Da’ pe Petrof unde-l lasasi dom’ Profesor?

Abia a plecat Danut Tanase si duhul lui Petrache Lupu a revenit prin Florin Laiu.

Intr-o prezentare menita sa apere revelatia de la Maglavit, Florin e suparat ca exista crestini care nu cred ca Dumnezeu are barba (si alte atribute cunoscute din istorie ale despotilor orientali).  Florin ne avertizeaza ca religiile pacifiste din Extremul Orient omoara crestini pe banda rulanta. Nu ne da sursa, dar o puteti gasi pe Google. Tigrii Tamili sustin ca budistii persecuta pe crestini. Este ca si cum Hesbolah ar denunta Israelul ca persecuta pe crestini. O alta sursa este un hoax care a circulat pe internet despre un genocid hindus al misionarilor. In rest, istoria ne spune ca budistii au fost persecutati sangeros de tipi cu barba si turban care impartaseau vederile lui Florin despre Dumnezeu.

Teologia liberala, ni se spune, duce la antisemitism. Intrucat Florin nu ofera exemple, am gasit noi cateva: Garda de Fier, Pius XII, Ustashii, KKK, Quranul si tot crestinismul medieval. Nou este faptul ca toate acestea sunt sau au fost liberale.

Florin ne aduce aminte de Cain si Abel si ne avertizeaza ca “religia fara sange duce la varsare de sange”. Acum Florin nu este un liberal sa se opreasca la miei. “Pe amalecit sa nu-l lasi sa traiasca”. Rabinii conservatori nu sunt  de acord cine este amalecit in sec XXI (germanii si arabii concureaza pentru primul loc) dar sunt de acord ca aceasta este o “porunca pozitiva a Torei” care trebuie indeplinita cu aceasi sfintenie ca pe vremea lui Moise si Iosua. Doar nu vrem sa o luam pe urmele lui Saul care s-a lasat aburit de erezii liberale.

Florin ne spune in continuare ca descrierile contradictorii ale lui Dumnezeu in Vechiul Testament nu pot fi considerate revelatie progresiva intrucat sunt prezentate in paralel. Dumnezeu, ne lasa Florin sa intelegem, porunceste uciderea oricarui copil de parte barbateasca si pastrarea “pentru voi” a fetitelor care nu au cunoscut barbat, pentru a stinge samanta lui Madian. Dumnezeul lui Florin nu stie ca fetitle poarta samanta lui Madian ca si baietii. Dumezeul lui Florin a instituit sistemul Mengele: “Dezbraca-te scroafo si desfa-ti picioarele.  Marsh la taiat! Treci la control fetito!Asta o dam zeciuiala lui Aron, partea Domnului”. Dumnezeul lui Florin a inventat curatirea etnica si omorarea cu pietre pentru ofense triviale. Dumnezeul lui Florin te invata cum sa-ti vinzi fiica in sclavie sexuala.

In acelasi timp Dumnezeul lui Florin este cel revelat in Isus. Cel care ne-a poruncit sa ucidem un fiu neascultator cu pietre este Tatal din pilda fiului risipitor. Cel care a ucis toata fauna terestra a planetei intr-un acces de manie (cu ce erau mai buni rechinii decat dinozaurii) are grija de vrabii. Cel care este gadilat la nari de carnea jertfei vrea sa fim vegani. Cel care ne-a poruncit sa nu-l iertam pe Amalec a murit pentru lume.

Este vreun psihiatru pe aici?

Exista un raspuns simplu la argumentul lui Florin ca revelatia nu este progresiva deoarece descrierile contradictorii apar in paralel. Acelasi amestec de cruzime si tandrete, manie genocidala si spirit justitiar, capriciu si calcul, egomanie si modestie, se regaseste la Stalin, Hitler, Alexandru cel Mare si Artaxerxe. Evreilor li s-a parut normal ca un Dumnezeu “mare” sa fie un ucigas maniac, sa fie crud, sa poarte barba, sa stea pe tron si sa poarte coroana, sa fie vesnic flamand de osanale, sa-si iubeasca supusii (in felul lui), sa-i apere sau sa-i macelareasca, sa-i judece sau sa-i execute sumar, sa fie admirat si temut in acelasi timp, pentru ca asa erau tiranii in Rasarit. Si la Cernica este admirat Rasaritul si nimeni nu pricepe “ce-a dorit acel apus” cartezian si liberal.

Urmeaza apoi  un ghiveci de teologi pusi in aceiasi oala fara sa aiba prea mult in comun in afara faptului ca au luat in serios afirmatia ca “in Dumnezeu nu este intuneric”. Las’ ca or sa vada ei… Sunt mentionat si eu impreuna cu o salata de acuzatii la fel de contradictorii ca Dumnezeul lui Florin: sunt in acelasi timp elenist si inchinator la stiinta, marcionist si evolutionist, origenist dar nu cred in existenta diavolului, etc. Ca la un proces stalinist din 1935: esti acuzat de trotskism, fascism, deviationism, revizionism etc., in aceiasi rasuflare, fara ca cineva sa observe ca nu merg impreuna. Nu este uitat nici Gili Carstea.

Da’ pe Petrof unde-l lasasi dom’ profesor? Cronicare, vezi ce faci.

83 Responses to Da’ pe Petrof unde-l lasasi dom’ Profesor?

 1. C.J. says:

  Lui FL nu-i mai ramane de facut decat ceea ce face: sa spuna oamenilor sa se pazeasca din fata ”cetateanului turmentat de la volan” , pana i se termina benzina, intra intr-un copac sau i se sparg cauciucurile…

  LOL 😀

 2. ediorgu says:

  Martin Luther, ai vrut sa zici germania, nu betania, lasa ca stiu eu…
  Vreau sa fiu ucenicul tau, invata-ma, te rog, sa fiu un crestin liber, echilibrat, ca tine, care stie sa faca deosebire intre erezii, vreau sa aberez cu gratie pe blog, sa-i conving pe oameni ca fac traduceri din greaca si ebraica, si ca sunt pasionat si de stiinta, dar nu accept evolutia… Te rog, prezinta-mi Dumnezeul tau personal care nu e nici ca al lui Edi, nici ca al lui Laiu, nu ma lasa sa mor in intuneric! Vreau sa am o descoperire directa a divinitatii, ca tine!

 3. Un Adventist Obisnuit says:

  Bwahahaha iorgule. Martin e martorul credincios, lumina de la capatul tunelului!

 4. ediorgu says:

  Sunt curios daca se poate abtine sa nu comenteze. Ca unul care are descoperiri directe ale divinitatii, si darul deosebirii duhurilor si al ereziilor, nu mi-as bate capul cu niste ratati care rad de mine.

 5. maria says:

  „Edi ,guru-ul vostru, nu se propune decat pe sine desi culege eclectic si foarte selectiv hiper-”obiectiv” din toate excentricitatile de la Socrate la Tolstoi,Tillich, Bonhoeffer si Kung doar ceea ce-i surade agendei lui ”reformatoare”. Repet: DOAR CEEA CE-I CONVINE LUI EDI si interpretat/distorsionat in nota strict personala deja ”marca inregistrata”.

  Prin ce cotloane bizare rataceste cugetul teologilor atunci cand isi releva aspecte biblice ?

  Bultmann :”Atat pentru Pavel , cat si pentru ioan , personalitatea lui isus nu are nici o relevanta in privinta kerygmei…
  Evident, traditia primei biserici n-a retinut nici macar inconstient o imagine a personalitatii sale. Orice tentativa de a reconstitui o astfel de ipostaza se reduce la jocul liber al inchipuirii subiective.”

  Fie ca discuti despre Socrate al lui Platon sau Isus al evangheliilor sau johnson al lui Borwell , familiaritatea lor, evidenta personalitatii lor se vadeste pe numeroase cai.
  Reconstituirea unor evenimente prin ochii altora, aducerea lor in fata prin prisma propriei viziuni, adaptarea lor sau argumentarea pe baza unor pareri personale, numai pentru a demonstra ceva , nu inseamna distorsionarea adevarului ci este un pas inainte in deschiderea unor noi orizonturi mai promitatoare .
  Este un rationament ( nu de guru) in masura sa creeze presupozitii care pot fi sau nu pot fi verificate, o atitudine care consta in confruntarea cu o anumita circumstanta istorica, teologica, stiintifica.
  Din pacate , nici una din argumentarile dvs. nu este capabila sa demonstreze frauda si mai mult acuzatia de a construi un esafodaj intru totul iluzoriu, nu este decat dovada faptului ca multi se lasa prinsi intr-un resentiment fata de tot ce inseamna o altfel de abordare a fenomenului religios.

 6. C.J. says:

  Don’t feed the (religious) trolls, guys! 🙂

  „A man with a conviction is a hard man to change.”
  Lasati-i sa maraie si sa latre, daca asta simt nevoia sa faca. In numele „indignarii sfinte”.

 7. ghelasie says:

  Pentru mine copilaria si jumatatea de adolescenta petrecuta la adventisti are valoare de trauma atat emotional cat si intelectual.
  Io unul consider demersul lui Edy ca fiind unul vindecator pentru mine pentru ca inchide frumos o bucla care a inceput cu bigotismul advent si si se inchide(sper ascendent) cu un anume tip de libertate interioara.
  Edy Constantinescu e personajul antipatic al adolescentei mele de cand matusa-mea mi-a inregistrat peste originalele casetelor mele cu metalica,manowar sau maiden halucinantul sir de predici „cine este antihristul” in lectura creatoare a distinsului pastor.
  Acum edy sparge canoane si si impinge cumva gandirea adventista undeva in sec xx ca pana la xxi ma e drum lung pentru domnii de ziua a saptea.
  Nu sunt vreun fan enorm al lui edy dar el vindeca ceea ce cumva tot el(in sensul participarii active in cadrul ospiciului advent) a stricat
  E o ironie ca dynamis-ul sau cum s-o fi numit el era compus din florin laiu, danut tanase si edi constantinescu care astazi par in pozitii ireconciliabile.
  Asa ca ii doresc lui edy sanatate si toate conditiile pentru a-si continua demersul oricare ar fi el.
  Multumesc Edy si vesnic sa traiesti :rotfl:

 8. IONA says:

  Ascultati iubitii mei frati pe dn. Petrof sa-l lasam unde e acolo sta bine ,cel putin pina cind va REVENI MESSYA intr-o buna zi si cu ,,EL” va porni spre MAREA SLAVA si ,,IMPARATIA SA” promisa tuturor acelora care cu ADEVARAT au CREZUT si au PREDAT inima si viata lor la al nostru MINUNAT ISPASITOR INDELUNG RABDATOR ATOTPUTERNIC ,,SALVATOR” faceti si voi ca el in curind vom fi cu ,,EL EMANUEL”

 9. almaris says:

  Avem nevoie de cineva ca Edi pentru ca ofera o alternativa relevanta la mesajul oferit astazi de biserica. Ascultati de exemplu ce se poate auzi de la un amvon din Romania. A nu se rata ce spune dl. pastor la minutul 9:40

  http://tv.intercer.net/media/9706/Diavolul_nu_ne_vrea_in_co%C5%9Fciug_ci_%C3%AEn_genunchi/

  Cu astfel de predici sa tot ingrosi randurile „credinciosilor”.

 10. un pastor indignat până la sufocare says:

  „Cam asta era solutia vazuta de Bonhoffer (cel ridicat in slavi de Edi) la criza crestinismului. S-a apucat Edi de facut manastiri unde sa se traiasca fara compromis dupa Predica de pe munte? Nici vorba! Bonhoeffer s-ar rasuci in mormant sa stie ce ”geniu” ca Edi l-a citat si in scopul sprijinirii carei agende… Intre manastirile lui Bonhoffer si nebuniile din ce in ce mai stringente ale lui Edi sunt ani lumina.”

  Păi nici u era nevoie să facă Edi mănăstiri, procesul de înmănăstirizare a BAZȘ a nceput cu mult înainte de a se naște Edi. Ia uită-te aici:
  http://www.whiteestate.org/photos/photos.asp

  Între nebuniile lui Bonhoffer și realismul din ce în ce mai actual al lui Edi sunt ani lumină.

  „Onor Edi ,guru-ul vostru, nu se propune decat pe sine desi culege eclectic si foarte selectiv hiper-”obiectiv” din toate excentricitatile de la Socrate la Tolstoi,Tillich, Bonhoeffer si Kung doar ceea ce-i surade agendei lui ”reformatoare”. Repet: DOAR CEEA CE-I CONVINE LUI EDI si interpretat/distorsionat in nota strict personala deja ”marca inregistrata”.

  Onor iubiți frați pastori nu-l propun decât pe Zeul sălbatic al VT, care trecea prin ascuțișul săbiei cetăți întregi, cu femei gravide, bebeluși, copii mici, animale, etc., adică ce le surâde agendei lor „reformatoare”. Repet: DOAR CE LE CONVINE LU’ IUBIȚI FRAȚI PASTORI și „interpretat” mot-à-mot ca-n VT, fără să țină cont cât de puțin că acum suntem în sec. XXI în Europa.

  „Si nu doar cu Bonhoffer face Edi asa… Oricum Edi nu mai asculta decat si numai de ”instinctul” lui (”teologic”??!). Lui FL nu-i mai ramane de facut decat ceea ce face: sa spuna oamenilor sa se pazeasca din fata ”cetateanului turmentat de la volan” , pana i se termina benzina, intra intr-un copac sau i se sparg cauciucurile…”

  Și nu doar cu VT fac iubiți frați pastori așa… și cu scrierile EGW, chiar dacă au mai trecut 160 de ani de atunci. Oricum, iubiți frați pastori nu mai ascultă decât de ce le dictează Uniunea, care-i în conformitate cu cultura lor cioclopedică, formată prin citirea și recitirea de o viață întreagă a 53 de cărți by EGW, femeie bolnavă, săraca. Lui FL nu-i mai ramane de facut decat ceea ce face: sa spuna oamenilor sa se pazeasca din fata singurului șofer care n-a băut, nici n-a luat iarbă, pana i se termina benzina (poate-l ajută uniunea și-i pune niște apă-n rezervor), îl bagă intr-un copac sau îi sparge cauciucurile…

  Trăiască interpretările mot-à-mot și incapacitatea de a selecta ce e bun de la diverși autori și a crea ceva nou și actual cu ajutorul ideilor respective! Acuuuum și-n vecii vehehehecilooooor, ameeeeeeeeen!

 11. Neo says:

  Mai cap de lup, lasa-l tu pe beni ,nu vezi ce greata ai in tine!
  Mai degraba tu semeni cu F.L.aceasi greata o aveai si cand te declarai crestin.
  Omul este bun ,sau rau din natura lui, indiferent de crezul pe care si-l alege.
  Intre cei religiosi gasesti oameni buni si rai,iar cei din urma se chinuie toata viata se devina buni si nu pot.Asa ca noua ta orientare,nu te ajuta sa devii altul decat esti.

 12. Richard says:

  ediorgu, nimeni nu poate sa zica ca nu este real ceea ce spui tu ! pe langa toate celelalte lucruri, adevarul este ca sado-masochismul religios care CERE ceea ce spui tu, este mare ! Biciul…si mangaierea… cererea si oferata… daca cererea se modifica… se umbla la compozitie…

 13. Richard says:

  Pro(-)scris ,

  este foarte pertinent comentariul tau, asa este Dietrich Bonhoeffer propune aceasta solutie care pt el la acea epoca inca mai reprezenta poate o idee care bantuia mintea unora. Monahismul nu mai are cum sa fie o solutie astazi. Nu trebuie sa fii un manipulator de constiinte ca sa nu colportezi solutii pe care mai nimeni astazi le crede posibile. Monahismul crestin european a avut epocile sale de glorie, astazi crestinismul este in deriva institutional vorbind. Singura biserica care este dinamica si inca este respectata in lumea asta, este…inca biserica catolica.

  Nu il odolatrizez pe Edi, insa decat sa ascult si sa citesc platitudini, prefer o analiza, fie ea si ciuntita, care mai spune ceva astfel incat crestinismul sa mai aibe vreo relevanta. Este stupid sa fin vazuti ca adulaci de-ai lui Edi, Aurel Ionica ne vede asa si el… impartirea lumii in adulacii lui Edi si restul lumii inteligente si credincioase este o generalizare. Lui Aurel Ionica ii plac mult generalizarile, nu fa si tu la fel !

  Dietrich Bonhoeffer are o teologie curajoasa, insa «solutia» sa nu mai reprezinta o adevarata solutie astazi, deci nu ma mira ca Edi nici nu a invocat-o !

 14. un pastor indignat până la sufocare says:

  @ediorgu #48

  „Biserica ofera marii majoritati a credinciosilor exact ceea ce cauta. Daca cererea ar fi alta, s-ar schimba si oferta. Ca i-a facut dependenti prin anumite droguri cu care si-a asigurat aceasta cerere, e altceva. Fiecare pasare pe limba ei piere. Dar oamenii doresc sa fie manipulati, mintiti, biciuiti, apoi mangaiati… Cu cat lucrurile astea sunt facute mai cu stil, cu atat mai bine. Vezi marele inchizitor.
  Daca se va observa ca drogul care mentine cererea incepe sa nu mai fie eficient, se va umbla la compozitie. Vor fi ceva pierderi materiale in proces, dar nesemnificative. Oferta se va ajusta dupa cerinte. The show must go on!”

  E adevărat ce zici tu, dar nu știu dacă e vorba de o MARE majoritate sau doar de o majoritate. Faptul că sunt mulți, care deși s-au născut în biserică, o părăsesc sau că mulți din cei convertiți se retrag, e o dovadă că sunt destui oameni (nu știu care-i procentul) care vor altceva.

 15. Richard says:

  Pro(-)scris ,

  Edi nu este perfect, insa uite el se aventureaza mai departe… asta imi place la el. Putem crede povesti sau sa acceptam critica inteligenta. Ce face Edi aici este un proiect personal (nu institutionalizat), o sinteza teologica personala ! nu are pretentii ca face teologie in sensul strict al cuvantului, ci deschide porti spre… Este un exercitiu ludic-teologic anarhic… si intelectual care merita urmarit, criticat etc, insa ramane un demers personal !

 16. gogol says:

  @Richard Paraschiv, pe Roland de ce nu il convingi sa abandoneze pastoratia?

 17. gheorghe says:

  @ghelasie 7
  inteleg in felul meu ce spui si sunt de acord. copilaria in biserica si mai ales adolescenta au fost traumatizante dpdv intelectual pt mine, e groaznic sa auzi dejectiile si elucubratiile de la programele muzicale servite ca bucate alese, mi-e scarba de raportul/rezumatul scolii de sabat, ma simt tratat ca un dobitoc, de parca as fi la scoala cu niste profi incapabili care bat campii la curs si mai si fac prezenta si te trag de urechi ca nu vii sa asculti elucubratiile lor. Ce parere aveti de propaganda de la „daruri”? si de toti „misionarii” carora le e lene sa munceasca si stau pe banii altora, si de pastorii odihniti care stau acasa cu copiii si sotia merge la serviciu… Nici macar nu isi pregatesc o predica mai de calitate… Parca Pavel muncea!!! cand ii vezi in sabat asa fresh… si dau sfaturi…
  Dincolo de orice idee a lui Edi, imi place de el ca am vazut ca poti fi liber la minte chiar daca esti pastor. A fost gura mea de oxigen. din punctul meu de vedere BAZS e apusa…

  @almaris 9
  vai de mine!!! am auzit altele si mai tari, dar de la diversi, mai micuti…
  stii ca undeva in secolul asta, la noi in tara, am aflat ca tr sa ma pocaiesc de folosirea sist gregorian? imi dau intalnire cu un prieten pt duminica seara (sambata seara dupa grigore)! auzi, si mai tr sa ma si pocaiesc… altul venea la bis si cd canta sala tare deschidea geamurile larg sa ii evanghelizeze si pe cei de la spalatoria auto cu „cantarea” fratilor care isi predau sufletele din toti rarunchii :)) imi venea sa intru in pamant. de curand m-am nimerit cd era el la bis si am facut un inventar al tehnicilor lui de manipulare ca sa rezist pana la sfarsit, sa nu ii las pe jos pe cei cu care venisem. Erau tehnici americanesti ieftine! Llipsa educatiei naste intr-adevar monstri!

 18. iomis vali says:

  (mentionez de la inceput ca nu ma refer la Florin Laiu)
  Cernica e locul in care tinerii sunt invatati sa nu gandeasca. Iar cei care au curajul sa o faca, sunt priviti ca oi negre. Si nu vin cu presupuneri sau zvonuri, ci o spun in calitate („calitate” – vorba vine”) de absolvent la teologie pastorala.

  Mi s-a intamplat de multe ori, student fiind, sa am alta parere decat unele „somitati” adventiste, venerate pe la marile amvoane, care apar pe DVD-uri si sunt imitati de toti papagalii. Si partea cea mai aiurea era nu simplul fapt ca pseudo-profesorul se uita ciudat la mine, de parca l-as fi injurat, ci ca si ipocritii de colegi ai mei – carora le era teama ca nu primesc recomandarea („ZĂ RECOMĂNDEIŞION”), mai ca-l pupau in f… pe prof. si se uitau la mine ciudat, pentru ca aveam alta parere. In pauze ma rugau sa-mi tin gura, ca sa nu se supere profu pe toata clasa, si sa nu mai primeasca niciunu recomandare.

  De-aia (si acum voi generaliza) pastorii romani sunt paraleli cu problemele reale ale bisericii (nu ca aia din America ar fi mai straluciti) si ale membrilor. Cu alte cuvinte, sunt INUTILI. Isi iau salariile degeaba, ca demnitarii din Guvern.

  Oricum, in opinia mea, nu exista argument biblic pentru ca un pastor sa fie platit pentru a predica Evanghelia. De-aia am si refuzat sa ma fac pastor, dupa ce am absolvit. Nu-s vreun frustrat care n-a prins post. Singura mea frustrare e ca pastorii ori sunt toti niste retardati inchinatori la Apple, ori sunt atat de perversi incat accepta sa fie platiti din zecimile oamenilor, oameni care in credinciosia lor fata de Dumnezeu, dau si ultimu banutz. Da, sunt si adventisti bogati pentru care banii nu-s o problema, dar sunt si vaduve sarace, batrani pensionari, oamenii in pensie de boala, etc.

  Cum poti, frate! Cum poti sa accepti sa fii platit din banii aia!?

  Pavel zice de atatea ori ca el n-a vrut sa fie o povara pentru cei din jurul sau. Dimpotriva, a incercat sa aiba el grija de cei din jur, muncind. Daca tu, pastore, ai impresia ca predicatu’ se cheama munca… atunci incearca sa lucrezi intr-o multinationala – daca ai norocu sa te bage vreuna in seama – sa vezi cum se munceste. Atunci cand te cheama vreun frate prin Spania sa lucrezi cu el vreo luna… aia nu-i munca. Acolo te lasa sa crezi ca muncesti, ca sa aiba un pretext sa-ti dea banii la urma.
  N-ai cum sa iti inveti auditoriul, sa-i dai sfaturi, pana n-ai umblat in mocasinii lor.

  E clar. Pastorii ori nu mai citesc Biblia, ori sunt condusi de nevestele lor, ori… sunt incompetenti. In oricare dintre cele trei situatii, sunt INUTILI. N-AVEM NEVOIE DE VOI!!! DE CE NU DEMISIONATI? TOTI!
  (Stim noi de ce: pentru ca o faceti pentru BANI, CONFORT si „LOCURILE DINTAI LA OSPETE” – ring any bells?)

 19. study_nature says:

  Salut, Vali.

  Stiu ca ti-ai finalizat studiile la ITA si sunt destul de mult de acord cu tine. Si pe mine ma irita sistemul AZS in ansamblu si il consider ratat. N-as merge totusi pana acolo incat sa spun ca n-ar trebui sa existe un rol asemanator celui de pastor, remunerat din fondurile credinciosilor. Mi-as dori ca oamenii sa nu mai fie pacaliti ca sunt binecuvantati doar daca aduc zeciuiala la adunare si mi-ar placea ca trasaturile care conteaza pentru recomandare sa nu mai fie obedientza si dogmatismul, ci onestitatea si agilitatea intelectuala, profunzimea, creativitatea si capacitatea de a-i inspira pe oameni. Dar, bineinteles, opinia celor ca noi conteaza mai putin. Pastorul reflecta nivelul si idealurile comunitatii in care s-a maturizat si reprezinta in buna masura produsul factorilor decizionali care-l modeleaza si-l angajeaza.

 20. iomis vali says:

  @study_nature
  Multumesc pentru completare (eram cam „aprins” cand am postat comment-ul ala).
  Probabil ca acum, chiar daca s-ar produce vreo schimbare in randul clericului, membrii s-ar revolta.
  Si-atunci ce ramane de facut? Nu prea mai conteaza…
  Ne batem gura (sau, ma rog, tastatura) pe forum… si asta nu schimba nimic. Eventual, poate ne punem reciproc pe ganduri. Si cam atat.
  Sunt satul de eclesiologie… Viata inseamna mai mult decat atat.

 21. study_nature says:

  @vali:
  E normal sa ne aprindem din cand in cand. E omeneasca indignarea, mai ales in situatia amintita.
  Si eu sunt satul de teologie (abstracta, practica, you name it). Tind spre viata si spre real.
  Succes in proiectele tale!

 22. Richard says:

  gogol, eu nu conving pe nimeni sa abandoneze nimic ! Citeste comentariul no 19, si eu cred la fel.

 23. Vasilovici says:

  Edi, ma dezamagesti complet, din ce in ce mai mult. Iti incepi articolul asa: „Abia a plecat Danut Tanase si duhul lui Petrache Lupu a revenit prin Florin Laiu”. Pai tu crezi ca noi dormim, crezi ca ne poti duce de nas? Danut Tanase nu a plecat de pe forum, l-ati scos voi de par, atat cat mai are, fiindca v-a injurat de mama focului si nu v-a convenit. Pai voi care predicati libertatea de exprimare, si v-ati laudat ca nu cenzurati nimic, de ce l-ati scos pe Danut Tanase de pe forum? Ai sa-mi spui, fiindca a vorbit urat…Pai de ce nu procedezi la fel si cu acolitii tai, care injura tot timpul? Eu stiu ca i-ai mai triat si pe ei din cand in cand, dar cu toate astea e plin forumul de birjareala si de jeg intelectual si injuraturi cat cuprinde. Ai cultivat tot timpul flegmareala asta necioplita si acum cand v-a venit unul de hac, adica i-a dominat pe toti prin invective, ce v-ati gandit voi, hai sa-l matrasim….Vezi, nu esti corect, asa cum nu esti corect nici cu alte lucruri.

  In alta ordine de idei, daca adventismul a ajuns aici unde este (recunosc ca se afla intr-o stare jalnica, chiar daca si eu fac parte din el) este si din cauza ta si a unora ca tine. Ai uitat cand spuneai ca metoda cu carbon 14 este total neserioasa ca este conditionata chiar si de praful de pe marginea drumului? Ai uitat cand ne tocai la cap cu citate din Ellen Whitte si ne dojeneai cand aveam curajul sa spunem ca Ellen Whitte nu este egala cu Biblia? Ai uitat cand Elena, sotia ta, iti tinea isonul si impartea biletele sambata dupa-amiaza la orele de tineret cu citate din sora Whitte si cand tu spuneai numarul biletelului, cel care detinea biletelul trebuia sa se ridice in picioare si sa citeasca? Ba mai mult le induceati un sentiment de vinovatie tuturor celor care nu foloseau frecvent citate din Ellen Whitte si aveau alte opinii decat linia bisericii. Daca ai fi ajuns in sistem, intr-o pozitie privilegiata, cred ca acolitii tai de azi ar fi injurat in alte medii si nu ar mai fi avut placerea sa iti soarba fiecare virgula, ca pe aroma de cafea din reclamele tv. Dar cei cu functii din conducere, te-au stigmatizat si pus la colt iar tu ai taiat-o in America unde te-ai simtit liber si atras sa aduci o nota noua in discursul pastoral si sa atragi in sfarsit atentia publicului media ca existi si ca esti altfel decat ceilalti. Iti inteleg revolta fiindca nici eu nu-i simpatizez pe acesti birocrati si pastorasi de meserie, care merg la program si atat si fac totul ca pe un job de unde isi iau salariul (trebuie sa recunoastem ca nu sunt chiar toti in aceeasi oala, dar, din pacate, cei mai multi).

  Si ca o incununare a tuturor lucrurilor, vreau sa-ti aduc aminte, ca au mai fost voci liberale in biserica, care vorbeau altfel decat voi, pastorii, despre creatiune, potop si alte lucruri de felul asta, si tu, Edi, imi aduc aminte foarte bine, ii combateai fie direct fie indirect cand le povesteai altora despre acestia si despre ce enormitati le trec lor prin cap. Aveai asa un zambet de superioritate si ne aratai la toti ca potopul a fost real, la fel si creatiunea, iar acestia care faceau nota discordanta erau niste rataciti care vor siei sa iasa in evidenta. Bineinteles, ca argumentele tale forte erau de la sora White. Asa ca, las-o mai moale, iar celor care latra si injura pe acest forum (Richard Paraschiv, pe care il cunosc sa stie ca nu il bag in aceeasi oala cu ceilalti) le spun sa se mai civilizeze putin ca il fac de ras tot pe Edi, fiindca toata lumea arata cu degetu la ce sleahta a strans Edi in jurul lui.

  PS. Sper sa aveti fair-play-ul sa postati ce am scris.

 24. maria says:

  Vasilovici,

  Nu crezi ca un om se poate schimba ?
  De ce trebuie sa porti dupa tine bagajul cu haine vechi cand ai facut o investitie buna si ti-ai croit o noua imagine ?
  De ce crezi ca noua imagine nu e veritabila ci e superficiala ?
  Ce interes ar avea, o venerare de moment a catorva aplaudaci necivilizati ?
  Nu are sens !
  Investitia buna e inainte de toate in propria persoana si in schimbarea pe care a facut-o si de care am beneficiat si noi.
  Iar sleahta de care vorbesti s-a purtat destul de civilizat cu Danut Tanase pentru ca sleahta este de fapt un manunchi de oameni adevarati, onesti, capabili sa aprecieze calitatea unui om.

 25. Anubis says:

  Vasile aventistu lu peste

  1. Danut Tanase a postat cat a dorit aici fara sa fie cenzurat
  2. Cu unii s-a inteles cu altii nu, ceea ce e absolut normal
  3. Edi nu cenzureaza postarile fiindca aici nu e comitetul din care probabil stimabilu Vasile, aventist spalat la creier, face parte
  4. Edi este om si are dreptul sa-si exprima indignarea si scarba la fel ca noi toti, ca tine si ca mine.
  5. Daca l-ai fi urmat pe Isus asa cum pretinzi cand spui ca esti azs, postarea ta ar fi fost altfel, esti numai un alt abuzat care s-a trezit peste noapte abuzator.
  666 Domnul cu tine!

 26. study_nature says:

  catre Vasilovici, care zice:

  Danut Tanase nu a plecat de pe forum, l-ati scos voi de par […] Pai voi care predicati libertatea de exprimare, si v-ati laudat ca nu cenzurati nimic, de ce l-ati scos pe Danut Tanase de pe forum?

  Fii domnule serios, cine l-a scos pe DT de pe forum? Asa-i place lui, baga cateva fitile, e singurul care crede ca este victorios, apoi pleaca. Au fost deja 2 episoade d’astea.

  Vasilovici catre Edi:

  Ai uitat cand spuneai ca metoda cu carbon 14 este total neserioasa ca este conditionata chiar si de praful de pe marginea drumului? Ai uitat cand ne tocai la cap cu citate din Ellen Whitte si ne dojeneai cand aveam curajul sa spunem ca Ellen Whitte nu este egala cu Biblia? […]
  Si ca o incununare a tuturor lucrurilor, vreau sa-ti aduc aminte, ca au mai fost voci liberale in biserica, care vorbeau altfel decat voi, pastorii, despre creatiune, potop si alte lucruri de felul asta, si tu, Edi, imi aduc aminte foarte bine, ii combateai fie direct fie indirect cand le povesteai altora despre acestia si despre ce enormitati le trec lor prin cap. Aveai asa un zambet de superioritate si ne aratai la toti ca potopul a fost real, la fel si creatiunea, iar acestia care faceau nota discordanta erau niste rataciti care vor siei sa iasa in evidenta. Bineinteles, ca argumentele tale forte erau de la sora White. Asa ca, las-o mai moale […]

  Geniala retorica! Hai sa vedem daca ti-am inteles logica punand-o in cuvintele unui ortodox/om din lume catre prietenul sau care tocmai a devenit adventist:

  Ai uitat cand spuneai ca literatura si teologia pocaitilor este total neserioasa ca este conditionata de capriciile americanilor? Ai uitat cand ne tocai la cap cu citate din Dumitru Staniloae si ne dojeneai cand aveam curajul sa spunem ca traditia ortodoxa nu este egala cu Biblia? s.a.m.d.

  Domne, da’ tu esti constient ca esti inventatorul unei sapuneli bune de tot, universal aplicabila; se recomanda in orice situatie in care vreo persoana isi schimba modul de gandire! Orice miscare de contrareforma ar trebui sa-ti ceara servicii de consultanta. Felicitari, esti un conservator perfect. Cand voi avea nevoie de formol in scopuri medicale sau muzeale am sa-ti dau un meil.

 27. Anubis says:

  LOL Study…progresezi! bwahahaahaaa! Mai bine-i dai un miel de jertfa decat un meil! :sheep2: :dog:

 28. Frosa says:

  @Vasilovici #23

  Domnul Vasilovici, eu nu cred în miracole și totuși unul s-a produs sub ochii noștri: Edi, a treia generație de azș, fiu de pastor, născut și crescut în BAZȘ, intrat în mașina de spălat creiere Cernica, a reușit să iasă din mașina de spălat de unul singur, deși ăilalți îl trăgeau de picioare și-i închideau capacu-n cap, s-a dus pe afară, s-a jucat cu tot felul de copii și a auzit tot felul de lucruri de la nenii ăia mai mari, care au voie să spună tot ce au chef… și a făcut riduri pe creier. Dvs. ați fi vrut să rămână tot cu creierul lucios, de un alb imaculat și orbitor, de la detergentul Cernil, așa cum au rămas majoritatea lu’ iubiți frați pastori, care încă predau „săptămâna creațiunii” de 6 zile a 24 h fiecare ?

  Mai bine mai târziu decât niciodată! Măcar Edi are onestitatea de a spune că e în continuă căutare și transformare. Ce te faci cu iubiți frați pastori care nu mai caută nimic în domeniu, de când au absolvit cu Magna cum Laude doctoratul în „Măsuța cu Nisip – Primii pași”, la vârsta venerabilă de 5 anișori, când au fost admiși în cursurile postdoctorale „Licurici”, în ediție de lux tipărită în America, pe hârtie lucioasă… aia cu girafa care scoate capul din corabia lui Noe și cu Adam care are buric (la ce i-o fi folosit, dacă n-a avut cordon ombilical, da’ nu contează, important e să merem prin credință, să nu punem întrebări care ne pun pe terenul alunecos al satanei)…

 29. Anubis says:

  Ce te faci cu iubiți frați pastori care nu mai caută nimic în domeniu, de când au absolvit cu Magna cum Laude doctoratul în “Măsuța cu Nisip – Primii pași”, la vârsta venerabilă de 5 anișori, când au fost admiși în cursurile postdoctorale “Licurici”, în ediție de lux tipărită în America, pe hârtie lucioasă… aia cu girafa care scoate capul din corabia lui Noe și cu Adam care are buric (la ce i-o fi folosit, dacă n-a avut cordon ombilical, da’ nu contează, important e să merem prin credință, să nu punem întrebări care ne pun pe terenul alunecos al satanei)…

  M-ai spart de unde le scoti? :zombiekiller:

 30. dragos says:

  Cred ca ar fi timpul ca aceste dezbateri sa se concretizeze in ceva folositor , STRUCTURAT si usor accesibil, de exemplu o mica wikipedie religioasa impartita pe subiecte la care toata aceasta stimata adunare ( oupss am zis „adunare” ?! mea culpa ) sa poata participa intr-un mod creator . Probabil ca cineva , candva poate chiar noi vom putea beneficia de efortul intelectual irosit in bloguri pline de criticisme sau acrobatii intelectuale fara sfarsit si de cele mai multe ori fara rost sau efect . Consider ca acest proiect ar fi mai mult decat folositor pentru un mare numar de oameni care cauta sa afle adevarul . Intr-adevar acest lucru ar putea fi interpretat ca eretic , lucru mai putin important din moment ce este cautat adevarul intr-un mod amiabil , documentat , decent si cu INTENTIE CONSTRUCTIVA .

 31. gogol says:

  Richard Paraschiv, am asteptat degeaba dialogul „interesant” promis de tine pe temele antropologice deschise. Vorba lui Ionica Aurel, cand nu va convine ceva, spuneti ca sunteti ocupati si ati disparut. Cam la atat pare sa se reduca onestitatea ta si a celor care balacaresc din plin pe teme oxigenate. Cred ca m-am lamurit si cat de stiintific iti este antropologia daca intrebi daca alchimia este stiinta sau nu. Insa, pentru a nu te lasa in necunostinta de cauza, iti amintesc doar ca insusi termenul „chimie” vine din epoca medievala cand alchimia era considerata stiinta, iar cei ce o practicau erau numiti savanti. Ca astazi tu si altii nu o mai numiti astfel este explicabil, dar descalificant pentru unul care se pretinde antropolog si nu stie ca evul mediu se evalueaza prin prisma evului mediu, si nu cu ochelarii moderni (dpdv antropologic). Pentru a intelege o societate disparuta trebuie sa te cobori la nivelul ei. Chiar daca o vei eticheta ca proto-stiinta.

 32. study_nature says:

  gogol:

  Richard Paraschiv, am asteptat degeaba dialogul “interesant” promis de tine pe temele antropologice deschise.

  Ce comod e sa stai tolanit si sa-i tragi pe altii la raspundere ca nu ti-au oferit reprezentatia dorita! Gogol se plange ca Richard nu-i ofera dialogul interesant promis!

  Gogol? Cine mai e si ăsta?

  Aaa, Gogol acela care a aparut pe site pe la sfarsitul lunii iunie, postand vreo 3 comentarii prin care arata clar ca era croit sa‑l traga de guler pe Richard, dumnealui a revenit si se arata foarte afectat ca nu are parte de hrana tare.

  Te invit sa initiezi tu acel dialog pe teme antropologice deschise, sau macar sa dovedesti ca faci parte dintr‑un public informat pentru care se merita sa se realizeze asta.

 33. gogol says:

  study_nature, in afara de atac la persoana, cu ce ai contribuit la discutia deja deschisa? Sau iti e lene sa te intorci sa citesti despre ce era vorba? Si daca nu fac parte dintr-un public informat sunt automat un paria cu care superoxigenatii nu stau de vorba? In cazul acesta, vorba cuiva: fi-mi-ar scarba de religia voastra naturista discriminatoare!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: