Logos 69 – Pasiune si Adevar

52 Responses to Logos 69 – Pasiune si Adevar

 1. emma says:

  De obicei , in biserica imperativul imediat al credinciosului, este pe langa dorinta de a face ceea ce zice dumnezeu si incercarea de stricta conformitate cu asteptarile celorlalti (cazul eului frant).
  Si asa, incetul cu incetul intrebarea fireasca „Ce trebuie sa fiu ?” conform preceptelor bisericii se pierde in incercarea de a parea ceea ce nu sunt sau nu pot fi.
  Se ajunge la disimularea unor fatete ale propriei personalitati , un tip de compromis cu intentie manipulatorie sau oportunista(cazul fariseilor).
  Conduita impusa de statutul de crestin devine o explicatie pentru propriul comportament („ce mi se impune sa fiu”) . E de fapt un refugiu din fata realitatii, omul concret se pierde ca notiune, statutul fiind luat de omul parte a unui intreg , insa o parte deficitara, incapabila de relationare, de gandire obiectiva.
  Cand inaltimea aspiratiilor (sau constientizarea minciunii in care traiesti) vine in conflict cu statutul in cadrul grupului, atunci se pune problema cunoasterii, a rezolvarii conflictului, a verificarii daca nu e nevoie de o schimbare esentiala de statut.
  Pasiunea inseamna a urma instinctele , a redefini optiunile si a remodela tot ceea dinamica grupului religios a reusit sa modifice in structura de personalitate si de caracter a fiintei umane.

 2. Beni Plesa says:

  Citind mesajul de mai jos ,mi-am adus aminte de predicile lui Edi inainte de anul 2000. Acelasi zel si pasiune pentru adevarul prezent ,.
  Anonim spunea… 14 august 2010, 13:10 nu sunt in sua sa pot sa spun cum evoluiaza lucrurile in guvernul sua in legatera cu schimbarea constitutiei pentruca decretul va veni din sua si nu din europa si nici acei care sunt in sua edy constantinescunu spun nimic in mod intentionat se pare aruncind cu noroi in sora e.g.white si in marea lupta factori care ma face sa cred ca decretul duminical e ff iminent e instaurarea hausului in natura furiile naturi din acest an 2010 m au uimit si m m gindit la marea lupta care spune ca instaurarea hausului in natura va fi un mijloc prin care protestani fundamentalisti vor grabi introducera legi duminicale in constitutia sua ma bucur ff mult ca domnul isus e aprope dar am un ideal care nu l pot lasa laoparte si nume salvarea de sufete lipst de acest ideal evenimentul legi duminicale si revenirea mintuitorului nu ar mai fi decit o tristete pentru ca in eternitte eu vreau sa vad cit mai multe suflete salvate domnul sane ajute sa realizam acest ideal ca sa nu avem remuscari de constinta cind vom fi in vecinici cind ne vom gindi cit de multe suflete am fi putut sa salvam si nu am salvat in ani urmatori lumea isi va da sufletul de groaza din cauza dezlantuiri intr un mod mai teribil a furiei naturi chiar sunt in asteptare ma intristez din cauza sufletelor care vor pieri mi zeci de mi sute de mi sau mai groaznic milioane „”

  Daca Edi care predica cu atata zel aceleasi fantezii a reusit sa „deschida ochii” sint sigur ca mai sint si altii in aceasta institutie setoasa dupa „adevar”.
  Patru IDOLI in calea cunoasteri ADEVARULUI –oare care o fi acest adevar ?
  Ateii astia de pe site daca au reusit sa se debaraseze de toti acesti patru idoli si acum au aflat ADEVARUL ,ar fi frumos din partea lor sa iese la amvon si sa ne initieze si pe noi cum au reusit sa faca aceasta.

  „”

 3. CJ says:

  Patru IDOLI in calea cunoasterii ADEVARULUI —oare care o fi acest adevar?

  http://www.oxigen2.net/2010/10/daca-macane-ca-un-mit/#comment-4449

  Ateii astia de pe site daca au reusit sa se debaraseze de toti acesti patru idoli si acum au aflat ADEVARUL*, ar fi frumos din partea lor sa iasa la amvon si sa ne initieze si pe noi cum au reusit sa faca aceasta.

  Cu placere. Poftim (fara sa ne trebuiasca amvonul sau aluziile sarcastice din partea ta):

  ______________________
  * „acum au aflat adevarul” – Nu am aflat adevarul, suntem in cautare, in explorare de raspunsuri, in a acumula cunostinte. Am aflat adevaruri (partiale) DOAR despre anumite lucruri; sau, mai bine spus, am descoperit ILUZIA perceptiei asupra anumitor lucruri… pe care le credeam adevar(ate). Astazi, in prezent. Cine stie ce va aduce ziua de maine?

  Cei care cauta absolutul isi inchipuie ca absolutul e ceva maret, dar static, un munte sublim si indepartat, unde odata ajunsi se pot instala pana la adanci batraneti. In adevar, nu te poti instala niciodata. Orice om sensibil stie ca adevarul nu e o concluzie, ci o miscare permanenta, ori daca nu suntem la randul nostru intr-o permanenta miscare, n-avem cum sa dam ochii cu adevarul, nici teoretic, nici practic.
  Obligatia noastra nu este de a cauta absolutul, ci de a trai cu extraordinara luciditate fiecare clipa a existentei noastre. A trai si a gandi in acelasi timp, nu a imparti viata in ore de traire, si-n ore de meditatie – caci multlaudata filozofie [„rationalitate”/metafizica – aviz amatorilor relativisti anti-realism] se transforma in expresia duplicitatii noastre. Gandirea, care se separa de realitate, e incapabila de a mai cunoaste realitatea, oricat s-ar chinui…

 4. emma says:

  Exista in profunzimea creierului o structura , numita amigdala , care excitata (de ex.imagini vizuale cu oameni opusi noua sau auditive, predici despre judecata sau recompensa ,stiri , zvonuri legate de sfarsitul lumii etc) se activeaza metabolic provocand reactii de frica,panica sau de ostilitate , de revolta, de iubire posesiva , ceea ce duce la o imagine de sine hipertrofiata („eu am adevarul absolut”) sau f. scazuta (‚ma umilesc in fata divinitatii”).
  Suntem fiinte umane si trebuie sa ne acceptam statutul, poate atunci ar fi mai usor sa ne doboram iluziile.
  Pentru ca iluziile noastre sunt construite pe acelasi principiu, religia e construita pe acelasi principiu, „noi si ceilalti.”
  Si tot Bacon are o intuitie iesita din comun dar si un avertisment in ceea ce priveste cunoasterea :
  „ Nu ne-am oprit aici, am imitat cerul insusi: caci tine de cer de a invalui lumea, iar navele noastre au invaluit ca si cerul in calatoriile lor intreaga suprafata a lumii. Dealtfel azi, si marile, sunt in intregime deschise si cunoscute, ar fi rusinos pentru noi ca marginile globului intelectual sa nu treaca dincolo de descoperirile si de invataturile stramte ale anticilor .”

 5. MERCENARA says:

  Ema alias Alexa,

  Cui te adresezi dragutza?

  Tu crezi ca toti utilizatorii acestui forum au studii socio-umane ?
  Eu intamplator am, dar abordarea ta este prea pretentioasa pentru mediul in care ,,te produci,,

  Ar fi bine sa folosesti fraze mai scurte in care subiectul si predicatul sa fie clare .
  Asta daca ai ceva de spus, ca timp vad ca ai berechet…

 6. emma says:

  Mercenara,

  Cat iti ia sa vorbesti la telefon ?
  E acelasi lucru, poti sa o faci indiferent unde te afli .
  In pauza, la servici, pe strada, in microbuz etc….

 7. O idee tipică a lui Guru: „Abordarea rațională fără puncte de vedere ?” Ce glumă bună.

  Doar „Marele frate” EdyCon face parte din grupul care are dreptate. Oare care o fi biserica lui ? Biserica rațiunii ? Sau poate biserica indoielii ?

  Credința ta te-a mântuit fericitule învățător (pastor AZȘ). Credința ta, natural unică și adevărată, nu are nevoie de dovezi.

  Deci grupul tău e superior ”Marite frate” ? Se înțelege de la sine. Doar tu ai tot adevărul concentrat în propria ta rațiune plină de… îndoieli. Crezi totuși că dacă ai timp să cugeți chiar exiști ? Sau poate viața ta e doar o iluzie ? Să întrebăm mecanica cuantică cumva ?

 8. CJ says:

  Pompilain,
  Pentru ce te-ai mâniat şi pentru ce ţi s-a posomorât faţa?
  Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.

  Atunci când prejudecățile şi emoţiile negative ne întunecă rațiunea… şi noi ne dedicăm mai tot timpul să-l dovedim pe celălalt greşit (indiferent dacă avem sau nu dreptate) cu orice preţ… iată începutul înţelepciunii!
  Mulţumesc, Doamne Dumnezeule, pentru refularea noastră cea de toate zilele!

 9. CJ says:

  Pompilain,
  creștinule blând al lui Hristos,

  tu ne iubești? ţi-ai da viaţa pentru noi? cine este aproapele tău? 🙂
  Mulţumesc pentru răspuns, Pompilain! Am învăţat multe de la tine. Caracterul Mântuitorului tău se reflectă așa de limpede în tine! Pasiune pentru Adevăr, asta e ceea ce te reprezintă. Cel mai mult îmi place zâmbetul tăuş mă fascinează căldura ta sufletească. :shy:

  Cu drag,

  P.S. Nu uita să treci şi această opinie la colecţia ta. Danke!

 10. CJ says:

  Pompilain,
  dar ştii ce nu-mi place la tine? Că înjuri. Ăsta e un lucru abject. Încolo, ești un om formidabil și un bun prieten de suflet. Oricine ar fi încântat să te aibă prieten.
  Hai să zâmbim împreună, viața e frumoasă. Simțul umorului mereu prezent la tine îmi înseninează zilele. 🙂

  Să ai o inimă bună, Pompilain!
  Doamne-ajută!

 11. CJ says:

  Pompilain,

  dumneata împreună cu scumpii de Aurel Ionică si Florin Lăiu sunteți teiștii mei preferați! Vă respect și vă mulțumesc pentru că am avut ocazia să vă întâlnesc pe aceste forumuri. Am învățat multe de la voi.

  Numai bine, Pompilian! 🙂
  Cu drag,

 12. Beni Plesa says:

  CJ
  Buna dimineata !!

  Fiecare cu perceptiile si portiunile lui de ADEVARAR (mama lui de „adevar” -vorba ta)…..
  Cu si mai mult drag,pentru ateistul meu preferat.
  Beni

 13. Beni Plesa says:

  CJ
  Nu am aflat adevarul, suntem in cautare, in explorare de raspunsuri, in a acumula cunostinte. Am aflat adevaruri (partiale) DOAR despre anumite lucruri; sau, mai bine spus, am descoperit ILUZIA perceptiei asupra anumitor lucruri… pe care le credeam adevar(ate). Astazi, in prezent. Cine stie ce va aduce ziua de maine?”””

  Si noi la fel fratele nostru in ADAM –unii exploreaza dupa raspunsuri „fara idolii” ce-i impiedica sa „gaseasca „ADEVARUL ,iar noi astia mai saraci „cu duhul” ,incercam explorarea „dupa adevar” inca ne debarasati de acesti idoli de care vorbea Bacon.

  Clovnule–se pare ca un ADEVAR TOTAL si nepartial (sic) tot ai aflat cand ti-ai parasit idolii si anume :–ai aflat ca NU EXISTA NICI UN FEL DE PLAN INTELIGENT in univers si deci DUMNEZEU NU poate EXISTA..
  PS–vorbesc serios –tu chiar crezi ca ti-ai parasit total idolii de care vorbea EDI (Bacon) ???
  Citez din ce a spus EDI;
  Cu idolii tribului ne nastem ,sint in genele noastre ……
  Daca sint in genele noastre –cum este posibil sa te „scapi” de acesti idoli ??
  Sa nu-mi spui ca ai ajuns „desavarsit” (fara nici un idol)si acum crezi ca ELLENA White ,despre „holy flesh ” (carne sfinta-fire sfinta)…bla.bla bla…
  CJ–atata vreme cat ai o „minte” si gandesti ,aceasta minte este fabrica ta de IDOLI .Idolii omenirii NU DISPAR ci sint doar INLOCUITI cu altii mai sofisticati ,sau depinde de imprejurari,poate mai primitivi.
  Acesta este un ADEVAR de care nu putem scapa .
  Solomon spunea –desertaciune si goana dupa vant–.Omul asta a fost –teist ,deist ,politeist ,agnostic si cu siguranta ca a avut si momente de ateism ( ca orce om care gandeste)
  Hai, sa ai o zi buna.

 14. @lm@ris says:

  Nu stiu daca in general se are in vedere pasiunea vorbitorului de la biserica, mai degraba cred ca exista tendinta de a nu lua de bun ceea ce spune fara a mai cerceta.

  Cat priveste inaintarea in varsta si dificultatea schimbarii modului de gandire cred ca Edi este dovada vie ca se poate oricand daca vrei, poti si ai un bagaj cultural pe masura.

 15. furtuna dragos says:

  Noi suntem biserica adevarata! Spun religiosii de orice fel.
  Noi suntem lideri de piata, produsul nostru este cel mai bun, cvel mai vandut, cel mai cel.. Spun Brokerii care vand asigurari si produse bancare.
  La un training am vazut vre-o 10 diferiti si toti spuneau cam la fel in functie de abilitati.
  Numa un vanzator prost nu apeleaza la sentiment sau are un prosdus unic sau foarte bun si cunoscut care nu are nevoie de nici o prezentare gen Mercedes sa zicem.

  E o tactica psihologica care o foloseste orice SalesAgent pentru ca, cum s-a spus, lumea e setata pe sentiment, ambalaj. Moneypulata.

 16. Christian says:

  Toate prejudecatiile/instinctele/criterile preferentiale si subiective de validare a adevarului pot fi puse pe seama Sinelui(inconstientul), iar eul este Iluminati, ratiunea, constientul. In sensul acesta eul devine aliatul tau in cunoasterea adevarului.
  De fapt ce a zis Edy este super ok, este adevarat. Nu mai conteaza pana la urma impartirea eu/sine etc., mesajul pe care l-a transimis este corect.

  „orice act de cunoastere este o lupta impotriva eu-lui”. Poti, la fel de bine, considera ca Eul este aliatul tau in descoperirea adevarului? Ne luptam cu iluzii, mituri, viziuni despre realitate gresite, insa, daca acestea sunt produse de eu, sunt ale eul-ui, de unde vine lumina descoperitoare?

  Eul nostru este foarte susceptibil(in sensul de capabil de…) la a fi manipulat de emotii. Si aceasta poate fi o generalizare putin cam fortata, pentru ca unele categorii de oameni rejecteaza in mod reflex orice mesaj emotional/manipulativ.

  „cand faci experienta personala baza a adevarului, nu mai ai nici un criteriu obiectiv pentru descoperirea adevarului” dap!

  „Criterile noastre de testare a adevarului sunt emotionale. de ce? pentru ca suntem animale.” apoi argumentul cu animalul care rareori este inselat de instincte… dupa 5 minute… „este imposibil sa cunosti adevarul daca esti manat de instinctele eului”

 17. Dumnezeu says:

  Christian your mind is screwed! 🙂

 18. Isus Hristos says:

  #16 | Written by Christian

  „Eul este aliatul tau”

  Cum vine asta? Ca un prieten imaginar ?
  Cum Il cheama? Aleluian ?

  :))

 19. CJ says:

  Nu stiu daca in general se are in vedere pasiunea vorbitorului de la biserica, mai degraba cred ca exista tendinta de a nu lua de bun ceea ce spune fara a mai cerceta.  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

  Cat priveste inaintarea in varsta si dificultatea schimbarii modului de gandire cred ca Edi este dovada vie ca se poate oricand daca vrei, poti si ai un bagaj cultural pe masura.

  Apostazie – daca vrei cu adevarat, poti. :sarcasm:
  Normal ca se poate. La orice varsta. Si asta nu implica atat de mult vointa, cat inteligenta (intelegerea constienta, luciditatea). Vine o vreme cand ne dam seama cat am fost de ignoranti… si cu cate prejudecati am avut de luptat. Insa lupta nu se opreste niciodata. Schimbarea (aproape constanta) nu numai ca este inevitabila, dar e necesara.

 20. Christian says:

  Another.Earth.2011, o greata obsesiva fata de subiectivitate. A se vedea faza cand Rhoda se uita in oglinda si are acel gol, acea angoasa incat vomita, se vomita defapt. Discutia dintre Rhoda si Burroughs, in care reliefeaza primitivismul gandiriie gocentrice, a te vedea pe tine pe peste tot. Apoi, colegul tipei care isi toarna inalbitor in ochi pe motivul: „m-am saturat sa ma vad pe mine peste tot”. Interesant simbolismul: inalbitor in ochi-pentru a nu te mai vedea pe tine! Motivul filmului este o alta planeta similara pamantului, in care fiecare pers de pe Pamant are o clona pe Planeta 2. De pe Pamant cealalata planeta este Planeta 2, daca esti pe Planeta 2, cealalata planeta este Pamantul, ca si cum Galilei ar fi ars pe rug degeaba, pt. ca inca suntem in centrul Universului. Solutia: inalbitor in ochi, pt. ca sa-ti vomiti sinele este imposibil! aaa…, si mai este si ideea adaptabilitatii, astronautul care se indragosteste de un sacaitor sunet de fundal, care-l putea distruge psihic, pana la urma sunetul devine muzica. Peste tot doar proiectile eului…

 21. CJ says:

  Clovnule–se pare ca un ADEVAR TOTAL si nepartial (sic) tot ai aflat cand ti-ai parasit idolii si anume :–ai aflat ca NU EXISTA NICI UN FEL DE PLAN INTELIGENT in univers si deci DUMNEZEU NU poate EXISTA.

  Sic!
  Ai inteles gresit. Am aflat ca Universul poate exista si fara sa luam in calcul ipoteza unui „plan (design) inteligent” (supranatural) si ca „Dumnezeu” nu poate exista in forma (conceptia) transmisa si raspandita de religie (teism). „Deci”, Dumnezeu (dincolo de faptul ca nu exista nicio dovada sau argument logico-rational care sa stea in picioare) este o premisa ne-necesara pentru a explica viata si universul in care existam; ne-necesara pentru viata mea.
  NU STIU care e „adevarul total” cu privire la aceasta chestiune (nimeni nu poate sti), insa aleg SA NU CRED (in lipsa oricarei evidente care sa-mi sugereze contrariul). I take my chances.

  vorbesc serios –tu chiar crezi ca ti-ai parasit total idolii de care vorbea EDI (Bacon)???

  You’re just begging the question here.
  Raspunsul simplist si direct este: nu. Nu meriti un raspuns mai elaborat.

  Daca sint in genele noastre –cum este posibil sa te “scapi” de acesti idoli??

  Bacon also listed what he called the Idols (false images) of the mind – some are similar to what is now called cognitive bias.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Baconian_method#Idols_of_the_Mind
  Nu exista in genele noastre, ci mai degraba in memele noastre.
  In ciuda unor instinctelor si conditiei umane (human condition), fiindca suntem o specie animala evoluata (care nu inceteaza sa evolueze – nu suntem capat de linie al evolutiei, nici pe departe – dupa noi va urma o alta specie in viitorul indepartat, cel mai probabil), raspunsul pe scurt este: prin educatie, o buna informare si exersarea gandirii critice.

  atata vreme cat ai o “minte” si gandesti ,aceasta minte este fabrica ta de IDOLI

  Ok, stim ca mintea este inselatoare. Experienta ne-a dovedit acest fapt. Dar, urmandu-ti rationamentul (care e bun, in principiu), asta inseamna ca ai si tu aceeasi fabrica de idoli. Si ala, si ala, si ceilalti. Fiecare dintre noi. Tu nu faci exceptie. De ce te-as crede pe tine [care vii si pretinzi, btw ca ai o „revelatie speciala”, in mod supranatural, dincolo de ratiune], si eu (sau altul) am fi gresiti (in eroare)? Pe ce baza, dupa ce criterii? Think about it. Pe taramul asta (al metafizicii religioase, al opiniei subiective), totul devine relativ. O chestiune de interpretare. Si nu-i nimic nou sub soare (chestiunile sunt discutate demult in filosofie).
  Cum putem spune, in mod obiectiv, ca cineva are dreptate? De unde stim ce e adevarat (real) sau nu? Ca asa e, si nu altcumva? Cum le separam? Cum sa le testam veridicitatea?
  „Other ways of knowing” (knowing not believing!) besides Science?
  Aratati-mi ceva mai bun si mai productiv decat metoda stiintifica, care sa ne ofere raspunsuri de incredere (reliable), pe care ne putem baza (beyond reasonable doubt), si atunci va voi da dreptate si voi folosi metoda/rationamentul vostru.
  Pana atunci, nu-mi irositi timpul cu iluzii (metafizica, imaginatie, simpla intuitie, etc – ignoranta cu pretentii de filosofie, de intelepciune) si pseudo-stiinta.

 22. CJ says:

  Peste tot doar proiectile eului…

  Esti sigur? Ok, now prove this to me, please.
  Dincolo de argumentele tale solipsiste, pseudo-psihologice si pseudo-mecanica cuantica (intelegeri si folosiri eroanate ale termenilor/conceptelor), usor mistic spre stilul new-age & new thought, peer review-ul experimentelor separate/independente iti sopteste eului (alter ego-ului) tau:
  Cand doi sau trei iti spun ca esti beat (iluzie colectiva?), si tu nu poti sa dovedesti contrariul sau sa-ti sustii pretentii (claims) [decat in mod subiectiv, al opiniei personale – sa te credem pe cuvant], e timpul sa te duci la culcare.

  It’s not always and everywhere a matter of „personal opinion”.

  What the Bleep Do We Know? Debunked!

 23. CJ says:

  Dumnezeu si Isus Hristos in acelasi timp, in acelasi loc? Now that’s strange! :struggle: :sarcasm:
  GOD – Wanted Dead or/and Alive. (Schrödinger’s cat)
  Oh wait, it’s only a thought experiment… :heh:
  Hey, let’s just call that REALITY and start worshiping it. „Their reality”. :pray: :worship: :pray:

  … si, mai inainte ca sa ne dam seama, au si aparut idolii in mintea noastra… de care cu greu ne debarasam, odata cu trecerea anilor
  “Cel mai rezistent parazit este o idee implantata in inconstient”

 24. emma says:

  Vreau sa precizez numai cateva aspecte privind „idolii” si conceptia lui Bacon despre ei .
  „Idolii” in conceptia lui Bacon sunt cele mai adanci, inradacinate categorii de „erori”, pareri false, idei eronate impotriva carora intelectul trebuie sa se apere.
  1. „Idolii tribului” reprezinta reflectarea denaturata a lucrurilor ca urmare a subiectivitatii perceptiilor
  2.”Idolii cavernei” izvorasc din particularitatile individuale (temperament, educatie, mediu etc.)
  3.”Idolii forului (pietii) erori a caror cauza rezida in folosirea incorecta a termenilor, caracterul echivoc al unor termeni
  4,”Idolii teatrului” , doctrinele si ideile false care ademenesc pe oameni ( mentalitatea superstitioasa)
  Calea preconizata de Bacon pentru biruirea „idolilor” o constituie intoarcerea catre „experienta” si prelucrarea ei inductiva.
  Numai in cazul psihozelor inconstientul devine reglator al conduitei.
  In dinamica inconstient-constient principalul sistem de referinta este constiinta.
  Iar constiinta se implica in realizarea destinului uman, fiind capabila sa sesizeze erorile de gandire .
  In cazul unei vointe restrictionate ( morala determinata exterior fiintei umane sau libertatea conditionata de ascultare fata de anumite norme depasite de realitate) , Eul se poate dezvolta si isi poate construi propria sa existenta pe imaginea iluziei, erorilor, visului .

 25. BEBE says:

  1 Cat priveste inaintarea in varsta si dificultatea schimbarii modului de gandire cred ca Edi este dovada vie ca se poate oricand daca vrei, poti si ai un bagaj cultural pe masura.

  2 Normal ca se poate. La orice varsta. Si asta nu implica atat de mult vointa, cat inteligenta (intelegerea constienta, luciditatea). Vine o vreme cand ne dam seama cat am fost de ignoranti… si cu cate prejudecati am avut de luptat. Insa lupta nu se opreste niciodata.

  Aveti dreptate, se poate doar daca esti constient ca religia este o alta forma de indobitocire. Cum se poate schimba o persoana de 35 de ani cu liceu facut la zi si spune ca pamantul este plat, ca altfel ar cadea apa de pe margini?, s-au altul, care este un activ comentator la scoala de sabat, spune ca lui Saul i sa adus o fecioara sa al incalzeasca, fiind bonav de friguri?. Dupa o discutie de mai bine de o ora si jumatate mi-au recomandat sa nu mai citesc mult ca ma ratacesc. Discutia a fost ieri, ANNO DOMINI 2011.

 26. Christian says:

  BEBE, pai ce cautati dvs. printre ei? 😉 care-i sensul unei discutii cu un ignorant?

 27. Sunt unii așa-zis ignari care încă mai au curajul să creadă că o societate bazată doar pe putere, sabie și bani n-are cum să aprecieze sau chiar să slujească ideea de dreptate.

  Sunt unii „ignoranți” care, cred cu adevărat (adică n-au nevoie de dovezi) că roada duhului dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea sau înfrânarea poftelor. Adică mai pe românește s-ar putea traduce prin stăpânirea de sine (desigur nu în varianta CJ-istă sau a zeiței Pleșcan). Pe amfitrion oricum l-am scos din porție.

  Dreptatea în unele situații este doar un concept astfel inventat ca să rămână doar de partea celui puternic, a celui cu bani sau a celui cu sabia. Chiar și zeița Themis legată la ochi ca să nu poată citi legea în care este definită dreptatea se joacă de-a baba-oarba, folosind amenințător jucăriile ei preferate: balanța și sabia.

  Dar revenind la realitate faptelor firii pământeşti aflăm că acestea sunt cunoscute, şi sunt: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli (la zeița Themis, spre exemplu), vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările, şi alte lucruri asemănătoare cu acestea.

  Iată dar, cum diferența între pasiune și adevăr ne reduce doar la a urmări puterea (autoritatea de lider religios), banul (neapărat zecimea) și neapărat sabia (sau focul veșnic).

  Deci până la urmă ideea de stăpânire de sine rămâne doar o utopie ? N-ar fi prima iluzie a animalului supranumit „OM”, nu-i așa ?

 28. @lm@ris says:

  La postarea #14 am vrut sa spun ca „exista tendinta de a lua de bun”, CJ understood 🙂

  #23 | Written by CJ

  „Dumnezeu si Isus Hristos in acelasi timp, in acelasi loc?”

  +Sfantul Duh ca doar sunt trei, pe care unii se asteapta sa-i gaseasca atunci cand vor merge in cer si sa faca cunostinta cu fiecare in parte.

 29. CJ says:

  Sunt unii asa-zis colectionari de opnii care dau dovada mai tot timpul de erori de logica si o gramada de prejudecati.

  – „o societate bazată doar pe putere, sabie și bani” exista doar in mintea lui, confundand realitatea cu falsa dilema (gandirea reductionista in alb si negru)
  – sunt unii „anatemizati” care cred cu adevarat in bine, frumos, justitie, etica, etc. si acestia se numesc umanisti seculari.
  – ce reprezinta mai exact „firea pamanteasca” in termenii moderni? puteti sa ne spuneti mai exact, dincolo de arhaismele folosite? daca nu stiati, s-a inventat psihologia si cognitive science.

  Iată dar, cum diferența între pasiune și adevăr ne reduce doar la a urmări puterea (autoritatea de lider religios), banul (neapărat zecimea) și neapărat sabia (sau focul veșnic).

  Nu, imi pare cu regret sa va anunt, nu ati demonstrat nimic.
  „Iata dar, cum…” este scoasa din burta. Poate ne aduceti si demonstratia/argumentatia.

  Deci până la urmă ideea de stăpânire de sine rămâne doar o utopie?

  „Deci, pana la urma”, nu… nu ramane doar o utopie. Este un ideal etic.
  „Nimeni nu-i perfect, dar tinde spre…” a devenit un cliseu, nu-i asa? Eh, cliseu ne-cliseu, asta reflecta ceva stiut/experimentat de toata lumea.

  Dar a confunda credinta personala si self-delusion cu „puterea care defineste/schimba realitatea”, este o nerozie.
  Omul este un animal. Un animal evoluat, rational, cu constiinta de sine. Fie ca va convine sau nu.

 30. @lm@ris says:

  #25 | Written by BEBE

  „s-au altul, care este un activ comentator la scoala de sabat, spune ca lui Saul i sa adus o fecioara sa il incalzeasca, fiind bonav de friguri?”

  Poate vrea si el acelasi „tratament” in loc sa mearga la medic.

 31. CJ says:

  +Sfantul Duh ca doar sunt trei, pe care unii se asteapta sa-i gaseasca atunci cand vor merge in cer si sa faca cunostinta cu fiecare in parte.

  Yup. 😉 And, just thinking about it, this single idea have fucked up their minds, haven’t it? It’s a „sacred mystery” they say… keep ignoring their doublethink.

 32. Isus Hristos says:

  Preacurvia:

  Aceasta placere de nestapanit va ingadui sa o practicati dar fara exagerare, mai moderat asa.
  Curviti dragii mei copii dar nu „prea”.
  Pocaieste-te fiule SMP ca sa-ti pot da duh de la mine ca sa fi tare in stramtorari si ispite, sa poti curvi linistit dar sa nu „prea”.

  Uite cine face voia mea: http://www.youtube.com/watch?v=XXAMi_epuwI&feature=player_embedded

  Redescopar muzica crestina, am sa mi-o pun ca rington pe celular.

 33. @lm@ris says:

  #26 | Written by Christian

  Ce cauta? O vreme avem impresia ca-i putem „vindeca” de ale lor, si ei de ale noastre, dureaza un timp pana ce iti dai seama ca sunt drumuri separate in astfel de chestiuni. In rest putem sta la aceeasi masa la o bere(fara alcool bineinteles 😀 )

 34. Dumnezeu says:

  #25 | by BEBE

  Domnu’ BEBE o sa gasesti minunatii cate vrei in Biblia inspirata, cele mai cretine practici, legi, contradictii, si dracu’ mai stie ce.
  La biserica intalnesti roboti programati si afaceristi care imi datoreaza bani.

 35. Zbuciumatule CJ-ist,

  Zici matale, vorbind despre om, citez: „Un animal evoluat, rational, cu constiinta de sine. Fie ca va convine sau nu.”

  Și războaiele sau corupția mondială care a generat criza (pregătită de mult timp în culise) sunt tot rezultatele animalului evoluat, rațional și plin de sine (plin de conștiința de sine) numit OM ?

  Ne așteaptă zile fericite băiețaș. Un viitor mai ceva decât viitorul de aur promis de comuniștii bazați doar pe clișeele cuceririi științei. Începe epidemia inflamării conștiinței de sine (a eului). Care mai de care va crede că doar el are dreptate.

  În rest totul rămâne în zona idealului etic de neatins și de nepătruns, nu-i așa tulburatule ? Vise plăcute, puișor, vise plăcute !

 36. study_nature says:

  @Dumnezeu

  Oh, my God, Carlin is among the true prophets!

 37. Duhul Sfant says:

  #36 | Written by study_nature

  Corect Study, trebuia sa fac ceva dupa 3 ani de la moartea lui, a avut dreptate si se ruga sincer la Joe Pesci.
  Un profet adevarat, George Carlin.

 38. Amfitrionul încearcă să ne bage la un moment dat (minutul 2:35) în domeniul NLP-ului (vezi: http://ro.wikipedia.org/wiki/Programare_neuro-lingvistic%C4%83).

  Predicatorul, spune „Marele Guru” face apel la cuvinte cheie încărcate cu emoții ca să-și convingă enoriașii. Adică mai pe românește că are autoritate de lider religios ca să mănânce pâinea văduvelor și orfanilor, după cum declara pe O&P. Iată din ce cauză l-am numit atunci Șarlatan Biblicist. El chiar se crede că deține știința manipulării emoțiilor. De aici și modul lui neglijent în a privi și a aplica programul NPL. Crezând (iar credința bat-o vina) că poate învârti, ca un avocat al diavolului, subterfugiile teologice, amfitrionul uită esența din Ioan 10. Este doar un mercenar căruia nu-i pasă de enoriașii lui. Din nefericire nu este singurul.

  Cum corb la corb nu-și scoate ochii se poate înțelege de ce BAZȘ se face că nu vede, și-l plătește mai departe pentru „loialitatea” lui de pastor AZȘ. Cred că principalul vinovat rămâne Derrida. Sau poate totuși Descartes ?

  „Principala perfecţiune a omului este de a avea un liber arbitru, care îl face demn de laudă sau de dispreţ”, zice Descartes. Dar Isus are ceva de zis ? O fi doar o chestie de proiecție ? Sau rămânem în lumea virtuală a filmului ?

 39. Isus Hristos says:

  SMP raule! Tu ai facut video-ul asta ?

  http://www.youtube.com/watch?v=4ya5ipfgynE Am sa te pedepsesc pentru asta daca nu te pocaiesti!

  NLP si apeluri la emotii foloseste EGW si pastorii cu talent vrajitoresc si orice escroc bine scolit.

 40. Christian says:

  Nu cred in imbinarea dintre evolutionism/rationalism obiectiv si esenta credintei crestine, chiar este imposibil de asociat. Daca-s evolutionist, nu mai cred in caderea in pacat, nu mai cred in necesitatea jertfei(oricum nu am motive rationale sa cred in ea). Pozitia rationalist-obiectiva, stiintifica, nu are nici o legatura cu cei care cred in revelatia scrisa. Edi a avut candva o tentativa de a imbina credinta bazata pe revelatie cu spiritual rationalist, acum insa, prezentarile lui nu mai trateaza aceasta tema. Oricum, o persoana care considera ca ratiunea/logica si metoda stiintifica reprezinta singura varianta de cunoastere a realitatii nu pot sa ii inteleaga pe cei care cred in Dumnzeu in baza unor consideratii despre care nu as vrea sa comentez. Fiecare pozitie este intemeiata pe o mentalitate, oricum ele sunt incombatibile ever.

 41. bebe says:

  26- Christian. – ce cautati dvs. printre ei?, care-i sensul unei discutii cu un ignorant?.

  Acestia sint frati mei, cu ei ma relationez. Eu nu lucrez la un birou si nu am relati cu oameni de cultura. Acesti frati ai nostri, l-ar mai rastigni pe Isus inca odata convinsi ca este un eretic. Acesti oameni nici macar nu gindesc ce citesc in biblie nu relationeaza ca sintem in sec. XXI si nu sec. XV. Acesti oameni tin predici, in care te condamna ca esti ratacit, si daca le spui sa se informeze si din alte surse, nu doar din carti ce se vind la biserica, in pauza.

  Carei sensul discutiei cu un ignorant? nu cei sanatosi au nevoie de doctor. Aici pe forum sunt doua curente; pro si contra EDI, iar discutiile sint la un nivel mai inalt si cei multi care intra aici spun ca nu inteleg.

  30 |@lm@ris
  Celalalt confunda pe David cu Saul (discutam despre „om dupa inima mea”) si la cei 57 de ani nu cred ca a citit vreo data in biblie de curiozitate si doar la lectiune, nu cred ca va mai avea timp sa-si schimbe parerea

 42. Christian says:

  bebe,

  Inteleg ca va intereseaza soarta fratilor din biserica dvs, ca discutati cu ei si in limita intelegerii lor, incercati sa le transmiteti informatii relevante pentru secolul nostru. Gruprile(comunitatile) in care va intalnifi cu „fratii”, reprezinta grupuri de apartenenta pt. dvs, chiar daca nu va identificati cu gandirea lor. Mai inteleg ca dvs. urmariti prezentarile ogigen2. As vrea sa va intreb: cat de compatibila este viziunea pe care o transmite Edi cu propriile dvs. convingeri, intemeiate de-a lungul vietii, de-a lungul experientei spirituale in Biserica? Cand v-am intrebat care-i sensul discutiei cu un ignorand mi-ati raspuns: „nu cei sanatosi au nevoie de doctor”. Vad la dvs. un zel pt. cei care nu cunosc adevarul. Dvs. cand discuati cu ei, cu fratii din Biserica ce adevaruri/viziune incercati sa le transmiteti?

 43. emma says:

  SMP,

  Deci din incercarea de a arata ca de fapt „guru” manipuleaza, ne trimiti la NLP Wiki, ceea ce ma face sa cred ca nu intelegi ce inseamna de fapt.
  NLP tine de domeniul pseudostiintei, si nu cred ca cuvintele ‘gurului” produc in noi stari de constiinta modificata.
  Exista dovezi clare ca feed-bacck-ul nu poate invata individul sa-si genereze mai multe unde alfa decat in situatia in care el s-ar relaxa daca ar inchide ochii ( de ex.rugaciunea spusa cu ochii inchisi ; meditatia).

 44. BEBE says:

  Christian

  – Nu ma intereseaza daca fratii din biserica mea, vor fi sau un mantuiti, dar ma revolta ignoranta cu care privesc lumea in care traiesc, modul absurd de interpretare al fragmentelor (foarte normale fara nici relevanta) de viata, pe care le numesc ”experiente cu Dzeu”.
  – Da, urmaresc O2 cu mare placere si si interes. Ce spune Edi este ca si cum, m-am trezit dupa un accident si cineva a-mi re-aminteste viata mea, ceva ascuns ce am stiut din totdeauna, si de care nu-mi amintesc, ceva care ma face fericit ca stiu. Nu discut pozitia lui Edi fata de BAZS dar viziunea lui despre lume si viata, cred ca este revolutionara si o aprob. Cu timpul voi antelege mai bine.
  – Experinte spirituale in biserica?. Era un mod de prezentare al unor “ evenimente”, trecute fara nici o inportanta pentru mine. EGW, daca ar fi fost contemporana cu Isus, parinti ei ar fi cerut sa scoata citi-va demonidin ea.

  – Vad la dvs. un zel pt. cei care nu cunosc adevarul. Dvs. cand discuati cu ei, cu fratii din Biserica ce adevaruri/viziune incercati sa le transmiteti?
  – Nu este zel, dar oameni prosti ma irita. Adevar? Cine cunoaste adevarul. Ce prezinta Edi este o viziune mai apropiata de realitatea in care traim, sau o mult mai reala interpretare a inceputurilor vieti si apoi a civilizatiei pe pamint vs de interpretarea pe care o face biblia.
  -In biserica am zis ceva si au calificat ca blasfemie. Dupa trei saptamimi, un paragraf din nota (sc de sabat) confirma spusele mele, dar instructorul nu m-au lasat sa zic nimic.
  – Ce viziune? Atita timp cat vor primi salariu unsii D-lui, poporul va umbla in intuneric. Daca sint chemati in lucrare sa o faca gratis, si aipoi voi crede.

  Christian orisicine ai fi, am oroare la religia organizata si de adevarurile ei.
  Merg la biserica, pt. o persoana mult draga mie si pe care o iubesc. Sotia mea. Este de acord cu mine dar un poate crede ca biblia este o culegere de “basme evreesti” vorba lui Edi.

  Deja s- a trecut la Logos 70.

 45. @lm@ris says:

  A adus vorba Edi intr-una din emisiunile recente despre obsesia decretului duminical si se pare ca AZS nu se mai satura de acest subiect. Cand nu mai ai ce spune, se vine cu decrete, sabate, starea omului in moarte dar cam cat de tari sa ai nervii sa mai stai in banca sa stai sa auzi vorbindu-se mereu despre aceleasi lucruri. Probabil ca trebuie sa nu mai ai nervi deloc. Un client mai vechi de-al lui Edi pe care l-a avut in „ring” pe vremea O&P, ocazie cu care l-a facut knockout dovedeste ca un titlu academic nu inseamna nimic daca ramai in ignoranta. Daca aveti rabdare ascultati-l putin pe dl. lector univ. dr. : http://corneldarvasan.ro/?p=669

  Apropo de decrete intai saptamanale, am inteles ca bietii adventisti vor fi prigoniti, insa ce vor face cu marea majoritate a oamenilor care nu merg la biserica, ii vor obliga si pe ei sa se duca?

 46. @lm@ris says:

  #44 | Written by BEBE

  „Merg la biserica, pt. o persoana mult draga mie si pe care o iubesc. Sotia mea. Este de acord cu mine dar un poate crede ca biblia este o culegere de “basme evreesti” vorba lui Edi.”

  Frumos motiv de a merge la biserica 🙂

  Cat priveste partea a doua, nu imi aduc aminte sa fi spus Edi ca Biblia e o colectie de basme, ci a sugerat cred ca pe baza ei unii creaza povesti de adormit adultii. Tot ei, se pun la mintea unui om de acum cateva mii de ani care nu avea cum sa inteleaga ca un fenomen natural nu reprezinta o inteventie a zeilor care trebuie sa fi fost extrem de ocupati daca se apleaca asupra atator maruntisuri.

 47. CJ says:

  biblia este o culegere de “basme evreiesti”

  Reading and studying the Bible as Literature.
  It doesn’t matter whether you believe the Bible to be fact or a fable… It remains an important reference source in the study of literature.
  „I think it is important to make the case that the Bible is part of our heritage, and it doesn’t have to be tied to religion. It is of historic interest. It is of literary interest. And it’s important that religion should not be allowed to hijack this cultural resource.”

  pe baza ei unii creeaza povesti de adormit adultii.


  ________________________
  check out more stuff: http://atheistsblog.tumblr.com/
  like this: “The moment you declare a set of ideas to be immune from criticism, satire, derision, contempt.. [your] Freedom of thought becomes impossible.” – Salman Rushdie

  And that’s essential to understand!

 48. bebe says:

  @lm@ris

  -Permite-mi sa ma pronunt cum vreau eu despre V.T. Referirea la Edi era doar titlul -Logos 13.
  – Daca as spune ca merg pentru impreuna simtire sint mai credibil ?
  -Prefer sa fiu un taciune scos din foc care se consuma singur, si nu inca un lemn in foc ce face fum si intoxica pe utilizator.
  – Care este pozitia ta despre BAZS, poti spune?
  – Poate ca prea multe informatii pe uni ai face confuzi cu ei ansisi. Insirind vorbe frumoase fara sa-ti explici pozitia, nu ajuta pe nimeni. Daca chiar urmaresti pe Edi invata de la el.

  Sint de acord cu Christian.

  #29 | Written by Christian
  Ar trebui putin incurajata comunicarea bazata pe intrebari/raspunsuri, pt. ca doar socializarea pe acest forum, nu raspunde nevoilor pentru care alocam timp si urmarim emsiunile.

  Daca aveti ceva de spus, explicativa voi insiva opiniile voastre personale , ca Edi. Eu asa am inteles sa-ti raspund fara sa-mi fie rusine ca nu stapinesc bine L. Romana. Am nevoie de trimiteri pe net, am invatat multe.
  – Dincolo de anonimat voi aveti prieteni de care va este rusine sa va explicati pozitia reala fata de bazs, sau de alta grupare religioasa. Scuza-ma nu eu sint cel ce da sfaturi aici
  .

 49. CJ says:

  Bebe, almaris nu era sarcastic fata de tine. Iti aprecia motivul pentru care mergi la biserica. Asta (umanismul radical) e singurul care sta in picioare (restul sunt doar iluzii):
  „cine nu iubeşte pe fratele său, pe care-l vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?”

  Care este pozitia ta despre BAZS, poti spune?

  Vezi ca-ti raspunde Polihronu la el pe blog la aceasta intrebare:
  http://adventistderomania.blogspot.com/2011/10/acum-15-ani.html

 50. CJ says:

  Ar trebui putin incurajata comunicarea bazata pe intrebari/raspunsuri, pt. ca doar socializarea pe acest forum, nu raspunde nevoilor pentru care alocam timp si urmarim emsiunile.

  Bebe, suna frumos… dar ar fi fost si mai frumos sa fie adevarat (prin sinceritatea delcaratiei). Din pacate, sunt multi care nu pot accepta anumite raspunsuri, fiindca ei nu cauta adevarul (realitatea), ci „adevarul lor” (cu a mare).
  Daca toti cei care participa la dialog pe forum ar fi ca tine, ar fi chiar placut. Dar sunt multi perversi si ipocriti, cu foarte multe prejudecati (ateii sunt, din principiu, niste scursuri ale societatii si n-au nimic bun de spus). Tocmai de-asta sarcasmul devine necesar.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: