Homo Sacer

9 Responses to Homo Sacer

 1. rprobios says:

  Salutare!
  Versiunea mp3 pentru Logos-HomoSacer disponibila aici:
  https://docs.google.com/file/d/0B8sP7DCvRmaYR19jUnVQVXlHRnc/edit?usp=sharing
  Toate bune!

 2. taranprost says:

  Edy – mai intai , o chestiune tehnica. Traducerea lui „make sense” cu „a face sens” nu suna prea romaneste.Si ptr. ca sunt in registru negativ, singura idee importanta pe care ati lansat-o in ultimele saptamani cu care nu sunt de acord este ca demisia fostului papa a fost un act de curaj.Cred doar in curajul pompierilor, al mamelor la nastere si al soldatilor.Fiind un taran prost , ptr. mine restul e literatura.Nu stiu ce a riscat fostul papa afara de „judecata istoriei „, adica , din nou , literatura.Va avea in continuare 20 de grade in casa iarna, ce manca si cu ce se imbraca.Actorii , pe care ii aud toata ziua vaitandu-se ca au o munca grea, jignesc minerii.(„Un trandafir este doar un trandafir.” De aceea imi plac atat de mult Hemingwai si Pavesse.)
  Imi place f. mult sensibilitatea sociala si subtilitatea cu care tratati problema excluziunii sociale.Sunt de acord cu dv. in ceea ce priveste importanta subconstientului ( si permeabilitatea nivelurilor de constiinta )in definirea noastra. Astept paralelele pe care le veti face intre lumea iudaica si cea romana , ptr. ca eu le vad f.deosebite.

 3. Capu-Varzã says:

  @taranprost
  „Astept paralelele pe care le veti face intre lumea iudaica si cea romana , ptr. ca eu le vad f.deosebite.”

  Daca am inteles bine (e posibil si sa nu), cred ca Edi vrea mai degraba sa arate contrastele intre lumea iudaica si cea romana, nu atat de mult paralelele. Iar apoi sa arate de unde provin unele traditile in lumea crestina moderna si ce sens mai au (sau nu mai au) astazi pentru noi.
  Eu sunt curios sa vad unde ajunge.

 4. taranprost says:

  Capu-Varza
  Paralele nu inseamna asemanari.
  ( Pascal definea inteligenta ca fiind capacitatea de a gasi asemanari acolo unde lucrurile par total diferite si deosebiri acolo unde lucrurile par identice (aprox.) )Cred ca Edy vrea sa expuna
  trasaturi esentiale ale spiritualitatii iudaice si romane in simetrie.
  Eu vad tipul spiritual roman pe o treapta diferita pe drumul desacralizarii vietii,al raportarii la absolut.D.p.d.v. caracteriologic,romanul , mai ales in perioada republicii , mi se pare mult diferit cel putin de israelitul dinaintea exilului.Dar sunt parerile unui amator,necunoscand literaturile din perioadele respective care ar putea creiona cele doua tipuri de caractere.

 5. beniamin51 says:

  Edi

  Ideia cu Isus ce se aseamana cu un sarpe de bronz atirnat pe lemn si nicidecum cu mielul de jertfa de la centrul religios evreiesc este deschizatoare de perspective noi in adventism.

  Ps–
  o mica observatie:
  adventismul sabatarian (EGW) nu a fost pentru abolirea sclaviei.Ellena White afirma ca adventistii nu trebuie sa-si piarda timpul cu emanciparea sclavilor ,deoarece timpul pina la venirea lui Isus sa-i duca in Orion este foarte scurt ,iar mesajul sabatului este mult mai important de comuniucat babilonienilor decat eliberarea negrilor din sclavie,oameni fara suflet ce si asa Dumnezeu ii va face sa fie ca si cum nu au existat.
  Al doilea punct ar fi ca adventismul nu este pro-life ci este pro-choice (pentru avorturi).

 6. Beniamin,

  Idea cu sclavia suna a EGWhiteExposed si redneckul din spatele site-ului. EGW si adventistii timpurii au fost RADICAL impotriva sclaviei.

  Faptul ca AZS inca sunt pro-choice, desi atitudinea este pe cale de disparitie, mai ales in sud, este un lucru bun. O femeie are toate drepturile asupra corpului ei, chiar daca nu ne place avortul. Pozitia pro-life ( de fapt anti-choice) este bazata pe dogma Augustiniana din sec IV. Dar avand in vedere pozitia anti-stiintifica a AZS-mului contemporan, probabil ca azs-eii vor devenii tot mai redneci si mai pro-life. De altfe, acele grupari religioase care sunt vocale pro-life au fost, istoric, pentru sclavie si dicriminare rasiala. Abolitionistii si luptatorii pentru drepturi civile au fost influentati de umanismul secular si a sustinut libertatea individuala si drepturile femeii. A pune avortul langa sclavie este o strategie a dreptei crestine, dar pentru oricine cunoaste istoria argumentul nu zboara.

  Poti sa oferi o sursa primara pentru afrimatiile gratuite pe care le faci cu privire la razboiul civil? Inteleg ca nu-ti place EGW si sincer sa fiu si eu gasesc destule lucruri de criticat, dar tu pui pe seama ei declaratii pe care nu le-a facut si nu le-ar fi putut face. Citeste capitolul The Rebellion din Testimonies V ca sa vezi pozitia ei fata de razboiul civil. Apoi EGW nu credea in existenta sufletului, nici la albi, nu numai la negri. Probabil vei fi surpins sa stii ca in perioada reconstructiei fiul ei a fost in avangarda lucrarii intre negrii si a fost in primejide sa fie linsat pentru aceasta. Ellen white a avut limitele ei, dar este disonest sa o critici de pe pozitie evanghelic-fundamentalista de pacate pe care nu le-a comis dar de care fundamentalistii sunt vinovati.

  In timpul razboiului civil, White a condamnat clar sudul dar a adaugat ca de fapt Lincoln face razboi pentru pastrarea uniunii, nu pentru emancipare. Cand Lincoln a chemat nordul la rugaciune, adventistii au refuzat din cauza ca L nu daduse o proclamatie de emancipare. U Smith a publicat o scrisoare deschisa catre Lincoln in care il acuza ca nu a decretat emanciparea sclavilor. Lincoln a dat proclamatia de emancipare dupa ce a fost reales, in 1862. Autorul site-ului EGWhite exposed nu numai ca minte, dar este si ipocrit, intrucat a declarat ca faptul ca EGW a declarat sclavia pacat este dovada ca nu este un profet biblic. Nu numai ca si-a dat culorile pe fata (Southern Baptist s-au departit de fratii lor pe baza faptului ca sustineau caracterul biblic al sclaviei, si din cate stiu Dick Anderson s-a intors la SB) dar dovedeste ca este un inerrantist ingust.

  Nu sustin originea supranaturala a revelatiilor White, dar o consider mai aproape de etica umanista decat inerrantismul VT al evanghelicilor.

 7. rusticus simplicitus:

  In pricipiu sunt de acord, dar idiomul american a fost deja adoptat in media romana. Cine sunt eu sa contrazic baietii de la Antena.

 8. beniamin51 says:

  Edi

  Faptul ca Ellena white si adventisti cu influenta de pe vremea ei au scris pamflete impotriva institutiei scalavagiste ,nu demonstreaza ca ei au fost intotdeauna in fruntea miscarii de emancipare a sclavilor.
  Ca de obicei Ellena si unii din adoratorii ei si-au modificat atitudinea ,numai dupa ce ideile antiscalavagiste au prin teren si au devenit mult mai populare .
  a trecut mai bine de noua ani ca ellena sa condamne legea ce obliga pe oamenii liberii sa predea sclavii fugiti de pe plantatii.
  Iata dovada pe care mi-ai cerut-o ca Ellena nu a fost la inceput in avangarda celor ce se opuneau scalviei ,si ca din contra ea invata pe adventisti sa nu fie involvati in emanciparea negrilor ,deoarece „isus este aproape sa vine si mesajul sabatului este mult mai important :

  „”
  As I was just reading Testimonies for the Church Vol. 9, I wondered why the White Estate had not already removed these statements from Ellen’s writings the way so much other material has disappeared:

  „The Colored People should not urge that they be placed on an equality with White People.” Testimonies Vol. 9, page 214, Paragraph 3.
  „We cannot expect that they … [Colored People] will be as firm and clear in their ideas of morality.” Testimonies Vol. 9, page 223 paragraph 3.
  „No one is capable of clearly defining the proper position of the colored people.” Testimonies Vol. 9, page 213 paragraph 4.
  „The work of proclaiming the truth for this time is not to be hindered by an effort to adjust the position of the Negro race.” Testimonies Vol. 9, page 214, paragraph 4.
  A lesser light pointing to a greater light? Why would anyone need a flashlight to find the sun? The Bible and the Bible only should be our sole rule of faith and practice.
  Editor’s Note: To this day, there are separate black and white conferences, with their own churches, in the Southern U.S.A. In this case, it seems as if the prophetic guidance of Ellen White has hindered rather than helped the SDA church deal with racial issues in the church. Of course, a few white Adventists in the U.S.A. still believe Mrs. White said the black race is a product of amalgamation between man and beast.

  Tu stii foarte bine atitudinea romanilor adventisti in ce priveste oamenii negri chiar si din adunarile unde ei participa..
  Ca „babilonienii” au aceeasi atitudine nu scuza fatarnicia celor ce au TOT ADEVARUL.

  –––––––––––––––––––––––––––

 9. Crassus says:

  Mi-a ramas in minte ideea despre distinctia dintre bios si zoe. In prezentarea despre Sibolet era vorba despre un instinct uman care ar sta in spatele mitului „homo sacer” si care ne-ar impinge sa comitem acte de cruzime.
  Zilele astea am dat peste un citat al unui neurocercetator, Michael Gazzaniga, care vorbeste despre acest lucru:

  „The other unconscious brain process that may bias proceedings, dehumanizing out-groups, has been studied by Lasana Harris and Susan Fiske.

  They found that, when American subjects view certain social groups, different emotions are elicited depending on what group it is. The emotions of envy (when viewing the rich), pride (seeing American Olympic athletes), and pity (while viewing photos of elderly people) are all associated with activity in the area of the brain (the medial prefrontal cortex or mPFC) that is activated in social encounters.

  However, the emotion of disgust (looking at photos of drug addicts) is not. The activation patterns in the mPFC while viewing photos of social groups that elicited disgust were no different when the subjects viewed objects, such as a rock. This suggests that members of groups that elicit disgust, which are extreme out-groups, are dehumanized. This is what occurs during war: the enemy group elicits disgust and is dehumanized and pejoratively labeled.
  „. – Who’s in charge, M.G.

  Catalogarea unui grup ca fiind „dat pentru nimicire” produce sentimentul de dezgust, apare senzatia de dezumanizare (they’re a bunch of rocks), iar celelalte emotii umane (empatie, compatimire, remuscare) sunt anesteziate.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: