Logos 82 – Particula Higgs

136 Responses to Logos 82 – Particula Higgs

 1. ianis says:

  Bai, lasati moastele lui Calvin in pace 🙂

 2. GLADI_ says:

  ianis #51

  :rotfl:

 3. bebe says:

  -Capu-varzã; schimbati omule nik-ul caci asta i se potriveste lui beni
  #47 | Written by Beni Plesa

 4. Beni Plesa says:

  Ianis

  Esti baiat bun si imi place ca ai o bun simt si o buna stapanire de sine, insa nu uita ca acest Calvin prin viziunea lui despre Dumnezeu si societate a pus bazele unei filozofii religioase si politice ce pentru 500 de ani a stat si inca mai sta la baza societatilor capitaliste civilizate.
  A fi interprinzator,sa lucrezi consistent si sa nu-ti lasi mintea la garderoba ,de cele mai multe ori este o munca grea dar este plina de recompense ,si mai poti astepta si cate o binecuvantare din partea lui Dumnezeu.
  Dupa 500 de ani tu inca mai vorbesti de Calvin , 100 de ani dupa moartea ta cine o sa mai vorbeasca despre tine?
  Gigantii pe a caror umeri sta societatea civilizata de astazi ,numai oamenii naivi si superficiali incearca sa uite de ei.
  Fi intelept si ridicate peste nivelul de mediocritate a celor ce ignora istoria.
  Sa ai o zi buna.

 5. ianis says:

  Pe tema deja deschisa „moralitatea si viata (vesnica)” un material interesant despre sursele biologice ale moralitatii

 6. Beni Plesa says:

  Gladi

  „”“Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii (intregi”
  “Dmnezeu nu vrea moartea pacatosului.”
  “(Dumnezeu) vrea ca nimeni sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta.”
  “…Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.”

  NU este locul aici sa intru in desbatere cu tine ,insa prin argumentele pe care le-ai prezentat ,daca cu adevart crezi ceea ce ai postat ,ai demonstrat foarte clar exact ceea ce eu cred ca tu nu ai vrea sa accepti ,si anume:

  Prin acele „proof text” ai „demonstrat” ca universalismul” este o ideie adevarata.
  Daca Dumnezeu vrea ca orce idivid de pe planeta sa fie salvat ,si Isus a murit pentru fiecare individ de pe planeta ,atunci toti oameni sint mantuiti.
  Sint sigur ca in mintea ta acum incerci sa faci anumite amendamente la afirmatiile pe care le-ai facut.
  Nu poti fi „si calare si pe jos” ,insa se pare ca mai ai de lucrat la disonanta ce este vadita in afirmatiile pe care le-ai facut.

  Tu crezi ca Isus a platit pentru pacatele tuturor oamenilor prin moartea sa pe cruce.
  Daca a platit prin aceasta moarte pentru pacatele tuturor indivizilor de pe planeta ,atunci nici un individ nu mai poate fi tras la raspundere .
  Dumnezeu ar fi nedrept sa pedepseasca pe Isus pentru FIECARE individ si la urma sa pedepseasca si pe individul pentru care Isus A PLATIT pe cruce.
  Ma mira faptul ca nu poti sa vezi un lucru atat de simplu.
  Biblia afirma ca Isus s-a jertfit doar pentru „MULTI” si nu pentru fiecare individ..
  Mai studiaza si vezi sa nu ajungi sa crezi doua lucruri ce se contrazic reciproc .
  Daca in permanenta trebuie sa aduci amendamente la afirmatiile pe care le faci ,ceva nu este in regula cu ele.Sfatul meu este sa ai curajul intelectual necesar ca sa poti citi corect in scriptura.
  Este foarte usor sa cadem in greseala adventista despre venirea urgenta si chiar la usa a lui Isus ,ce pina la urma a trebuit sa fie modificata si rasmodificata ,iar astazi aceasta ideie ia facut pe multi adventisti care mai pot gandi sa devina atei de ziua a saptea.

  incearca si vizioneaza cateva din video-urile prezentate in link-ul de mai jos.

 7. GLADI_ says:

  Beni

  „Biblia afirma ca Isus s-a jertfit doar pentru “MULTI” si nu pentru fiecare individ..”

  OK, astea sunt versetele:
  Romani 5.15: „Dar cu darul fără plată nu este ca şi cu greşeala; căci, dacă prin greşeala unuia singur, cei mulţi au fost loviţi cu moartea, apoi cu mult mai mult harul lui Dumnezeu şi darul pe care ni l-a făcut harul acesta într-un singur Om, adică în Isus Hristos, s-au dat din belşug celor mulţi.
  Romani 5.19: „Căci, după cum prin neascultarea unui singur om, cei mulţi au fost făcuţi păcătoşi, tot aşa, prin ascultarea unui singur Om, cei mulţi vor fi făcuţi neprihăniţi.”

  Poti sa-mi spui care sunt acei „multi”, in primul rand pacatosi? Pentru ca este de asemenea scris ca „toti au pacatuit” (Romani 3.23; 5.12).
  Oricum, chiar si asa este cei multi si nu simplu „multi”, in care caz ai fi avut tu oarecare dreptate.
  Au ramas cumva, dupa caderea lui Adam, unii „putini” (sau ca sa fim in ton „cei putini”) neprihaniti, care nu au pacatuit? Chiar nu-ti dai seama ca este o figura de stil pusa in antiteza cu acel „unul”? Chiar si un copil si-ar da seama, citind aceste paragrafe, ca se face referire la intreaga omenire.
  Pentru cuvantul grecesc polus (pl. polloi) o traducere mai acertata ar fi <b<"multitudinea". Intelesul ar fi ca totalitatea este foarte mare. De exemplu, totalitatea dintr-un milion este mai mare decat totalutatea din zece. Clar ca un milion e „mai multi” ( 😀 ) decat zece, nu?
  Acesta ar fi sensul expresiei „cei multi”.
  Asa ca, citeste acum asta:
  1 Ioan 2.2: „El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi.

  Acum sa trecem la chestia cu universalismul.
  Jertfa lui Isus Cristos este intr-adevar universala (ma rog, pentru alte eventuale civilizatii din acest univers, nu stiu… 😀 ), dar beneficiaza de efectul ei mantuitor doar cine crede, isi pune increderea in El.
  Hai sa luam in considerare doar mult cunoscutul verset 16 din Ioan cap. 3, caruia dragutul de Sproul (& co) vrea sa-i suceasca „un pic” intelesul, numai ca sa il potriveasca cumva cu ideologia pe care o promoveaza:
  „atat de mult a iubit Dumnezeu lumea […] pentru ca oricine crede…” (nu am mai transcris tot versetul).
  1. a iubit lumea (toata; altfel s-ar fi spus „pe unii”, „o parter din lume”…)
  2. cuvantul „oricine”.
  Gr. pas – tot, intreg, fiecare (dintr-un intreg, total)oricine, fara exceptie; de orice tip, clasa
  Asa ca, realmente oricine.
  3. pisteuo – a crede, a-si pune increderea, a se increde
  Acest verb face parte din categoria verbelor de voce activa (dupa cum poti sa vezi chiar prin definitia lui). Verbele din aceasta categorie indica faptul ca subiectul este cel ce realizeaza actiunea, spre deosebire de vocea pasiva (si medie) unde subiectul este supus actiunii din afara
  Deci, a-ti pune increderea in Isus Cristos este un act voluntar din moment ce subiectul care aici realizeaza actiunea este „oricine”.
  S-ar mai putea lua in considerare si situatiile in care acest verb este folosit la imperativ sau subjonctiv negativ (care are rol de imperativ). Or, un imperativ nu se poate folosi – nu are niciun sens – in cazul in care nu ti se da posibilitatea de a decide tu insuti, cand executarea nu depinde de tine.

  Nu mai intru in alte detalii, cu alte versete. Acesta e suficient. Interpretarea pe care o da Sproul & co. acestui verset e total deplasata si neavenita. Forteaza nota doar pentru a-si sustine ideologia. Pe mine personal, ma lasa rece multitudinea de diplome. Prefer sa ma chinuiesc eu personal in a studia, oricat de greu este.

  Se mai poate discuta inca destul; asta a fost foarte pe scurt (desi cred ca am scris cam mult).
  Nu mai aduc discutia despre alte versete cum ar fi Romani 9.17, Ioan 6.44 (aici Sproul are o „mica” scapare, sic!, dar chiar si asa, cu ceea ce afirma chiar el, poate fi luata in discutie chestiunea), Apoc. 22.14, Efeseni 2.8 …
  Daca esti dispus, putem sa o facem in particular. pe e-mail, ca sa nu ocupam spatiul pe aici.

  P.S. Poate ca nu sr fi chiar off-topic comentariul asta tinand cont ca tema emisiunii e despre „particula (lui) Dumnezeu”… 😀

 8. eddieconst says:

  Capu-varza # 32:

  Geneza si Logos sunt sunt doar niste modeste experimente de gandire pe care intentionez sa le finalizez in scris. In ce priveste consecintele spirituale, Adventismul nu este frumoasa din padurea adormita sa il trezesti cu un sarut. E un om beat peste care arunci o caldare de apa rece.

 9. @lm@ris says:

  @Edi

  „Adventismul…e un om beat peste care arunci o caldare de apa rece.”

  Dincolo de faptul ca n-am vazut om beat trezit dintr-o baie cu apa rece, individul(sau sistemul) prins de patima asta are tendinta sa-si doreasca sa ramana in acea stare pentru a nu vedea realitatea asa cum este de fapt. Orice tratament de dezalcoolizare se face cu consimtamantul pacientului, ori in cazul nostru nu are niciun gand in directia asta, ii convine situatia in care se afla desi anumite organe dau semne ca asa nu se mai poate

 10. Beni Plesa says:

  Gladi

  „”Oricum, chiar si asa este cei multi si nu simplu “multi”, in care caz ai fi avut tu oarecare dreptate.””

  Gladi , poate intr-o zi vei vedea ca ceea ce Sproul prezinta este de fapt perspectiva lui ISUS ,Pavel,Augustin,Martin Luter,Calvin ,Jonatan Edwards ,Spurgeon –acesta perspectiva este esenta protestantismului (NU neo-protestantismul atat de raspandit astazi).

  Si acum ceva in legatura cu afirmatia te de mai sus.

  Matei 20 vers 28

  „……fiul omului a venit sa-si dea viata ca rascumparare pentru MULTI (nu cei multi)

  Asa cum bine ai afirmat ;–daca ar fi zis sa-si dea viata pentru CEI multi din Romani ,ai fi avut oarecare dreptate.

  Ps–ar fi normal si bine sa-ti schimbi perspectiva in functie de evidente clare si nu din alea interpretabile .

  Explicatia ta din la ideia din Romani este pur universalista .Ma mir ca nu vezi asta !!

 11. NIMENI says:

  Edi

  ” In ce priveste consecintele spirituale, Adventismul nu este frumoasa din padurea adormita sa il trezesti cu un sarut. E un om beat peste care arunci o caldare de apa rece.”

  Consecintele unui experiment de gandire oricare ar fi acela se vor face simtite asupra celor ce gandesc. Adventismul este un couch potatoes. Aici exceptie de la regula sunt varfurile intelectuale ale adventismului care intretin acest fenomen din interes si voit. Revolutiile nu au distrus masele ci masele au inlocuit conducerea. Fenomenul asta este complex si nu duce la ideal ci doar la o noua forma si un alt model de supravietuire. Mia placut ultima expresie: arunci o galeata de apa rece peste un om beat si nu stii ce reactie are. Asta depinde de starea avansata de „ebrieietate” in care se afla.

 12. Capu-varzã says:

  @Edi

  “Adventismul…e un om beat peste care arunci o caldare de apa rece.”

  Si dupa ce se trezeste ud si rece, cu ce-l ajuti sa se-ncalzeasca?
  Intrebarea mea e din perspectiva unui individ care i-a in serios ce spui si incearca sa construiasca o noua intelegere a credintei. Am terminat serialul Geneza si vreau sa fac 2 observatii (care poate merita luate in considereare si cand scrii cartea):

  1. In cursul prezentarilor mentionezi oarecum in trecere si fara sa le dezvolti, chestii de-a dreptul socante (si nu doar pt adventisti) ca de exemplu ca Yahweh ar fi limitat de timp si spatiu, etc. Rezultatul e o frustrare pentru ascultatorul care are nevoie de o lamurire imediata si pentru care alte lucruri pe care le spui mai departe in prezentare devin secundare (nu-i de mirare ca uni isi exprima frustrarea pe forum).

  2. Dupa ce am terminat seria Geneza, am ramas cu o confuzie mare in ce priveste relatia intre D-zeul transcedental care creaza universul, Yahweh al evreilor si Hristosul crestinilor. Alta confuzie este in ce priveste care D-zeu cu cine tine. Deci nu mai stiu cum sa ma raportez nici la D-zeu, nici la Israel (ca popor ales). Daca in final nu se da o directie clara, nu stiu daca toate aceste „modeste experimente de gandire” au vre-un sens.

  Am inceput sa urmaresc seria Anno Domini si acolo pare ca se mai lamuresc unele lucruri.

 13. NIMENI says:

  „2. Dupa ce am terminat seria Geneza, am ramas cu o confuzie mare in ce priveste relatia intre D-zeul transcedental care creaza universul, Yahweh al evreilor si Hristosul crestinilor.”
  Nu esti singurul confuz. Moartea lui Dumnezeu al lui IHWH a facut iudaismul confuz. Isus al crestinilor si IHWH al evreilor este unul si acelasi personaj, dupa Biblie. Nu uita toate promisiunile facute lui Israel ca el este singurul Dumnezeu si singurul care ai mantuie. Este plin VT de astfel de promisiuni, iar in NT nu gasesti alta persoana care sa mantuie decat pe Isus. Asa ca nu e de mirare ca iudeii nu concep un Dumnezeu care moare in timp ce crestinii nu concep unul care nu a murit.

 14. Anonim says:

  @Capu-varzã
  Esti un exemplu tipic de adventist care descopera ca lumea nu se invarte in jurul bisericii si devine confuz fiindca vede ca ceea ce descopera contrazice „legile” bisericii!
  Ai cateva solutii:
  1. sa te intorci inapoi la ce zice pastorul-dresor in biserica inainte de a fi prea tarziu, sa intorci spatele acestui site si sa continui sa-ti cumperi mantuirea impartind carti suprastimulat de vreo predica apocaliptica, din cand cand in cand sa mai faci marturii semipenticostale la sectiunea dedicata marturiilor din serviciul divin, sa te angajazi ca colportor…. sa te miri de ce unii „nu vor” sa accepte „adevarul” si sa ii condamni la pedeapsa divina etc.
  2. sa continui sa intri pe site si, impreuna cu ceilalti de pe acest site, sa produceti o varianta actualizata a adventismului (ar fi bine sa faceti in asa fel incat sa intre si in capul unora cu un nivel de cultura mai scazut decat al vostru
  3. sa intri pe siteurile ateilor si a celor care au renuntat la religie pentru ai intelege, sa devii familiarizati cu stiinta si paleontologia etc. Dar in momentul in care ii vei intelege pe atei exista riscul sa devii ateu…. Poate aparea in prima faza de ateism o situatie brutala de confuzie, reorganizarea unui intreg univers interior in mod ireversibil, pierderea unor prieteni, risti sa fii aratat cu degetul… etc. Ateismul, dupa ce depasesti faza initiala si te apuci de un sport sau iti gasesti un grup suport de atei pentru a nu deveni alcoolic, evolueaza lent… gasesti incet incet noi resorturi interioare si te impaci cu tine insusi si cu viata! Dupa ce ai trecut de la fundamentalism religios la ateism… nu-ti mai fa sperante sa te intorci inapoi in biserica… nici daca vrei nu vei mai putea.

  Eram si eu candva in faza in care puneam intrebarile in modul in care le pui si tu. Biserica nu mi-a oferit raspunsuri si am dorit sa plec din Biserica.
  Pe oxigen2 a existat sinceritate (si cat timp va fi curajos Edi va mai fi). Chiar daca nu se ofera raspunsuri macar se pun deschis intrebarile. Am sperat ca voi gasi solutiile cu ajutorul acestui site si datorita acestui site am ramas crestin o perioada.

  Am dorit totusi mai multe informatii si o solutie cat mai repede si am ajuns sa aplic a 3-a solutie:sa infulec informatiile oferite de atei pe internet. Acum imi doresc sa mi se stearga o parte din memorie ca sa fiu in stare sa cred idiotenii cum ar fi creationismul, sperietorile apocaliptice spuse de amvon, ca lumea se invarte in jurul bisericii, ca biserica e barca in care gasesti scopul vietii si mantuirea. Mi-as dori sa particip din nou la evanghelizari ca un credul idiot etc. Desi perioada in care devenisem crestin era bazata pe basme…, era mai frumoasa si mai plina de sens…!

  Trebuie sa accept ca crestinismul a fost pur si simplu un capitol incheiat undeva in trecutul vietii mele! Daca poti, renunta la intrebari si dileme… eventual incearca sa gasesti unele raspunsuri doar in Biblie sau EGW… fiindca nu e prea confortabil sa ai convingerea ca „omul se trage din maimuta” si ca e posibil sa nu existe Dumnezeu!

  Iluziile sunt cele mai valoroase lucruri pe care le ai acum… te sfatuiesc sa nu mai intri decat pe http://www.adventist.ro si alte siteuri oficiale ale bisericii! Eventual, daca te plictisesti, sa intri pe http://www.miniclip.ro!

 15. Capu-varzã says:

  @Anonim

  Apreciez mult sinceritatea ta si iau foarte serios sfaturile tale.

  Momentan am inca sperante in varianta 2, dar ca sa pot evalua valoarea unui „adventism actualizat” am nevoie de o imagine mai completa a variantei de credinta pe care Edi o experimenteaza pe gandirea noastra, care in urma vizionarii in izolare a seriei Geneza nu mi-am putut-o forma. Poate unele goluri sunt umplute in seriale paralele (Anno Domini) sau poate inca n-au fost umplute deloc (poate in cartea care va sa vie).

  Dar daca se ajuge sa trebuiasca sa aleg intre variantele 1 si 3, cred ca as urma sfatul tau si as opta pentru 1. Am un prieten bun ateu, si in fiecare an cand vad cat de mult evita sa-ti aminteasca de ziua de nastere, realizez (intr-o masura limitata) ce inseamana sa traiesti fara speranta unui ceva de dupa moarte. Personal prefer sa traiesc cu niste iluzi naive, dar o viata „mai frumoasa si mai plina de sens”, cu speranta unei vieti vesnice perfecte pe care o poate oferii doar o fiinta supranaturala (in protezele pe care le ofera stinta/tehnologia, care de 100 ani ne tot promite un paradisul pe pamant, n-am nici o incredere cu toata dezvoltarea ei exponentiala). Asa ca pentru moment, ma multumesc sa „infulec” din „bucatele tari” care le serveste Edi si sa vad cat rezist pana fac indigestie.

  „sa te intorci inapoi … inainte de a fi prea tarziu, sa intorci spatele acestui site…”
  Momentan sunt prins intre 2 forte opuse egale (ca bine zicea Newton ala): curiozitatea de a stii ce si cum gandesc altii si conditionarea religioasa ca-mi spune sa fug ca Lot din Sodoma (in graba si fara sa ma mai uit inapoi). Asa ca sunt prins de prezentarile lui Edi intr-un cerc vicios ca aia din reclama la berea Ciuc: „inca una si ma duc”.

  PS: miniclip arata simpatic, ai cumva vre-o contributie?

 16. Beni Plesa says:

  Pentru cei ce au o credinta incercata sau a caror credinta este incercata de perspective optuze cu pretentii de orizont „largit”:

  What do you fear? You may have ongoing fears tied to your past, such as the fear of abandonment, failure, or rejection. Your fears may be new and tied to current circumstances like the fear of natural disasters, terrifying events, or financial ruin. Jesus told us, “Do not let your hearts be troubled. Trust in God; trust also in me” (John 14:1).

  How do you respond to fear? Do you run and hide, withdrawing into yourself? Do you try to distract yourself from fear with activities? Read Matthew 10:24-31. Three times in this passage, Jesus says “Fear not.” While the world around us slips into panic, Jesus says not to live like them. We have no reason to allow fear to intimidate or defeat us because our eternity is secure in Christ.

  The correct response to fear is not to surrender to it or to ignore it, but to overcome it with faith in God and absolute obedience to His Word.

  Scripture tells us, “But blessed is the man who trusts in the Lord, whose confidence is in him. He will be like a tree planted by the water that sends out its roots by the stream. It does not fear when heat comes; its leaves are always green. It has no worries in a year of drought and never fails to bear fruit” (Jeremiah 17:7,8).

  Many people trace their fears back to a loss of control. We experience fear when the stock market fluctuates. We experience fear when we cannot fix our relationships, health, or careers. We experience fear when seemingly senseless tragedies happen. So what do we do? We try to control the situation. We try to control our circumstances. Rather than bringing peace, the constant need for control creates greater fear and anxiety. What are we to do?

  We must realize that the God who created us, and who redeemed us, is still actively working in our lives today. In Him, we can release the fear and need for control and enjoy rest no matter how violently the storm rages around us. Jesus told us, “Peace I leave with you; my peace I give you. I do not give to you as the world gives. Do not let your hearts be troubled and do not be afraid” (John 14:27).

  When we comprehend that God is in control of our lives and surrender our circumstances to Him, we will find security. “So this is what the Sovereign Lord says: ‘See, I lay a stone in Zion, a tested stone, a precious cornerstone for a sure foundation; the one who trusts will never be dismayed’” (Isaiah 28:16).

  Simply knowing God is faithful and trustworthy is not enough. We must enact this belief in our daily lives. Faith is like a muscle—when it is neglected it atrophies, but when used consistently it builds up and becomes stronger. We continually need to exercise faith to conquer and overpower fear. The Lord told His children through Isaiah, “If you do not stand firm in your faith, you will not stand at all” (Isaiah 7:9).

  When Jesus rebuked His disciples during the storm, He asked, “You of little faith, why are you so afraid?” (Matthew 8:26). Notice: the disciples’ faith was “little” and they were “so afraid.” Their faith was in inverse proportion to their fear. When faith is at 100 percent, fear is at 0 percent. When faith is at 60 percent, fear is at 40 percent. Yet when faith dips to 20 percent, fear will soar to 80 percent.

  However, no matter how we fail in our daily trust in God, fear can never damage or destroy our saving faith. No matter how we give into our fears, our salvation can never be taken away from us. Nothing can snatch us away from God’s unending love: “For I am convinced that neither death nor life, neither angels nor demons, neither the present nor the future, nor any powers, neither height nor depth, nor anything else in all creation, will be able to separate us from the love of God that is in Christ Jesus our Lord” (Romans 8:38,39).

  God does not want His children to live a fearful, defeated life. No matter how terrifying our circumstance, God wants us to live victoriously in Him. “For you did not receive a spirit that makes you a slave again to fear, but you received the Spirit of sonship. And by him we cry, ‘Abba, Father.’ The Spirit himself testifies with our spirit that we are God’s children” (Romans 8:15, 16).

  If you are experiencing fear today, acknowledge it to the God who cares for you. Cry out, “Abba, Father.” Ask for His supernatural peace to fill your heart. Draw on the presence of the Holy Spirit. Seek confidence in His loving purpose. Commit today to trust and surrender completely only to God, and not your fears.

  “When I said, ‘My foot is slipping,’ your love, O Lord, supported me. When anxiety was great within me, your consolation brought joy to my soul” (Psalms 94:18, 19).

 17. perseus says:

  @Gladi

  Daca tot mergi pe mana mantuirii universale, ce crezi, Dumnezeu va face un Pamant Nou pe care sa incapa toti oamenii care au trait pe acest pamant?

  107,602,707,791 http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16870579 Asta este cifra estimata a tuturor oamenilor care au trait pana in prezent pe Terra.
  Se pare ca avem ceva probleme chiar si acum cu doar 7.000.000.000

 18. GLADI_ says:

  perseus

  Cred ca nu ai citit bine comentariul meu si l-ai citit pe al lui Beni (sau poate doar partea in care el ma „acuza” 😀 de asa ceva). Nu cred in mantuirea universala. Atata doar ca nu cred in predestinare pentru ca nu e biblic. In asta suntem „la cutzite” Beni si io. 😀 Stie si el foarte bine ca nu cred in universalism, dar ma arunca intentionat in extrema asta, doar pentru a-si justifica extrema lui.
  Tot asa nu cred nici in preterism (alta extrema cam nelalocul ei… Adica…, ba da, e la locul ei: fals). Dar asta-i alta mancare de peshte…
  Asa ca nu te supara daca nu am raspund la intrebarea ta. :beer:

 19. GLADI_ says:

  Beni

  Ce parere ai: cand cercetezi (sau vrei doar s te informezi) asupra unei chestiuni, faci apel doar la o sursa, sau incerci sa aduni cat mai mult material pentru a avea o viziune cat mai completa si complexa asupra chestiunii ce te intereseaza?

 20. GLADI_ says:

  Beni

  O chestiune:
  Omul si-a pierdut liberul arbitru odata cu caderea. Liberul arbitru este conditionat de (sau din el rezulta) capacitatea de anliza si de decizie. Asa-i?

  Raspunde-mi simplu, doar in doua-trei cuvint sau strict prin „da” sau „nu”, si la asta si la postarea anterioara.

 21. baba proasta says:


  ‎#20 | Written by GLADI_‎
  Omul si-a pierdut liberul arbitru odata cu caderea. Liberul arbitru este conditionat de (sau din el ‎rezulta) capacitatea de anliza si de decizie. Asa-i?‎


  Si daca omul asculta orbeste de porunca de a nu minca din pomul cunoasterii si nu “cadea,” si-ar ‎fi pastrat liberul ala arbitru si capacitatea de analiza si de decizie? Si in ce ar fi constat liberul ala ‎arbitru si capacitatea aia de analiza si de decizie daca omul nu “cadea”? In a asculta orbeste de ‎‎“porunca” de a nu obatine cunostinte despre bine si rau chiar daca orice idiot ar fi realizat ca o ‎asemenea porunca nu are nici un sens? Pai daca dupa un astfel de liber arbitru si o astfel de ‎capacitatea de analiza si decizie visezi eu cred ca ti-o poti obtine foarte bine in orice biserica ‎deoarece toate sunt experte in a te ajuta sa asculti orbeste de ceea ce ti se spune, si inca in numele ‎lui Dumnezeu.‎

 22. Capu-varzã says:

  @Edi

  „Geneza si Logos sunt sunt doar niste modeste experimente de gandire…”

  Urmarind seria Anno Domini, in sfarsit inteleg ce vrei sa spui. Seria Anno Domini este mult mai bine pregatita, ideile sunt mai coerente, au un focus mai clar si fiecare prezentare are o concluzie, adica exact ce are nevoie astia ca mine care sunt invatati cu mancare digerata gata. :yes:
  Mi-a mai venit inima la loc. Si cred ca-ti datorez niste scuze daca cumva am fost critic intr-un mod ironic/nepoliticos (nu prea e stilul meu, dar am suferit niste socuri ascultand prezentarile de pe acest site). Cu respect.

 23. GLADI_ says:

  Babutzo, babutzo…

  Nu ar fi trebuit sa intervii in discutie (nu fiindca nu esti binevenit, ci nu ar fi trebuit sa intervii ÎNCA). Beni pricepe el foarte bine de ce am scris asta. Am reprodus ceea ce spune Sproul (& co). Nu de alta, dar urmeaza sa-i pun alta intrebare dupa ce imi raspunde. Asa ca mai ai un pic de rabdare, te rog. :coffee:

 24. perseus says:

  nu cred in predestinare pentru ca nu e biblic

  Atunci cum explici profetiile din toata Scriptura? Asta ca sa venim si oarecum la subiect. Spunea Edi intr-una din prezentarile lui ca Dumnezeu poate sti toate posibilitatile, insa in momentul in care Dumnezeu stie care dintre posibilitati se va concretiza/realiza, atunci s-au spulberat celelalte. Daca Dumnezeu stie ceva cu siguranta, pe cale de consecinta, vom avea o predestinare. Ce parere ai?

  Pai de ce nu ar fi „biblica” ideea asta cu predestinarea? Mie mi se pare ca exista un fir rosu de la Geneza pana la Apocalipsa ce este destinat dinainte de catre Dumnezeu. Hai sa analizam strict textul fara sa ne gandim la implicatiile din lumea reala.

 25. bebe says:

  #14 | Written by Anonim

  “Esti un exemplu tipic de adventist care descopera ca lumea nu se invarte in jurul bisericii si devine confuz fiindca vede ca ceea ce descopera contrazice “legile” bisericii!”

  -Eu am fost tipul de crestin care spui tu. Nu vream sa vad decat cea ce se spunea la biserica si totusi ceva nu ma lasa sa dau curs la chemarea la care am fost ales. Am fost propus cu predica si am refuzat mereu pe motiv ca un am chemare de vorbitor, am aceptat (caci trebuia eram membru is batea la ochi) sa fiu diriginte la scoala de sabat si totdeauna trebuia sa ma opresc cu comentariile ca a.mi veneau in gand alte idei care un erau din lectiune. Mai mereu aveam discutii an contradictoriu cu colegii de la pregatirea instructoilor. Nu am reusit nici o data sa citesc biblia la rand, si nici vreo carte de EGW. Prea copilareasca mi se parea.

  Am venit aici si am fost socat de libertatea din biserica spaniola si cat de repede s-au adaptat uni romani. Deodata m-am trezit punand intrebari altora la care un stiam sa raspund,dar le repetam si altele a-mi veneau an gand. Cineva mi-a zis candva, tu ascultal pe Edi C. Am zis un sunt satul de predici si de pastori, dar intamplator am urmarit la Speranta TV Oxigen si am zis : nu se poate, omul asta ese dic cadru, un va dura mult. De mai bine de doi ani urmaresc Oxigen si nu-mi pare rau.

  Tot ce spui la punctul 3 este real. Te ocolesc prieteni, te simti singur. Sotia care a ramas alaturi te antraba ,si ce va fi de noi? daca nu mai mergem, ce va zice lumea. Nici pastorul nu te viziteaza sa te antrebed de ce absentezi, nici prieteni cu care ai copilarit nu te antreaba nimic. Observi ca nu au curajul sa-ti zica nimic de parca ar fi de acord cu tine si nu au curajul sa o spuna. Fara sa observi se fac alte contacte, alte relatii si te trezesti ca esti pe alta lume, la fel de buna si la fel de curata cum gandeai ca sunt doar adventistii si te simti bine

  Acum doua zile discutam cu un adventist deastia rai . Apostolii nu au scris nici un cuvant nici Moise nici David nici Solomon, am zis. Nu conteaza ,important este ca biblia este inspirata de Dumnezeu si EGW este ultimul profet al lui.

  “Trebuie sa accept ca crestinismul a fost pur si simplu un capitol incheiat undeva in trecutul vietii mele! Daca poti, renunta la intrebari si dileme… eventual incearca sa gasesti unele raspunsuri doar in Biblie sau EGW… fiindca nu e prea confortabil sa ai convingerea ca “omul se trage din maimuta” si ca e posibil sa nu existe Dumnezeu!”

  Am anteles ca dumnezeu este un concept acceptat doar in cercurile religioase. Inteligenta si stiinta nu face casa buna cu religia, deci dumnezeu nu exista.

  Nu ma deranjeaza ca undeva an procesul evolutiei maimuta este stramosul meu iar in viitor oanenii vor avea inplanturi bionice, vor fi nemuritori, s-au vor coloniza alte planete.

 26. ianis says:

  Bebe
  Acum doua zile discutam cu un adventist deastia rai . Apostolii nu au scris nici un cuvant nici Moise nici David nici Solomon, am zis. Nu conteaza ,important este ca biblia este inspirata de Dumnezeu si EGW este ultimul profet al lui.

  Cam suna a Islam, nu? Inlocuieste EGW cu Mohamed si vezi ce iese 🙂

 27. Beni Plesa says:

  Gladi

  „”Omul si-a pierdut liberul arbitru odata cu caderea. Liberul arbitru este conditionat de (sau din el rezulta) capacitatea de anliza si de decizie. Asa-i?””

  Dragul meu Gladi, Omul prin „cadere” nu si-a pierdut „liberul arbitru” ci si-a pierdut abilitatea (capacitatea) de a nu pacatui.
  Ideia biblica este ca la origine omul avea abilitatea sa ASCULTE INTOTDEAUNA sau sa nu asculte.
  Astazi nici un om nascut din Eva nu mai area aceasta optiune sa asculte in totalitate de Dumnezeu ,decand se naste pana moare.

  Asa ca ideia ca omul si-a pierdut capacitatea de a analiza este gratuita ,Omul are aceasta abilitate de a analiza si a face „alegere” insa cand este confruntat cu cerintele Creatorului sau ,omul ne-nascut din nou intodeauna ALEGE in functie de inclinatile inimii lui ,iar aceste inclinatii il determina sa aleaga exact ceea ce- lindeparteaza de Dumnezeu.
  Inclinatiile inimii omului spunea isus ,ca sint nespus de rele si inselatoare cand e vorba de a-l recunoaste pe Dumnezeu ca creator si suveran in creatia Sa.

  Uita-te la toti prietenii nostri atei de aici de pe site si vei vedea cat de adevarate sint afirmatiile mele de mai sus.
  Omul este mort spiritual si nu doar „bolnav” sau chiar in coma spirituala .
  Omul are nevoie sa fie adus la VIATA spirituala ca sa poata crede ceea ce Dumnezeu cere de la el.

  Ai dreptate ca pentru a trage concluzi logice si rationale ai nevoie sa studiezi bine toate contextele ,insa trebuie sa ai grija ca nu cumva sa cazi in extrema de a apela la un context ne-existent ,un context doar imaginar cand esti confruntat cu afirmatii clare ce iti demoleaza o anumita ideie indragita de tine.

  Ideile clare si la subiect au intotdeauna valoare mai mare decat ideile ne-clare si ce pot fi interpretate in unul sau mai multe feluri.
  Matei 20 vers 26 –este foarte clar si exact la subiectul discutat ,,este exact ceea ce tu afirmai ca daca ar exista eu as avea dreptate.

  Gladi–asa numita aceptare sau credinta -de care vorbesti tu ,este doar consecinta ca Dumnezeu te- a ales si te-a scos din moarte spirituala in care te-ai nascut si in care iti placea sa traiesti despartit de Dumnezeu.(este NUMAI prin HAR ,ca sa nu se laude nimeni)
  Nu uita EL iti da :–vointa de a-L asculta , si tot El iti da si puterea necesara ca sa nu mai fi rob al naturii tale corupte ,iar prin inoirea mintii facuta in cooperare cu duhul LUI te face intelept si destoinic pentru orce lucrare buna.
  Salvarea ta este numai si numai actiunea unilaterala facuta de Dumnezeu ,insa asa numita sfintire ,crestere si maturizare spirituala este rezultatul COOPERARII TALE cu acest har divin ce t-i s-a acordat fara nici un merit din partea ta.

  Cine stie poate in viitor vei intelege aceste lucruri.
  2 Petru cap 1 vers 10 –indeamna pe cei ce acum iubesc pe Domnul sa-si intareasca (sa-si clarifice bine ) chemarea si alegerea facuta de Domnul in viata lor .
  Noi i-l iubim pentru ca El ne-a ales si ne-a iubit in primul rand .
  EL ne-a ales dintre cei multi ,El ne-a nascut din nou prin Cuvantul Vietii ,EL ne-a chemat pentru a-si arata dragostea fata de noi ,iar acum am ajuns sa CREDEM ca la randul nostru sa ne purtam vrednic de CHEMAREA si ALEGEREA divina.
  Cuvinte de” lemn ” pentru unii insa binecuvantare pentru cei ce Dumnezeu le-a deschis ochii sa vada si nu doar in ALB si NEGRU ca cei din articolul postat de NORTH_LIGHT.
  E minunat sa poti vedea aceasta lume creata de Dumnezeu insa este si mai minunat sa vezi aceasta lume plus lumea viitoare ,lume la care inca multi de pe acest site sint inca orbi datorita mortii spirituale in care se afla .
  Impulsul vine de la Isus si nu de la noi.

 28. Beni Plesa says:

  Ianis

  „”Acum doua zile discutam cu un adventist deastia rai . Apostolii nu au scris nici un cuvant nici Moise nici David nici Solomon, am zis. Nu conteaza ,important este ca biblia este inspirata de Dumnezeu si EGW este ultimul profet al lui.

  Cam suna a Islam, nu? Inlocuieste EGW cu Mohamed si vezi ce iese „”

  Mai Ianis –ai perfecta dreptate cand afirmi ca adventismul este frate bun ci Islamul .
  1–EGW nu credea in Dumnezeul crestinilor
  2-Mahomed nu credea in Dumnezeul crestinilor
  3–EGW se credea restauratoarea credintei adevarate
  4–Mahomed se vedea restauratorul religiei adevarate
  5–Mahomed si-a primit revelatiile de la Ingerul Gabriel
  5–EGW pretinde ca acest Gabriel i-i dadea revelatii
  6–Mahomed suferea de epilepsie
  7–EGW suferea de epilepsie
  8–Majoritatea musulmanilor cand realizeaza ca au fost dusi in eroare de ideile din Coran ,nu devin crestini ci cad direct in ateism
  9– majoritatea adventistii cand realizeaza ca au fost dusi in eroare de SPIRITUL „PROFETIC” nu devin crestini ci cad in ateism.

  Cei care se incapatzineaza sa ramana in adventism sau islam devin TALIBANI ce nu sint buni pentru aceasta lume si nu sint buni nici pentru lumea viitoare.
  Ateii cel putin unii dintre ei incearca sa faca aceasta lume ,o lume mai buna.si sper ca tu sa fi unul din acestia.

 29. NIMENI says:

  Alergarea in jurul cozii cum face cainele nu este o solutie si nici argument. Liberul arbitru nu exista in conceptul religios. Daca Dumnezeu la creeat pe om dependent de El (ascultare) iar la final i se promite mantuirea tot prin dependenta de El (ascultare) de ce la chinuit pe om cu liberul arbitru? In nicio biserica nu ti se spune realitatea ca omul nu are liberul arbitru, dar ti se predica dependenta totala de Dumnezeu. Alegerea este un fenomen care acevoluat odata cu omenirea si nu avem date exacte ale aparitiei primelor restrictii. Probabil ca pe aceasta planeta mai sunt oameni care isi exercita liberul arbitru in locurile unde traiesc, dar in niciun caz liberul arbitru nu poate fi exercitat in vreo religie. Povestea ca esti liberi sa alegi este utopie. Definitia liberului arbitru suna cam asa: „Esti liber sa faci ce ti se spune.”

 30. NIMENI says:

  Beni

  Monoteismul este opera lui Zoroastru si in niciun caz al iudaismului sau islamului.

 31. Beni Plesa says:

  Nimeni

  Edi spunea pe undeva ca egiptenii inainte de moise erau monoteisti.
  Moise a venit si vorbea de un singur dumnezeu ,ca Zoroastru vorbea si el la fel nu demonstreaza absolut nimic deosebit de egipteni sau Moise.

 32. NIMENI says:

  Daca luam in cosideratie ca Pentateuh este scris la mai multe secole de la evenimentele relatate ajungem la vremea lui 😦 Zoroastru pe la anul 600 i.Hr cand acesta pune oarecum bazele monoteismului universal. Adica aduce diverse idei, invataturi si dogme despre Dumneze, Satana sau D. Sfant si nu ca acestea vin in mod expres din iudaism. Asa sa intamplat cu musulmanii, crestinii si alte religii care au imprumutat idei unii de la altii si le adapteaza culturii si vremii. Nu trebuie uitat tavalugul istoriei care a amestecat natiunile si o data cu ele cultura si civilizatiile antichitatii. Nimic nu a scapat asa ca puritanismul nu a existat nici macar la evrei. Tot asa in nicio religie nu este puritanism fie ca vorbim de bisericile cu traditie fie ca vorbim de fiicele ei.

 33. Beni Plesa says:

  Nimeni

  Pentru mine nu este important cine a fost primul care a gandit despre lume in concept monoteist.

  Da se poate ca forma finala a pentateuchului sa fi fost obtinuta in timpul repectiv .insa traditiile lui sint mult mai vechi.
  Povestea cu Avram care a devenit monoteist este mult mai veche decat Zoroastru
  Conceptul de monoteism este mult mai rational decat politeismul .
  Evolutia conceptului de monoteism a suferit si inca mai sufera modificari.
  Daca omul a aparut ca un rezultat al evolutiei si astazi exista ,la fel si ideile noastre despre Dumnezeu evolueaza insa aceasta ca si in cazul omului ,nu invalideaza conceptul de Dumnezeu.

 34. NIMENI says:

  Beni

  Avraam nu este notat de istorie ca monoteist si datorita acestei credinte. Avraam este la limita dintre legenda si istorie pentruca este parintele atat al iudeilor cat si al arabilor. Promisiunea lui Dumnezeu de al face un neam mare il prinde mai bine decat credinta intrun singur Dumnezeu. Avraam si clanul lui au adoptat obiceiuri de inspiratie babiloniana. Uite un exemplu: Sara fiind sterila ii ofera slujnica ei lui Avraam asa cum era stipulat in codul lui Hamurabi in care sterilitatea era un motiv ca sotia sa ofere sotului o sclava.

 35. BEBE says:

  #26 | Written by ianis

  Cam suna a Islam, nu? Inlocuieste EGW cu Mohamed si vezi ce iese

  Am formulat asa fara vreo referire la islam. Discutia a fost mai lunga si am spus doar esentialul. Am contacte aproape zilnic cu arabii dar ei nu fac prozelitism in schimb adventisti parca sunt blestemati de vreun duh sa bata din gura fara vreun sens.

 36. Beni Plesa says:

  Nimeni

  Ideia ca Avram este parintele arabilor este fara dovada istorica.
  Tu chiar crezi ca atunci cand Avram traversa peninsula arabiei nu era acolo nici urma de arabi?
  Ismaieliti s-au imultit printre arabii din vremea lor tot asa cum Israelitii s-au imultitit si ei printre aceleasi triburi arabe .Ideia ca toti arabii se trag din Avram a fost speculata si de Mohamed ca sa-i atraga pe arabi la religia inventata de el.
  Foarte interesant;–Avram este un personaj mitologic ,dupa unii nici nu a existat, dar arabii si evreii se trag din acest personaj care nu a existat.Chiar nu ti se pare ceva ne-lalocul lui in aceasta schema genealogica.??

 37. GLADI_ says:

  perseus

  Nu confunda prestiinta cu predestinarea. Chiar daca au pre-fixu’ 😀 comun, sunt totusi diferite.
  Firul rosu de care vorbesti tu, care strabate biblia de la Geneza pana la Apocalipsa este planul de mantuire. Acesta, da, a fost stabilit mai dinainte, predestinat, daca vrei. Dar nu a predestinat soarta fiecarui individ: tu, tu, tu – in rai; tu si tu. in iad. Indiferent daca crezi sau nu. E ilar. Acum Beni imi va spune ca nu am inteles predestinarea. Oricum ai lua-o si ai indulci-o, in fond asta e ideea centrala a predestinarii.

 38. GLADI_ says:

  Beni

  Zici ca esti de acord ca trebuie consultate toate sursele, textele ce trateaza de o tema in discutie. OK
  De exemplu:

  Matei 19:9 „…oricine îşi lasă nevasta, afară de pricină de curvie…”
  Marcu 10:11 „Oricine îşi lasă nevasta…”
  Luca 16:18 „Oricine îşi lasă nevasta…”
  (Nu am redat versetele intregi; am redat doar atat cat sa se vada diferenta)
  Nu-i asa ca ar trebui sa se ia in considerare nu numai textele din Marcu, ci si textul din Matei? Sau mai bine zis, cu atat mai mult ar trebui sa se ia in considerare cel din Matei deoarece este mai complex si da o explicatie mai detaliata. In acest caz, practic ai putea sa omiti textele din Marcu, deoarece, ca sa spunem asa, sunt incomplete.

  Hai sa luam alt exemplu:
  1 Corinteni 10:24 „Nimeni să nu-şi caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia.”
  Filipeni 2:4 „Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora
  Nu-i asa ca ar trebui luat in considerare in special versetul din Filipeni?

  Cand am redat verstele din Romani, am focut-o tocmai pe acest considerent: sunt mai complexe si ataca in mod mai complet chestiunea decat textul din Matei 20.26 care e mai simplist.
  Si tu iei ca referinta doar cel din Matei…
  Hmmm…

  Apropós de MULTI: cum vine asta ca Cristos si-a dat viata pentru MULTI, cand El – vorbind despre cele doua cai si usi (largi si inguste) – afirma ca MULTI merg/intra pe cele largi, spre pierzare, si PUTINI pe cele inguste pentru a avea viata?

 39. GLADI_ says:

  Beni

  „Ideia biblica este ca la origine omul avea abilitatea sa ASCULTE INTOTDEAUNA sau sa nu asculte.”

  Pentru a avea abilitatea sa asculti sau nu, trebuie sa stii de ce o faci, si pentru a sti asta, trebuie sa ai notiunea de bine si de rau.
  Or, capacitatea deosebirii intre bine si rau a venit doar DUPA cadere. (AI ar pune cuvantul cadere intre ghilimele 😀 )

  Am sa-ti pun o intrebare: Predestinarea s-a facut inaintea creatiei, asa-i?
  Raspunde-mi doar pe scurt. Da sau nu.

 40. GLADI_ says:

  Beni

  „2 Petru cap 1 vers 10 –indeamna pe cei ce acum iubesc pe Domnul sa-si intareasca (sa-si clarifice bine ) chemarea si alegerea facuta de Domnul in viata lor .”

  „…cautati din plin/fortati-va in confirmarea (babeian) chemarii si alegerii voastre; caci, facand aceste lucruri, nu veti aluneca niciodata.”

  – bebaian (adj. acuz. sg. f) – certitudinea, fermitatea, solidicitatea, veridicitatea, stabilitatea, durabilitatea
  – facand aceste lucruri. Care? Cele din v. 5-7.

  Asa ca nu este vorba de nicio clarificare interioara ci de o verificare ferma prin practica.

 41. BEBE says:

  #37 | Written by GLADI

  „” Firul rosu de care vorbesti tu, care strabate biblia de la Geneza pana la Apocalipsa este planul de mantuire. Acesta, da, a fost stabilit mai dinainte, predestinat, daca vrei””.

  – Toata viata am auzit expresia asta: Firul rosu care strabate biblia……, este o ideie care vine din crestinism s-au au predicato si evreii de dinainte de Isus?
  – Sa nu-mi ansiri acum toti eroi credintei din evrei ca nu ma convingi.

 42. GLADI_ says:

  NIMENI

  Sproul da o buna explicatie a liberului arbitru.
  Liberul arbitru nu inseamna independenta fata de Dumnezeu. Adica, nu exista nimic in afara de El.Asa ca totul se desfasoara in cadrul „sistemului” Lui. In cest sistem exista niste legi si tu te misti, actionezi, iei decizii in sub aceste legi. Poti sa le respecti sau nu; fiecare actiune cu conecintele ei.
  De exemplu: esti cetatean al unei tari. Tara are un sistem legislativ. Tu traiesti in aceasta tara, sub legile ei. Ai deplina libertate de actiune atat timp cat nu comiti nicio infractiune, calcand astfel legea. Cum ai incalcat vreo lege, esti penalizat. Nu de alta, dar ai facut ceva rau si meriti pedeapsa.
  Cam asa este si cu Dumnezeu. Numai ca, clar, nu exista „alta tzara” in care sa te duci. 😀

  In alta ordine de idei, adevarata libertate este libertatea de a spune NU. (la ceva rau)

  Asta e corect ce zice Sproul. Problema vine dupa aia prin faptul ca aceasta libertate de decizie se cotrazice flagrant cu predestinarea.
  Adica, ori ai libertate de decizie, sa asculti sau sa nu asculti (cu consecintele fiecareia), ori esti programat din start sa te duci la naiba sau in sus, pentru ca, in acest caz, nu exista niciun fel de libertate de decizie.
  Dumnezeu este dragoste. (totala) Si Si atat de mult a iubiit El lumea (toata) incat a hotarat ca doar unii sa aiba viata vesnica si pe ceilalti sa-i trimita in iad.
  Asta indiferent daca il accepti sau nu pe Cristos.
  Repet ce am mai spus: de-a dreptul ilar.

 43. GLADI_ says:

  BEBE

  „Toata viata am auzit expresia asta: Firul rosu care strabate biblia…”

  Mai ce coincidentza!!! Si io!!! 😀
  Io l-am citat pe ierou’ ala grec care mi s-a adresat cu iespresia asta.
  Asa ca nu am sa-ti însir nimic. Tot ceea ce am sa spun este ceea ce la fel ai auzit toata viatza: si anume ca Despre Cristos este scris in Vechiul Testament in textele cu caracter profetic. Atat. Shi de restu’, cartofi pai. 😀

 44. perseus says:

  @Gladi_
  Hai sa vedem despre ce e vorba:
  Prestiinta: cunoaştere infailibilă a tot ce se va întâmpla în viitor, atribuită de teologi divinităţii.
  Predestina: A hotărî dinainte soarta cuiva; a sorti, a meni, a ursi.

  Daca Dumnezeu cunoaste viitorul intr-un mod infailibil, atunci acest lucru se va si intampla. Simplul fapt ca Dumnezeu stie, face ca lucrurile sa fie fara de schimbare si acestea se vor intampla.

  Exista o diferenta, intr-adevar, intre cei 2 termeni, insa rezultatele sunt aceleasi.

  Nu este vorba numai despre planul de mantuire ci este vorba de toata istoria. Biblia asta sustine, iar tu care o ai ca singura baza a adevarului nu ai decat sa o crezi pe cuvant:

  Isaia 44:6,7 „Aşa vorbeşte Domnul, Împăratul lui Israel şi Răscumpărătorul lui, Domnul oştirilor: ,Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă, şi afară de Mine, nu este alt Dumnezeu.Cine a făcut proorocii ca Mine (să spună şi să-Mi dovedească!), de când am făcut pe oameni din vremurile străvechi? Să vestească viitorul şi ce are să se întâmple!

  Isaia 46:10 Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: ,Hotărârile Mele vor rămâne în picioare, şi Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.

  Deutronom 28:36 Domnul te va duce, pe tine şi împăratul pe care-l vei pune peste tine, la un neam pe care nu l-ai cunoscut, nici tu, nici părinţii tăi. Şi acolo, vei sluji altor dumnezei, de lemn şi de piatră.

  Iosua 21:45 Din toate vorbele bune pe care le spusese casei lui Israel Domnul, nici una n-a rămas neîmplinită: toate s-au împlinit.

  Habacuc 2:2,3: Scrie proorocia, şi sapă-o pe table, ca să se poată citi uşor!

  Căci este o proorocie, a cărei vreme este hotărâtă, se apropie de împlinire, şi nu va minţi; dacă zăboveşte, aşteapt-o, căci va veni şi se va împlini negreşit.

  Isaia 42:9 Iată că cele dintâi lucruri s-au împlinit, şi să vă vestesc altele noi; vi le spun mai înainte ca să se întâmple

  Si probabil pot sa insirui aici sute de versete biblice.
  Daca ar fi sa ma comport reductionist, cum faci tu cu Beni, te-as ruga ca citind aceste versete sa afirmi doar cu DA sau NU, daca aceste texte vorbesc sau nu despre predestinare.

  Tu judeci o carte prin valorile tale morale din realitatea in care traiesti. Hai sa studiem Biblia ca si cand nu ar avea implicatii in lumea reala. Poti face acest lucru? Daca da, atunci nu ti s-ar mai parea ilar.

  Ma uimtesti: Ti se pare ilara ideea de predestinare insa te guduri ca o pisica pe langa termenii iad si rai.

 45. NIMENI says:

  GLADI

  „Sproul da o buna explicatie a liberului arbitru.
  Liberul arbitru nu inseamna independenta fata de Dumnezeu. Adica, nu exista nimic in afara de El.Asa ca totul se desfasoara in cadrul “sistemului” Lui. In cest sistem exista niste legi si tu te misti, actionezi, iei decizii in sub aceste legi. Poti sa le respecti sau nu; fiecare actiune cu conecintele ei.
  De exemplu: esti cetatean al unei tari. Tara are un sistem legislativ. Tu traiesti in aceasta tara, sub legile ei. Ai deplina libertate de actiune atat timp cat nu comiti nicio infractiune, calcand astfel legea. Cum ai incalcat vreo lege, esti penalizat. Nu de alta, dar ai facut ceva rau si meriti pedeapsa.
  Cam asa este si cu Dumnezeu. Numai ca, clar, nu exista “alta tzara” in care sa te duci. ”

  Gladi explicatii ale liberului arbitru gasesti cu gramada si a lui R.C. Sproul nu e cu nimic mai canonica.
  Liberul arbitru inseamna independenta fata de restrictii, legi. De exemplu prin porunca sa nu furi este ingradit atat liberul arbitru cat si libertatea conceptuala. De ce? Pentruca la inceput totul era al tuturor si de unde sa furi daca nimeni nu detinea nimic? Cand evolutia omenirii a format primele ginte si apoi primele formatiuni statale au aparut drepturile de proprietate si apoi legi care sa le protejeze. Am mai dat exemplul urmator: Cea mai reala si elocventa explicatie a liberului arbitru pe intelegerea tuturor este redata in filmul „Gods must be crazy”.
  Explicatia cu Dumnezeu si tara lui este pentru masuta cu nisip. Manipulatori de genul Sproul nu ma intereseaza. Inca o data: Nu se cunoaste exact data aparitiei primelor legi, dar o data cu ele a disparut liberul arbitru. Cel putin in lumea „civilizata” nu exista, dar in desertul Calahari or in jungla Amazoniana poate da.

 46. NIMENI says:

  #36 | Written by Beni Plesa

  Beni viata lui Avraam este povestita in biblie. Biblia a fost scrisa la multe sute de ani dupa moartea lui Moise. Faptul ca Biblia vorbeste despre Avraam imediat dupa Turnul Babel il aseaza la limita dintre legenda si istorie. Primul copil al lui Avraam, Ismael se spune ca este stramosul triburilor arabe (12) iar Mahomed insasi este un descendent al lui. Erau multe triburi in zona Mesopotamiei, adica in tara dintre ape cum mai este tradusa, caldeeni,canaaniti,triburi aramaice, etc. dar cand vorbesti de arabi vorbesti de descendentii lui Avraam. Apropo de mitologia lui Avraam, este un personaj mitologic pentruca singura sursa din care vine este Biblia.

 47. Beni Plesa says:

  Gladi

  Sincer ,iti spun ca nu vreau sa ma duelez cu tine prin „proof texte”.

  „”Indiferent daca crezi sau nu. E ilar. Acum Beni imi va spune ca nu am inteles predestinarea. „”

  Bine ai zis chiar fara sa -ti amintesc eu acest lucru.

  Daca ai fi protestant ai pune „nasterea din nou ” inaintea „credintei” si nu invers ,asa cum faci tu.

  Numai cei RANDUITI (predestinatI) la viata vesnica Dumnezeu le va deschide inima sa CREADA mesajul evangheliei.

  Fapte 13 vers.48

  „”…si toti aceea care au fost RANDUITI (predestinati) la viata vesnica au crezut mesajul lui Pavel „”

  Fapte 16 vers 14

  „”…una din ele o femeie numita Lidia DUMNEU I_A DESCHIS INIMA ca sa creada cele ce spunea Pavel””

  Gladi ,dragul meu –daca tu ai intelege coruptia radicala a naturii omenesti in privinta relatiei dintre om si Dumnezeu ai vedea ca doar dragostea dumnezeiasca de a salva rasa omeneasca Il motiveaza pe Dumnezeu sa o salveze.

  Cand vrei sa salvezi o specie pe cale de disparitie ,ai grija doar de un anumit numar de indivizi (animale) de care te ingrijesti ca aceasta specie sa nu dispara.

  Tot asa si Dumnezeu; a iubit asa de mult lumea (specia umana, nu fiecare individ) incat pe unii ii recreaza din nou si restabileste astfel imaginea SA in cei pe care ii alege pentru acest proiect.

  Credinta este un fapt natural dupa ce Dumnezeu iti deschide inima si ochii.
  Imi pare rau ca nu poti vezi aceasta realitate spirituala.

  2–Da, Dumnezeu a predestinat pe cei ce vor fi chemati ,chiar inainte de „intemeierea lumii”.

  Credinta este ceea ce tu observi ca faci dar conexiunile de neuroni si reactiile chimice din creierul tau ce pregatesc drumul ca tu sa manifesti credinta sint actiunea Duhului Sfint ,si aceste reactii chimice (vorba lui Edi) se intampla numai la cei ALESI de Domnul inainte de intemeiera lumii.

  Fapte cap 13 vers 41
  „”Cei ce nu sint nascuti din nou (recreati) se uita dispretuitor ,se mira si pier pentru ca NU POT sa creada aceasta lucrare facuta de Domnul.””

  Gladi– de ce insisti asa de mult in directia ca ai si tu un aport la mantuirea pe care Dumnezeu ti-a dat-o.
  Tu nu esti salvat DATORITA credintei ,ci prin credinta ajungi sa intelegi ca esti deja in aceasta stare de HAR.si ceea ce t-i se cere ,si o vei face bucuros este sa te porti vrednic de chemarea si alegerea cu care Domnul te-a binecuvantat..

 48. GLADI_ says:

  NIMENI

  „Manipulatori de genul Sproul nu ma intereseaza.”

  :rotfl:
  Nici pe mine. D’aia nu am putut citi mai mult de o jumatate de carte scrisa de el. Ai dreptate, exact asta este termenul ce i se potriveste: manipulator. :beer:
  Atata doar ca am fost cat de cat de acord cu el in ceva.

 49. GLADI_ says:

  Beni

  „Tot asa si Dumnezeu; a iubit asa de mult lumea (specia umana, nu fiecare individ)”

  „harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat.”

  ”Credinta este ceea ce tu observi ca faci”

  „fără credinţă, este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că răsplăteşte pe cei ce-L caută.”
  Credinta este partea activa pe care o exercita in mod voluntar subiectul, cel ce accpta mantuirea. Ti-am dat mai sus explicatia gramaticala.

  „Gladi— de ce insisti asa de mult in directia ca ai si tu un aport la mantuirea pe care Dumnezeu ti-a dat-o.”

  De ce insisti tu in a afirma ca io insist in asta?
  Ti-o repet inca o data: mantuirea este exclusiv datorata harului lui Dumnezeu. Cine crede nu are absolut niciun merit. Meritul este doar al lui Dumnezeu datorata harului Sau. Este un cadou. (Efeseni 2. 8)
  Insa, Dumnezeu nu forteaza pe nimeni sa creada. Beneficiaza de mantuire doar cine o accepta. Si aceasta nu este o „fapta”.
  Eu un cred intr-un Dumnezeu care, din atata dragoste pentru toti (sau chiar daca un iubeste pe toti oamenii – ceea ce este inca si mai grav) decide dupa buna placerea Lui sa trimita la pierzare marea majoritate a omenirii, fara sa le dea nicio sansa. In cazul acesta, am mai spus-o, jertfa lui Isus Cristos un are niciun sens.

  Beni, o chestiune:
  Daca Dumnezeu a predestinat inca dinainte de creatie soarta fiecarui om, inseamna ca nici Adam un a beneficiat de liber arbitru deoarece si el a fost predestinat sa cada.
  Ce zici?

  Babutzo, acum poti sa intervii daca doresti; merçi ca ai asteptat. :beer:

 50. NIMENI says:

  Pavel vorbeste cel mai mult despre mantuirea prin credinta. Motivul pentru care o face este de a corecta credinta falsa si ideile gresite. Inainte ca cineva sa multumeasca sau sa creada Isus sa jertfit ca sa mantuie omenirea care a fost inainte si dupa El. Daca exista mantuire cu adevarat nu se capata prin nimic nici macar prin credinta sau rugaciune de multumire ci in DAR. Toate pastilutele astea, dragoste, credinta, lege, sabat sunt „pilule”calmante, benefice de altfel dar nu sunt vitale omului. Poate ca nu este decat un singur adevar despre mantuire si anume ca nu atarna nici de cine alearga si nici de cine o vrea ci de Dumnezeu care o da cui vrea El.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: