe copii i-ai intrebat daca sunt de acord cu oferta generoasa pe care o faci tu?!
  Ei au un drept mult mai mare de posesie asupra ta – corp, minte, etc – decat il au ideile tale, cai verzi pe pereti dupa care alergi tu pe acolo pe la Brussels.

 10. neghinita says:

  Bogdane Polihroane, ai vazut ca opozitia atrage adepti si ca oricine se poate numi GURU daca are cativa adepti, te-ai gandit sa-ti extinzi activitatea si sa-i faci o bucurie lui Edi, punand cateva caramizi la baraca; cine stie, poate iese ceva si din miscarea asta…..

 11. neghinita says:

  EDI (11#)
  mi-e teama ca iti place sa scoti palaria in fata opozitiei de orice fel; cu alte cuvinte, opozitie de dragul opozitiei. Ce ma amuza cel mai tare este ca in afara de tine si inca vreo doi, toti ceilalti se ascund in spatele unor pseudonime. Si sunt tot felul de ciudati pe forumul asta. Parca ar fi asa, o lume subterana, ca in filmele alea americane. Dar vorba lui Bogdan Gheorghita, viata bate filmul.

 12. neghinita says:

  Rectific la #62: Edi #10

 13. ianis says:

  Neghinita

  Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People.

  Eleanor Roosevelt

 14. neghinita says:

  pentru #64
  Traim si noi, cu mintile de smoala
  Pe langa voi, ce falnici ati crescut;
  Dar ati uitat de timpul cand mergeati la scoala?
  Sau poate voi, profesori v-ati nascut!?

  Napoleon Stelica

 15. jugarean says:

  study_nature
  Daca acesta este adevarul pe care il intelegi, cat de mare trebuie sa fie intunericul ce iti lumineaza calea, sa vezi?
  Cu dragoste…

 16. samson says:

  #60 study nature

  Iubit cetatean al planetei
  Numele meu este Iulian Stelian Jugarean. Eu pot distruge terorismul prin iubire. Donez sangele si organele mele ca sa salvez viata unor adepti Al-Qaïda .

  Jugarene, umbla-ti domnule pe cale!
  Organele tale interne nu-ti apartin doar tie, ca sa le donezi oricui vrei tu. Pe sotie si pe copii i-ai intrebat daca sunt de acord cu oferta generoasa pe care o faci tu?!

  domnu study, poate să vă roage şi tăticu dvs samson ceva, ţinând cont că dvs v-aveţi mai bine cu dl stelică, şi vă permiteţi unele glume cu dînsu, credeţi că dak îl rugaţi dvs frumos, poate să-i doneze lu tăticu dvs organu sexual a lu dînsu? ştiţi, deşi nu ie nici terorist nici harap, tăticu dvs ie-n căutarea la un organ ceva mai bine calibrat şi potent, că ştiţi şi dvs cum ieste, deşi se zice că mărimea nu contează, şi se pare că femeile nu prea ţine cont de iea, lucru care se observă imediat în trafic, unde iele şi dak conduce ditamai gipu, trece pe lângă tine, îţi ia oglinda, şi neapărat vrea să se parcheze-n cele mai înguste locuri de parc-ar fi cu smartu; nu ie acelaşi lucru ca tu, ca şi bărbat, să te dai jos din cogeamitea land cruzăru sau din frun amărât de matiz, nu se uită la fel la tine!!!
  ce ziceţi, vorbiţi cu dl stelică, asta dak nu se sezizeză dînsu din oficiu între timp! :struggle:
  ps. şi nu uitaţi să le iesplicaţi şi lu iubiţi fraţi şi stimate surori d-aicea şi lu dl ianis, ca creru ie cel mai mare organ sexual, şi că de ăsta iera vorba, să nu înceapă să se gândească la alceva, şi pe urmă să facă gălăgie p-aicea că tăticu dvs vorbeşte obscenităţi şi mîscîreli ăn mesajele lui, şi să se sezizeze dl ianis dupe aia şi să cenzureze mesaju, lăsîndu-l pe organu lu dl stelică în nefolosinţă la donator din lipsă de cerere; apropo, aveţi şi fro ideie cam câte zile de la prelevare ie încă bun, adik care ie data de iespirare? 😎

 17. samson says:

  #62 neghinita

  EDI (11#)
  mi-e teama ca iti place sa scoti palaria in fata opozitiei de orice fel; cu alte cuvinte, opozitie de dragul opozitiei.

  ai curaj tu turmă mică, de dujman nu-ţi fie frică! o să ne rugăm şi noi pt dta domnu neghiniţă, să vă-ntărească dl dumnezeu să ajungeţi ca dl david când i-a luat gâtu lu dl david! :cyclops:

  Ce ma amuza cel mai tare este ca in afara de tine si inca vreo doi, toti ceilalti se ascund in spatele unor pseudonime.

  domnu neghiniţă, nu vă lăsaţi ănşelat de aparenţe, ceilanţi doi de care pomeniţi dvs p-aicea, ie profesori, şi ie-n timpu serviciului, ie obligaţi prin natura la meseria şi titulatura lor să lucreze-n uniformă; d-alfel dak vă uitaţi mai cu atenţie aşa, o să observaţi că iegzistă multe nuanţe de gri şi acolo, de iegzemplu unu din persoanele alea cu numele lor reial are la avatar o poză care zice că ieste a lui, da care-n realitatea ieste deasemenea un pseudonim, fiincă toată lumea care-l cunoaşte pe respectiva persoană zice că nu ie contemporană cu fizionomia actuală a lu respectivu dom profesor care dă cu supsemnatu în dreptu la respectiva poză, şi-n cazu lu al doilea profesor, să ştiţi că şi dânsu tot aşa ie supt pseudonim la avatar, fiincă cu tot concursu plin de ajutor de la pătratu raţional nu reuşeşte să plaseze nicio poza d-a dânsului la respectivu avatar, şi atuncea preferă pseudonimi, de bunăvoie binenţeles!!! :silly:

  Si sunt tot felul de ciudati pe forumul asta.

  dle, dta dak de dl dumnezeu nu te mai temi, nici de oameni nu mai ai ruşine? cum îţi permiţi dta dle să numeşti , cum ai zis dle?, „ciudaţi”, pe doi ditamai respectabili domni profesori, dintre care unu ie şi ditamai lector universitar la una din cele mai respectabile faculltăţi de la cernica, şi cel d-al doilea a rămas repetent la vanderbilt? cum îţi permiţi dta dle? cum îndrăzneşti dle? :pissedoff: :reallypissed: 😦 :-(( :-X :reallyangry: :-/ 😯 :snicker: :wilt: :dazed: 😮 :sarcasm: :disdain: :smug: :curse: pissedoff: :reallypissed:

  Parca ar fi asa, o lume subterana, ca in filmele alea americane. Dar vorba lui Bogdan Gheorghita, viata bate filmul.

  dle nu vă lăsaţi înşelat de concluzile lu dl bogdan, pe nedrept numite cronici cinematografice! dvs obijnuiţi să vă uitaţi pe canale d-alea deochiatele cum ie hbo sau private spicy, unde ie numa normal ca viaţa să bată-ntodeauna filmu??? ce să vă recomandăm noi dvs în afară de pocăinţă, post şi rugăciune, ţinînd cont de cât d egreu iese soiu ăsta de draci? poate doar să vizionaţi zilnic „speranţa tv” unde o să vedezi dvs tot zinic cum filmu bate-ntodeauna viaţa! o să ne rugăm pt dta în tot cazu, să vedem ce se mai poate face!!! :pray: :pray:

  ps. domnu neghiniţă, da dak tot aţi adus vorba despre nickuri, în afară de neghiniţă dvs ce nume sau pronume mai aveţi, ionică sau aurică, asta fireşte în funcţie de dak neghiniţă ie numa numele sau pronumele dvs? 😀

 18. Anubis says:

  Brava Polihroane !!! Samsoane fii blestemat ca ma doare burta de atata ras !!!

 19. neghinita says:

  catre Samson:
  Dane, cand ziceam de filme cu lumea subterana, ma refeream la aia care ies de prin canale, nu la filme deocheate. Si am scris destul de clar, nu la profesori ma refeream eu acolo, ci la cei care nu se semneaza cu numele lor, adica isi pun cearsaf in cap, sa nu stie lumea cine sunt si incep sa faca gesturi deocheate sau sa arate fundu la trecatori. Cam asta inseamna in conceptia mea, lume subterana.

 20. iodo says:

  cred ca unii dintre cei care posteaza pe aici ar trebui sa mai acceseze si alte bloguri si saituri liberale. vor vedea ca peste tot comentariile sunt respectuase si se concentreaza in jurul ideilor, nu al atacurilor la persoana.. din pacate, la unii proasta crestere, renuntarea la propria demnitate si sterilitatea intelectuala au niste proportii mai mari decat ar fi normal. regretele mele

 21. i-oana says:

  Iodo,

  Ai dreptate, numai ca nu inteleg,tu esti …viril intelectual !?

  Oh,de cand asteptam un barbat ca tine asa iodat intelectual !

  Sorry, sunt proasta crescuta,tare proasta ca n-am …proportii normale.

  Ah,vai de regretele mele !

 22. Calatoru` says:

  Polihronu

  Ti-as recomanda o „usoara” schimbare a id-ului tau (care probabil nici n-ar fi remarcata) in PoliHORNU. De ce? Majoritatea articolelor nu sunt decat un fum, o putoare deranjanta pentru orice simplu crestin. Nu pentru un azs…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: