De Angelis

Nu stim prea multe despre ingeri, dar exista unanimitate cu privire la doua lucruri: ca ingerii canta in cor si ca isi permit sa ignore acele neinteresante legi ale firii de care trebuie sa tinem cont noi, muritorii.

Asa ca daca vrem ca copiii nostri sa fie ingeri, trebuie sa-i facem sa cante si sa ignore legile gandirii critice. Asa gandeau probabil si instructoarele entuziaste cu parul presat mustrator pe spate din biserica bucuresteana in care fusesem repartizat ca seminarist in practica.

Handicapul meu in ce priveste primul dintre cele doua atribute ingeresti era bine cunoscut in Bucuresti, dar surorile de la copii isi pusesera mari sperante cu privire la a doua parte. Auzisera ca sunt baiat citit si sperau ca voi fi un bun povestitor de “experiente.” Caci cum poti sa pregatesti mai bine un copil sa devina inger decat familiarizandu-l cu un univers in care legile naturii sunt doar o exceptii si supranaturalul tine de banalul cotidian.

Debutul meu la scoala de ingeri a fost un fiasco. Experientele mele erau “rasuflate” – dupa spusele unei comentatoare care m-a judecat de la inaltimea de solista in corul de copii. A urmat o incercare timida de a-i provoca pe copii la o discutie despre vizita lui Isus la Templu introdusa amagitor cu: ”o sa va povestesc experienta unui copil la scoala din care invatam cum sa discutam cu profesorii despre credinta”. Interesul s-a topit indata ce au inteles ca este vorba despre Evanghelia dupa Luca. Copiii participasera  la concursuri biblice, castigasera stelute si coronite, si isi luasera portia de adrenalina din competitie. Dar neuro-transmitatorii lor nu raspundeau la naratiunea biblica in sine. Ma simteam ca un traficant de droguri cu mainile goale in fata clientilor. VREM EXPERIENTE.

Am fost mutat la alta comunitate.

A fost ultima data cand am incercat sa educ ingeri. In ultimele trei decenii m-am ocupat numai de oameni. Am inteles intre timp secretul scolii de ingeri. Ideea este sa oferi un pretext pentru a smulge oamenilor adevaratele aripi – aripile mintii.

Este ca in mafia cersetorilor. Copilul este handicapat pentru a deveni toata viata dependent de mafie. Exceptie sunt copiii barosanilor care exploateaza sistemul.

Lumea este mica si m-am reintalnit cu copii din scoala de ingeri. Traiesc pe pamant. Unii au plecat din biserica si sunt citati ca exemple de “uite ce se intampla cand pleci de langa Domnul”. De fapt este doar disfunctionalitatea handicapatului intre oameni normali. Altii sunt oameni buni (fara aripi) care primesc fara filtru tot ce vine prin canale oficiale si asteapta sa le creasca aripile promise in copilarie cand va veni Domnul. Surorile instructoare nu mai au parul lins pe spate dar imi amintesc acum de domnisoarele batrane din cartile lui Jane Austen (desi sunt casatorite).

O categorie speciala sunt copiii barosanilor. Lor le-a priit mafia cersetorilor. Una e sa fii handicapat si sarac, alta e sa fii fiul unui Madoff (duhovnicesc) care conduce o schema Ponzi (duhovniceasca) cu avantaje ne-duhovnicesti. Problema lor este insa problema care a dus si la caderera lui Madoff: prostimea incepe sa se destepte.

Vorba lui Lapusneanu: “Prosti da multi.”

12 Responses to De Angelis

 1. ghelasie says:

  draga domnule eddieconst!intrebare care poate fi si retorica:Crezi ca AZS se mai poate reforma „in situ”?.io din ce-am vazut;ai mai destupatzei la cap or plecat.oare lobotomia e reversibila?

 2. Liviu Anastase says:

  Frate Edi
  Intr-adevar e ne-natural sa educi ingeri a-intelectuali si a-critici pt Imparatie, in loc de oameni cu picioarele pe pamant insa (- sa nu utiam-) cu ochii (mintii) spre cer; oameni cu mintea liberata de schematizari mi(s)tice osificate de lipsa esercitarii ratiunii (si asta doar de frica blasfemiei de a-si pune intrebari legitime), dar care sa aiba credinta in Dumnezeul imposibilului printr-o relatie simpla, continua cu El. Personal mi-as dori sa vad in aceste abordari (interesante, stimulante, intrigante) un echilibru intre critica ‘sistemului’ si presentarea partilor pozitive; intre valoarea stiintei (acolo unde veridicitatea unui dat stiintific este de 100%) si valoare credintei (subiective careia Dumnezeu ii da o importanta mai mare decat noi insine). Daca acest echilibru este deja prezent pe acest blog si eu n-am observat, imi cer scuze pt observatie!

 3. mira says:

  a propos de echilibru, nu stiu cum se face dar viata la firul ierbii e o lupta continua, starea de echilibru e o stare spre care lucrurile tind, o ating momentan dar nu raman niciodata in el. asa e si in viata plantelor, si animalelor si a oamenilor.
  de cele mai multe ori preferam sa recitam poezii cu aripioare si sa predicam poezii fara aripioare in care recitam mai mult sau mai putin pe dinafara lucruri pe care nici nu le intelegem nici nu le traim. dar dau bine in program. uitam sa luam atitudine atunci cand trebuie si de aceea viata unor comunitati e asa de moarta ca e in echilibru perfect. numai in moarte nu exista transformare si schimbare si echilibrul este fara sfarsit.

 4. Liviu Anastase says:

  Mira, in moarte este lipsa de orice, inclusiv de echilibru. in rest cred ca ai dreptate. a fi reactionar cu orice pret nu e echivalentul unei treziri (fie ea necesara). Trezirea are loc la nivel mult mai profund, individual, si anume cand o sa punem la mare pret relatia cu Creatorul nostru. Atunci, inclusiv la nivel comunitar, se va cunoaste ca „am fost cu El”. Adevarul (Hristos) face slobozi pe oameni si cred ca si mintea se va deschide si se va dezlega de dogmatizari inutile si chiar daunatoare.

 5. Sertorius says:

  Savuros text. Problema e gravă întrucât nu respiră aerul accidental al cazuisticii, ci are înfățișarea unei aberații care provine din însăși esența unei comunități religioase.
  Religioșii sunt bigoți, însă și ateii au propriul lor bigotism. Catolicii și-au organizat enoriașii pe confrerii, începând cu copiii și terminând cu bătrânii. În replică, naziștii și comuniștii au copiat schema, în numele Omului Nou, conferindu-i altă mistică. Alți actori, aceeași piesă…
  Religioșii așteaptă în mod ridicol să le crească aripi angelice, în vreme ce ateii vorbesc de călătorii intergalactice, de ”inelul lui Gyges”, clone și alte aberații asemănătoare cu o siguranță cretinoidă, încă mai înfiorătoare decât a celor dintâi.
  Concluzie mea – deocamdată, ”intermediară” – este aceea că nu există ”viitor”, ”om nou”, Uebermensch sau altceva. Am fost și vom rămâne ”doar” oameni, indiferent ce ni s-ar putea năzări…

 6. polihronu says:

  „Am fost și vom rămâne ”doar” oameni, indiferent ce ni s-ar putea năzări…” Amen! Nu mi se pare deloc o tragedie. Desi „nazaririle” au si ele farmecul lor 🙂

 7. eddieconst says:

  Ramanem oameni – dar asa cum intelegeau o mana de eretici in secolul ratiunii – (Descartes, Galileo, Bacon) Dumnezeu a hotarat sa transfere controlul naturii in mana omului. Este adevarat ca avem ceva ajutor si de la Mefisto, dar aici este pentru alt post. Nu m-asi grabii sa pun limite. In anii ’50 Billy Graham denunta incumetarea ridiocla a unui presedinte catolic-democrat care si-a propus sa puna un om pe luna si propunea americii sa lase asemenea fantezii acolo unde este locul lor, in URSS. Am ajuns sa creem atomi de materie/antimaterie din fotoni si electroni si sa realizam ADN in laborator. Clonarea este teoretic realizibala. O racheta fotonica (teoretic realizibuila la tehnologia actuala) ar putea accelerand cu 10 m/s sa transporte un echipaj uman in decursul unei vieti pana la limitele universului, folosind transformarile Lorenz. Nu sustin ca acestea se vor face, dar nici nu mi se par ridicole.

 8. jean says:

  video-ul cu aia care cinta Alleluia la un food court……o trec deja la categoria spam. Ma asteptam ca apostolii vegetarianismuli sa sara ca arsi……..E POSIBIL CA JUNK FOOD-UL SA DUCA LA ASEMENEA PERFORMANTE MUZICALE??? 😆

  legat de ingeri…..daca mergi la discoteca, ingerii ramin la intrare. Asta e alta axioma despre ingeri.

 9. Scoala de ingeri e laptele necesar la bebelusi… problema apare atunci cand nu esti intarcat la timpul potrivit!

 10. ianis says:

  clovnule, eddieconst nu e admin. Altii se ocupa cu stersul. Te invit pe chat. Suntem acolo

 11. jean says:

  @clovn….
  „sarbartori lumesti” ……ce expresie odioasa!!!!sper sa dispara din vocabularu de lemn

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: