Logos 59 – Incertitudini

32 Responses to Logos 59 – Incertitudini

 1. Und so weiter... says:

  Edi,

  Ai o problema tehnica cu emisiunea asta,este aceiasi de la Paste Cartesian.

 2. ediorgu says:

  pe Vimeo este emisiunea care trebuie.

 3. maria says:

  Pascal a pus un pariu poate ca o logica a inimii, pentru ca a recunoscut ca existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata rational.
  Indoiala carteziana se blocheaza totusi in acel principiu suprem numit Dumnezeu.
  Cu toate ca era un adversar al luminilor, Schleiermacher considera ca religie se deosebeste si de morala si de stiinta intrucat se bazeaza pe sentimentul dependentei omului de universul infinit si pe atasamentul fata de o divinitate, deschizand intr-un fel calea lui Dilthey care a initiat acea stiinta a spiritului.
  Stiinta spiritului se bazeaza pe latura innascuta divina pe care o poti percepe numai prin credinta si Pavel vorbea de credinta ca singurul argument de la care pornea logica.
  Poti aplica logica la Isus sau inviere, la orice aspect religios sau nu, insa atunci cand vine vorba de Dumnezeu logica inceteaza pentru ca orice rationament devine speculativ.
  In momentul in care spui :”corpurile cosmice s-au format”,”fortele fundamentale au actionat”, „evolutie”,etc. se configureaza un tablou in care nu exista Dumnezeu.
  In momentul in care zici :”Dumnezeu a creat lumea din nimic” se configureaza un altfel de tablou.
  O logica rationala care sa le cuprinda pe amandoua nu exista,deocamdata.

 4. laurentiuh says:

  Multam` Ediorgu! 🙂

 5. laurentiuh says:

  @oxigen2

  Vroiam sa adaug: sa nu intrati pe vimeo de pe pag noua pentru ca nu gasiti nimic,dati clic de pe ecranul de aici,din dreapta jos si va duce chiar unde trebuie.

 6. ediorgu says:

  ”sacralitate cu sau fara supranatural”+”noi suntem de fapt purtatorii mesajului crestin in continuare” = ”tranzitie dificila in viata mea”. Good luck, Mr. Sisif!

 7. ediorgu says:

  Edi, uite ca una din incertitudinile de care vorbeai mai de mult s-a rezolvat – adventistii din Samoa vor serba din nou adevaratul sabat. Dupa ce acum 120 de ani au adaugat o zi la calendar, acum o sa taie o zi.
  http://www.foxnews.com/world/2011/05/08/samoa-shift-west-international-dateline/
  Acu o sa-i ajute, sau o sa-i incurce si mai rau? Ce ti-e si cu conventiile astea…

 8. Beni Plesa says:

  Ediorgu

  Eu daca as fi in locul tau ,as vedea in aceasta incertitudine (corectarea zilei) un semn profetizat prin care sintem avertizati ca sfirsitul lumii este aproape ,este un nou semn ca sintem in plina desfasurare a evenimentelor „ultra-finale”.
  Imi vine in minte avertizarea profetica-„”pe portile noului ierusalim vor intra doar aceea care pot dovedi ca au tinut „adevaratul sabat”–toti cei ce nu poseda „buletin de aur” prin care sa dovedeasca ca au tinut sabatul nu vor intra acolo.””
  In sfirsit domnul se indura de adventistii din SAMOA ,eu cred ca ei vor fi printre primii ce vor marsalui pe strazile de aur …..
  Acesta s-ar putea sa fie „SEMNUL” ca decretul duminical ce marcheaza linea de separare ,este chiar la usile noastre.
  Se pare ca totusi David Gates a avut si are dreptate.
  http://endrtimes.blogspot.com/2009/01/converging-crisis-david-gates.html
  Acest David se pare ca traieste intr-o lume a CERTITUDINILOR ,pentru el si prietenii lui nu exista INCERTITUDINI>

  PS–imi plac foarte mult comentarile tale.
  Beni

 9. Anubis says:

  Ba Iorgule imi plac foarte mult comentariile tale. Domnul sa te binecuvinteze! :beer:

 10. Anubis says:

  Ale lu’ Anubis nu le inteleg, sa mor eu, nu-mi plac ale lui, pe onoarea mea! E dreptul meu! :vampire: :zombiekiller:

 11. ediorgu says:

  Citat aproximativ din emisiune: ”umanistii au considerat ca studiind natura il putem intelege mai bine pe Dumnezeu”. Study nature, deci tu tot telogie studiezi. Eu tocmai ma uitam pe niste planse cu conglomerate si eroziune diferentială si deja am inceput sa simt un fior mistic…
  @beni si anubis – haideti, bre, fiti seriosi! Sunt intruchiparea mediocritatii si am gasit si eu un loc unde sa refulez. ”Cu drag”!

 12. Anubis says:

  Tin pe aceasta cale sa multumesc voturilor negative in numele meu si al lui Beni, probabil votantul fiind sub influenta DS le-a luat la rand… insa ca sa extrapolam afirmatiile lui Richard, de o mare adancime spiritual-teosofico-liberale:

  1. Daca stau sa ma gandesc cred ca Beni si-a tras si lui un vot negativ ca sa nu ma gandesc eu ca el a fost.
  2. Insa constiinta imi spune ca nu e asa si ca Dl. Isus a murit si mi-a dat 1000 de voturi pozitive pe fiecare postare!

 13. Anubis says:

  Nu te lasa Iorgule, eroziunea aia diferentiala nu e reala, e eroziunea de la potop! Dovedeste-le ca tu ai inteles Adevarul! :vampire: :zombiekiller:

 14. Beni Plesa says:

  Anubis

  Scumpul meu admirator ,cred ca si afirmatia ta ,ar trebui sa intre la capitolul incertitudini.
  „”1. Daca stau sa ma gandesc cred ca Beni si-a tras si lui un vot negativ ca sa nu ma gandesc eu ca el a fost.””

  Anubis ,dragul meu–si sa vreau sa-ti dau un vot negativ nu as sti cum sa o fac.
  Eu ma pricep doar la a primi voturi negative.Eu as vota POZITIV pe toti cei ce au curajul sa intre aici .
  Datatorul de voturi negative sa iese la „interval” si sa marturiseasca ,si va primi un vot pozitiv si din partea mea.
  Anubis -spune-ne ceva despre emisiunea de fata –bune sau rele–insa axprima-ti si tu parerea despre spusele lui Edi .
  We love you !!
  Cu drag
  Beni

 15. virgil d onald duck says:

  Dragul meu Edi
  Îți recunosc meritul. Tu ești cel care m-a trezit si m-a ajutat sa inteleg ca nu am nimic sub picioare. Șansa mea este ca am mai trecut prin ceva asemanator si m-am deprins sa țin nasul deasupra apei.
  Vreau sa avertizez pe cei ce vizitează oxigen2 si nu stiu sa inoate, mai bine sa renunțe. Este extrem de dureros. 

 16. C.J. says:

  You’re not the only one, Virgil.
  Edi is still my „dad”. No matter if we’re going in the same direction or not.
  I’ve learned that there’s nothing I (or anyone else) can do to change that.

 17. ediorgu says:

  Virgile, inotul e sanatos, nu e dureros. Eu, care te cunosc, cred ca mai tare te-a durut cand stateai pe stanca si dadea cu tine de pamant cate unul care cunostea mai bine ca tine geologia mantuirii. Cand cazi in apa, dupa sperietura incepi sa vezi cat de frumos e inotul.

 18. Baba Cloanta says:

  Daca nu se inneaca maica! :doctor:

 19. Beni Plesa says:

  Hinduismul,Islamul ,iudaismul, Ateismul si o anumita forma de crestinism sint religii care nu isi mai gasesc locul de cinste in secolele ce vor urma.
  Imi place ideia cu care Edi a sfirsit prezentarea lui –” Am gasit SPATIU SACRU in afara „bisericii ca institutie” si dintr-o data am realizat ca noi sintem purtatorii mesajului crestin prin care Dumnezeu a decretat ca omul sa ia CONTROLUL asupra mediului in care a fost amplasat de creatorul sau””–(scuza-mi parafrazarea)
  In sfirsit AGNOSTICISMUL poate da mana cu CREDINTA venita din RATUNE plus o anumita forma de REVELATIE.
  A fi agnostic in ce priveste cunoasterea lumii si a lui Dumnezeu ,iar in viata de toate zilele sa TRAIESTI ca si cum Dumnezeu AR EXISTA ,eu cred ca este una din formele cele mai RATIONALE de existenta.
  A fi agnostic si sa traiesti ca si cum Dumnezeu nu ar exista ,ar ignora intelepciunea acumulata de omenire de-a lungul secolelor .

  PS–Anubis –daca nu ai ascultat prezentarea lui Edi te rog ascult-o si dupa aceea fa comentarii cate vrei .
  Clovnul ,recunosti ca iti este net superior in gandire si totusi nu se rusineaza sa afirme ca si-a GASIT TATICUL.(HE IS MY DADY)
  Tu ti-ai „gasit” taticul ,sau esti inca in cautare ??
  Cat de mult crezi tu ca ti se potriveste exemplul lui EDI cu „the road runner” ?
  Sa ai o zi buna !!
  Cu drag
  Beni

 20. ianis says:

  Linkul pentru video s-a corectat. Acum se poate urmari emisiunea fara vizitarea site-ului vimeo.

 21. Baba Cloanta says:

  PS–Anubis –daca nu ai ascultat prezentarea lui Edi te rog ascult-o si dupa aceea fa comentarii cate vrei.

  Uite ce-l roade p’asta micu. Beni cand o sa intelegi care este diferenta dintre a fi religios si a nu fi religios sa mai treci pe la noi, da? Si nu uita sa-ti scoti morcovul teist ca poate o sa ajungi sa cunosti fericirea 😉 :hugleft: :hugright:

 22. Baba Cloanta says:

  Bravo Ianis maica, sa-ti deie Dumnezeul ateilor sanatate! :vampire: :zombiekiller:

 23. Baba Cloanta says:

  Beni ofera mai sus in minunatul comentariu #19 o ampla analiza de o greutate metempsihotica deosebita in care noi vedem cum religiile precum „Hinduismul,Islamul ,iudaismul, Ateismul si o anumita forma de crestinism sint religii care nu isi mai gasesc locul de cinste in secolele ce vor urma.” Intelegem de aici ca vor fi dovedite de rusine si puse la LOCUL LOR! In continuare lui Beni ii place ideea cu care Edi isi termina prezentarea. Omul a ajuns in locul unde l-a asezat Dumnezeu cu manutza lui, dupa cum observa Beni cu multa perspicacitate si a preluat controlul! Apoi Beni dezvolta pe scurt relatia dintre agnosticism, credinta, ratiune si revelatie sau apocalipsa care aparent se iau de mana si alearga pe campii fericite si cu litere mari!
  Si in sfarsit marele complex paradoxal al imposibilitatii trairii fara dumnezeu exprimat concis si fara perdea in urmatoarea afirmatie:

  A fi agnostic si sa traiesti ca si cum Dumnezeu nu ar exista ,ar ignora intelepciunea acumulata de omenire de-a lungul secolelor.

  prin care fara doar si poate demonteaza orice forma de existenta care s-ar putea sa existe in afara credintei in dumnezeu, probabil e vorba de Isus Hristos si nu de celelalte sute de dumnezei al altor culturi, dar nu pentru ca el s-a nascut intr-o tara crestina, nu domnule! Se vede din aceasta fraza existential-demonstrativa ca omul nu are de ales fiindca Beni a realizat in multele decenii traite pe aceasta planeta ca nu se poate trisa si ceea ce s-a adunat in si din gura inteleptilor satului de pe diverse meridiane este mama memelor existentiale!

  Acum, in incheiere as dori sa-l avertizez pe Anubis sa nu-l puna dracu sa nu se inchine la Jesus si sa nu-l asculte pe Beni care este extrem de clar, concis si exact in exprimare fiindca Beni il iubeste si nu doreste ca acesta sa arda in focul iadului. Dar despre toate acestea si multe altele intr-o alta emisiune!

  Si pune mana si asculta emisiunile lui Edi Anubis ca te ia mama lu Aghiuta daca mai comentezi pe aici fara sa stii despre ce vorbesti doar ca sa te afli in treaba!!!

  Multumesc administratorilor pentru ca nu muta acest mesaj in offtopic decat dupa ce il citeste Beni. Beni te pupa mamaie, ai grija maica de tine si roaga-te neincetat pentru cununa vietii fara de moarte! Mwah! :-*

 24. Richard Paraschiv says:

  hey anubis cum asa… adancime spiritual-teosofico-liberala lolllll

 25. Richard Paraschiv says:

  hai domnule ca nu era nimic teozofic prin afirmatiile mele zambet ;), readu-ma pe pamant …. prea mai diafinizat LOL

 26. Und so weiter... says:

  Edi,

  Uite, OBL mi se pare o analiza anarho-teologica pertinenta (!?) a realitatii dincolo de discursul corect politic.
  Banuiam ca lucrurile nu sunt cum par la prima vedere,insa nu avea curajul sa „vizualizez” realitatea de dincolo de cuvinte, interese, ideologii,religie, politica,und so waiter……
  Ultima afirmatie e ….cool,adica sa asteptam binele constienti fiind de raul ce urmeaza.
  Sa nu mai zica nimeni ca Schiller nu avea dreptate :

  „Die Weltgesichite ist das Weltgericht.”
  In traducere libera:
  „Istoria lumii este tribunalul lumii”.

 27. Und so weiter... says:

  Erata,

  „insa nu AVEAM curajul sa vizualizez…..”

 28. Und so weiter... says:

  Am re-vazut si re-analizat „Incertitudini” si, marturisesec, ca am si mai multe incertitudini, adica putin teren solid sub picioare, asa ca am decis:

  „Biblia nu da raspunsuri definitive , creeaza doar cu mult mai multe intrebari”.
  Rezultatul!?
  Imprevizibil pt. cei ce cunosc DEJA rezultatul !

 29. NorthLite says:

  Ianis,

  Thanks 🙂

 30. C.J. says:

  @Maria

  Pascal a pus un pariu poate ca o logica a inimii, pentru ca a recunoscut ca existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata rational.
  Indoiala carteziana se blocheaza totusi in acel principiu suprem numit Dumnezeu.

  Induction is not a problem if you accept that your conclusion are based on probabilities rather than logical certainty.
  http://www.rejectionofpascalswager.net/central.html
  But Hume and all his successors cannot escape an accusation that could easily have been made by either Socrates or Kant: that they insensibly practice metaphysical thinking and appeal to metaphysical principles even when do not think they are doing so and even while they try to argue against the possibility of such things.
  http://www.oxigen2.net/2011/05/anno-domini-20-paste-cartesian/#comment-17738

  In momentul in care spui :”corpurile cosmice s-au format”,”fortele fundamentale au actionat”, “evolutie”,etc. se configureaza un tablou in care nu exista Dumnezeu.

  In momentul in care spui : ”corpurile cosmice s-au format”, ”fortele fundamentale au actionat”, “evolutie”, etc. se configureaza un tablou in care PROBABIL nu exista Dumnezeu… sau Dumnezeu/supranaturalul nu este necesar pentru a explica Universul si evolutia (si chiar aparitia) vietii biologice..
  Intrebarea ramane totusi: care (conceptie despre) Dumnezeu?
  Daca va referiti la Dumnezeul personal al religiilor monoteiste (inclusiv crestinismul, care nu face exceptie), asa cum este inteles in conceptia traditionala/metafizica/teista, atunci… afirmatia dumneavoastra capata sens.
  Incertitudini si probabilitati are de infruntat un credincios (believer) onest intelectual, in ceea ce priveste convingerile sale religioase. Cel mai probabil va ajunge un agnostic.

  @Beni Plesa

  Hinduismul,Islamul ,iudaismul, Ateismul si o anumita forma de crestinism sint religii care nu isi mai gasesc locul de cinste in secolele ce vor urma.

  Ateismul nu este o religie.

  In sfirsit (???) AGNOSTICISMUL poate da mana cu CREDINTA venita din RATIUNE plus o anumita forma de REVELATIE.
  A fi agnostic in ce priveste cunoasterea lumii si a lui Dumnezeu ,iar in viata de toate zilele sa TRAIESTI ca si cum Dumnezeu AR EXISTA ,eu cred ca este una din formele cele mai RATIONALE de existenta.
  A fi agnostic si sa traiesti ca si cum Dumnezeu nu ar exista ,ar ignora intelepciunea acumulata de omenire de-a lungul secolelor .

  Incercati sa va imbunatati logica din rationamentele dvs. Esuati de fiecare data. In plus, dumneavoastra nu sunteti un agnostic. (cel putin, din punctul meu de vedere)

  @Virgil

  Vreau sa avertizez pe cei ce vizitează oxigen2 si nu stiu sa inoate, mai bine sa renunțe. Este extrem de dureros.

  No. It’s better to try and fail than to never try at all.

 31. jemiol says:

  Incertitudini: Religion may become extinct in nine nations, study says
  Sursa BBC: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12811197

  Astept lumea in care sa nu mai conteze ca esti crestin, ateu, musulman ori budhist. „Whitout religion” un deziderat tot mai indepartat, insa din ce in ce mai dorit pentru omul progresist. Religia in forma actuala, fundamentalista trebuie sa sufere musai o transformare. Oare cand?

 32. C.J. says:

  “Without religion” un deziderat tot mai indepartat, insa din ce in ce mai dorit pentru omul progresist.

  Un deziderat al omului progresist, in viziunea sec. XIX. (check the image)

  Religia in forma actuala, fundamentalista, trebuie sa sufere musai o transformare. Oare cand?

  In asteptarea unei „lumi” in care sa nu mai conteze…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: