Clownii nu mor niciodată

Am spus și o mai spun: mie-mi place de fratele Cornel și de el evanghelist. În ciuda a ceea ce s-a bârfit până acum și a ceea ce se va mai cârcoti de-acum încolo, eternul prezentator ne dă iar o lecție usturătoare de viață – Évangile sans frontière sau în traducerea existențialistă a lui Brigitte Bardot, Isus a murit și pentru maidanezi. Fără să disputăm caracterul all-inclusive al acestei generalizări ex gratiae, trebuie să recunoaștem că evanghelia chiar este antidotul pentru toate problemele lumii dintre care cea mai mare e tragedia. Că tradiția creștină s-a născut din tragedie asta se știa deja începând cu fericitul Augustin care obsedat fiind de vinovăție, păcat și femei n-a putut rezolva pe cale amiabilă această combinație ontologică; cred că de la el se trage și expresia testiculus errare divinus est, prin urmare castrarea fiind omologată ca semn suprem pentru cel chemat să respingă orice harem, imaginar sau instituțional și să se dedice exclusiv fitnessului religios. Dar să revenim la tragedie. Pentru că tragedia și religia nu pot fi separate, ele merg together like traffic and weather. Se știe că numai prin tragedie se poate produce orice fel de purificare, prin sacrificul victimelor a căror suferință servește ca ispășire pentru vinovăția celorlalți, astfel reușind să țină pericolul departe de stână. Problema e că acești protagoniști și antagoniști de etnie tragică nu prea pot fi salvați și nici nu se pot salva singuri.

Și uite așa după această inutilă perorare pot intra direct în subiectul tragic al hrisovului care vestește o mare nenorocire ce e pe cale să se producă-n curând în Republica Adventistă Română: înființarea primei biserici de culoare independentă, Centrul Creștin “Sapienția”. Conform anunțului oficializat de rabinul Zuckenberg și popularizat de evangelistul Cornel, centrul cu pricina va fi găzduit prin osârdia sobornicească a cuvioșilor Negoiță în pronaos-ul catedralei RIN. Dar dacă asta-i problema care-i frământă pe frații care încă se mai duc la biserică și se tem de concurența antagonistului Cornel, nu asta e și problema lui grigorie. Pe el îl frământă Estera. Căci sora Estera a fost aleasă să pună piatra de temelie noii zidiri. Figura tragică a Esterei ne întămpină chiar de pe prima pagină a pliantului misionar reamintindu-ne solemn că pentru o vreme ca aceasta e nevoie de eroi tragici pentru salvarea neamului. Cartea n-a fost aleasă întămplător. Orice copil știe că Estera nu devenea eroină fără Mardoheu iar aici ni se sugerează teribil de explicit că totdeauna e nevoie de țap, comic sau tragic, pentru a proiecta asupra lui păcatele sau temerile celor mulți.

Ce uită fratele Cornel e că nu va scăpa niciodată de Mardoheu, unchiul puritan și vertebrat care-i va raționaliza toate derapajele în numele unei presupuse mântuiri colective. Dovada este duios de evidentă: protagonistul și-a inițiat procesul de salvare printr-o altă evanghelizare, o nouă demonstrație de tragedie în formă de comedie. Acum cât de împietrit să fii ca să nu-ți dai seama că hotelul, femeia, ziarul sunt la fel de tragice ca biserica, dogma, ritualul atunci când Mardoheu se folosește de Estera. Așa cum spunea și domnul predicator din Chicago area, fratele Cornel și-a cam ratat șansa atunci când a purces din nou la drum pe calea tragediei. Degeaba se miră psalmistul Anghel în psalmul 191, dedicație specială pentru evanghelistul de ziar, de reacția furioasă a fraților. Antagonistul tragic nu poate fi salvat; este dincolo de speranță, fiind cel care trebuie afurisit altfel nu te lasă să trăiești. De aici și teama foștilor săi patroni. Dar unchiul grigorie are un sfat sapiențial pentru fratele misionar, și-anume că doar comedia îl mai poate salva. Prin ironie antagonistul are șansa să permită râsului să se întoarcă împotriva lui, să-și asume degradarea, să respingă virtutea, pentru a fi cumva confruntate într-un discurs rațional. Așa că mai bine să râdem de el și cu el dar nu pentru a-l tortura ci pentru a-l limpezi de orice nebunie. Iar asta pentru că tragedia mistifică, pe când comedia clarifică. Așa că frate Cornelie, purimul nu e pentru toți: eroii tragici mereu sfârșesc pe altar (vezi Estera), doar clownii nu pier niciodată!

Despre grigorie
Ia sa vedem, aici e cel mai interesant, pentru ca toti cauta un personaj cu buletin de identitate, adresa, oras, tara, IP etc. Cine e grigore dupa ureche? Este varianta post-moderna a stramosului sau cronicarul, care tine mortis sa nu fie un „scriitoriu de cuvinte deşarte ce de dereptate“. Personaj generic, pe alocuri abstract dar in general colorat, care foloseste critica si metafora ca arme de lupta impotriva prostiei, mediocritatii, stereotipurilor, fatarniciei, abuzului, nesimtirii si ridicolului. Atat!

12 Responses to Clownii nu mor niciodată

  1. Marcus Crassus says:

    Orice om vrea ca profesia lui sa-i ofere satisfactie estetica, dar sa aiba si un sens mai inalt (dimensiune etica). Indiferent care e profesia – programare, design, arhitectura, arta, psihologie – intram in alerta cand altii ii neaga valoarea.

    Ceea ce ex-pastorii nu inteleg este ca profesia lor NU era „cea mai inalta chemare” (secondata de medicina eventual) si singura care aduce implinire etica! Dimpotriva, pastoratia e o vocatie in criza, pierduta in dogme si complet irelevanta „pentru tineri” (contrar proclamatiei din invitatia la Sapientia).
    Trei pastori stiu ale caror prezentari sa fie cu adevarat meaningful: un cronicar, un outcast si un tanar profesor postmodern corect-politic (altfel n-ar mai fi profesor).

    E foarte bine ca ex-pastorii de la Sapientia isi iubeau vocatia si predicau cu pasiune; nu toti au norocul sa gaseasca o profesie care sa le aduca satisfactie estetica. Retragerea lor le-a provocat sevraj, ceea ce e numai normal. Dar ei au mistificat pana si acest fapt banal: in viziunea lor, turma striga dupa ei, Romania pluteste in deriva in „tumultul dramelor zilnice, în vibratia superficialului cotidian”, in tragismul unei vieti fara evanghelizari si fara tele-evanghelisti!! Dorinta lor de a predica nu este la fel ca dorinta unui artist de a continua sa creeze opere de arta! Nu! Ei „au un mandat divin pe care trebuie sa-l duca pana la capat”!

    Artistul e un fraier care si-a ratat viata in iluzii, intrucat operele lui oricum vor arde in foc! Programatorul se crede dumnezeu sa faca el inteligenta artificiala si sa-i distraga pe frati cu amagirile tehnologiei. Psihologul si sociologul se ratacesc in teorii omenesti, biologul se crede intelept si a innebunit, paleontologul si geologul mai bine se duceau la Cernica sau la GRI.
    Doar pastorul are un mandat divin, intrucat se bazeaza pe „cartea pentru care traiesc cei mai mulți oameni, cartea pentru care au murit cei mai mulți oameni, Biblia”.

  2. polihronu says:

    Greu lucru cere cronicarul. Cornel e un clovn care s-a luat in serios. Drumul catre claritate ii este, probabil, iremediabil blocat.

  3. taranprost says:

    Curat comedie , unchiule Grigore ! Si daca n-ar exista si niste victime de varsta a doua si a treia in Repubica talibana romana , as rade din toata inima .Nu stiu daca exista vreo grupare ideologica atat de polarizata d.p.d.v.al simtului realitatii – cateva persoane cu clarviziune si restul pierdute in mirajul autosuficientei si subculturii mandre de ea insasi.Delicios eseul si comentariul lui Marcus Crassus .

  4. allmaris says:

    Vreau sa-mi fac si eu biserica. Cei care doresc sa o finanteze sa ma contacteze pe e-mail. E valabil si pt fratii Negoita

  5. maxx31 says:

    Reinventarea vanzatorului de iluzii,
    Inspiranduse probabil din seria de lectiuni care tocmai sa încheiat, Cornel dorește își reformeze viata pornind pe o noua cale (mai profitabila). Dacă inainte erai intermediar de iluzii la pachet (viata veșnica, Isus a murit si pentru pacatele tale, stăruința in rugăciune etc.) și profitul se împărțea la mai mulți, acum ai posibilitatea sa fi in varful piramidei cu profitul dublat.
    Iluzia se vinde cel mai bine, profitul este garantat

  6. Pentru maxx31, seria de lectiuni recent terminate a avut efect invers fata de ce au dorit autorii.
    Maxx nu ne-ai spus dupa al catelea pachet din cele 13 ti-ai dat seama ca sunt iluzii?
    Cat despre Cornel ; cum se mai chinuia el sa-l convinga pe Edi ca Ioan ucenicul a scris” Eanghelia dupa Ioan”

  7. lutanimuli says:

    Mastre!chiar vrei sa stii cine este !cel dupaureche?

    Cat priveste circul,…mai nou se muta mai sus(etajul 13),….pentru vremuri ca acestea s-au inventat”parasutele!!!!

  8. lutanimuli says:

    BTW:..sunt curios ce ”doctorina”biblica va prescrie in momentul in care va fi exclus,pentru ca antagonistul inca se afla in scriptele ramasitei….
    Sa fie un pact de coabitare la mijloc(ca tot sunt la moda in vremurile astea)!!!!
    Din sursele mele se pare ca Uniunea pregateste ruperea acestui pact de neagresiune (chiar cu riscuri mari)…….

  9. Ianis says:

    Motive pentru care membrii pot fi puşi sub disciplină (din Manualul comunitatii, versiunea online)

    Motivele pentru care membrii pot fi supuşi disciplinei bisericii sunt următoarele:
    1. Negarea (pierderea) credinţei în principiile fundamentale ale Evangheliei şi în doctrinele de bază ale bisericii sau învăţarea altora a unor doctrine contrare acestora;
    2. Călcarea Legii lui Dumnezeu, cum ar fi închinarea la idoli, uciderea, furtul, blasfemia, jocul de noroc, călcarea Sabatului şi minciuna cu bunăştiinţă şi din obişnuinţă;
    3. Călcarea poruncii a şaptea a Legii lui Dumnezeu în ceea ce priveşte instituţia căsătoriei, căminul creştin şi standardele biblice de conduită morală;
    4. Încălcări ale Legii, cum ar fi desfrâul, promiscuitatea, incestul, practicarea homosexualităţii, abuzarea sexuală a copiilor şi adulţilor vulnerabili, alte perversiuni sexuale, precum şi recăsătorirea unei persoane divorţate, cu excepţia soţului/soţiei care a rămas credincios/credincioasă legământului căsătoriei de pe urma unui divorţ din cauza adulterului sau a perversiunilor sexuale;
    5. Violenţă fizică, incluzând violenţa în cadrul familie;
    6. Înşelăciunea sau intenţionata prezentare de date false în afaceri;
    7. Purtarea dezordonată care aduce ocară asupra bisericii;
    8. Aderarea sau participarea la o mişcare sau organizaţie care produce divizare şi disidenţă; (vezi pag. 193)
    9. Refuzul persistent de a recunoaşte autoritatea bisericii legal constituită sau de a se supune ordinii şi disciplinei bisericii;
    10. Folosirea, producerea sau vânzarea de băuturi alcoolice;
    11. Folosirea, producerea sau vânzarea tutunului, în orice formă de consum, pentru oameni;
    12. Utilizarea ilegală sau traficul cu narcotice sau cu alte droguri.

    Punctele 7,8,9 se potrivesc aici. Punctul 7 se potriveste la orice, asa ca e invocat mai mereu. Punctul 9 e invocat ori de cate ori biserica dicteaza ceva si individul nu executa.

  10. lutanimuli says:

    Dar cu duhul? cu duhul care nu l*a parasit(Lupu*i de vina) cum ramane..?!…

    Oricum eu îi doresc succesuri in cucerirea ”everestului”..pana cand va devenii purtatorul de cuvant al primarului care este*……

    Thanks for all Ianis….:)))uitasem de mult cele 12 cuie ramase nebatute la cruce…

  11. Ianis says:

    Chestiunea cu „duhul care nu il paraseste” este o exprimare artistica. Duhul va fi cu el, atata timp cat microfonul functioneaza

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: