Povestea porcului

La varsta de cinci ani eram fascinat de porcul vecinului. Imi placea sa-l observ, sa-i vorbesc (eram convins ca ma intelege) si, bineinteles, sa-i dau de mancare. Si de aici problema teologica.

O tanti cu parul lins pe spate, care se imbraca ca o profetesa americana, mi-a explicat ca este pacat sa hranesc porcul. Asa ca am contiunuat sa ma duc pe la el, dar cu mainile goale. Porcul ma privea in ochi intrebator asteptand sa-i vorbesc sau sa-i indulcesc captivitatea cu vreun cotor de paine. Eu taceam simtind in sinea mea ca bietul animal este vinovat de un fel de erezie biologica la care as fi devenit complice daca nu il tratam asa cum recomanda Ioan sa il tratam pe eretic: nu-l inviti la masa, nu-i spui buna ziua.

Trauma a venit de Ispas cand vecinul, asistat de alti doi mitocani, a ingramadit porcul in coltul tarcului si i-a taiat beregata.

Auzeam strigatul disperat al animalului. Ceva in mine imi spunea ca porcul are emotii ca ale mele, ca se teme de moarte ca mine, ca intelege ce se intampla si implora compasiunea noastra. Un lant de cromozoni aproape identici (de ce credeti ca medicamentele se testeaza pe guineea pigs), o chimie identica a emotiilor, aceiasi neurotransmitatori, acelasi tip de creier, toate acestea instictul meu de copil le stia fara sa le inteleaga. Mi se parea ca porcul ma priveste in ochi si asteapta sa il salvez. Si m-am repezit sa il salvez de oamenii aceia, care au ras in hohote de lacrimile unui copil care crede ca porcul este altceva decat sunca ambulanta.

Am petrecut cateva saptamani plangand porcul. Ce ma durea mai tare era faptul ca il tradasem. Ma temusem sa nu ma fac partas la pacatele lui si am incetat sa-i ofer paine sau vorbe frumoase. Ma gandeam la destinul tragic al animalului inchis, tradat de singurul sau prieten si ucis cu un ranjet de adulti tampiti de tuica, colesterol si traditii nationale.

Alaturi de eretici si vrajitoare, porcul a fost victima literalismului vechi-testamentar. Principiul kosher a inabusit in mine afectiunea naturala a copilului pentru un animal superior. Principiul kosher i-a invatat pe crestini cruzimea fata de animal. Foarte putini stiu ce se petrece intr-o macelarie kosher. Sensibilitatile noastre post-holocaust ne impiedica sa condamnam o practica barbara mostenita din perioada genocidurilor si violurilor sfinte si ridicate la rang de mistere ale providentei intr-o teodicee de mucava. Traditia romanilor cu taiatul si – interesant – pomana porcului este in mod ironic foarte kosher ca metoda.

In al doilea rand, oamenii au invatat la biserica care este deosebirea intre om si animal. Omul are suflet. Asa ca empatia omului fata de suferinta animalului este o erezie sau in cel mai nevinovat caz, dovada unei minti slabe.

Concluzii? 1. Nu comandati kosher pe avion. 2. Darwin intra in imparatie inaintea iudeo-crestinilor.

16 Responses to Povestea porcului

 1. Aurel Ionica says:

  Mon, 4 Jul, 2011 eddiecons
  Ceva in mine imi spunea ca porcul are emotii ca ale mele, ca se teme de moarte ca mine, ca intelege ce se intampla si implora compasiunea noastra. Un lant de cromozoni aproape identici (de ce credeti ca medicamentele se testeaza pe guineea pigs), o chimie identica a emotiilor, aceiasi neurotransmitatori, acelasi tip de creier, toate acestea instictul meu de copil le stia fara sa le inteleaga. Mi se parea ca porcul ma priveste in ochi si asteapta sa il salvez.

  Edi,
  Ce mai, cu instinctul tau de copil genial ai inteles ca animalele au aceleasi emotii ca si oamenii deoarece au aceiasi cromozomi si ca atare medicamentele se testeaza pe guineea pigs care sunt un fel de porci si care la rindul lor sunt un fel de oameni. Ca un copil sa faca astfel de “legaturi logice” mi se pare scuzabil dar ca un asa mare om de stiinta ca tine sa nu stie ca intre “porci” si “guineea pigs” nu exista nici o legatura in ciuda cuvintului “pigs” din denumire nu stiu daca mi se pare scuzabil. Nu-mi imaginez ca EGW ar fi putut da dova de asa ignoranta. Pentru cultura ta, “guineea pigs” nu au nici o legatura nici cu “guineea” deoarece aceste animale au fost create in laborator si nu au trait niciodata in mediul natural si nu au legatura cu porcii deoarece sunt de fapt un fel de soareci (termenul romanesc daca nu ma-nsel este “cobai”). Chestia cu emotiile care sunt date de cromozomi imi aminteste mie de materialismul “stiintific” care sustinea ca gindirea este o secretie a creierului asa cum bila este o secretie a fiecatului. O asemenea gindire mecanicista era demna de un activit de partid de la tara de la jumatatea secolului trecut de pe vremea cind faceai tu ochi dulci porcului vecinului dar nu mi se mai pare scuzabil nici pentru cel mai ignorant pastor care treieste in Chicago. Deci daca emotiile sunt date de cromozomi, tu cind te-ai intristat cind ai auzit porcul vecinului guitzind, inseamna ca s-au schimbat cromozomii si acum, in loc sa secrete chimicalele care declansaza bucuria, au secretat chimicalele careu au produs intristarea? Nu pretind ca eu am studiat genetica dar stiu macar atita lucru ca genele sunt stabilite in momentul conceptiei si ramin aceleasi pe tot parcursul vietii motiv pentru care sunt folosite ca cea mai buna metoda de a identifica un individ iar daca apar modificari pe parcurs sunt fie datorita unor boli, fie datorita deteriorarii genetice ca urmare a procesului imbatrinirii. Eu ti-asi sugera sa fii atent cum discuti cu profesorii de la Andews ca daca scoti astfel de porumbei pe gura s-ar putea sa le traga un perdaf celor de la conferinta ca irosesc timpul lor deoarece nu sunt capabili sa se orienteze ca au un pastor habarnamist care sufera de megalomanie si se viseaza mare om de stiinta.

 2. eddieconst says:

  Aurel Ionica

  Asta poate citi oricine pe Wikipedia. Motivul pentru care soarecii sii alte rodente sunt folosite pentru teste de laborator este acela ca ADN-ul lor este mai aproape de al nostru. Porcul a evoluat din familia rodentelor – asta nu e speculatue este genetica – si ca atare ADN-ul sau este foarte aproape de al lor si al nostru.

  Similarities between mouse and human genes range from about 70% to 90%, with an average of 85% similarity but a lot of variation from gene to gene (e.g., some mouse and human gene products are almost identical, while others are nearly unrecognizable as close relatives). Some nucleotide changes are “neutral” and do not yield a significantly altered protein. Others, but probably only a relatively small percentage, would introduce changes that could substantially alter what the protein does.

  http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/faq/compgen.shtml

  Lawrence Schook is a University of Illinois professor of biomedical science and the leader of the research team that mapped the pig genome. When asked, he said that the biggest surprise that resulted from the project was the similarity in sequence and structure between the pig’s DNA and that of human DNA.

  http://www.ethicsdaily.com/what-can-pig-dna-tell-us-about-each-other-cms-15158

  Cu privire la baza biochimica a emotiilor nu are rost sa discutam. Traiesti in evul mediu.

 3. eddieconst says:

  Deci daca emotiile sunt date de cromozomi, tu cind te-ai intristat cind ai auzit porcul vecinului guitzind, inseamna ca s-au schimbat cromozomii si acum, in loc sa secrete chimicalele care declansaza bucuria, au secretat chimicalele careu au produs intristarea? Nu pretind ca eu am studiat genetica dar stiu macar atita lucru ca genele sunt stabilite in momentul conceptiei si ramin aceleasi pe tot parcursul vietii motiv pentru care sunt folosite ca cea mai buna metoda de a identifica un individ iar daca apar modificari pe parcurs sunt fie datorita unor boli, fie datorita deteriorarii genetice ca urmare a procesului imbatrinirii.

  Nu te pretinzi specialist in genetica, dar sustii ca poti explica ce au vrut sa spuna altii, si nu intelegi nici macar ce spune un ignorant ca mine. Eu nu am spus ca emotiile sunt date de cromozoni (SIC). Mecanismul bio-chimic care sta la baza emotiilor este determinat genetic.

 4. C.J. says:

  Geez! E data dracului satira asta! :yes:
  Unele fraze sunt de-a dreptul superb formulate, cu o surprinzatoare sensibilitate.

  Concluzii? 1. Nu comandati kosher pe avion.

  LOL! C’mon, stop it. 😀

  2. Darwin intra in imparatie inaintea iudeo-crestinilor.

  Amen.

  „Asa ca am continuat sa ma duc pe la el, dar cu mainile goale.” :-((
  Asta m-a facut sa ma simt din nou copil… Mi-am reamintit de un episod cand am omorat o vrabiuta, jucandu-ma cu prastia, nimerind-o chiar in ochi. Am vazut-o zbatandu-se in timp ce o tineam in palma. Am plas ca un bolovan atunci vreo cateva ore incontinuu… dar lacrimile si regretele mele nu mai ajutau cu nimic…
  M-am simtit apoi o perioada aidoma copilului din poezia Elenei Farago, pe care o invatasem la scoala.


  http://www.wimp.com/realfriendship/

 5. Aurel Ionica says:

  #3 | Written by eddieconst
  Nu te pretinzi specialist in genetica, dar sustii ca poti explica ce au vrut sa spuna altii, si nu intelegi nici macar ce spune un ignorant ca mine. Eu nu am spus ca emotiile sunt date de cromozoni (SIC). Mecanismul bio-chimic care sta la baza emotiilor este determinat genetic.

  Deci emotiile sunt date de mecanismul bio-chimic iar mecanismul este sabilit de gene. Deci daca miscarea rotilor masinii este data de cutia de viteze iar miscarea cutiei de viteze este data de motor, nu se cheama ca miscarea rotilor este data de motor? Sau asta este gindire din aia de-a voastra “logica” si “stiintifica” pe care daca cineva nu o pricepe dovedeste ca traieste in “evul mediu”! Iar atunci cind tu mingii pisica iar ea se gudura si cind o bati ea se sperie si fuge, guduratul si speriatul pisicii sunt date de “mecanismul bio-chimic” determinat genetic sau sunt date de tine? Deci daca tu intepi roata unei masini, dezumflarea rotii nu se cheama ca a fost cauzata de tine ci a fost cauzata de mecanismul pneumatic al scugerii aerului printr-o intepatura. Eu nu stiu daca realizezi dar pina si cel mai ingust materialist ateu ar ride de reductionismul mecanicist al tau.

 6. eddieconst says:

  CJ:

  CJ ai vazut vre-odata macelarie kosher sau halal? Se taie nu beregata, ci artera de la gat. Ideea este ca animalul sa fie constient pana moare. Problema nu este doar cruzimea ci rgumentatia teologica care desensibilizeaza omul.

  Condoleante pentru vrabiuta. Fiecare copil are cimitirul lui.

 7. moisanl says:

  EddieConst,
  conform Genezei si oamenii si animalele au fost facute din acelasi material (tarana pamantului), de aici apar multe lucruri in comun intre om si animal.
  O diferenta mare este aceea ca pe om il spurca ce iese din gura, iar pe porc il spurca ce baga in gura.

 8. Pro(-)scris says:

  ”1. Nu comandati kosher pe avion.”
  Dar nici vegetarian nu vei da porunca sfanta discipolilor tai sa comande… Ca doar nu va veti lua dupa ”miturile” Genezei sau dupa doamna profeta azs contemporana si neadepta a lui Darwin.

  ”2. Darwin intra in imparatie inaintea iudeo-crestinilor.”

  Cu siguranta insa ca tu si aplaudacii tai ati intrat deja in ”imparatie” inaintea lui Darwin… Darwin e cel mai mic in ”imparatie” comparat cu oricine e contemporan si inchinator/adept al lui Hitchins

 9. ghelasie says:

  La mine s-a manifestat altfel kosher-ala.
  Se intampla sa poftesc la bunatatile care erau pe la pomeni da nu-sh cine imi bagase in cap ca nu e bine sa folosesti mancare inchinata idolilor.
  Asa ca aveam o aciditate capabila sa digere si fosile dar ma multumeam cu sanatoasele repere gastronomice ale reformei sanitare.
  Da acu am crescut si nu mai ratez pomeni asa ca vrea unul sau altul ca vorba aia din viata ramai cu ce bagi in gura……

 10. maria says:

  Edi,

  Ai dreptate !

  Cand am intalnit azs mi-am zis in sfarsit, niste oameni care respecta viata, gandindu-ma la legea care interzice uciderea.
  Dar cand am auzit ca unii ucid animale, pentru ca numai omul are suflare de viata, am ramas dezamagita.
  Nu mananci carne pentru ca-ti interzice dumnezeu deci pentru binele tau sau nu mananci carne pentru ca iubesti viata in general si ti-e mila de animale ?
  Cat poate fi de egoist totul !
  Sa faci un sport din uciderea animalelor , e curata barbarie !
  Sau copiii care asista la uciderea porcului sau sunt pusi pe animalul mort. Mai tarziu, mai mult ca sigur devin insensibili la suferinta. Nu ma mir ca lumea de obicei nu ia nici o atitudine in fata cruzimii fata de animale.
  De fapt nu e sensibila nici fata de ceea ce se intampla cu copiii strazii, cu problemele legate de abuz , pedofilie etc.
  Lumea crestina, credincioasa nu ia nici o atitudine, pentru ca multi practica aceste nelegiuiri !
  Si totusi, poate daca s-ar respecta viata, daca copiii nu ar mai asista la scene sangeroase, lumea ar fi mai buna.

 11. laurentiuh says:

  # 5, Aiurel Bizonica,

  „Deci emotiile sunt date de mecanismul bio-chimic iar mecanismul este sabilit de gene. Deci daca miscarea rotilor masinii este data de cutia de viteze iar miscarea cutiei de viteze este data de motor, nu se cheama ca miscarea rotilor este data de motor?”

  Ba spaima gandirii,dupa logica ta inseamna ca motorul poate sta in locul rotii pe asfalt si roata in locul motorului sub capota,pentru ca miscarea face relatia!

  Nelule,sincer,cred ca esti lovit in crestet cu biblia din frageda pruncie.
  Ori incetisor,dar foarte des,zilnic probabil,ori doar sambata,dar foarte tare.. :dog:

 12. Anubis says:

  1. Vazut macelarie HALAL, nu placut, aproape vomat
  2. Ce ai intuit fara sa intelegi ca si copil ma gandesc ca tzine de common sense („paying attention to the obvious”)
  3. Faza cu „traiesti in evul mediu” e prea tare!
  4. Bestial articolul cred ca mai pun si eu de unul ca a fost prea liniste pe aici.

 13. V. Marco says:

  Edi, intuitia ta de copil care era libera de prejudecatile societatii nu era gresita, deja am vazut documentare unde se demonstreaza ca porcii au o inteligenta superioara caninilor si din unele puncte de vedere chiar depasesc cimpanzeii. Porcii salbatici nu pasc ca celelalte animale, isi cauta activ mancarea, pacat ca oamenii i-au selectat dupa grasime si nu dupa inteligenta.

 14. C.J. says:

  Transplantul Kosher:
  Can a Pig Heart be Kosher?

  Concluzie?
  Nu comandati kosher pe avion a.k.a. „Cand o zbura porcul”
  :-/

 15. Mihai.G. says:

  frumos articolul! ..adevarul este ca sunt multe aberatii in gandirea noastra asa-zisa teologica!

 16. IONA says:

  Esta adevarat aberatiile TEOLOGIEI ADVENT de azi NU mai sint ca cele din trecut.Spun acest lucru deoarece personal mi s-a intimplat ca al meu IMPARAT sa-mi descopere tocmai mie la un PAAAAAACATOS, PAAAAAGIN, MIZERAAAAABILEEEEE ,DESFRINAAAAAAAAT cu adevarat TOT ceea ce s-a intimplat cind am fost chemat sa ma reintorc la al Sau PALAT biserica,locas. Aici surpriza a fost MARE deoarece am fost intimpinat de citiva LUUUUUUPI RAPITORIIIIII care prin intermediul lor de slujitori mi-au oferit un prinz preparat in locasul Sfint in ziua de Sabath la un pret foarte SARAAAAAAATAMAAAAAAAR….. dupa care stim cu totii foarte bine ce s-a intimplat ,,PENTRU BANI si URSUL JOACA” iar cind i-am intrebat despre Sabath mi s-a raspuns DAAAA se poate lucra este si cel ce o face mai pe de -ASCUNSELEA….Cam acesta este din pacate aberatul,adevaratul ,FAAALSUL Adventist din ziua de azi… Cel ce pastea OILE TURMA lui Dumnezeu aleasa din poporul Sau este posibil -ma intreb eu-sa-i fie chiar atit de GREEEEEU incit sa RECUNOASACA GRESEALA sa pentru a putea obtine MINTUIREA sau poate ONOAREA sa de BARBAT ILLUMINAT NU-I permite sa se umileasca inaintea lui Dumnezeu tocmai pentru motivul prevazut deja de catre autoarea Ellen White inspirata de Dumnezeu ,prin prisma cartii -citita de mine ieri intimplator-intitulata ,,Come affrontare la crisi finale ULTIMI GIORNI” adevaratasfinta PROFETIE. ,,Ce ar fi daca cu TOTIIII ne-am CAI de ale noastre bravure -,,caci TOOOOOOOOTI au PACATUIT ”dela LUPII RAPITORI ,la al meu ex popor in frunte cu mine ecc,ecc,ecc..lucrul cel mai UIMITOR l-a descoperit la SUPERFICIE al meu SCUMP CREATOR si minunat SALVATOR ,,EL ” a adus la LUMINA totul printr-un MIZERABIIIIIL ,PAAAAGIIIIN ,PAAAAACATOS , DESFRINAAAAAAT ca mine ,tocmai din fundul OCEANULUI care cu orice pret vrea sa ne SALVEZE pe TOOOOOOOTI caci TOOOOOOOTI au PACATUIT Esti tu gata a-ti preda viata ta la al nostru IMPARAT daca DA cauta de GRABESTE REVENIREA SA nu doar prin vorbe ci si prin FAPTE asa cum am facut eu IertindIubind cu adevarat pe APROAPELE tau fara sa trebuiasca sa te INCHINI la un alt DUMNEZEU FALS creat de LUUUUUUPI RAPITOOOOOOORI.Stiu ca NU e defel usor sa ADMITI ca ai gresit dar cine NU IUBESTE MUSTRAREA…. Va invit sa cititi MATEI cap.23 V. 3339 – IOAN cap.10 v.11632 ,,Temeti-va de Dumnezeu si dati-i ,,SLAVA”caci a sosit ziua JUDECATII LUI” .. Cu DRAGOSTE Iona :heart: :brokenheart: :heart: :heart: :heart: :heart:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: