Nu pot sa nu marturisesc in favoarea cauzei care ma anima

Arius,

Nu este nicio dovada de ipocrizie sa pui umarul sa aduci sistemul pe care l-ai slujit aproape o viata intreaga mai aproape de viziunea care te calauzeste in prezent. Idealurile lui Edi pentru BAZS sunt mature, legitime, si se potrivesc realitatii. Iar tensiunea dintre pozitia lui si cea oficiala se va dovedi in cele din urma fertila si benefica pentru biserica in ansamblu, nu doar pentru cutezatorii care au inceput sa se deprinda cu exercitiul gandirii critice.

Eu am renuntat la o apropiata intrare in sistem si n-a trecut zi in care sa nu ma bucur ca m-am trezit suficient de devreme, dar asta nu inseamna in niciun caz ca eu as fi onest, iar Edi duplicitar. Drumul pe care Edi isi continua lucrarea este mult mai dificil si mai opresiv decat cel pe care am apucat-o eu sau chiar si tu, arius. Dar daca am posibilitatea sa ma raliez misiunii lui Edi chiar si in modul mult mai putin riscant pe care-l presupune statutul meu de laic, fac asta cu bucurie si constient ca fac ceea ce este Bine. Pun pasiune in activitatea mea pe O2 pentru ca ma doare sa-i vad pe multi scaldandu-se in aceeasi bezna in care m-am scaldat si eu in biserica, avand simultan impresia ca ma aflam in Seychelles sau Maldive si ca urmatoarea destinatie ar fi Edenul. Eu am pace interioara si sunt mult mai fericit si mai multumit cu viata mea de acum, asa ca nu pot sa nu va marturisesc in favoarea lepadarii ochelarilor de cal Made in Battle Creek.

Sunt multe lucruri in privinta carora nu sunt de acord cu Edi, dar este indubitabil ca sunt onorat sa fac parte din echipa lui si sa particip la proiectul lui cu final deschis.

PS: Rusine celor care au uitat principiul adevarului prezent al pionierilor adventisti, dar se agata cu indarjire de adevarurile provizorii pe care acestia le-au propus!

308 Responses to Nu pot sa nu marturisesc in favoarea cauzei care ma anima

 1. K-troll says:

  Super!

 2. poli-flame says:

  Apropo, n-avem cum sa fim off-topic la topicul „Nu pot sa nu marturisesc in favoarea cauzei care ma anima” 🙂 Unde mai pui ca adevarul progreseaza prin si, uneori, in absurd 😀

 3. Beni Plesa says:

  Ibrian

  Nu te „obosii” cu Polihronu deoarece acesta ,cu toate ca pare „educat” si cu studii prin strainatate de fapt a fost „infectat” de virusul sectant adventist inca din tinerete.Adventismul fundamentalist odata imprimat produce disonante cognitive si foarte putini sint cei ce se „vindeca” complet de aceasta boala .Acest virus adventist fundamentalist supt odata cu laptele de mama (vorba lui EDI) ai face pe unii sa „suchitze” intelectual fara sa realizeze afectiunea cronica de care ei sufera.

  Acesta ajunge sa fie modul lor de gandire si cad in ateism .

  „”De ce este atitudinea majorităţii oamenilor educaţi de astăzi atât de negativă faţă de credinţă? S-ar părea că această atitudine se bazează pe o prejudecată adânc înfiptă în minţile noastre în mod indirect prin sistemul educativ. Într-o retorică de tip iluminist, se pleacă de fapt de la falsa idee că credinţa este tot una cu credinţa oarbă, care la rândul ei este asociată cu obscurantismul şi primitivismul. Pe acest fond, credinţa devine punctul slab al omului într-o relaţie de putere care aduce cu sine potenţialul manipulării. Acest tip de raţionament nu este altceva decât esenţa analizei marxiste a religiei. Conform acestui mod de gândire, Evul Mediu creştin, care s-a caracterizat printr-o viziune unitară asupra realităţii determinată de credinţă, este numit Evul Întunecat””

  „”http://bulzan.wordpress.com/2011/05/10/stiinta-si-credinta-o-investigatie-asupra-cunoasterii/

  Ps–este doar o analiza obiectiva a celor cu mentalitati sectante si nu am intentionat sa ofensez pe cei ce sint afectati de acest sindrom .

 4. poli-flame says:

  Beni, tu esti amuzant si cind nu te citesc 🙂

 5. K-troll says:

  „Apropo, n-avem cum sa fim off-topic la topicul “Nu pot sa nu marturisesc in favoarea cauzei care ma anima””

  :rotfl:

  Ma scuzi ca am intrerupt chatul, da’ a trebuit sa ma duc sa adorm balaurul. Altminteri mi’o fur de la muma padurii, cat as fi de zmeu.

  Si inca ceva. Esti rautacios cu exponentii reformed epistemology. Sunt universitari respectabili, cu nimic mai prosti decat prietenul ala al meu ce compara un popor de nomazi cu un trib traind pe’o insula de 5 kmp.

 6. ianis says:

  flame
  stai linistit ca nici el nu citeste. Daca ar fi citit, si-ar fi dat seama ce enormitati transmite citatul bagat la inaintare.
  E de apreciat totusi ca poate sa faca „analiza obiectiva” a celor cu mentalitati sectante.

  Happy Darwins day pentru maine :chick:

 7. poli-flame says:

  @K-troll: Nu sint rautacios deloc. E adevarat ca profesorii mei de Biblie de la Andrews sint universitari respectabili, cum e adevarat ca exegezele lor istoriciste la apocaliptica biblica sint departe de a se fi impus in crestinism.

  PS Ies si eu cu muma padurii (alta padure) la o plimbare, ca e pacat de soarele de afara 🙂

 8. Aurel Ionica says:

  #27 | Written by NIMENI
  Daca singura parte, iarasi, (dupa Geneza) , care are cum sa-l arate sau sa-l explice pe Dumnezeu este omul….. in ce pastel sau acuarela l-ar putea picta acesta? Ce fel de culori ar folosi omul pe acel tablou? Alb, negru, rosu sau galben?
  Bine ziceti ca daca vrei sal cunosti pe Dumnezeu trebuie ca sa mananci din “pom”. Acest “pom” in ghilimele este o metafora si daca mesteci si rumegi aceasta metafora poti ajunge la concluzi (tot dupa Geneza), ca exita o metafora….

  Daca vrei sa intelegi cum este Dumnezeu prin a te uita la un om, nu trebuie sa pictezi nici un om deoarece Biblia a facut lucrul acesta. Isus a spus: “Cine m-a vazut pe mine, a vazut pe Tatal.” Evreii si musulmanii pot sa spuna ca dumnezeul lor este “transcendental” si ca atare singurul lucru pe care il poti face daca vrei sa stii cum este Dumnezeu e sa te uiti in bezna, dar crestinii nu pot spune lucrul acesta. Si daca recunosti ca mincatul din pom este o metafora, ai ideie ce inseamna metafora aia? Cind spui “domnul este pastorul meu” nu stii ce inseamna aia daca este metafora? Si daca crezi ca stiinta ramine stiinta chiar cind nu-ti ofera nici o explicatie la fapte observabile pentru ca ai gasit un articol in care se arata ca oamenii de stiinta pot sa modifice genele, iti recomand sa fii primul care isi ofera genele sa fie prelucrate de oamenii de stiinta. Si cind oamenii de stiinta iti aranjeaza genele aste in care evolutia a amestecat foarte multe gunoaie ca sa fie dupa ultimul racnet, sa nu cumva sa-i intrebi pe oamenii de stiinta ce fac cu genele ale ale tale deoarece ei ca oameni de stiinta nu numai ca nu trebuie sa-ti dea o explicatie, dar ar fi o rusine sa-ti dovedesti lipsa de credinta in ei prin a pune intrebari.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: