Despre mine…

Imi pare rau ca o afirmatie trunchiata din partea mea a dat nastere la un numar de speculatii. Ma voi explica pe scurt.

Nu sunt concediat, am trecut doar pe jumatate de salariu (pentru a doua oara). Avand in vedere viata scumpa din Chicago, am nevoie sa misc ceva in privinta painii si asta insemneaza mai putin timp pentru proiecte personale. Nu este o tragedie.

In ce  priveste relatiile mele cu conferinta, este adevarat ca au primit foarte multe reclamatii (mai ales colegiale), dar o conferinta in US nu este  o conferinta din Romania. Desi tendinta generala este acum spre dreapata, exista in cultura americana un respect pentru individ si opinie care impiedica omogenizarile teologice fortate. Un alt aspect important este acela ca biserica din Chicago, in general, este alaturi de mine.

In toamna voi avea ocazia unui dialog cu conferinta si cativa profesori de la Andrews pentru a-mi explica pozitia. Este o ocazie pe care o astept cu placere reala. Nu sunt constient de alta deosebire esentiala intre mine si teologia adventista in afara de interpretarea Genezei, diferenta pe care intentionez sa o discut deschis. In rest, ceea ce i-a facut pe cei de la Cernica sa ridice sprincenele este mai degraba frica naturala de necunoscut a unor oameni care s-au tinut departe de orice contact cu lumea reala si, mai ales, teama superstitioasa de gandire critica. Principiul lor este cel exprimat de Camil Petrscu: „Jocul ideilor, jocul Ielelor”. Se stie din folclor ca Ielele trebuiesc exorcizate nu discutate. :devil:

129 Responses to Despre mine…

  1. Aurel Ionica says:

    #12 | Written by Richard
    Aurel, fara suparare, daca eu puneam o asemanatoare intrebare la sustinerea orala a examenului scris la cursul de antropologie culturala in anii 90 la Universitate, profesorul mi-ar fii spus sa revin la toamna dupa ce as fii asimilat ce este aia un mit… Intrebarea este jenanta… imi pare rau sa fiu atat de deschis, insa a venit momentul s-o spun. La cursul de filosofie domnul Vladutescu cred ca m-ar fii dat pe usa afara din amfiteatru cu o asemenea intrebare….

    #47 | Written by Richard
    aurel ionica,
    am citit abia astazi repede raspunsul la comentariul meu. trebuie sa spun ca este interesant si efectiv orice discutie care are sens trebuie sa defineasca termenii (ca spre exemplu ce se numeste factualitate, ce se numeste realitate obiectiva etc) si apoi se poate discuta.

    Deci eu iau unul dintre cele mai recunoscute “mituri” din Biblie, si anume Turnul Babel, si arat ca nu este absolut nici un detaliu din el care sa nu fie “factual” nu numai in sensul ca putea fi verificat in antichitate, dar chiar in lumea in care traim noi astazi (si aici va las pe dvs. sa definiti termenul “factual” asa cum doriti). Dar daca eu i-asi fi spus profesorului dvs. de filozofie ca eu pot sa demonstrez ca intr-un “mit” orice detaliu poate fi verificat “factual” nu numai in antichitate, dar si astazi, si chiar ii las profesorului latitudinea sa defineasca termenul “factual” asa cum doreste, m-ar fi dat afara si mi-ar fi spus sa vin la toamna timp in care sa invat sa papagalicesc ceea ce a turuit el la curs! In cazul acesta, ne-ati putea spune si noua aici pe forum care este diferenta dintre profesorul dvs. de filozofie si profesorii talebani? Deci devada ca Geneza este o timpenie nu este ca Edi a citit-o si are habar de ea, ci faptul ca el papagaliceste ceea ce citeste prin cartile scrie de “profesori”! Problema cu lucrarea mea de doctorat nu este numai descoperirea in sine, ci documenteaza ce instrument de indobitocire este universitatea occidentala pe linga care talebanismul musulman pare o joaca.

  2. arius says:

    Aurel,

    Da, ai dreptate. Nu cred ca azi exista ceva pentru care sa merite sa lupti…

    Poate ca sunt inca prea afectat de deceptia cu adventismul. Ori poate ca spuna asta fiindca n-am gasit inca un motiv ori un obiectiv in care sa merite sa ma investesc…

    Acum prefer sa ma limitez la a face observatii de ordin filozofic ori pragmatic si sa ma bucur de viata, asa cum este ea. Pretuiesc mai mult o partida de pescuit ori un weekend pe mare decat o „lupta” in numele vreunei idei.

    Probabil ca in timp, cand voi gasi ceva care sa ma motiveze suficient, ma voi putea implica din nou in vreo miscare ideologica, dar deocamdata sunt si raman neimplicat. Si oricum, in caz ca voi gasi ceva, fii sigur ca voi face parte din categoria „scepticilor”, adica a celor care desi sunt adeptii unei idei, totusi nu inchid ochii ori urechile la obiectiunile ori argumentele contra.

    Cred ca de aici pleaca de fapt tote necazurile pe care le produc ideologiile, ca impun sub o forma ori alta gandirea partizana si ii elimina pe „sceptici”. Chiar si crestinismul lui Pavel, are hiba asta. Declaratii de genul „trebuie sa crezi” caci fara credinta nu poti placea lui Dumnezeu, mi se par acum naive si manipulative. Pai cu un asemenea argument, poti sa faci cu „credinciosii” ce vrei tu, fiindca ei trebuie sa creada tot ce le bagi pe gat in numele „credintei”. Ori ce naiba e asta daca nu spalare de creier?…

    Bun, una este sa ti se ceara sa crezi ceva pentru care ai niste argumente solide carora le lipseste doar o singura piesa, si cu totul altceva sa ti se ceara sa crezi o multime de chestii care se leaga intre ele doar la nivel de „credinta”, dar n-au la baza apoape nimic, daca nu chiar nimic. Iar in acest caz, zic eu, ideologia respectiva in sine este tot un … nimic! Si in asa ceva chiar n-are rost sa ma bag…!

  3. study_nature says:

    Aurel catre arius:

    nu-mi inchipui ca la inteligenta ta nu poti observa ca nerusinarea liberalilor o intrece pe cea a fundamentalistilor

    in alt comentariu din cursul zilei:

    Singura diferenta dintre fundamentalistii lui Florin si liberalii lui Edi este ca liberalii lui Edi injura ca birjarii.

    ai mai zis aceste lucruri de n-spe ori.

    pentru cultura ta generala – eu nu ma incadrez in spectrul fundamentalist-liberal pentru ca am lasat in urma crestinismul. si probabil ca mai sunt si altii de pe aici care pot sa afirme acelasi lucru. nici celor de la Vanderbilt nu li se pot aplica aceste calificative. Edi are multi non-teisti care il apreciaza iar in asta sta o parte a stralucirii lui. tu, Aurica, n-ai reusit asta, asa ca las-o mai moale cu ridicatul tonului. nu se poate compara experienta ta cu cea a lui Edi. in niciun caz.

  4. study_nature says:

    salutare, Alexa!

    mai citesc uneori postarile tale si te apreciez, le zici bine

  5. ianis says:

    Alexa, fain blog 🙂

  6. REM says:

    alexa! 🙂

  7. REM says:

    omg am lucrarea de doctorat al lui Aurel Ionica. Sunt atat de emotionat. dupa atatea discutii si bataie cu rosii pot sa inchid un capitol.

  8. maria says:

    Alexa,

    ” Adică din ăla cu Freud, cu inconștientul, cu pulsiunile agresive și sexuale și alte ”lucruri” pentru care un adventist te-ar arde pe rug.”
    Am citit articolul referitor la suicid.
    Suicidul nu e numai rezultatul unor tulburari mentale sau comportamentale de moment.
    Are legatura cu viata, si cu ideea ca viata iti apartine sau nu.
    Daca viata este un dar divin, cum se face ca majoritatea copiilor sau tinerilor se gandesc la suicid.
    Cati in copilarie nu s-au imaginat cu streangul de gat , poate urmarea faptului ca inconstient specia umana e determinata sa decida asupra propriei existente ?
    Suicidul pe vremea samurailor era un act de curaj , de onoare in cazul unui esec cu consecinte grave asupra destinului celui in cauza si a familiei sale.
    Actul propriu-zis de sacrificare a lui Isus poate fi un act suicidal, in conditiile in care se crede ca dumnezeu tatal isi putea intoarce fata definitiv de la cel care atunci pe cruce simboliza pacatul ( o parere azs).
    In cazul in care actul lui Isus e de la sine, avand in sine viata si oricum era demonstrativ, atunci totul e un bluf.
    Suicidul asistat ( sau dreptul de a muri) este în prezent o problema controversata care implica oamenii care au boli terminale, dureri extreme sau care au perceput sau interpreteaza calitatea minima de viata prin intermediul prejudiciului sau bolii. Sacrificiul de sine pentru altii nu este intotdeauna considerat suicid, deoarece scopul nu este acela de a se ucide pe sine, ci de a-l salva pe altul.
    Oricum, o societate imbacsita de bluf-uri e capabila sa acorde multe alte smile-uri si simpatii emotionale indiferent de subiecte sau discutii fertile.
    fara atingeri evidente, totusi…

  9. maria says:

    Oricum nu e vorba decat de o exemplificare de moment a unei situatii generalizate.
    E vorba de publicitate, de reclama. Traim intr-o lume a publicitatii, care poate fi un suicid la adresa valorii umane, cateodata.

  10. study_nature says:

    Ionut,

    Sa stii ca ceea ce scrii nu ramane fara ecou.

  11. Aurel Ionica says:

    #10 | Written by study_nature
    Ionut,
    Sa stii ca ceea ce scrii nu ramane fara ecou.

    study_nature,
    Sa stii ca nu este altfel nici la Harvard, nici la Vanderbilt si nici macar la cursurile de filozofie cu profesorul de care Richard Paraschiv este asa de mindru:

    #12 | Written by Richard
    Aurel, fara suparare, daca eu puneam o asemanatoare intrebare la sustinerea orala a examenului scris la cursul de antropologie culturala in anii 90 la Universitate, profesorul mi-ar fii spus sa revin la toamna dupa ce as fii asimilat ce este aia un mit… Intrebarea este jenanta… imi pare rau sa fiu atat de deschis, insa a venit momentul s-o spun. La cursul de filosofie domnul Vladutescu cred ca m-ar fii dat pe usa afara din amfiteatru cu o asemenea intrebare….

    Scoala, si in special scolile liberale, nu au rolul de a deschide mintea studentilor si a le raspunde la intrebari, ci de a le verifica devotamentul pentru “cauza” pentru care primesc o diploma ca document ca pot fi angajati si se poate conta pe ei ca “slujesc cauza.” Zelul tau misionar pentru cauza ateismului este in adevar impresionant dar putini mai sunt naivi ca Ionut sa mai fie pacaliti de sloganurile voastre.

  12. Richard says:

    Aurel ionica, nu sunt ateist deloc, insa nici un amator de povesti despre d zeu nu sunt. Ai dreptul sa crezi in Potop, in d zeul capricios si antropomorfizat de Biblie ! Pt mine Biblia nu este o revelatie mai mare decât revelatia numita naturală in Teologie!!!! Pt mine, singura revelatie explicita si directa este NATURA. Povestile din Biblie sunt in mod necesar filtrate si antropomorfizate de mijloacele umane cum ar fii experiența personală, credință, setul de norme culturale, limbajul epocii, axiologia zonei culturale…. Oricum nu exista nici o dovada empirico- științifică sau filosofica ( non metafizica) pt existența divina, ci numai forme discursive si argumentatii. In rest operează credință proprie, perceptia individuala asupra lucrurilor experinta launtrica etc… iar restul este discurs !

    Punct.

  13. Richard says:

    Aurel, ai făcut grupul de discuție respectiv?

  14. Aurel Ionica says:

    Richard Paraschiv,
    Mesajul anterior era adresat lui study_nature deoarece a spus deschis ca nu este crestin (ceea ce inseamna de fapt ca este anti-crestin). Cu privire la potop, chiar crezi ca ai inteles povestirea aceea asa cum ai inteles si chestia cu mincatul din pomul “oprit” si povestirea despre Turnul Babel? Nu am deschis inca website-ul meu desi am aproape totul pregatit dar astept ca fratele meu din Franta sa vina pe la mine in luna August asa ca vreau sa-l incep dupa ce pleaca el pentru ca sa nu-l intrerup pe timpul sederii lui aici. Website-ul meu va fi singurul loc in care idei originale vor fi prezentate, oricine va avea libertatea sa ridice obiectiuni si intrebari, iar eu nu voi ignora nici o obiectiune sau intrebare. Pot sa anunt de pe acum ca forumul se va numi “The Open Classroom” si va face ca academia occidentala sa devina o relicva antica. Cernica este nimic pe linga ceea ce va deveni Harvard. Lucrarea mea de doctorat este un mizilic pe linga ceea ce urmeaza. Asa ca universitatile pot sa-si tina diplomele ca nu cumva altcineva sa predea cursuri; problema este cine scrie manualele.

  15. Richard says:

    Cool pt web site Va fii numai in engleză cred. O seara plăcută

  16. study_nature says:

    Scoala, si in special scolile liberale, nu au rolul de a deschide mintea studentilor si a le raspunde la intrebari, ci de a le verifica devotamentul pentru “cauza” pentru care primesc o diploma ca document ca pot fi angajati si se poate conta pe ei ca “slujesc cauza.”

    keep telling that to yourself, Aurel, poate chiar vei fi pe punctul sa-ti reuseasca autosugestia ca sistemul educational este de vina si nu micimea si incapatanarea ta.

  17. Christian says:

    Pot sa anunt de pe acum ca forumul se va numi “The Open Classroom” si va face ca academia occidentala sa devina o relicva antica.

    Vai, am pus-o! La anvergura acestui proeict sunt sigur ca va interveni statul global sa-l faca obligatoriu. Stim noi cum e, la inceput gratuit apoi… Va rugam domne Aurel, abandoati acest plan catastrofal, lasati religva antica a invatamantului sa traiasca. fieti-va mila de istorie, n-o traumatizati cu o modificare structurala atat de socanta.

    …megalomanie…, dvs. chiar aveti o problema…

  18. Anubis says:

    Permiteti-mi dragi forumisti sa ma ingrijorez la modul cel mai serios pentru soarta O2. Ce se va intampla cu acest loc dupa deschiderea site-ului profesorului doctor in probleme patrate care a inteles ca educatia e in fapt indobitocire cu licenta (fiindca lucrarea sa monument-aberanta nu a castigat interesul nimanui cu exceptia lui Ovidiu) si care va revolutiona lumea prin site-ul respectiv? Va dati seama ca toti vom fi atrasi intr-o secnda si iremediabil la fel ca la rapire sau ca la prabusirea intr-o gaura neagra si vom deveni discipolii sai, fapt care nu i-ar displace deloc si pentru care nu are nici un fel de interes. Bwahahaha, asa sa-mi ajute Dumnezeul Babilonului!

  19. Nordic gir says:

    @ianis
    Nu mai gasesc unde ai afisat linkul pt. cartea lui numbers, ai putea sa il mai scrii odata sa sa mi-l trimit prin mail mersi!!!!!
    P.s. Ai cumva si cartea misquoting jesus- b. ehrman? :))

  20. ianis says:

    ti-am trimis pe mail

  21. Aurel Ionica says:

    #15 | Written by Richard
    Cool pt web site Va fii numai in engleză cred.

    Eu il voi face numai in engleza si ma voi ocupa numai de cel din engleza, dar daca altii vor sa-l traduca in alte limbi, sunt liberi sa o faca. Desi participantii cu comentarii isi pot alege un pseudonim, ei vor trebui sa se inregistreze ca sa poata publica un comentariu. Afisarea va fi instantanee ca si la oxigen2. Materialele mele vor fi cu note de subsol deoarece eu ma voi ocupa doar de ceea ce se preda in universitati si este publicat in lucrari de specialitate cum am facut si in lucrarea de doctorat si nu ma voi ocupa de ce spun alde gura casca cum sunt cei de aici de pe oxigen2.

  22. Viorel says:

    Anubis,
    care este realitatea pe care presupui ca nu o cunosc?

  23. Moise Krahn says:

    Toata greutatea discutiei „teologice” cu profesorii de la Andrews consta in faptul ca in timp ce Edi are premize ale discutiei acesti sarmani mercenari ai cultului nu stiu de fapt nici ce fac nici ce invata pe altii pentru ca daca si-ar fi pus problema in mod serios acum erau in tabara lui Edi…Edi in disperarea pe care o induce conditia de prizonier al unui ghetou cultic a inceput sa faca investigatii pe cont propriu…cum spune Barth, s-a agatat de franghia clopotului ca sa nu cada de pe scara si dangatul clopotului a trezit tot satul….cu exceptia stapanilor catedralei care isi fac veacul la subsol, intr-un mimesis al religiei misterelor…Ei nu se trezesc decat ca betivii carora li se ia „mustul de la gura” cum spune profetul, adica atunci cand li se curma brusc ratia de vin babilonian…atunci intra in sevraj si tot dialogul lor se reduce la un singur cuvant: RETRACTEZI? CA DACA NU……! Ce sa spun, le-ar sta bine romanilor sa intre in hora asta in carutza incinsa de Edi, poate ca din gaopl bidiviilor mai sar din carutza unul altul….Sper ca de data asta sa nu-i mai lasi Edi…Intouchable, pana la sange…..!

  24. miorita says:

    Moise Krahn

    :yes: :rose:

  25. tabita says:

    Domnule Aurel Ionica,

    asteptam cu nerabdare “The Open Classroom”
    Eu nu stiu engleza, dar sper ca cineva va traduce macar unele din idei.
    Va doresc mult succes in continuare.

  26. study_nature says:

    Moise, ai redat situatia incredibil de bine.

  27. Alise says:

    Edi,
    Esti pastorul meu de referinta…datorita tie am iesit din evul mediu in multe privinte.
    Iti doresc mult succes atat in job cat si la discutia care te asteapta si sunt convinsa ca vei fii la inaltime. ”Toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau” asa ca vei castiga indiferent de ce se va intampla.

    Cu mult drag, Alise

  28. Sheryng says:

    Domnule Edy cu mai mult timp in urma pe cand predicati in Romania spuneati ca unul din pacatele Babilonului modern este evolutionismul. Cum de acum credeti cu totul altceva ??? Ce vom face daca singuri ne daramam temelia??

  29. Roland Paraschiv says:

    Nu cred ca Edy – pe care il salut cu drag – este evolutionist. Unii de pe aici spun acest lucru. Este insa un om in cautare de raspunsuri si caruia-i repugna formulele de gandire. Adica este un spirit liber – adica hoinareste printre idei pana gaseste ceva care sa-i atraga atentia spre realitatea interioara. Problema nu e la Edy – ci la cei care, citindu-l/ auzindu-l pe Edy ajung la tot felul de aberatii vecine cu necredinta si mitologia precrestina. Am vazut prin Romania destui afectati de acest fenomen si dau vina pe Edy ! Ce-ar fi ca asa cum Edy o face, sa fie si altii doritori de regasire de sine, fara insa sa ajunga in situatia descrisa de Isus: ,,Dar cand va veni Fiul Omului, va gasi El CREDINTA (,,pistis”) pe pamant” ???

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: