Anno Domini 13 – Basme Evreiesti

204 Responses to Anno Domini 13 – Basme Evreiesti

 1. polihronu says:

  @river: Nu. Am eliminat o virgula intre subiect si predicat, am inlocuit disjunctivul „ori” cu adversativ-concluzivul „or” si am pus o (singura) virgula pentru a izola o atributiva explicativa. Apropo, fa bine si corecteaza cum ti-am aratat titlul lucrarii lui Weber, citat sclifosit in originalul „german” pe pagina ta de pe hi5. Si da, te iubesc si pe tine cum il iubesc pe serto – cu intelegere si compasiune.

  @serto: Citesc tocmai zilele acestea o carte care, in treacat, pune succesul olandez mai curind pe seama urbanizarii, ea insasi provocata de alti factori decit unii religiosi – politica economica deschisa pomenita chiar de tine, de exemplu. Lasa-te de invective ca devii plictisitor. Unui intelectual nimic nu-i sade mai rau.

 2. River says:

  @polihronu:
  a) ai inteles gresit ca m-as fi suparat din cauza usoarei tale interventiei asupra textului. A ramas in urma editarii un „schiteza”, deh, inca nu mancasem de pranz, si la el faceam referire cand pomeneam barna. 😉
  b) eu, in continuare, nu pricep la ce faci referire. Nu-mi plac (si deci n-am conturi acolo) nici hi5, nici facebook, nici twitter sau cine stie cate minunatii de asemenea situri or mai fi. Asa ca te sfatuiesc sa lasi la o parte exercitiile de divinatie.

 3. Sertorius says:

  @River,
  Găsesc că ești din cale-afară de indulgent, domnule. Mie mi se pare abuziv din partea cuiva să-mi corecteze textele, fără să-i fi cerut eu acest lucru. Pricep să existe o cenzură la nivel de salubritate a limbajului, nu însă și o editare gramaticală. Sunteți suficient de inteligent să vă corijați și singur, iar dacă nu o faceți, e dreptul dvs să scrieți greșit. Suntem aici pe un forum, nu la școală, am impresia.

  PS. Îmi amintesc de o dispută pe care am avut-o în facultate cu niște apărători orbi ai tezelor (îngust) marxiste ale academicianului Mureșan în interpretarea Revoluției din Anglia de la 1642. Eu cetisem o excelentă monografie despre Cromwell, a lui A. Fraser, care reliefa pe larg fondul religios al disputelor din epocă.
  Mă rog, intelectualii ăștia de doi lei, care cred că totul se reduce strict la cauze ”digestive”, ar dori să rescrie istoria umanității, scoțând din ea orice element care ține de esența umanității. Dezideratul lor inconștient – transformarea istoriei într-o știință naturală, asemănătoare zoologiei sau mineralogiei.

 4. River says:

  @Sertorius,

  nu ma deranjeaza catusi de putin interventia polihronu-lui in text. Spre deosebire de mine, dumnealui are la dispozitie mijloacele tehnice necesare pentru a realiza asemenea operatii. Eu ar fi trebuit sa rescriu mesajul sau sa scriu unul nou in care as fi nominalizat erorile. Cat despre inteligenta mea, cred ca dumnealui mi-a facut onoarea sa o prezume si, in consecinta, si-a permis sa intervina. Eu chiar ii multumesc pentru asta.

 5. Baba Cloanta says:

  Nu intelege mamaie ce ati avut cu mesajele Lelitzei catre Gladi. Nu erau nici perverse nici injurioase.

 6. polihronu says:

  @river: Nici vorba sa ma fi simtit vexat. Am precizat caracterul minimal al corecturilor, precum si natura lor. Greselile „de tipar” sint cel mai adesea usor de identificat si perfect ignorabile. In fine, inca m-as bucura sa ma insel in privinta identitatii tale. Iubitul ramine in vigoare 😉

  @serto: Fii dom’le mai ingaduitor cu cei ingaduitori! (La domnu’ River ma refer.) Sint si io un mic oligofren incapabil sa recunoasca pleonasmuri.

  Sintem noi insine in aceasta mocirla datorita unui accident religios. Dar pot crede totusi, fara sa cad in marxism, ca Weber e usor simplist, desi fermecator.

 7. Baba Cloanta says:

  Latest news: mesajele lelitzei nu erau perverse sau injurioase dar nu puteau fi intelese si asta-i cel mai periculos!

 8. River says:

  @polihronu, stiu sigur de unde provine eroarea ta; inducerea in eroare insa, mi se datoreaza. Scuzele de rigoare si pe tema asta.
  In privinta iubirii, ce sa zic? E, in opinia mea, farama de Dumnezeu din om (FJ, nu-mi da in cap!), si-ti multumesc pentru declaratie. Ma bucur pentru tine daca intelegi ce-i, cu adevarat, iubirea. Eu ma chinui de-o viata-ntreaga si tot imi da cu virgule.

 9. Latest news: mesajele generalului nu erau perverse sau injurioase dar nu puteau fi intelese si asta-i cel mai politicos!

 10. Baba Cloanta says:

  Later News: stai ma ca nu le-au sters, le-au dat la tradus!

 11. River, ma iubesti tu mai mult decat toti acestia?

 12. Later News: stai ma ca nu le-au sters, le-au trimis in gaurile negre ale nimicului metafizic demonstrat stiintific!

 13. farama din Dumnezeu din tine, ma iubeste oare? 😮

 14. River says:

  @FJ,

  farama de Dumnezeu din mine nu stiu daca te iubeste, dar, macar incearca sa te inteleaga si te accepta asa cum esti.

 15. multumesc river! te iubesc! :heart:

 16. Baba Cloanta says:

  FJ de acolo nu se mai intorc, asa-i?

 17. Baba Cloanta says:

  Te iubeste si mamaie River daca FJ te iubeste, caci pe oricine a iubit FJ l-a iubit si mamaie! :heart:

 18. Baba Cloanta says:

  Atat de mult a iubit Mamaie lumea ca a dat pe singurul ei fiu, Samson, pentru ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba Viata Vecinica!!! Si orice pacat iarta Mamaie afara de hula impotriva nepotelului ei FJ. Cine huleste pe FJ va merge direct in IAD unde e moartea a III-a si scrasnirea maselelor!

  Mamaie apreciaza umorul si pe adminii care nu sterg mesajele haioase!

 19. skeptic says:

  Guys,
  gasiti-va loc de harjoana in alta parte. Butonul de chat e in dreapta sus, va puteti face sute de bloguri unde sa va porcaiti in voie, de ce nu-l lasati pe asta pentru treburi mai serioase?

 20. polihronu says:

  @river: „Stiu sigur de unde provine eroarea ta; inducerea in eroare insa, mi se datoreaza.”

  Ok, poate o sa ma luminezi cindva. Sau o sa ma prind, spre uluirea caporalului, singur 🙂

  „Ma bucur pentru tine daca intelegi ce-i, cu adevarat, iubirea.”

  Stiu suficient despre iubire sa stiu cind sint iubit sau ca dispretul celuilalt spune mai multe despre el decit despre mine. Si sa-mi doresc sa stiu si mai multe :p

 21. Baba Cloanta says:

  Poli nu fi obraznic ca te urecheaza mamaie si te rog frumos aici sa discuti la subiect nu pe alaturi ca asta e o comunitate stiintifica nu sexuala! Ai inteles? Si mamaie vrea un raspuns clar cu DA sau NU!

 22. Baba Cloanta says:

  Aoleu mamaie a uitat sa posteze intrebarea pt. Poli;

  Pe cand logodna Domnului Sertorius cu d-ra PoLilith?

 23. polihronu says:

  E o uniune mistica, mamaie. Nu ne luam cu acte – ce-i aia? :d

 24. Baba Cloanta says:

  Mistica mistica dar sa nu ramai gravida draga! 😯 :chick: :chicken: :monkey: :monkey2: :heart: :brokenheart: :rose: :deadrose: :hammer: :knife: :handcuffs: :pill:

 25. Baba Cloanta says:

  #16 | Written by skeptic: Guys,gasiti-va loc de harjoana in alta parte. Butonul de chat e in dreapta sus, va puteti face sute de bloguri unde sa va porcaiti in voie, de ce nu-l lasati pe asta pentru treburi mai serioase?

  Aici sunt cei mantuiti iar Diavolul cauta sa-i insele chiar si pe cei alesi!

 26. polihronu says:

  Nu, maica, nu-ti face griji. O sa fiu numa’ plina de idei pregnante 😀

 27. polihronu says:

  Babo, si pe tine te iubesc :d

 28. iulian jugarean says:

  Faithless jungle
  Acum fratii acestia (dela Parlament) nu cred ca pot face ceea ce eu am scris inainte, ca inseamna sa confirme pentru posteritate! Astfel ca deocamdata muta privirea si probabil vor pasa responsabilitatea urmatorilor parlamentari! Poate veti auzi “rastigneste-l, rastigneste-l, in versiune moderna (daca poporul o cere)!
  Nu va faceti probleme ca toti si tot ce exista este bine si in slujba ADEVARULUI, dar nu toti au parte de viata! Pana acum nu vad decat o singura samanta a vietii Isus, restul doar materie (energie impachetata) ce se transforma!
  Cu dragoste…

 29. Multumim, Iuliane! Ai grija de tine. Nu ti-e dor de familia ta?
  Te iubim si noi, chiar daca nu te intelegem. Poate ca e mai bine acolo, in lumea ta…

 30. FPandele says:

  Adevar ai grait Greucene! Ce este scris mai inainte nu pot confirma fratii nostri parlamentari, cu exceptia lui Poli care in ultima vreme confirma tot ce misca si se termina in A cu exceptia unui oarecare militar de pe aici. Pana la confirmarea schimbarii numelui in Sertoria noi insa ii acceptam asa cum au venit la noi dupa formul; Vin la Isus azi nu’ntarzia, fa’n toate cum a zis El asa! Am avut cazuri in care unii stimati membrii ai O2 au incercat sa transforme apa in vin la cateva nunti. Un Strain s-a ales cu ochii umflati fiindca o nunta intreaga a baut apa de la inceput la sfarsit cand acesta nu a reusit nici in genunchi si nici dupa ce a luat scaune in cap de la meseni sa transforme prin puterea Tatalui apa in vin! Dar deviez de la subiect. Este bine ca ati remarcat ca tot ce este exista spre a sluji adevarului cu CAPS. Nu toti au parte de viata e iar adevarat, unii si unele in special de la cutremure inundatii sau pentru simplul fapt ca au avut ghinionul sa se nasca in Africa au parte numai si numai de moarte! Si noi pana acum vedeam numai o samanta a vietii care se chema spermatozoid in cautare de ovul acum datorita intelepciunii d-stra a aparut si Isus in cautare de inimi slabe si gata de pocainta ca sa fie primit! Despre energia impachetata va rugam sa ne tineti o predica sambata ce vine sa intelegem si noi de unde vine si incotro se indreapta. Puteti sa-i aveti ca interlocutori pe vestitul Poli si pe militarul de cariera ca le place sa vorbeasca despre nimicuri si alte gauri negre! Cu dragoste…

 31. @babo, imparte tu darurile copiilor. va pup!

  despre „noua zecime” a bisericilor

  BBC – O Istorie a Crestinatatii
  http://www.atheistmedia.com/2011/02/bbc-history-of-christianity.html

  Harta Primului Razboi Mondial cu caricaturile principalelor puteri europene participante
  http://www.keiththompsonart.com/pages/grandmap.html

  25 Awe-Inspiring Science Talks on TED
  http://www.bachelorsdegreeonline.com/blog/2011/25-awe-inspiring-science-talks-on-ted/

  Carl Sagan: The Great Demotions :yes:

 32. Sertorius says:

  Un salut către amfitrionul nostru, Edi. Deși nu-i împărtășesc multe din idei, găsesc că merită respectul și aprecierea noastră.
  Cele bune ptr Edi!

 33. Edi merită respectul și aprecierea noastră.
  Dar cine a zis ca nu merita? Edi ramane Edi. Cel putin, pentru mine.
  Injuraturile, nervii, furia, frustrarea, prostia sau maimutareala mea… nu pot schimba cu nimic acest lucru.
  Don’t let your eyes fool you.

 34. Sertorius says:

  Deși, desigur, nu te interesează opinia mea, eu găsesc că tu nu-l respecți pe Edi câtuși de puțin. Dacă l-ai respecta, nemaivorbind să-l apreciezi, te-ai abține de la limbajul imund.
  În ceea ce mă privește, eu consider că te-ai descalificat definitiv din momentul în care ai vorbit injurios la adresa părinților participanților la forum. O mizerie mai mare mi-e greu să concep.
  Eu, în general, sunt un tip pașnic, dar după trebușoara asta, poți să zici că ai noroc că nu ne cunoaștem personal. Altminteri, cine știe, poate că aș fi fost ispitit să-ți spun vreo două vorbe în față. Iar dacă ți-ai fi menținut aceeași impertinență, cine știe ce s-ar mai fi întâmplat. Deși știu că, invariabil, ulterior regret că nu te-am lăsat în plata Domnului. Să lovești un adult e nedemn (iar a lovi un copil sau o femeie este cu totul inacceptabil), deși mulți adulți și-o cer așa ademenitor…

 35. Deși știu că, invariabil, ulterior regret că nu te-am lăsat în plata Domnului.

  Ba da, ma intereseaza parerea ta.
  Dar nu toti gandim si simtim la fel. Ne dezvoltam impreuna.

  Dacă l-ai respecta…

  Continua sa postezi aici. Nu lasa ca jungla sau nimeni altcineva sa te opreasca. Do you hear me? Tu esti puternic si inteligent. Mergi mai departe. Ceea ce nu te omoara te face mai puternic, te ajuta sa te cunosti mai bine, sa iti explorezi tabuurile si prejudecatile.
  Si nu… Avem noroc, in schimb, ca ne-am cunoscut (virtual). Decat n-am fi avut aceasta sansa. O lovitura? O injuratura? O dezamagire crunta? There are no regrets. Mai bine sa incerci si sa gresesti, cautand, decat sa nu incerci deloc.

 36. Nu credem in Satana
  Cand o s`atingem Nirvana
  Daca ne luam un pumn in bot
  Nu tipam dupa mama…

  Noapte buna, Mihai!

 37. orel says:

  Pt dl River,

  Sistemul capitalist a aparut prima data in orasele mercantile din Italia, in ultimele secole ale Evului Mediu. Florenta este o buna exemplificare a acumularii de capital si investiei ordonate a acestuia.
  Asa ca, mitul cum ca protestantismul a inventat capitalismul cade.

  Dar e f adevarat ca el nu a progresat pe urma in tarile catolice si a triunfat in tarile unde s.a produs reforma (sec XVI).
  Singurul motiv, pt care capitalismul esuâ intr.o parte a Europei iar in cealalta parte (care era mai saraca, daca le compari) avu succces, se datoreaza, in mod indispensabil, abandonarii si, repectiv, revenirii la Biblie.

 38. study_nature says:

  FJ, in continutul acestei stiri am gasit multe asemanari cu tine.
  Bless your soul!

 39. orel says:

  triumfat, chiar daca N e langa M pe tastatura.

 40. study_nature says:

  orel zicea:

  Singurul motiv, pt care capitalismul esuâ intr.o parte a Europei iar in cealalta parte (care era mai saraca, daca le compari) avu succces, se datoreaza, in mod indispensabil, abandonarii si, repectiv, revenirii la Biblie.

  Tu chiar crezi asta? Subscrii cu atat de multa usurinta la o prejudecata veterotestamentara dovedita falimentara (i.e. neadevarata) in nenumarate randuri?

 41. FPandele says:

  Ca majoritatea interventiilor sale draga SNature, initial par inteligente si alese cu grija pana ajungi la concluziile pe care le trage. Dupa aia totul devine LOL!

 42. study_nature says:

  It looks like I’m really busted this time…

 43. eddieconst says:

  Crec ca citatul de mai jos va rezolva definitiv problema existentei literale a diavolului.

  „Mi-a fost aratat Satana asa cum a fost odata, un inger fericit si inaltat. Apoi, mi-a fost aratat asa cum este acum.Are inca o alura regeasca. Trasaturile lui sunt inca nobile, caci este un inger cazut. Dar expresia fetei sale este plina de neliniste, griji, nefericire, rautate, ura, viclenie, inselaciune si de orice rau. Am observat in mod deosebit acea expresie care a fost odata atat de nobila. Fruntea I se tragea inapoi incepand de la ochi. Am vazut ca fusese atat de mult aplecat spre rau, incat toate insusirile bune I se stricasera si se dezvoltasera toate trasaturile rele. Ochii ii erau vicleni, sireti si erau foarte patrunzatori. Constitutia ii era robusta, dar carnea ii atarna flasca flasca la maini si fata. Cand il priveam, barbia I se odihnea in mana stanga. Parea ca este dus pe ganduri. Surasul de pe fata lui, care m-a facut sa tremur, era atat de plin de rau si de viclenie satanica. Surasul acesta pe cel pe care-l afiseaza numai inainte de a fi sigur de victima lui si, pe masura ce isi leaga bine victima in capcana, devine de-a dreptul oribil”.

 44. ianis says:

  eddie

  E interesant ca ceea ce unora li se arata in viziune altora li se arata pur si simplu la o expozitie. Cred ca tabloul asta a bantuit multe imaginatii victoriene si a dat nastere fie la cosmare fie la viziuni.

  Mi-a placut expresia: „viclenie satanica”… Vad ca „viclean” se repeta de 3 ori. Tot respectul pentru Gustave Dore (daca nu ma inseala memoria, imaginea asta este una din ilustratiile de la Paradisul Pierdut al lui Milton, de asemenea cu mare influenta la egw)

 45. River says:

  @FJ,

  sa-ti dau binete: http://www.youtube.com/watch?v=6eII9UAJt5U

  @Dle Orel,

  mercantilismul e chiar acelasi lucru cu capitalismul?

 46. http://www.cracked.com/article_18757_5-things-you-wont-believe-arent-in-bible.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anthropotheism
  http://en.wikipedia.org/wiki/Personification

  Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.

  Don’t upset your literalist brethren. They love the Apostle Paul ad litteram. With conspiracy theory too.

 47. #202
  sa-ti dau binete:

  Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, river, ramul,
  Mi-e prieten numai mie…

  http://shoqvalue.com/george-carlin-on-the-american-dream-with-transcript

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: