Alti clowni, alt razboi

Emailul care a fost lansat in seara cand unii prieteni din Romania au fost dezamagiti ca nu am fost concediat, este o conversatie veche. Am indoieli sincere ca as fi facut anumite afirmatii in forma si in contextul respectiv, dar nu am cum sa probez aceasta. Este onest sa spui cuiva ca il inregistrezi, pentru a-si pastra o copie, sa se poata apara in caz de calomnie sau inexactitate. Este absurd sa te bazezi pe versiunea celui care e iti intinde capcane. Faptul in sine ca nu am fost avertizat sa salvez logul ar trebui sa ridice intrebari. Inclinatia de a crede varianta mai putin favorabila face insa parte din natura umana, asa ca nu-mi voi pierde timpul cu explicatii.

Vreau in schimb sa clarific doua aspecte care tin de comportamentul uman. Voi incepe cu mine. Faptul ca un pastor predica evanghelia, si in acelasi timp recunoaste caracterul legitim al unor intrebari incomode, nu insemneaza ca este ipocrit. Am fost dusmanul falselor raspunsuri, nu al cautarii de raspunsuri adevarate. Mai mult, este datoria mea pastorala sa ma identific cu dilemele contemporane, nu cu cele de acum dooua secole.

Am mai degraba motive sa ma indoiesc de autenticitatea credintei care nu are intrebari, pentru ca aceasta este fie prefacuta, fie moarta. Inteleg ca unii ar vrea sa ma declar ateu si sa las amvonul pe seama fanaticilor si cabotinilor. Chiar daca voi fi concediat (probabil), sau exclus (posibil), din cauza acestui email, voi continua sa predic evanghelia. Stiu ca multi ar vrea ca biserica sa devina Korea de Nord. Suntem cativa care incomodam acest proces. Cand nu vom mai fi noi, vor fi altii. Parca Pavel spunea ca impotriva adevarului  nu se poate face nimic.

A doua problema de comportament il priveste pe prietenul CJ. Voi fi scurt si concis, si voi lasa reactiile pe seama cititorilor fara sa revin asupra afirmatiilor pe care le fac.

Oamenii incapabili de empatie (folosesc o locutiune pentru a evita termenul clinic), au un avantaj asupra noastra. Nu trebuie sa care cu ei un bagaj de sentimente sociale complexe. Acest vid launtric le da capacitatea sa citeasca foarte bine simtamintele semenilor. Din acest motiv sunt foarte manipulativi si pot proiecta harisma cu usurinta. In acelasi timp, un asemnea om nu are capacitatea sa-si controleze agresivitatea, si musca in cele din urma pe oricine se apropie de ei. Aviz celor cazuti in capcana harismei unei astfel de persoane.

In al doilea rand, atunci cand un astfel de om se arata dezamagit de cineva pe care il iubeste, si aseaza agresivitatea si actele antisociale pe seama acestei dezamagiri, ESTE SINCER. Problema este ca simtamintele noastre sunt responsabilitatea noastra. In cazul unor astfel de oameni, totdeauna altcineva este responsabil de simtamintele lor ranite. Si todeauna aceste sintaminte ranite sunt o scuza pentru manifestari zgomotoase si incalcarea regulilor pe care altii le respecta. Asa ca nu discutam aici problema sinceritatii sau iubirii fata de cel lovit pe la spate, (imi vine in minte tipul care l-a impuscat pe Lenon), ci faptul ca astfel de persoane traiesc cu iluzia sincera ca altii sunt responsabili de furiile lor.

Am crezut totdeauna ca CJ este sincer si autentic. Nu ca o virtute, ci ca o incapacitate de detasare critica de propriile impulsuri. Am stiut ca ne strica imagnea. Am stiut ca va sari la beregata intr-o zi. Si l-am tolerat.

Dezavantajul celor care au de carat bagajele empatiei si sentimentelor complexe.

407 Responses to Alti clowni, alt razboi

 1. study_nature says:

  marius andy:

  ce este input-ul informational din natura?

  reprezinta datele pe care omul de stiinta le culege de pe teren sau din laborator. Spre exemplu: prelevarea de material genetic de la speciile de pasari care traiesc intr-un anumit ecosistem; ulterior acesta va fi analizat, comparat, si pe baza lui se vor trage concluzii.

 2. poli-flame says:

  Apropo, imaginea de sine nu este o fictiune (mal)adaptativa? 🙂

 3. Neo says:

  K-troll@
  Cred ca nu m-ai inteles (oricum , nu este vina ta, ma exprim aiurea)
  Desi am amintit ceva despre cuib, nu despre acesta era vorba, ci despre supravietuirea speciilor. 🙂

 4. K-troll says:

  Poli,

  Fictiunile sunt ideologice. Si nu au legatura cu realitatea lor, ci cu modul de folosire. Momeala din carligul unditei nu importa daca e viermisor sau peste real sau de plastic ori metal. Materialul si forma sunt simple perfectionari, intentia e aceeasi.

  Pradatorii care nu sunt suficient de dotati fizic pentru o confruntare ‘drepata’, folosesc astfel de trucuri fictionale. Folosesc astfel de trucuri si animalele puternice Ce e blana leopardului, daca nu o fictiune de sine?

 5. K-troll says:

  Neo,

  Am inteles despre ce vorbeai, insa eu vorbeam de altceva. Dupa cum vezi din mersul ulterior al discutiei, nu supravietuirea speciilor ma interesa. Contrafactualitatea in natura mi se pare absurda si atat. Nu pot sa gandesc ca o specie n’ar fi supravietuit, atat timp cat ea e prezenta.

 6. BaBa Cloanta says:

  Domnul Isus are in grija toate speciile de animale mai putin omul caruia i-a zis in Eden: Gheorghe si Florica, descurcati-va maica ca daia v-am facut dupe chipul si asemanarea mea!

 7. jean says:

  Salutare lume……
  Care email? Topicul asta si cu comentariile ar fi un proiect : „reconstituiti emailul”

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: