Comédia sanctuarului

Cind am prins de veste ca trimestrul asta studiile SS propun o cura de sanctuarologie, a fibrilat inima in mine de bucurie. N-am mai „facut lectiunea” de vreo 17 ani. Si nu am mai ris copios pe teme teologice de cind am citit porcaria de carte despre sabat a lui du Preez. Drept pentru care va propun, incepind de azi, 13 meditatii profane (pro-fane, da?) pe marginea a stiti voi ce.

Spre deliciul nostru, e clar ca fostul amic, Florin Laiu, e din ce in ce mai eretic. Adventismul adevarat, care emana din biroul lui Cliffy Bolovan de Aur, respinge orice incercare de a deliteraliza templul din cer, ala cu doua incaperi, dintre care una functioneaza ca sufragerie – unde Dumnezeu (cel care exista pretutindeni, da’ mai ales pe ici, pe colo) intretine si hraneste cit se poate de pe bune musafiri eterici, la lumina inseptita a sfesnicului (lui Dumnezeu ii e frica de intuneric), in fum si parfum de tamiie. Care sint temeiurile acestui literalism? Niste viziuni – Daniel 7, Fapte 7, Apocalipsa. Evident, fiarele din delirul profetic (printre care si mielul din Apocalipsa 5) nu exista in niciun sens literal, da’ templul din cer, musai. De unde rezulta ca Noul Ierusalim, cubul ala cu latura de 2200 de km chiar exista pe undeva prin univers, asteptind sa aterizeze in curind. Sau e, nu se stie de ce, figurat.

Adventismul asta, cu sapte zile literale acum 6000 de ani si un templu literal intr-un cer literal (al 3/7/9-lea), e in ziua de azi o gogomanie nesimtita. O gogomanie a fost intotdeauna, dar azi – cind stim mai multe decit vreodata despre univers si despre productia de texte sacre din antichitate (si secolul XIX) – e si o nesimtire. „De ce este important sa invatam sa avem incredere chiar si cind nu intelegem?” Pentru ca religia ar muri fara islam – supunere oarba, tembelism entuziast.

33 Responses to Comédia sanctuarului

 1. Poli, de data asta de acord cu tine în întregime. Da’ lămurește-mă și pe mine: chestia cu 2300 de zile se aplică literal sau nu? Știi tu treaba: Antioh Epifanul și tot tacâmul. Că ptr mine face mult mai mult sens așa, dar nu pot să spun că sunt sigur.

  Ptr că dacă e sigură interpretarea literală, atunci e sigur de asemenea delirul cu 1844 și continuarea…știută de noi toți din fragedă pruncie. Fă bine și explică puțin pe-nțelesul non-teologilor ca mine.

 2. Capu-Varzã says:

  „…cubul ala cu latura de 2200 de km chiar exista pe undeva prin univers, asteptind sa aterizeze in curind.”

  Cubul e de fapt un Borg mothership, care e chiar acum in hiperspatiu in drum spre Pamant :).

  Stie cineva in ce consta erezia lui Florin Laiu, care sunt concret ideile lui care contrazic doctrina adventista, si cum?

  M-as bucura daca ne-ar face Edi o prezentare cu mai multe detalii despre istoria doctrinei sanctuarului si oamenii care au influentat schimbarea ei atat in Romania cat si in vest.

 3. Laur Brasov says:

  No bine…
  Unii isi bat capul cu sanctuarul, altii cu chestii mai serioase!

 4. Laur Brasov says:

  „M-as bucura daca ne-ar face Edi o prezentare cu mai multe detalii despre istoria doctrinei sanctuarului si oamenii care au influentat schimbarea ei atat in Romania cat si in vest.”

  http://tv.intercer.net/media/19856/Studiul_1:_Sanctuarul_ceresc/

 5. foolfield says:

  Ce e -daca e ceva- aceasta”invatatura” a sanctuarului? O teorie (teologie)?

 6. foolfield says:

  Nu sunt informat cu privire la anumiti termeni vehiculati prin media adventista…

 7. Marcus Crassus says:

  Stai ca s-a suparat Laur Brasov!

 8. maxx31 says:

  Anunt: Se cauta Dulgheri, Pavatori cu aur, Zidari pentru reparati ale sanctuarului inainte de venirea pe pamant. Candidatii vor fi selectati dupa criteri riguroase impuse de biserica(cum ar fi studiul lectiunilor despre sanctuar) si vor fi trimisi catre al 3 cer cu o racheta Made in PRC.

 9. foolfield says:

  Obsesie ancestrala aceasta sacralitate atribuita anumitor locuri. Nimic nou sub cer.

 10. Poli,

  Genial ‘aici’-ul. Dar la ce le foloseste obsesia pentru literalitatea sanctuarului?

 11. O fi si asta o implinire a profetiei lui Isus, „Daca voi veti tacea, pietrele vor striga”. Daca atei de renume discuta despre sanctuar pe un site ca O2, cum spunea o batrana, „vine ‘farsitul maica”. 🙂

  Cei cu lectiunea isi merita sarcasmul, impreuna cu cei de la BRI (Biblical Research Institute), care au respins abordarea adusa de Florin pe motive politice, BRI fiind bratul de fier al bisericii. In scrisoarea deschisa ca raspuns al celor de la BRI, Florin nu este abordat din unghiuri ce tin de teologie, ci Ad Hominem. Pfandl: ” Sigur, FL crede ca are dreptate, si numai el are dreptate”.

 12. Laur Brasov says:

  Nu se mai poate cu religia adventista dar nici fara ea nu merge.

  „Adventismul asta, cu sapte zile literale acum 6000 de ani si un templu literal intr-un cer literal (al 3/7/9-lea), e in ziua de azi o gogomanie nesimtita.”

  De cativa ani stim asta pe O2 dar trebuie sa repetam mereu ca nu ne place de „adventismul asta”! Si cine crezi ca te asculta? Cainii latra si ursul trece mai departe! Mai bagam o cantare, mai facem o colecta, baietii merg pe la biserica fiindca au vazut cate o tipa faina (dinaia stiti voi de care…), fetele merg la biserica fiindca vor sa se marite iar la discoteca nu se duc fiindca nu e frumos, o mai punem de-o nunta si asa sistemul merge mai departe.

  Chiar credeti ca bisericii ii pasa de teologii profunde si senificatii filosofice? Chiar nu stiti ca o sa mergem saptamana viitoare intr-o excursie cu toata biserica si n-avem timp de teologie si alte prostii? Ne ajunge sa stim ca asta e poporul lui Dumnezeu si ca noi avem adevarul.

  ” Care sint temeiurile acestui literalism? Niste viziuni”

  E ca si cum as afla ca gogosaria e inchisa si in loc sa renunt sa cumpar gogosi, ma duc sa cumpar co saorma cu de toate (profetii, animale mutante cu tot felul de ochi, carti amare si dulci comestibile, strazi da aur, orase sfinte zburatoare etc.) si spun ca saorma respectiva este de fapt gogoasa adevarata. Adventistii au ratat faza cu revenirea lui Isus la 1844, s-au bagat in buncar (doctrina usilor inchise) si au trantit faza cu sanctuarul ca sa aiba pe unde sa-si scoata camasa. Ce e atat de greu de inteles? Sanctuarul nu e decat un bullshit! Chiar credeti ca o sa scoateti ceva relevant din el?

  In loc sa renuntam pur si simplu ca chestiile idioate si sa o luam de la capat, le caram dupa noi fiindca stam pe umerii gigantilor!

 13. maxx31 says:

  Cred ca o sa fie tare frumos in excursie.

 14. polihronu says:

  LB, mi se pare mie sau iarasi uiti ca eu sint ateu? E drept, un ateu care a facut opt ani de teologie, dar ateu. Ca majoritatea adera sau renunta la un crez religios din alte motive decit teologia recunosteam eu insumi de pilda aici. Dar crezurile sint, macar pentru unii, interesante in ele insele.

 15. Laur Brasov says:

  „Dar crezurile sint, macar pentru unii, interesante in ele insele.”

  @Polihronu
  In cazul asta nu-mi explic de ce sunteti atat de suparat pe adventisti. Ar trebui sa va bucurati fiindca religia adventista e interesanta fiindca are acele crezuri pe care le considerati interesante. Sau publicul tinta al acestui site este reprezentat de suparatii pe religia adventista?

  @Personalizat
  Multumesc pentru completari. Preferasem sa ma rezum la bullshitul cu sanctuarul.

 16. Poli,

  Nu cred ca am inteles ce vrei sa zici… am citit bucata spre care dadeai link, dar nimic de acolo nu indreptateste o lectura literal(ist)a.

 17. polihronu says:

  LB, disputam idei, deconstruim ideologii. Adventistii ne lasa rece.

  Jiji, ada-ti aminte ca adventismu’ e ultimu’ mare cruciat al „istoricismului”. Daca la ’44 nu s-a intimplat nimic, decit niste chestii in capu’ unei don’soare, se duce de ripa toata sandramaua – cum ar fi Geneza 1-2 (ca doar tine sabatu’ literal, nu figurat, ca la Evrei 4). Si cu protologia investigata proctologic, cade in scatologie si eschatologia. Care cazuse mai intii 😀

 18. polihronu says:

  Ceea ce imi aduce aminte de celebrul argument pentru inviere al lui Pavel (1Cor15): Daca mortii nu invie, sintem de risul curcilor. Deci mortii invie.

 19. polihronu says:

  Iar EGW e confuza: spune chiar ea (in note) ca oamenii din templul din viziune, precum si diavolul instalat in sfinta in urma migratiei tata-fiului catre sfinta sfintelor nu era pe bune. Da’, pe de alta parte, tot ea sustine repetat, pina la sfirsitul zilelor, ca templul era pe bune. So, daca templul nu e pe bune, EGW e dusa cu pluta. Deci templul e pe bune.

 20. polihronu says:

  Si, bineinteles, EGW e dusa cu pluta 🙂

 21. polihronu says:

  Acuma stiu de ce Jungla face trolling tot timpu’: e tot timpu’ binedispus 😀

 22. Poli,

  Ejnebu’? Cum sa nu se fi’ntamplat nimic? Daca nu se’ntampla nimic tu calareai un calut de lemn sau o coada de matura, nu un pastor adventist. Mai adauga mii de cladiri, miliarde de dolari (pc), cerealele Kellog si multe alte lucruri. Ce’o fi fost in capul domnisoarei nu importa, ce s’a intamplat in capul altora e important. Realitate care creeaza realitate (AI).

  Vezi ca la Pavel te’ncurci in entimeme…

  Sa’mi zici si mie unde zice EGW ca templul e pe bune, rogu’te. O sa am de ‘dezbatut’, probabil, cu oaresce rubedenii si sa nu zic ca ea nu zice (eu asa stiu) si sa n’am dreptate.

  Cu sabatul, nu cauti unde trebuie. Ca si cu circumcizia. Asta incepe in Exod 4, cum ti’am mai zis. Sabatul in Exod 20, nu in Geneza. Geneza e analepsa. Iar timpul din Geneza e la fel de natural ca si grija (Milli). Ziua incepe seara, dar primul lucru facut e lumina. Seara! Pentru ca orice lucru bun incepe cu o pauza… C’mon!

 23. polihronu says:

  Bine ma 🙂

  Da, stiu – impulsul care vine de la Ellen White.

  Entimemele lu’ Pavel? Sau ale mele? 🙂 Si ce, n-avem voie sa ne retorim?

  Stiu si eu unde incepe sabatu’ (ne conversam pe blogul meu acum ani si argumentam ca prin Exod, chiar un pic mai devreme de 20). Da’ vorbeam adineauri in numele adventistului adevarat, nu? Pe care nu il duci in ispita cu analepse si alte d-astea.

 24. polihronu says:

  Apropo, ca tot sint eu pe post de troll la ora asta, ati vazut-o vreodata pe Ellen White in actiune? 🙂

 25. Poli,

  1. Nu rezulta cu necesitate materialitatea vreunui templu ceresc, sau vreo materialitate mai mare decat a cerului insusi.

  2. De impulsuri nu eu vorbesc. Daca’mi ziceai de impulsul care vine de la Mahomed sau David Koresh aveai partial dreptate. Influenta cuiva nu inseamna nici adevar nici bine, in sine. Dar nu poti zice ca influenta nu exista.

  3. Retoreste’te! Am gresit eu aici, am uitat cu cine vorbesc 🙂 Desi iti mai scapa si tie piciorusul, uneori, cel putin pe vremuri, spre inginerisme de genul iepure care nu rumineaza si geometria cercului inscris.

  4. Ai incercat sa’l ispitesti si n’a mers?

 26. Ianis says:

  Tema sanctuarului e discutata si aici,: Scoala de sabat la Chicago

 27. Marcus Crassus says:

  Pfandl si Goldstein sunt complet dusi cu pluta. Macar lui Pfandl n-ai ce-i cere, dar Goldstein parea capabil. Multumita lor biserica ajunge de tot rasul si isi pierde orice sansa de a fi relevanta. Mi-a fost aratat ca singura scapare a bisericii ar fi un eventual moral failure gen Pipim al celor doi. Abia atunci va veni redesteptarea!

 28. Ianis says:

  MC
  Daca cei doi vor cadea, se va implini cuvantul scripturii care zice ca Domnul va lucra prin vasele slabe si nepricepute. Ba inca se va implini si apocrifa proorocie a EGW, ca vor cadea biserici cu tot cu pastori. Daca ei vor tacea, pietrele vor vorbi. Domnul a vorbit pana si prin magarite

  Adevarul e ca biserica este un sistem inchis. Doar o reactie nucleara poate face o schimbare. Pana atunci, biserica ramane o pepiniera de pietre si magarite.

 29. study_nature says:

  Poli, Personalizat, Crassus, Gigi et al. (cativa), hai ca sunteti simpatici si nu stiu cum, dar prin modul cum ziceti acum ceea ce ziceti, ati reusit sa ma faceti sa mai comentez o data pe un site teologic, iar subiectele teologice sunt vanitas vanitatum – in sensul tare, crud, absolut al expresiei.

 30. polihronu says:

  Salut „dedicatia” lui MC 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: