Logos 12 – Eclipsa
9 septembrie 2010 5 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
9 septembrie 2010 de Edmond Constantinescu 5 comentarii
Filed under Video
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Sinteza dintre spiritul profetic si etosul grec s-a destramat pe calea filosofiei idealiste si pe „limba” celor doi mari filosofi Platon si Plotin, prin raportare la doar unul dintre cele doua elemente ale sintezei si anume la etosul grec. Practic era o de-sintetizare prin ignorarea uneia dintre partile alcatuitoare ale sintezei, anume a spiritului profetic. Poate ca o readucere agiornata in cadrul ideatic contemporan a ceea ce a fost ignorat, ar facilita din nou-si cu siguranta intr-o noua maniera-posibilitatea refacerii sintezei si implicit a tensiunii creatoare pe care aceasta o implica.
sinteza = sincretism?
O sa fie atata tensiune, incat prezicerile EGW,o sa fie tocmai perfect asezate pe o moralitate greceasca,in acompaniamentul muzicii liturgice grecesti.
Un cadrul ideatic, in care se poate realiza aceasta „struto-camila „a istoriei religioase, si anume sinteza exista,si este o babilonie.
Maria
Babilonia pare sa mocneasca mai degraba undeva la periferia cadrului ideatic contemporan, sub forma unei vagi religiozitati ultra-emotionale.
Adrian,
Poate fi sinteza intre elemente total diferite,insa intotdeauna, elementele mai puternic definite nu neaparat ca veridicitate,ci raportate la conceptii imbratisate de o masa mare de oameni,castiga in defavoarea celor esentiale.
In acest caz, spiritul profetic (iar aici nu ma refer la EGW), ci la profetiile V.T. si N.T.,a fost privit prin acest etos grecesc,ajungandu-se la cunoastere mistica, si la traditii,cu referire stricta la Platon si Plotin.
Rationalismul a aparut mai tarziu, si tot prin redescoperirea ideilor unui reprezentant al filozofiei grecesti, Aristotel ,si aici ma refer la scolastica.
Sunt doua moduri diferite de a privi logosul,si de intelege a profetiei.Religiozitatea ultra-emotionala da loc la superstitii ,si ea se poate forma si pe baza elementelor etosului grecesc ,dar si a spiritului profetic si a legalismului .
Maria,
Poate ca e timpul ca elementele esentiale sa fie mai puternic definite, mai inteligent expuse, mai dezinhibat prezentate. Sau (inca) nu?